Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Forog, de nem gurul - Találkozó versenyfeladat 2016
Forog, de nem gurul - Találkozó versenyfeladat 2016
Szerző: Topi, idő: Júl 13, 2016, Olvasva: 13035, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 1
A 2016-os HE találkozón is van versenyfeladat, értékes nyereményekért. A cikkből kiderül, mi a feladat!

A tavalyi 2015-ös versenyen az elviselhetetlen hangot adó szerkezetek arattak hatalmas sikert, ezzel számos szavazatot be is zsebeltek. Idén is tessék beizzítani a fantázia generátort, és a versenykiíráshoz illeszkedő őrült szerkezetet megvalósítani.

Mi a verseny célja?

A versenyzőknek egy olyan áramkört / mechanikai szerkezetet kell létrehozni, mely teljesíti az egyetlen egy feltételünket: Foroghat, de nem gurulhat.

Steampunk csoda, perpetuum mobile, stb...

Forog, de nem gurul?

Talán nincs is olyan hobbista, akinek ne lenne otthon a fiókban egy-egy villanymotor. A motorok speciális jószágok, vadon élő példányuk éveken át rekeszekben és papírdobozokban meghúzódva élnek. Egyes alfajai lapátos fülekkel rendelkeznek, őket ventilátoroknak hívjuk.

A villanymotorok családjába tartozó motor fajták általában villannyal táplálkoznak, falkában élnek, és csillogó szemmel várják, hogy felhasználják őket.

A verseny célja, hogy ezen egyedek végre beteljesítsék céljukat, és egy szerkezetben annak mozgatórugójaként illetve mozgatómotorjaként színre léphessenek. 

Az egyszerűnek tűnő feladatot megnehezítve a gurulást kizártuk a lehetséges forgások közül.

A versenyző kap alkatrész készletet?

Az otthon elkészítendő szerkezethez a találkozón átnyújtunk egy kiegészítő csomagot, melyben a legkülönfélébb kincseket rejtettük el, mely készlet minden darabját, a találkozón a szerkezetbe kötelezően bele kell építeni, maradéktalanul felhasználni. A készlet elektronikai alkatrészt éppúgy tartalmazhat, mint mechanikai elemet.

Elektronikus, elektromechanikus, mechanikus?

Ebben a kérdésben kizárólag egyetlen egy kikötésünk van, mégpedig valamilyen típusú villanymotor használata kötelező a hajtáshoz. Lehet használni egyen- vagy váltóáramú motort, szénkefe nélküli un. BLDC-t, ventillátort, fúrógépet. Elektromosság be, forgási energia ki.

Hol kell elkészíteni a feladatot?

A szerkezetet otthon kell elkészíteni, de a találkozón a versenyzők kezébe nyomunk egy meglepetés készletet (mindenkinek ugyanolyat), amit ott, a találkozó ideje alatt kell a szerkezetbe integrálniuk.

Mik az értékelés szempontjai?

Közönségszavazás juttatja a nyertesek közé a műveket és brilliáns alkotóikat, így a csaláson kívül minden eszköz bevethető a szavazatok megszerzésére. Így egy, a szavazatokat begyűjtő forgó szerkezet is opció lehet.

Csak a versenykiírásnak megfelelő művek kerülhetnek be a versenybe.

A találkozón résztvevő sokaság egyben biztosíték arra, hogy a legeszementebb ötletnek is lehet rajongótábora.

Nyeremények

Értékes szerszámok, műszerek, eszközök várnak gazdára a HESTORE elektronikai alkatrész kereskedelem jóvoltából.

Jelentkezés

A versenyre jelentkezni, a találkozó részvételi lapján regisztrálva lehet: Jelentkezés a találkozóra

Csapó! Tessék! Forog!

versenykep.jpg

Következő: »»   1 / 1
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem