Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Swedhart válasza Remci hozzászólására (») Júl 4, 2025
Szia íme egy példa a házi kókány tekercselésekre csoda hogy nem vert valakit agyon.Ezt a magyar szabvány nem engedi meg. Csak külön csévetesten lehet leválasztó trafó mert összedurranhat a primer és a szekunder mint ahogy a képen látszik.Gratulálok a készítőnek talán meg kellene venni a minőségi trafót még ha drágább is.
(#) Gafly válasza Beki76 hozzászólására (») Aug 14, 2021
Nem véletlenül nem találtál:
Idézet:
„2006-ban az Európai unió új szabványt vezetett be a villanypásztorok, azaz elektromos kerítések létesítésére 3 év felkészülést hagyva az átállásra. A szabvány percenként max. 60 impulzus mellett legfeljebb 6 Joule energiát leadó készüléket enged forgalmazni és üzemeltetni.”

Wiki.
(#) spectraman hozzászólása Ápr 2, 2020
További ínyenc található a csatolt képeken.
Egy hardware "upgrade" látható 2 dioda, longi-manus stílusú elhelyezésben.
Egy másik életveszélyes konstrukciós hiba, hogy semmi távolító nincs illesztve a nagy pcb (alaplap) forrasztási oldal és doboz hátoldal közé. Kondenz esetén a doboz hátlapjáról maradéktalanul átkerülő víz a nagyfeszültségű pcb forrasztási oldalára kerül, ahol ugye ott egy feszültség többszöröző áramkör is, és persze nincs leválasztva galvanikusan. Ezenkívül földelés sincs...2 pólusú konektorvilla a gyári rajta.
Látható a képeken az is, ahogyan a lecsapódott viz megteszi a magáét. Ahogy a mondás is tartja: Ha a vízbe villany van, az "gáz".
De félretéve a tréfát, nézzük tovább...
Azt még megjegyezném, hogy nem töbször javított eszközről van szó, amit hanyagul raktak vissza. Ez így jött a gyárból.
Az is érdekelne kit lehet felelősségre vonni ilyen esetben, amikor nagyfeszültségű berendezés, alapvető biztonságra vonatkozó szabvány(ok) megsértéséről van szó?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
(#) gulyi88 válasza Swedhart hozzászólására (») Júl 24, 2019
Okulásképpen mindenképpen szívesen olvasnám, hogy más miként gondolkozott, alkotott.
Mint írtam az enyém nagy vonalakban egy ZCS rezonáns félhídból, egy kaszkád feszültség többszöröző fokozatból, meg egy jókora nagyfesztűrő belsőellenállásól áll.
Nagyfesz miatt méretileg nem éppen kicsi, egy A5-ös lap méretű.
A nagyfesz létrehozó áramkör, úgy működik ahogy vártam, illetve ahogy PSpice szimulátorban mutatkozott. Ezzel a "harverrel" a szabvány által megengedett maximális paramétereket is létre tudom hozni, ha szükséges. Annál "erősebbet" pedig jobb nem csinálni.
(#) gulyi88 válasza kokozo hozzászólására (») Júl 24, 2019
Most pont egy ilyen trafó nélküli fejlesztésén dolgozok.
Azt mérlegelgetem most, hogy legyen-e folyamatos nagyfesz és 4J tárolt energia és forgó szikraköz nagyfesz kapcsoló,
vagy legyen legfeljebb 100msecig nagyfesz létrehozás energiatárolás nélkül, nagyfeszültségű kapcsolóelem nélkül statikus szikraközön át vagy direktbe a kerítésre.
A nagyfesz egység max 10-15kVot tud előállítani néhány 10ms felfutási idővel terheletlen kimeneten. Kimeneti árama rövidzárva és ívet húzva is 5-8mA folyamatosan amíg működtetve van.
Amúgy egy ZCS! félhidas inverter 12Vról, 1Kv szekunderrel és fesz12szerezővel, valamint jó sok soros ellenállással a kimenetén (29db 5k6 2W).
Először forgó szikraköz, folyamatos működés, és energiatárolás verzió irányában építettem, de ahogy tesztelgetem kezd jobban tetszeni a szakaszos üzemeltetés, (jelentős mennyiségű) tárolt energia nélkül, forgó szikraköz nélküli irány. A fogyasztása így átlagosan csak 1-2W, viszont a kimeneten 10kV elérhető, 8mA kimeneti áram elérhető (ha akarom több is lehet, de úgy gondolom, hogy ez is bőven elég "ütős".szabvány iránymutatásainak megfelelő), 100msec impulzus idő tartható (illetve tetszőleges értékű lehet), ismétlési idő tetszőleges.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2019
(#) engineerman válasza Remci hozzászólására (») Márc 8, 2018
Nem dicsekedni szeretnék, de valahogy így kellene elkészíteni egy pásztort..
Ez egy prototípus volt, ami most már sorozatgyártásra került.. Kap egy szép dobozt, szabvány feliratokkal, jó nagy számokkal stb... De félre a tréfát.. Ezt a pásztort 3 éve terveztem, -mármint az elektronikát illetve a trafót - 2 éven át non-stop üzemelt. Ez éppen az akkus kivitel.. Ezt egyik barátomnak csináltam éppen pár hete. Áramfogyasztása átlagosan 380 - 400 mA. Az inverter 800 V-ra tölti 1,1 sec alatt a 20 µF-os kondit. Így a tárolt energia közel 6,5 joule, és ebből a karámvezetékre 90% kijut. A trafó zárt vasmagos, 0,15 mm-es légréssel. És ahogy a képen is látszik az áttétel arány ennél 1:15. Így terheletlenül 12 kV van a trafó szekunderén. 25 km hosszú 3 soros karámvezetéken 8,9 kV-ot mértünk a legtávolabbi ponton. Primer 1,5, a szekunder 0,54 CuZZ huzalból van, és természetesen vákuum impregnált a trafó. Létezik belőle hálózati kivitelű is, 16 Joule-os tárolt energiával... És mielőtt valaki rákérdez az elektronika nem publikus, sok munkaóra fekszik benne.. Csak iránymutatásként teszem közzé.. hogy ha már építünk, akkor legyen értelme a beleölt időnek, pénznek, energiának
(#) ironmen válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 8, 2017
Háát igen Vicc némelyik.. van egy hazai gyártó ( nevet szándékosan nem írnék ) A készülék kivitele külsőre profi ( tiszta kínai design ) Márka felirat, szabvány elnevezések , hivatkozások ráírva angolul. Profi megjelenés... Az elektronika kivitele szintén átgondolt, jó tervezés..

Van benne egy szép nagy műanyagházas trafó, 10µF 450V-os kondi...

A felirat szerint 4 Joule, 80 km kerítéshossz. Az ára is ennek megfelelően magas, 49k

A 4 J energiához 10 µF esetén olyan 900V-ra kellene tölteni a kondit.. Namár most ott elvérzik a történet, hogy a kondi csak 450 V-os.. de tekintsünk ettől az apróságtól el...Mondjuk kibírja
Igaz az elektronika csak 440V-ot tölt.. na de ez is csak részletkérdés

Javításra hozták be, a trafó elfáradt miután a környéken bevágott egy villám valahová..
A forgalmazon keresztül rendeltem bele egy másik trafót, hozzáteszem elég drágán.
Csere megvolt.. kattog szépen.. húzza a 8-12 mm -es íveket

Gondoltam szétkapom a régi trafót, lássuk mi lakik benne.. Na most a trafója, egy közönséges EI magot rejt.. de ez még nem lenne érdekes.. Csakhogy a trafó kb akkora volt mint egy nagyobb dugasztáp trafója.. A Trafó külsőleg természetesen kb 3x akkorának tűnt.. A többi rész ki volt öntve műgyantával.. A primer, 0,3, a szekunder 0.1 huzallal tekerve.. Ha én erre a trafóra 600 ohmos terhelést teszek, abból nem hogy 4 Joule, de még 0,1 sem jut ki a kerítésre.. A feszültségesésről meg ne is beszéljünk...

Csak összehasonlításképpen: Egy SpeedRite közel 100 ezer forintos pásztor trafója kb 2 kg.. A primer a régebbi típusban ( SR 9000) 2 mm x 4 mm teflonszigetelésű vörösréz szalagból tekerve, a szekunder 2,0 mm szintén teflonos + zománc huzalból. A kondik 900V-osak és 2 db 39µF párhuzamosan.. ebből már jön energia rendesen.. na de azért ott is vannak sci fi kategóriába illő feliratok ( kerítéshossz 150 km )
De ez már valóban tudja a 4 Joule-t...de még a 12-is sőt megfelelő kerítés telepítés esetén ez még ki is jut..
(#) mate_x válasza deak francis hozzászólására (») Aug 7, 2017
Szia!
E szerint a szabvány szerint a kimeneti energia úgy értendő, hogy mekkora hő fejlődne impulzusonként egy a kimenetre kötött 500 ohmos ellenálláson.
Tehát, ahogy mex is írja függ a trafó hatásfokától is.
(#) csavarkulcs válasza nyemi hozzászólására (») Jún 6, 2016
Az egy szabvány motor indítókondni, 16uF. A műhelyben 25mikrofaradosokkal építettünk, ez amit láttok "maradékból" lett összerakva. ezért csak 16mikrofarádos, De így is jól megy láthattátok.
A kondi oldalán 250v !effektív! érték van feltüntetve. A 450voltos jó lesz hozzá.
Még a gyújtótrafó is kisebb ebben mint a többiben volt. A kis kék trafóban is kételkedtünk, mert a többiben 2*12voltos volt, de végül ezzel lett összerakva a legjobb panel.

Elvileg a szikraidőt a C3 nagyságával lehet szabályozni (a szürke kondi).
Próbáltam úgy fotózni hogy mindent látni lehessen. le is mentettem a rajzot, köszi.
(#) erdgab válasza eadx hozzászólására (») Jún 13, 2015
Amennyiben a szabvány előírásai be vannak tartva,akkor nem okozhat nagy problémát.Talán,nem kéne tapogatni sehol sem,bár perverz alakoknak jelenthet kihívást!Egyébként okozhat térdrogyást,találkozást a termőfölddel,zsibbadást,de jelentkezhet mint kocsmai parasztlengő hasonmásként is.Minden esetre tartsuk távol tőle a gyerekeket,bizonytalan járású egyéneket,pacemakeres embereket stb.,ezért is kell többek között kitáblázni is,de ajánlott utána olvasni,a gugli a barátod.
(#) erdgab válasza villanyipi hozzászólására (») Máj 17, 2015
Ha jól értelmezem a kapcsolást akkor az elsővel (47k előtt) kell azt az időt beállítani,hogy milyen időközönként adjon a kimenet (gyújtó trafó) szikrát (az IC kimenetén-3 láb kell másodpercenként egy jelnek lenni),a szabvány 1mp időt javasol.A másodikkal az IRFP250 nyitási idejét kell optimálisra beállítani,hasraütésre,ahol a trafó a legkövérebb szikrát adja és a fet nem melegszik s az áramfelvétel is a legkisebb.Ne várj ettől a kapcsolástól sokat,bár nem tudom milyen nagyfesztrafó lesz a végén,de még akkor is.......
(#) frob válasza Melphi hozzászólására (») Márc 9, 2015
Némi kísérletezgetés nem árt..
50-100menetre saccolnék sorkimenőre primernek, szabvány szerint 6KV nál több nem jöhet ki belőle, 5-6mm es szikra, ide kell belőni, ha kicsit nagyobb akkor belül szikraközzel érdemes tovább trükközni.
0.2-0.5mm es vezetékkel, vagy bármi csak legalább 0.2 legyen
(#) hodir hozzászólása Szept 11, 2013
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, vásároltam egy CORRAL super N 1100 típusú villanypásztort a tavasszal. és a nyulak a szemem láttára bujkálnak a drótok között. Kérdeztem a forgalmazót és a gyártót is, hogyan lehetne a az 1 másodperces impulzusokat megnövelni, sűríteni. A válaszuk az volt hogy nem lehet mert szabvány írja elő ezt a dolgot.
ÉS! Itt kérném segítségeteket, hogyan lehet az impulzusokat sűríteni?
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) digifoto hozzászólása Ápr 6, 2013
Egy régebben közölt pásztor alapján építettem meg egy áramkört. Az áramkör egy 555- ös ic vel működik, két potméterrel lehet állítani az impulzus hosszát. a kimeneten levő nagy teljesítményű
tranzisztor kapcsolódik egy gépkocsi gyújtó trafóra. hogy hálózatról is működjön, egy 12 voltos 50 wattos izzóhoz való szabályzó váltófeszültségét egyenirányítva, 15 volt egyenfeszültség állt elő.
Mivel az 555-ös ic csak 12 voltot visel el, az ic-re menő ágba betettem egy 12 voltos stabilizátort.
A nagy teljesítményű tranzisztorra közvetlenül 15 volt egyenáram került.
A pásztor kipróbálása még nem történt meg, az a kérdésem, hol lehet beszerezni a villanypásztor
szabvány vezetékét, illetve mennyibe kerül métere?
(#) frob válasza z3r0 hozzászólására (») Ápr 5, 2013
Tehát kezdjük ott hogy a szabvány 6.5kV feszt és 5J energiát enged meg maximum mind ezt 0.1s ig.
Hogy a gyári szigetelők 20-25kV ra vannak méretezve, gondolom nem véletlen, így tuti kibírják azt a max 6.5kV ot. Sajnos szabványokat böngészve amit felleltem a neten, nem találkoztam olyan írással ami megengedné a nagyobb kimenő feszültséget és teljesítményt, pedig az általad említett gyártónak is vannak igen izmos darabjai is, ha valaki tud ilyenről kérem ossza meg, érdekelne mint olvasmány.

Az első szikraköz ha jól van méretezve a pásztor csak 1-2mm es tipikusan zárlatvédelmet van hivatott ellátni, mert ha csak simán összezárod a kimenetet, akkor a kapcsoló elem tönkremehet a nagy áramok miatt, az ezután lévő párhuzamos szikraköz pedig a kimenő feszt hivatott elsősorban korlátozni, ha nagyobb mint a megengedett levezeti föld fele, ezért a közelben csapkodó villámok ellen is jó, persze akkor nem ha közvetlen a drótba csapott...
Ha viszont olyan nagy a kimenő fesz, hogy mondjuk 10-20mm is átüt azt ha teljesen a párhuzamos szikraközzel korlátozod be akkor a karámba nem fog jutni semmi sem...
ezért kell pl 10mm es szikraköz sorosan, meg a párhuzamost jól beállítani, és mivel a kerítés főleg kapacitív minimálisan ha jók a szigetelők ohmikus , kutya kötelessége lesz szikráznia a soros szikraköznek, hiszen fel kell tölteni a kerítést, mint a kondenzátort amikor rárakod az elemre...

Gyapjas birka ( bár sosem volt vele dolgom) egy igen érdekes móka lehet, én úgy gondolom hogy az erős vezető és oszlopok nagy segítség, mert amikor próbál átmenni közötte akkor sokkal közelebb nyomódik a bőréhez ...

Az ötleted preferálom, hulljon a férgese , na jó baja nem lesz neki, de legalább megnehezíted a dolgát.
(#) frob válasza szitibi hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Attól függ a szikraköz(ök) mérete hogy mekkora szikra van a két polus között ha csak a csatlakozókat közelíted, szabvány szerint 6kV a max ami kimehet , na most az ügye ~6mm szikra a végeken, ennek függvényében a többit belső szikraközökkel kell lenyeletni , és így lesz olyan szikraköz, ami sorban lesz a karámmal, tehát az állandóan szikrázni fog és lesz egy másik ami párhuzamosan van a karámmal, ami jó esetben csak akkor ha közelbe villám csap be, ha a kerítésbe akkor persze mindegy
Szóval a soros szikraközzel állítod be a kimenő max feszt, a párhuzamossal meg garantáltan lekorlátozod, tehát míg a párhuzamos 6-7mm addig a sorost be kell állítanod, hogy a párhuzamoson megjelenjen a szikra, miután rárakod a kerítést úgy is levezeti, tehát utána ott elvileg sosem lesz.
A 6kV persze nem csak a szabvány miatt kell, hanem a 10-20-30kV os kimenő a szigetelőket is hamar tönkre vágja, vagy lehet hogy már az első szigetelőnél lehúz a földre és akkor meg lőttek az "ultraerős " villpásztornak , mert hiába tud 20KV ot ha az első szigetelőnél már áthúz a föld fele, nem beszélve arról ha párás a levegő még inkább, és ha már egyszer áthúzott akkor ott egyre gyakrabban fog
(#) frank tibor válasza Cavalier hozzászólására (») Nov 30, 2012
Szia
Nem szétflexelni kell hanem elégetni! Így visszafejthető lesz a tekercselés. Az áttételt nem érdemes nagyra választani mert 10KV a maximum. Nem a szabvány miatt kell korlátozni a max. feszültséget hanem az oszlopszigetelők épsége miatt. A 10-12 áttétel elég attól függően mekkora feszültségre töltjük a tároló kondenzátort. A transzformátor szigetelésénél a vastól 10mm kell elhagyni. (10KV-on kb. 1cm szikra). A tekercset soronként szigetelni, a sor szigetelést 4-5KV-ra méretezve. A réteg, és fedőszigetelést 20KV-ra méretezni. A csévének nincs oldala csak a vas oszlopon van cséve ami 1.5mm-es lemaratott nyák lemezből kivágható. A tekercselési vázlatot el kell készíteni a felhasznált vasnak megfelelően. A vaskeresztmetszetet a kondiba tárolt energiából méretezik. (A betöltött energiát a legjobb hatásfokkal áttranszformálni a karám vezetékre.) Tekercselést a soronként impregnálni kell elmozdulás ellen, és nagyon szorosan tekercselni. (A tekercs a kondi rásütésekor le akar ugrani a vasról.) Itt a vákuum impregnálás nyerő. A huzalátmérőt az ablakból számolhatjuk, a lehető legnagyobb keresztmetszetű huzal ami belefér! Feltettem ide az általam talált infókból. A kép az új 500Ohm-os 20KV-os műterhelés.
(#) exorcist válasza k_h hozzászólására (») Nov 7, 2012
Ebben a topikban már rengeteg szó esett ezekről. Egyszer érdemes végigolvasni mind a 153 oldalt (sok, de nem lehetetlen) vagy legalább a topikban rákeresni a "szabvány" szóra. Vagy így, és van ez: EN 60335-2-76.
(#) Wegg hozzászólása Nov 2, 2012
Szervusztok !Valamikor én is csináltam egy két pásztort próbaképpen és jól elidőztem ezzel a szerkezettel.Többféle típust próbáltam ki .Nekem is volt olyan hogy mindent zavart amit csak lehetett.De miért is ?Azért mert minden szikra alkalommal működött a szikraköz.Így egy szikratávíróként működött ami mindenféle frekvencia összetevővel rendelkezett. Ez hogyan lehetséges ? Úgy hogy az épített pásztor teljesítményéhez képest nem ideálisak a körülmények beállítások.
Én úgy hangoltam össze a pásztort ,a szikraközt a kerítést,hogy semmi zavaró jel nincs azóta .(Ez nem érzékelhető különféle rádió sávokban és a tv sávokban kattogás ,csíkozás )

1. A pásztor kerítés az adott hossz ez adott.
2. A szikra közt be kell állítani itt a fórumon belinkelt táblázat alapján. Ez fix érték
aminél nem lehet nagyobb semmiféle képen. (szabvány )
3. Kezdésképpen kisebb értékű kondenzátorral kezdjük a hangolást.Ezt lefogja terhelni a
kerítés .Így nem bír felépülni akkorára a feszültség hogy át ugorjon a szikraközön.
Tovább növelve a kondenzátor értékét egyszer csak elérjük azt hogy átugrik a szikra.
Ez az a max amit még elvisel az adott szerkezet anélkül hogy a környezetét zavarná.
4.Én kutyapásztornak használom ami kb 60méter .Így az előbbi 3-as pontban
meghatározott
max kondenzátorokból lényegesen vissza vettem .

Az így beállított pásztor nem zavarja a környezetét, szomszédokat .
Azért írtam értékek nélkül mert sokféle kialakítás fesz értékű készülékeket építettek már
De alapjaiban ez a beállítás is használható. Vagy szabályozható fesz kialakítása de az már más rendszer mint amit általában itt használnak a fórum társak .
Remélem tudtam segíteni .

(#) frob hozzászólása Okt 28, 2012
Sziasztok, olyan érdekelne, hogy a villanypásztort út mellett és bevezető úton vagy olyan helyen ahol ember által megközelíthető táblával kell ellátni, van erre valami szabvány hogy milyen ábrának feliratnak kell szerepelnie rajta, és ezek méretei?
Előre is köszönöm!
(#) frob válasza blackdog hozzászólására (») Máj 28, 2012
Az épített készülékek csak impulzus üzemben adnak feszültséget, jó nagyot, 5KV lenne a szabvány által tartandó, persze a homemade kategóriák ennél jóval többet tudnak teljesen feleslegesen , hiszen a drót felfogatáshoz szükséges szigetelőn is áthúz. No de, a lényeg az hogy az elektronika nem képes folyamatos 5kV előállítására ezt csak 1-2 másodpercenként képes előállítani, ha a földelés megszakad akkor nem tud záródni a kör még kevésbé csíp, mert azért némi kapacitív csatolás azért létrejöhet.

Veszélyes e, igen ha pacemakered van, akkor nagyon, egyébként meg csak kellemetlen, mert bár a feszültség nagy, a kapcsolás kialakítás miatt az áramerősség nagyon csekély pár uA az adott időre, de a lefutási ideje is szabott, talán pár us , nem tudom most pontosan ezt az értéket.
Lényeg a lényeg: megfelelő villanypásztor bár nem veszélytelen mezei emberre nem halálos, sőt max kellemetlen érzést tud kelteni csak.

Amolyan jelző cucc, ha valaki elvétené hol a helye
(#) karaszbandi válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 20, 2012
Amit itt írsz, az már nem hobby. Az urak csak hobbyból csinálnak villanypásztort és ott a szabvány nem ismert fogalom.
(#) ötfelezős válasza Cavalier hozzászólására (») Ápr 20, 2012
Melyik kiadás van meg neked? Mert a neten találhatóban ugyan valóban van szó a 60479-es diagramjától való függéstől, de pont annak ez elején ezt a passzust a módosítások mindjárt hatálytalanítják is. Marad az 5 J kimenő teljesítmény mindenféle krikszkraksz nélkül: 5 Kimeneti jellemzők
p 5.101 A harmadik felsorolási tételben törölje a "közepes teljesítményű energia ellátók"
kifejezést. p Törölje a negyedik felsorolási tételt.
Azonban.
Én ugye erről itt 2007-ben írtam, és az MSZT szerint ma is a 60355-nek a 2005-ös kiadása érvényes, tehát én jó eséllyel abban néztem a feltételek nélküli 5J kimenőt. De elhatároztam, hogy hétfőn bemegyek az olvasóterembe, és megnézem mégegyszer, hogy Dizinek megalapozott választ tudjak adni. Elvégre emlékekre éppúgy nem lehet elektromosságban alapozni, mint egy gyártó kijelentéseire.
A 60479 amúgy az IEC szerint nem szabvány, hanem műszaki specifikáció (akármit is jelent ez), és ugye arról regél, hogy mekkora áramnak milyen hatása van a humanoidokra. Az MSZT-nél a katalógusban nincs is benne, de azért az olvasóteremben az is megvan.
(#) Cavalier válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 20, 2012
Az IEC 60479-1, IEC 60479-2 szabvány nincs meg neked véletlenül?
A 60355 megvan, de az erre hivatkozik (nem tudták volna átmásolni bele az idézett részt, vegyem meg drága pénzért mindegyiket..)
(#) Cavalier válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 16, 2012
A szabvány szerint másodpercenként 1 a megengedett impulzusszám. (25% tűréssel ha jól emlékszem)
(#) Sly hozzászólása Ápr 1, 2012
Szóval akkor majd okosodok még egy kicsit ebben a témában vagyis a szabvány részében.Meg ugygondolom hogy majd holnap kifogom probálni egy karámon is a pásztort hogy megbizonyosodjak arrol hogy téjnleg jo e.Egyébként mekkora feszültséget kell mérnem a karámon ahoz hogy az adott ponton még "jónak" lehessen nevezni a pásztort?Egy ilyen glim lámpás mérökészülékkel szeretném mérni a feszültséget csak elöbb összedobom azt is.
(#) Lacika001 hozzászólása Márc 12, 2012
Üdv!összeraktam egy villanyásztort, mivel más nem volt itthon, ezért sorkimenőből, csatoltam a rajzot. 8 mmes szikraközt tettem rá, nagyobbnál már a lábak mellett is áthúz, bizonytalanul össze vissza, meg amúgyis elég a 8mm gondolom én.. Lényeg: hogyan tudnám kipróbálni hogy elég "erős" e, "éles" próbán kívül természetesen. . Valami olyasmire gondoltam hogy egy adott terhelő ellenállást kötnék a kimenetére(ami megfelelő átütés szilárdságú persze) és megnézném mennyire esik le a fesz. Itt akadtam el hogy mekkore legyen ez a terhelő ellenállás, és hogy mekkora fesznek kellene maradnia. Van erre valami szabvány esetleg?

villanyp.jpg

(#) frob válasza vdavid90 hozzászólására (») Aug 9, 2011
Ahogy mondod, CE jelöléshez nem szükséges a bevizsgálás, már mint a "hivatalos", "csak" a szabványoknak kell megfelelni.

Megvan neked az összes rá vonatkozó szabvány?
A hozzá szükséges mérőeszközök?
Gondolom nincs, de ha meg is van, nem jobb ha a bevizsgáló hatóságra tudod rákenni a hibákat?
Már mintha valamit okoz a villanypásztorod valakiben, és a mei szerint frankó volt, akkor nem te leszel első karikában a hunyó....
Míg a másik esetben azonnal te!

Azért a villanypásztor nem egy hosszabbító amit jó eséllyel még az ovodás is jól rak össze.
(#) ötfelezős válasza ocy hozzászólására (») Jún 3, 2011
Szia, pontosan, 500 ohm a szabvány szerinti terhelés, ami mellett kell megfelelnie a biztonsági előírásoknak.

Mindamellett ezt az értéket csak a világ fele értelmezi biztonsági előírásnak (amikor ugye azt nézzük, hgy nem lehet bizonyos érték fölött a feszültség), a világ másik fele a villanypásztor jóságát bírálja el általa, azt mondván, hogy 500 ohm megfelel egy kis növényhozzálengedezésnek, és azt nézik, hogy ekkor mennyire nem esik le a feszültség.
De azért az "írás" a biztonságról szól.
(#) mex válasza isssti hozzászólására (») Ápr 6, 2011
Idézet:
„De mindenki beszél itt J-okról 30-50ezer voltokról”

Azért nem kéne általánosítani...
A bevitt energiáról kell beszélni, és a trafó kivitele az egyik fő meghatározó. A gépkocsi gyújtótrafó rossz hatásfokú, és túl nagy feszültségű, nem ilyen felhasználásra fejlesztették. Megtalálható a vill pásztorokra vonatkozó szabvány is a neten, amitől nagyon eltérni lehet, de nem tanácsos.
Ugyanúgy a kerítésre is van előírás.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem