Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
"Sajnos" a forrasztások jók és nem látok más problémát sem. Ahonnan vettem volt vagy 10 darab és mindnek többé kevésbé ugyan ez volt a baja, az alapműszer jó mégsem mér feszültséget. Az R7-R8 ellenállások vannak megszakadva, mind a kettő. Most kiválogattam egy olyat "modern" (80-as évek) műszerellenállásból amivel tökéletesen mér az egyik. Sajnos az alapműszert is szét kell szednem, valami piszok van benne mert néha akad a mutató.
U.i.: A kapcs. rajz leírása pár helyen hibás és sajnos az elektrotanyás is. Ráadásul nem is egyformák... A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2025
Az ellenálláshuzalból tekert ellenállás ha nincs leégve, javítható. Ebben a felállásban lehet hogy a forrasztása volt elkorrodálva, vagy rossz folyasztószert használtak. Nem véletlenül vannak tekergetve/pontosítva.
Az egyik ellenállás szakadt volt, azt kicseréltem a kapcsolási rajzában írt értékűre (válogattam), és pont végkitérésre állt be a mutató ezért volt gyanús. De akkor belövöm úgy ahogy gondoltam hogy lennie kell.
Őszintén szólva engem mindig megzavar kicsit az a skála ahol nem egyezik meg méréshatárral a skála utolsó osztása. Ma vettem 4000Ft-ért két komplett készletet, és mind a kettőben ugyan az az ellenállás van megszakadva (tekercselt huzal), pedig M zároltak voltak szóval még használati nyom sincs rajtuk csak a tárolásból eredő karcok és piszok.
Hello! Az nem "hülyeség", csak pontatlan. Lehet kicseréltek benne valami ellenállást, esetleg leesett vagy elmozdult a mágneses sönt a műszeren.
EKM UNIVOÜdv!Aki mért már az EKM UNIVO műszerével árulja már el nekem, hogy ha 6V-os állásba "kapcsolom" a műszert és 6V-ot mérek vele akkor tényleg nem a 60-as osztáson van a mutató? Mert az én példányomon egészen az utolsó osztásig tér ki. Ami szerintem elég nagy hülyeség. Erről a műszerről van szó, csak az enyém nem GANZ hanem még az előd EKM. Ganz, DHV, asztali laborműszer javitása, méróműcsereÜdv mindenkinek,Vettem Németországban egy műszerpárost, fehér szürke bakelitházas, asztali, analóg laborműszereket, egyik DC áramot mér, ez remekül működik, a másik feszmérő, AC-n és DC-n, legkissebb méréshatár 30mV. A feszmérőnek a mérőműje hibás, a feszitőszál felül szakadt volt, kioperáltam az egészet, és tettem ugyan bele egy 32uA mérőmű(ve)t, - az látszik a képen, azzal a szándékkal, hogy egy illesztő erősitővel kihozom a kivánt érzékenységet(13uA). De belevittem a nemkivánt zajt, és linearitáshibát nem beszélve a tápellátásról. Nosztalgiázok, szeretek is mérni velük(80-90-es évek, akkumulátorgyártás) és viszonylag fiatalok(2012), de én nem találkoztam ilyen műszerrel a hazai piacon. Nagyon hálás lennék, ha tudna valaki segiteni. Kellene egy Ganzuniv 3 mérőmű, amibe egy mutatót tennék, mert hosszabb kell mint a 3-as mutatója. Azt nem is remélem, hogy találhatok egy eredetit. Várom a hozzászólásokat, ajánlásokat a mikéntekre.
Ennek nem látom az értelmét, mutass egy fotót. Amúgy szerintem 60mV-os lesz. Én meg szoktam mérni az ilyet.
Sziasztok! Van egy analog mérő amin a következő van írva (60-0.035x5)mV. Ennek most akkor mennyi a méréshatára? Köszi
Nagyon félre ment a dolog az Ampermérés helyességérvei kapcsolatban!
Teljesen egyértelmű, hogy sorosan, és terhelésen keresztül kell mérni! Eleve volt egy teljesen hibás, nem mérő műszer, majd lassan feléledt a sok ötletnek, és segítségnek köszönhetően! Köszönet mindenkinek! Valószínű, hogy az előző tulajdonos rossz méréshatárt választva, megpörkölte az R17 sönt ellenállást, valamint az R6-os ellenállást is megszakította, valamint a D1, és a D2 diódát is tönkretette! Miután a hibás elemeket kicseréltem, helyreállt a műszer működése, kivéve az árammérést. Valamiért kb10%-al kevesebbet mutatott. De már ez is megoldódott. Közben kiderült az egyik segítő leírásának köszönhetően, hogy a mérőkábel hiba is okozhat ilyen problémát. Másik kábellel próbálva már rendesen jelez a műszer! Vagyis ezek szerint nagy az ellenállása a régi mérőkábelnek, és így, véletlenül sorbekötött terhelésként működik! Ettől függetlenül a műszer teljes hitelesítése még hátra van! Köszönet mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2023
Ha leírom, hogy ököl szabály: áramot sorosan kapcsolva mérünk. Az elég? Sok oka van, csak egy pár ami eddig nem lett említve: műszer értékes, a söntje nem fogyasztó, nem arra lett tervezve, hogy elfűtse direktben betolt teljesítményt. Lehetne ragozni, mellesleg messze van a méréstől, bár informatívnak tűnik a mutató lengése... Másik topikban írtam, elemet is gyilkolja. Szóval elég ok van ellene. Rossz gyakorlat ... Rutinná válik, és mint a másik kolléga, belemérsz konnektorba- akkuba és pislogsz a multi romjai felett.
Lemaradt szöveg az előzőből. Pl. ezzel az áramköri elrendezéssel 1 A -t kellene mutasson az ampermérő a 3A -es méréshatárban.
Idézet: „Viszont az Ampermérésnél valami még nem jó, mintha tized annyit mutatna. Az1,5V-os elemnél 300mA mutat a 3A-s kapcsolásnál, pedig teljesen új!” Ha 3A es méréshatárnál direktbe kapcsolsz egy 1,5V os elemet a műszer söntje terheli az elemet aminek a feszültsége a terhelés hatására le is esik. (Az elem belső ellenállása és a feszültsége által kialakult áramot méred). Nem így kéne ellenőrizni , hogy az áram mérő jó értéket mutat e. ellenőrizni.Olvass utána. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023
Nem értem hogy miért nem lehet megmérni, egy biztos kevesebb Amperrel bíró elemet, egy nagyobb mérőtartományban. Nyílván más a helyzet kisebb tartományban mérni ismeretlen áramerősséget. Főleg ha nincs rajta semmilyen védelem. De itt tudjuk, hogy max 1,-2 Amperről van szó, és a max kitérés 3A! Ugyan akkor pillanatnyi érintéses mérésről van szó, nem direktbekötésről.
Ahhoz hogy érdemben bármit lehessen segíteni, minimum egy másik műszer kellene, ami ohmot, és/vagy áramot is tud mérni. Először ohm méréssel a műszer kapcsain végig mérném hány ohm van árammérő állásban az összes méréshatárban. Ez sokat elárul...
Ha árammérőd van, akkor meg sorba kötném a két műszert, azt megnézném mit mutatnak. Javítás szempontjából nagyon nem mindegy, a műszer keveset mér, vagy nagy a belső ellenállása, és kicsi áram folyik rajta keresztül. Ha végképp nincs semmid, akkor egy ismert teljesítményű égő a pontosan hozzá való elemmel sorba kötve megnézed mekkora fényerő, aztán jön a műszered, amit sorba kötsz vele. Megnézed mennyit esett a fényerő, és mit mutat a műszer. Az izzó teljesítményéből, a telep feszültségéből nagyjából látszik a valós áram. Ha az izzód nem világít, a műszered bemenő ellenállása nagy, ha az izzó világít, de a műszer keveset mutat, a mérő része rossz.
Kár is lenne cserèlgetnie, ahogy mèregeti az elemeket. Nekünk fizikaóran eltörtèk volna a kezünket, ha csak gondoltunk volna ilyesmi mérésre.
A söntnt még nem cseréltem!
A 3A-es állásban mutat 300mA, és a 300mA-es állásban pedig kitér a műszer 300mA-rig, de mind a két esetben legalább 1,5A van rákötve az új elemmel! A rajzot nézve a negatív bemenet rámegy az R17 söntre, majd a 3A-es kapcsolót zárva keresztül megy a G2 elem negatív lábára, majd kimegy a pozitív bemenetre! Vagy rosszul látom?
Ha D3-D4 hibás lenne, bármilyen mérésnél csalna. Az árammérő körben csúszott el valami.
A megpörkölődött söntellenállást nem cserélted? Minden méréshatárban arányosan ugyanannyit csal? Az nem mérés, hogy közvetlenül ráteszel egy 1,5 V-os elemet. A mért áram akármennyi is lehet. Elé kell tenni egy ismert ellenállást, ami nem terheli túl az elemet és várható hogy nem zuhan be a feszültsége.
Igen! De közben A D1, és a D2 cseréje után a műszer jól méri a AC, és a DC feszültségeket. Viszont az áramerősségnél 10%-ot csal! Azért írtam hogy esetleg a D3-D4 is hibás lehet?
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2023
Jól emlékeztem, hogy ezt a témát máshol már tárgyaltuk.
Nem mindig eléggé érthető amit írsz. Talán erre a D3-D4-re hivatkoztál?
Szerintem itt ijen nincs!
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=393828
Ezek szerint a D3, és D4 is megadta magát, és azért nem hiteles az Amper mérése?
Kiforrasztottam a két diódát, A D2 zárlatos volt, a D1 jelzett valamit, de nem azt amit egy hibátlan D9V mutatott! Kicseréltem őket, és így már mér a műszer! DC V ban nem jelez AC, és AC-V ban nem jelez DC-t! Viszont az Ampermérésnél valami még nem jó, mintha tized annyit mutatna. Az1,5V-os elemnél 300mA mutat a 3A-s kapcsolásnál, pedig teljesen új!
Köszönöm a választ. A diódákat meg fogom mérni, a potmétert én nem, de más lehet hogy eltekerte. Ez a potméer csak az AC mérésért felelős?
Üdv!
Mérd meg a D1, D2 diódákat jók e?Az R39 Trimmer potméter nem lett eltekerve?
Üdv.
Segítséget kérnék! Nekem is van egy ilyen műszerem TL-4M! Sajnos egy kicsit adtak neki, mert a sönt ellenálláson R17 a szigetelés elfüstölt, valamint a műszernél lévő R6, 100-Ohm körüli tekercselt ellenállás is megszakadt! Eddig nem mért, de a műszernél lévőt ideiglenesen egy 100-Ohmos ellenállással pótoltam, és így 3V-os DC állásban jól méri a 1,5V-os elemet, de az AC állásban valami gond van, mert alig mutat valamit. AC 18V- ra 7V-ot jelez. Mi lehet még a baja? Köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
Ezeknek az ICknek elképesztöen nagy a bemeneti impedanciájuk ( a Terraohm tartományban van) igy nagyon kicsit terheli a mérendö áramkört.
Emlékszem anno (70-80 - as években az ilyen IC-alig voltak elérhetöek) egy üzemanyagméröt épitettem és bizony egyik klasszikus - akkor elérhetö uA709, uA741 stb. - OPAMP sem müködött a kapcsolásban. Honapokig kellett várni, amikor tudtam egy ilyen IC-t szerezni. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
A rádiótechnika 1992/3-as számában az precíziós analóg multiméterhez CA3130-at használ.
A https://www.eleccircuit.com/6-ranges-ac-millivoltmeter-circuits/ -nál CA3140-et. Kinek mi a véleménye? Köszönöm!
Üdv! Remélem jó egészségben használod a multimétered! Néhány ellenállásban a kör jelölés százalékos tűrésre figyelmeztet? A szimbolikus jelöléseknél ezt nem láttam. Köszönöm!
Idézet: „Van egypár analóg multi nekem is, szükség esetére. Amikor zavaros jel miatt a digitális multi nem jó, akkor inkább az oszcilloszkóp mint az analóg multi. Látni is akarom, mi van ott.” Vagy a kettő együtt..Analóg+szkóp A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |