Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az adatlapból:
Idézet: „9.2.5.1 Calibrating the Internal Oscillator A calibration instruction is programmed into the last location of program memory. This instruction is a RETLW XX, where the literal is the calibration value.” Ha a program fel van készítve az OSCCAL érték kezelésére, a bevezető részében végrehajt egy call utasítást a programtár legvégére, hogy megszerezze a gyári értéket. Ekkor mindenképen kell a programtár legvégére egy retlw utasítás. Ha hiányzik és a program mégis hivatkozik rá, a programszámláló átfotdul és újra a 0x000 címen kezdi a végrehajtást, ami egy végtelen hurok. Ha nem hivatkozik a program az értékre, nyugodtan elhagyható. Ha külső oszcillátorról járatjuk, az OSCCAL értéke közömbös. Javaslat: Minden ilyen új kontrollert olvassunk ki, mielőtt törölnénk vagy programoznánk. Nézzük meg az OSCCAL értéket. Ezután vegyünk egy alkoholos filcet és jelöljük meg a lábait az alábbi módon: 1. láb megjelöljük, ha az OSCCAL 0 bitje 1. ..... 8. láb megjelöljük, ha az OSCCAL 7 bitje 1. Ránézésre tudni fogjuk a példány eredeti OSCCAL értékét.
Elvileg nem. Gyakorlatilag az elmélet nem mindig egyezik meg a gyakorlattal
Az OSCCAL az nem a belső órajelhez kell?
A külső kvarcnál szerintem sem fontos, úgy is a kvarc frekije határozza meg a belső órajel pontosságát, vagy nem jól tudom? A PIC-hez nem értek.
Külső órajel esetén nem túl érdekes az osccal értéke, nem?
Az OSCCAL értékét mondjuk PICKit2 programmal tudod ellenőrizni. Ha beolvasod a PIC tartalmát, akkor rögtön kiírja, hogy nem stimmel. Javítani pedig a program is tudja az auto regenerate osccal funkcióval.
OSCCAL-t csak a forraskodban latod (C nyelv), a hex fileban nem.
Szia!
Már megy az órajel, csak még egy lábat kell ellenőriznem, mert nem jön ki belőle jel. A többi láb már működik. Azt az OSCCAL-t hol kell ellenőriznem a progiban? 20MHz-es külső kvarc van rá téve, szkóppal elleönrizve a freki az pont 20 MHz. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
Igen, de én a kisebbet telepítettem fel, a 8.92, de a 8.7 is ugyanaz.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
Az MpLab X IPE programjában kell csak engedélyezni.
Pontosan, de View menüben meg engedélyezni kell, hogy látni is lehessen.
Nem rég jöttem rá, szívtam is miatta eleget.
A Program memory és a Data EEPRom memory ablakokban.
Kuldtem uzenetet.
Még annyit szeretnék kérni valakitől, hogy akinek van ilyen PIc12F629-es IC-je, nem e tudná beégetni, és újra kiolvasni a tartalmát? Szeretném tudni, hogy a vissza olvasott adatok hol jelennek meg az MPLAB-ban?
Légyszí segítsen aki ért hozzá!
Sziasztok!
Van egy ICD2 programozóm, de az a gondom , hogy szépen beégeti, ellenőrzi a beimportált hex fájlt, de az áramkörben meg nem működik. Ez egy PIC12F629 IC. Ha kiolvasást kérek akkor is csak üres képernyőt kapok. Ezek vannak a config sorban: PIC12F629 running at 20MHz processor pic12F629 #include "p12f629.inc" __CONFIG _HS_OSC & _WDT_OFF & _BODEN_ON & _PWRTE_ON & _CP_OFF & _MCLRE_OFF Mi lehet a baj? Nem értek a pic-hez. MPLAB 8.7 használtam. A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
Sziasztok! Sikerült a régi epromjaim programozásához beszereznem egy jó kis kínai égetőt. A leírása alapján mikrokontrollereket is ír, olvas. Van netán valamelyikőtöknek olyan hex fájl a birtokában, amivel könnyen tesztelhető lenne? Nyilván abszolút nem a programozás oldaláról érdekel, csak az, hogy használható-e - így akár egy karácsonyfa villogó, vagy Knight-rider futófény szoftver is megtenné, csak kontrollálható legyen, hogy működik. Természetesen pontos PIC típussal együtt érdekel a dolog. Eddig kínai mikrokontrollereket, GAL-t próbáltam vele írni - sikerrel.
Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget sikerült feltölteni a hexet. Még egy kérdésem lenne, a 16f84A tip. pic-et ugyan így vagy valamit változtatnom kell?
Amit Hp41C írt, ahhoz képest még annyi, hogy legyen egy 10k ellenállás is az MCLR és a Vdd között.
Bekötést leellenőrizni. Mindkét Vdd és mindkét Vss legyen bekötve, Mindkét oldalon 1-1 100nF kerámíi kondenzátor a Vss és a Vdd között.
Sziasztok.
Most próbálkozom a pic égetéssel először, de nem akar összejönni. A pickit2-m ebay-ről származik, és amit szeretnék felprogramozni az pedig 1db. 16f1939. A gondom a következő: a pickit2 szoftverét elindítva és manuálisan kiválasztva a fenti pic-et a listából a csatolt kép fogad. Mi a hiba?
Sziasztok!
Szintén kezdő vagyok a pic programozásban. Jelenleg csak annyit szeretnék ,h egy kész programot hex fájl formájában beleírjam egy picbe. Beszereztem egy pickit2 klónt. Próbáltam mplab-bal ,de közvetlenül hex-et nem tudtam felprogramozni, csak assembly nyelvről fordíttatni majd írni a picet. Majd letöltöttem a Pickit2 programmert, ez lényegében ,ha jól látom csak egyszerűen égetés, törlés, olvasás-ra való, ami nekem tökéletesen megfelel jelenleg. Ezzel viszont az volt a baj h 4 különböző típusú pic-ből kettőt írt meg sikeresen gond nélkül. Az 1ik sikertelennel (PIC12F629) az OSCCAL-al nem tetszett neki vmi, a másik pic-et (PIC16F628A) pedig nem ismerte fel automatikusan , manuális kiválasztásnál pedig hiába kerestem meg 1xüen nem tudott semmit kezdeni vele a programozó. Az lenne a kérdésem, h milyen lehetőségeim vannak? Beállítások a Pickit2 programmerben(próbáltam állítani ezt azt benne, de mivel nem tudom mi mit csinálhat semmire nem jutottam)??Vagy inkább Mplab-bal próbáljam (de ott hiába importáltam a hex fájt nem tudta felprogramozni a pic-et, ha jól emlékszem debug error hibaüzit kaptam), ha esetleg vki le tudná írni a lépéseket pontosan. Előre is köszi minden segítséget.
Hali!
Hogy ne nyissa meg a böngésző a hex-et, kattints a linkre jobbklikkel, majd "Mentés másként" (vagy "Cél mentése másként")-ra. Ha így se megy, akkor nyitsd meg jegyzettömben, és mentsd hex fájlba, úgy ahogy a képen látható. A lényeg, hogy a típusnál "minden fájl" legyen, és a fájlnév vége .hex legyen. Vagy végső esetben bemásolod a linket és gyors megcsinálom neked.
Köszi a segítséget.
Az a bizonyos másik cd Akkor az égetés részével tisztába vagyok,+ jó progit is használok. (: De még mindig ugyan ott vagyok elakadva hogy hogy tudom azt a hex fájlot lementeni, hogy meg is tudjam nyitni? Most böngészőbe megnyitottam, bekeretezés, jegyzettömbbe bele. A baj hogy nem látja a jegyzettömböt és így nem tudom importálni. Melyik progiba kell másolnom vagy hogy?
Hali
A PK2-hoz tartozik egy kulon kezelo program, amiben a uC csatlakozasa utan "Import Hex" , majd "Write".
sziasztok
LCM3 műszer szoftverét szeretném beégetni a pic be, de mivel még nem csináltam ilyet nem tudom hogy kell. Vettem gyári pickit 2 öt és a hozzá tartozó mplab ide v8.50 használom. A problémám hogy hogy tudom a hex-et az mplabba juttatni?és hogy tovább? Úgy próbáltam hogy bemásoltam jegyzettömbe a hex-et és file--> open menübe megnyitni de nem látja. Rá is jöttem hogy rossz nyomon járok.
Szia! nézd meg a keresőben, valahol írták hogyan, elég egyszerű.
Nézd meg a letöltött HEX fájlban, hogy nincs-e beállítva kódvédelem. Ha igen, akkor módosítsd!
most én is kérnék segítséget
1 mplab ICD2 USB-s égető (klón) 2 meglévő letöltött .hex file 3 pic16f84 a az mplab megy a pic beállítva a select device-ban hexet beimportáltam elvileg úgycsinál mintha beégetné de sem a read-del sem a debugger funkcióban nem látni hogy tényleg bent van a progi Hogy lehet meggyőzödni vagy mit rontottam el? nagyon kezdő vagyok vagyok öreg fejjel ezen a téren és sajna az ídő meg kerget a panel most maratódik éppen |
Bejelentkezés
Hirdetés |