Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Igen, tulajdon képen egy majdnem labortápegység ben használom. Egy másik labortápegységem ben,a7107 ic rendesen működik. Volt a fiokomban egy icl7136,meg egy rósz MY64 es multi kijelzője sajnáltam volna kidobni újra hasznosítás nélkül. Úgy hogy terveztem nyomtatot áramkört és az óta működik rendesen ez is. Mert azóta már doboz ban van. A tápdobozba bekerült egy12v os kis trafó, mert nem akartam már megbontani a táp eredeti trafóját, hely volt igy egyszerűb volt megoldani. De köszönöm a te és a többiek segítségét is.
Mit akarsz vele mérni?
Nem szükséges a gyári ajánlás alapján használni, ugyanis differenciál bemenete van. Ez azt jelenti, hogy ha az "INLO" bemenetet nem a "common" pontra kötjük, akkor is működik. Persze nem köthetjük a negatív tápra, de a common lábhoz képest +/- 1V távolságra nyugodtan. Ha mondjuk egy tápegység kimeneti feszültségét kellene mérni vele, akkor két egyforma feszültségosztóval kell csatlakozni az inhi és az inlo bemenetekre. A feszültségosztó alsó tagjai a common pontra kapcsolódnak. Az inlo bemenet osztójának felső tagját a gnd-re, az inhi bemenet osztójának felső tagját pedig a mérendő pontra kell kötni. Ilyenkor viszont nem szabad elfelejteni, hogy a mérendő pont és a common pont között feszültség van, azaz a feszültség osztókon áram fog folyni nulla V mérendő feszültség esetén is. Ez MΩ nagyságú osztó esetében nem sok, de nagyon kis áramok esetén mérési hibát okozhat. Egy hobbi tápegység esetében viszont nem okoz gondot. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2026
Hello!
Lehet a 7106-ot az említett 9V-os stabiról járatni, de ennem a tápnak galvanikusan elválasztottnak kell lenni attól amit mérni fogsz. Mert a mérés vonatkoztatási pontja a COM láb, ami kb. 2,8V a + tápfeszültséghez képest. Ez maga a belső referencia. Az Ic áramfelvétele maximum 2mA.
Köszönöm. Jól mondod de a te tápodnak csak a plusz ágát építeném a mínusz rész nélkül tehát csak,D1,C6,7809,C8,C10.Igy jó lenne?.
A 7106 ás a 7107 nem egyformák. Ha jól emlékszem, 7106-nak nincs GND lába, hanem az 1 és 26 láb közé jön a DC9V. Ezzel szemben a 7107 nél a 21-es láb a GND, amihez képest +5V -ot kap az 1-es láb és erről mennek a kijelzők is, illetve egy kisáramú -5 V megy a 26-os lábra.
Azaz a 7106-hoz egy akármilyen egyszerű stabilizált 9 V elegendő, amit oda kapcsolsz ahová az elem kerülne. Elsőre labortápról ki tudod próbálni, és akkor az áramigényt is meg tudod mérni, de minimális terhelésre számítanék.
Szia.van egy icl7106 os icém,megvan minden alkatrész,de nem szeretném elemröl használi a dvm et.Leheséges lenne az a egy utas tápegység megoldás amit te a 7107 esetében használtál?.Természetessen egy 7809 es stab kockával.
Nem! Az R1-R2 megy a bemenetre és az R1 tetejére megy a feszültség + és az In-Lo bemenetre.
Szia!
Így kell bekötni? R1= 1M R2= 12,7k Az IC 35-36-os kivezetésein lévő potméter a referencia?
Hello! Természetesen megoldható. Mert a 200mV-os alap méréshatárban 0,1mV a legalsó digit, Te pedig 8mV-ra léptetnél. Tehát a bemenet elé, egy 1:80-as osztót kell tenni.
(Ellenállás arányban ez 1:79.) Tehát ha az osztó felső tagja pld. 1Mohm, akkor az alsó tag12,66k. Az, pedig egy 10k+2,7k-ból összeállítható. A minimális hibát lehet korrigálni a referenciával.
Sziasztok!
Olyan műszerre lenne szükség, ami 0,008V-onként lép 1-et. Ezzel az IC-vel kivitelezhető? Ha igen, melyik alkatrészeket kell kicserélni és mire? Köszönöm előre is!
Szerintem az egyik legnagyobb baja volt a szettnek a túl zsúfolt elrendezés, a nem logikus elrendezés,pl.az ic testpontja a tápfeszültség földpontjához képest a másik oldalon volt,elég messze,ami nem logikus,a bemeneti pont szintén az ellenétes oldalon volt az ic bemeneti pontjához képest,kerámia kondenzátorok,ki tudja milyen minőségűek.A zsúfoltság és furat galvanizált átkötések miatt a cseréknek nem nagy esélye lett volna a sikerre.Anyagilag nem volt jelentős az egész,csak sok idő elment vele de legalább tapasztalatokat is szereztem.
Kár, én kíváncsi lettem volna hogy mi a baja, de megértem hogy nem volt vele kedved tovább próbálkozni. Azt írják hogy a kék NYÁK nem az igazi szivárgó áram szempontjából, szóval lehet akár a maszk lekaparása a bemenetnél is segíthetett volna: Bővebben: Link
Tudom azt mondtad hogy kevés a hely a panelon, de azért én a kondikat is megpróbáltam volna kicserélni még ha nem is lehetett volna rendesen ráültetni őket a panelra. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2024
Adatlap szerint nem megy tönkre:
Idézet: „Analog Input Voltage (Either Input) (Note 1) . . . . . . . . . . . . V+ to V- Reference Input Voltage (Either Input). . . . . . . . . . . . . . . . . V+ to V-”
Üdvözletem.
Az lenne a kérdésem, hogy az ICL7107 -ben van -e valamiféle védelem és hogy mondjuk 200 millivoltos állásban 210 millivoltot kap, tönkre megy -e?
Mielőtt kidobtam még kicseréltem az ic-t nem kínai változatra,ugyanazt csinálta.Másik dolog, hogy rákapcsoltam a bemenetre 100mV-ot,először úgy,hogy nem volt a panel feszültség alatt de a feszültség rákapcsolása után a rákapcsolt 100mV kb.115-re változott ami szivárgó áramra(átvezetésre) utal.Amint lesz több időm megkérem Alkotót,hogy segítsen,néztem a munkáit és nagyon jónak tartom őket.
Idézet: „voltmérő szettemhez.Ma úgy ahogy volt a kukában landolt” Nem feltétlen az áramkör vagy a panel, esetleg a passzív alkatrészek a hibásak. A 7107 IC számtalan kínai másolatban létezik, egyik rosszabb, mint a másik (volt nekem is vagy fél marékkal , azóta csak megbízható forrásból veszem).Megérné egy tudottan hibátlan IC-vel kipróbálni, akkor hogyan viselkedik. (És ahogy fentebb már utaltak rá, a referencia és auto-zero kapacitások kivitele és minősége lényeges a helyes működéshez.)
Szerintem épits Alkotó által tervezett kijelzőt kijelzőket, első osztályú tervezés , könnyen összerakható.
Szerintem irsz neki fog segiteni
Sziasztok!
Ez az utolsó hozzászólásom az én kínai voltmérő szettemhez.Ma úgy ahogy volt a kukában landolt.Egy eleve rossz konstrukcióból jót csinálni nem lehet.Legalább is nekem nem sikerült.Az egyedüli pozitívuma az egésznek az, hogy ezután semmiféle bonyolult dolgot soha nem rendelek kínából.Majd csinálok egy másikat a tapasztalatok és itt a fórumon olvasott hasznos tanácsok alapján.Köszi mindenkinek a segítséget.
Az 1MR elleállást beépítettem,csak az eredeti rajzon nincs rajta.Most kipróbáltam rövidzárral és 10MR ellenállással is.A rövidzár esetén majdnem tökéletesen működik a minusz jel lassan villog,ahogy ezt az áramkör leírása is említi,a legkisebb érték stabil,csak néha ugrik át egyesre.Amikor a 10MR-t teszem a bemenetre akkor a legkisebb érték 1-4-ig változik.Ezért gondolom,hogy kívülről jön a zavarjel.A 10 MR azért fontos mert univerzális műszert szeretnék csináni amikor is a feszültségméréskor használt osztó értéke 10MR szokott lenni.Örülök ,hogy foglalkozol a problémámmal.Köszi.
Most 2 napig csak esténként fogok válaszolni mert nappal dolgozom és ott nincs internet.
Egy tesztet csinálj meg. A bemenetre adj feszültséget. Eredetileg 200mV az érzékenység, tehát adj a bemenetre 100mV-ot. Ezt legegyszerűbben egy 1,5 V-os elemről lehet levenni, egy 1/15-ös osztóval. Például egy 150kOhm/10kOhm taggal. Kb 100mV-ot kell mutatnia, de az ellenállások szórása, valamint a referencia feszültség pontatlansága miatt 70-140mV az elfogadható. Ha nem ezt méred, akkor a referencia feszültség nem megfelelő. Ez az IC elég jól manipulálható, vagyis a normál működéstől eltérően ki lehet belőle erőszakolni még akár a feszültségek osztás át is, csak ismerni kell a lelki világukat. Ha valami nem jól működik, az kideríthető.
A bemenetet zárd rövidre első lépésként (a kapcsoláson nincs ott az általában megszokott soros 1MR).
Feltételezzük, hogy a tápegység "nagyon stabil", azt nem rángatja a számjegyek áramváltozása. (E miatt próbáltam a saját megvalósításaimat úgy kialakítani, hogy azok AC feszültséget igényelnek, és ebből előállítják a nekik kellő feszültségeket.) A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
Ma isopropanollal alaposan megtisztítottam mindent,sajnos nem segített.Azonban tovább próbálkoztam és arra gondolok,hogy a hálózati zavar lesz az ami bejut a kapcsolásba egyrészt a tápvezetéken keresztül,másrészt indució által.Sajnos a tápegységem sem tökéletes,kb.25cmm-es kéteres kábelel tápláloma panelt amelyen csak egy 100NF-os kondenzátor volt szűrés gyanánt , kegészítetem egy 100µF-os elkóval (helyhiány) ami nem sok de jobb mint a semmi.Azt vettem észre,hogy ha megfogom kézzel a bement földpontját akkor az utolsó szám vátozása a fele értékre csökken mint ha elengedem.Valószinűleg földként működik az emberi test.Másik dolog,hogy az oszc.frekvencia 42,6 kHz ami az 50Hz-es hálózati zavarás kiszűrésére nem a legjobb.
Ha valaki még hozzá tudna szólni,nagyon örülnék neki.Az eddigiekért is köszönet.
Az már a végső megoldás lesz hogy kicserélni valamit a panelen,mert nagyon kicsi a hely és mindenhol furatgalvanizált az egész amin nem egyszerű valamit kiforrasztani.A többi alkatrész értéke meegfelelő? A C5 kondenzátor értéke az előzetes mérés szerint nem 22NF hanem 28,igaz,hogy a kínai műszerem mérése is inkább csak informatív, mint pontos.
Úgy ahogy írtad, Izopropanol az amire gondoltam csak akkor ez nem jutott az eszembe
Izopropanol avagy Isopropyl-lesz az. a lemosó.
A polipropilén egy műanyag, azzal nehezen mosod le. 96%-os etanollal inkább. Ahogy nézem ezek kerámia kondiknak tűnnek. A 7107 leírása szerint, a rajzodon C2-nek és C3-nak írt (ref és auto-zero) kondiknak pedig az a jó ha valamiféle alacsony szivárgási áramú fóliakondi.
Köszi a választ,
lemostam denaturált szesszel,még megpróbálhatom polypropilén-nel ez 96%-os.
Szia!
Köszi,hogy foglalkozol a problémámmal,kevés volt az időm amikor feltettem a kérdést.Küldöm a képeket,a kapcsolási rajzon jobb oldalon van az R1 ellenállás,helyette egy diódát tettem be a fogyasztás csökkentése végett.A fogyastás így 3db nulla és a negatív jel mellett kb.116mA.A rajz jobb felső részén levő alkatrészeket nem építettem be.A legkisebb érték ritkán 1-re változik, a negatív is néha,de nagyon ritkán,kikapcsol de a legtöbbször világít.Erre kérném a segitségedet.Természetesen nagyon örülnék ha más észrevételed is volna az egésszel kapcsolatban.Sok hozzászólásodat olvastam,sokat lehet belőle tanulni,nagyon szuper dolgokat építesz.Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

, azóta csak megbízható forrásból veszem).