Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szilva féle klónnal ne programozz PIC32 -ket, még 3.3V adapterrel sem. Az adapter a Vpp -t levő jelet nem korlátozza 3.3V -ra.
Egy észrevételem kezdőként. Aki 18F4550-et programoz az MCLR lábat húzza fel tápfeszre 10k-val mielőtt nekiáll programozni mert voltage level error üzenet kaphat más különben.
Nekem 440-es van, azon nincs,de megnézem amit írtál, kössz szépen
Pedig adatlapban benne van. Pl. PIC32MX795F512L adatlap 2.1 és azt követő néhány alcíme, valamint a 28.3 szól erről
Sziasztok
Most tértem át a 32bites PIC ekre, de túl sok segítséget nem atálok a neten. Pl bekötés terén sincs semmi ajánlás, az eddig megszokottt lábakat bekötöttem, de ilyenekre h AVdd, Vddcore, meg AVss mi t kell kötni? Vagy ha estelg van valakinek egy bevált kapcsolási rajza azt átküldhené. Köszönet
Ja. A 100nF-os kondi csak akkor kell, ha egy nyomógombot is bekötsz RESET célra és a pergést szeretnéd kivédeni. Akkor viszont nem árt ezt a részt pl. egy 1kΩ-os ellenállással elválasztani az MCLR vezetéktől, mert programozásnál gond lehet.
Ha nincs gomb, egy jóval kisebb kondi is elég, de szerintem az sem gond ha egyáltalán nincs is kondi.
Ha az MCLR-re gondoltad a 100n-t, akkor az sok lehet, inkább 10n a megfelelő. Ez védi a impulzusoktól, de nem lassítja nagyon a programozásba lépést.
Igazából az mindig kötelező, mert ha kikapcsolod az MCLR-t (digitális bemenetté állítod), akkor sem egészséges levegőben hagyni a lábat, mint ahogy az összes többi lábat sem jó bemenetként lebegni hagyni. Valamint emellett jön még az, hogy ha az MCLR láb potenciálja valamiért felmászik 9-12V környékére, akkor a kontroller programozás üzemmódba lép, majd amikor a láb ismét lemegy 6-7V alá, akkor meg megint futni kezd a kontroller, vagyis ismeretlen eredetű resetelések tanúi lehetünk. Tehát igen, a 10k mindenképpen kell, vagy pedig a külső áramkörnek kell biztosítania, hogy a láb mindig biztonságos potenciálon maradjon.
Van néhány chip, ami kivétel, és nem muszáj felhúzót tenni akkor, ha az MCLR meg van hagyva MCLR-nek, mert van neki belül felhúzója a lábon. Ilyen például a 12F683. De pl. a 12F675-nek nincs ilyen belső felhúzója az MCLR-en akkor, ha meg van hagyva a láb MCLR-nek. PIC32-nél csak a digitális bementként lebegésben hagyás problémája jön szóba, mivel nem nagyfeszültségű a programozás. De nem tudom, ezeknél ki lehet kapcsolni az MCLR lábat egyáltalán?
Ez is lehet. Nekem egy 18F7520-at sikerült átküldeni régebben az örök mezőkre, és akkor azt hittem a PK2 tette tönkre(tettem is egy 12V-os zenert a Vpp kimenetére). Aztán mostanában jöttem rá, hogy nem tettem felhúzót az MCLR-re és valójában ez lehetett az igazi ok. A krakk akkor jön, amikor lehúzzuk az ICSP csatit, ill. amikor a kapcsolós Vpp megoldású égetőknél a kapcsoló kikapcsoljuk. Még nem értem pontosan, hogyan keletkezik akkora feszültség a lábon, de a jelenséget reprodukálni tudtam(bánja kép PIC-em, de megérte). Tudom, hogy a 3,3V-os példányokat a Vdd-vel is tönkre lehet tenni, de én már ezt is próbáltam, és kibírta, igaz egyszer. Persze a 12V Vpp rákapocslódása a 3,3V-os Vpp-re szinte tuti lenyúzza. Na mindegy, én csak gondoltam erre is felhívom újra a figyelmet.
Jó lenne tudni mitől ment tönkre, mert ha az MCLR-től, akkor megint megtörténhet.
Kicseréltem a PIC-et, most teljesen jól megy.
Köszönöm a segítséget! Ilyenkor melyiket kell megoldásként elfogadni?
Az MCLR hogy van bekötve? Az adatlap szerint(32. oldal)? Az MCLR nagyon érzékeny a statikus töltésre. Ettől sok PIC halt meg az elmúlt időben.
Alapvetően először beállítunk mindent a hardvernek megfelelően, azután csatlakoztatjuk a hardvert. Ha a Pickit2 kezelőszoftverében az van kiválasztva, hogy 16F-el dolgozunk, akkor a szoftver nem tud megvédeni meg a saját hülyeségünk ellen, hogy a kiválasztás ellenére 32F-et kötünk rá.
Zener valószínűleg megvéd a fentiek ellen, de minden áramkörbe beépíteni két-két zénert csak emiatt, nem tartom jó ötletnek.
Van valami mód arra, hogy a jövőben megvédjem a PIC-et a túlfeszültségtől és a fejlesztőezközt se tegyem tönkre? (ha simán beteszek egy zenert az a fejlesztőeszközök nem hinném, hogy tolerálnák)
Szia!
A legrosszabb, amit tehetünk egy nem "hagyományos" (Vcc=5V, Vpp=13V) pic -kel az az, hogy az USB csatlakoztatáskor már a PICKit2 - re van csatlakoztatva, vagy a "Check communication" menüpontot hajtjuk végre. Ugyan kíméletesen halad a felismerésben, de ha más hiba miatt nem találja meg a pic32-t nagyobb feszültségű családokat is megpróbálja. Idézet: „Do not use "Check Communication" to try to connect to a PIC - it will search all device families and if it doesn't find a PIC32 it will look in other families, putting up to 12 Volts on VPP and possibly damaging the PIC32. "Check Communication" is intended to troubleshoot USB issues, and reconnect to a PICkit 2 unit. If you are having problems with the ICSP connection, this is a bad option to use. Per the pickit2 userguide, search for a part by selecting its family (i.e. PIC32) under the "Device Family" menu. It may be that the other circuitry connected to the PGx signal lines (RB1/0) shown in your schematic may be interefering with the PGx signal lines and preventing the pickit2 from detecting the PIC32. Since it doesn't see the PIC32, it then tries to search for 12V VPP devices - but the PIC32 MCLR will be clamped to VDD + 0.3V by the PIC32 ESD structures, causing the VPP error and possibly damaging the PIC32. In short, I don't think the VPP error is the problem - the problem is that the pickit 2 can't connect to the PIC32, and the VPP error is a consequence of this and the way you are trying to detect the PIC32. Check the other programming lines and the GND connection. Isolate the programming lines from all other circuitry to be sure this other stuff isn't interfereing. And use Device Family -> PIC32 to try to detect the part: DO NOT use "check communications"!” Miben programoznád: Nem véletlenül egy Ex16 kártyában: Idézet: „I reported the problem with the pin numbering to tech shortly after the Ex16 was released. An ack was never received nor anything published. (To my knowledge) However all is not lost as plugging it in, in reverse, will cause no damage, but it remains an annoyance. PIN 1 IS AT THE BOTTOM OF THE HEADER.” Az idézeteket a Microchip Programozókkal foglalkozó fórumáról vettem...
Volt-e olyan, hogy előbb összedugtad, és utána állítottád át a Pickit 2-ben a kontrollercsaládot? Mert akkor simán kiadhatta akár az 5V-ot a tápra, akár a 13V-ot a reset lábra.
Nem hinném, ha csak a PK2 nem nyírta ki...
Nekem gyanús, hogy ez a chip tönkrement. Nem kapott véletlenül nagyobb feszültséget valamikor?
Táp ott van mindenhol. ENVREG GND-re kötve, VDDCORE-on 1,89 V (ellenállás+led fesz osztó), de semmi nem vátozott.
Pedig valami nincs rendben, ha ottvan a táp minden Vdd lábon, és az ENVREG is fel van húzva Vdd-re, akkor a VDDCORE lábon muszáj megjelennie az 1,8V-nak. Lehet, hogy hibás a chip? Esetleg még azt megpróbálhatod, hogy lekötöd az ENVREG-et GND-re, és kívülről adsz 1,8V-ot a VDDCORE lábra.
Idézet: „ENVREG-en 3,27 V mérhető.” Pedig ekkor ki kellene jönnie a VDDCORE lábon 1,8V-nak. Amíg ez nem jelenik meg, addig mással ne is kisérletezz. Nincs valahol zárlat a VDDCORE lábnál?
Nem hinném. A program a PICkit2-t látja és a PK2-höz adott gyári próbapanelt minden gond nélkül tudom programozni. (egy 16F-es PIC van benne.)
"Semmijen hagot nem hallok. (A windows csak virtuálisgépként megy.)"
Lehet az a baj a baj. Nem nagyon tudok elképzelni más hibát, ennek jónak kéne lennie. Esetleg ha sokat használt a PK2 lehet hogy a csatlakozó az a 6 pólusú nem érintkezik jól? Érdemes lenne letesztelni ha van szkópod. TOOLS--->Calibrate Vdd & set unit
Jól. Próbáltam kézzel kiválasztani a típust, ekkor "No device detected" üzenetet kapok.
Szerk.: ENVREG-en 3,27 V mérhető. |
Bejelentkezés
Hirdetés |