Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szélgéphez építeni kell generátort. Pl. ilyet vagy hasonlót. A fotón minden jól látható.
Külön egyenirányítani, pufferkondit mellé és utána sorbakötni.
De még mindig nem írtad, mekkora az elvárt feszültség, az áram. No meg az sem ártana, mihez. Tudom, titok. ![]() Abban az eltérő feszültségű tekercsben lehet menetzárlat, lehet valamelyik ág fordítva bekötve, ... Ha rá tudsz még mérni az összekötésekre, mérd végig tekercsenként! A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2022
Eddig aksis fúrógépről hajtva legkisebb fokozaton 6,8V mértem, most 35V , és ha azt a tekercset kihagyom? nem tudom mi lehet vele, az a tekercs előzőleg is kevesebbet adott, ellenálása egyforma, nem értem mi lehet vele.
külön egyenirányítsam őket és kössem sorba vagy párhuzamosan ,és kondi neki? Így jó lehet? Idézet: „fázisonként Greatzel vagy egy 3 fázisu egyenirányítóval? Puferrelést azt hogy kell megoldani?” Mekkora feszültséget adnak a tekercsek és mekkorára lenne szükséged? A puffer a DC oldalra kötött kondenzátor. De szerintem addig ne csinálj semmit, amíg ki nem deríted, miért nem egyforma a fázisok feszültsége.
Sziasztok,
Szabadidőmben kicsit tevékenykedtem a motorral kapcsolatban, végül rá szántam magam, 7 szál vezetékkel van tekerve egy csapat, tehát szét szedtem őket, adott fázist sorba kötöttem , ezt mindhárommal megcsináltam, 2 délutánom rá ment, Videó Most ott tartok hogy mindhárom fázis ellenálása megeggyezik, mégis az egyik tekercsben fele annyi feszültséget kapok, kivezettem mind a 6 végét, hogy egyenírányítsam őket? fázisonként Greatzel vagy egy 3 fázisu egyenirányítóval? Puferrelést azt hogy kell megoldani?
Köszönöm a válaszokat! Végülis elengedtem a varrógépmotort, 40 éves volt, karban kellett volna tartani, nem mertem bevállalni. Helyette beszereztem egy e-bike motort, DC 24V/350W/3000rpm, de van rajta alapból egy 9.7:1 áttét:
Link Fúróval meghajtva 24V/100+W-ot tud a videó szerint. Erre rakok még pár áttétet + rákötöm a 300W-os DC/DC buck konverteremre amire most 2x100W napelem van kötve. Nagy nyomatékhoz: ha elég nagy kereket rakok az elejére és elég nagy tömeget akasztok rá, akkor szerintem működhet. Már csak az a kérdés, mi van ha generátor termel, de számítógép mondjuk újraindul/kikapcsol. Ilyenkor gondolom le kéne kapcsolnom az áramtermelést/lefékeznem a tömeget. Szélgenerátoroknál van féküzem, az pontosan mit csinál? Ha nem építek be ilyet, mi történhet? A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2022
Ha kevés a feszültséged, nem nyerő a 3fázisú hídegyenirányítás. Egyesével Graetz és puffer, utána az egyenirányított, szűrt feszültségeket sorbakötni.
Sajnos még így is kevés lesz a feszültség,
De igen , 6 vagy 8 szál huzallal , a tekercsfejen fázisonként 2 toldás, tehát 6 toldás plusz a csillag, Gondoltam erre is, Hát nemtudom hogy válalkozzak e rá
szálanként biztos nem tudom de 2-3 szálával igen, annyi hely nincs benne hogy a kötések elférjenek
Nem lehetséges, hogy egy tekercsszegmens egyszerre több szállal van tekerve?
Esetleg azokat is sorba lehetne kötni, tekercsen belül, növelve a menetszámot... 3 fázisú csillag kapcsolást megtartani és 3f2u6ü egyenirányítót rátenni.
Úgy képzeld el mint trafó 3 önálló szekunder tekerccsel. Külön mindegyiket egyenirányítod, majd sorbakötöd az egyenirányított pufferelt feszültségeket.
Ehhez szét kell választanod a motor tekercs végeit.
Ez érdekes lehet, Kicsit írnál részletesebben? Sima diódával vagy Greatz híddal mindegyik fázist?
Arra van lehetőség hogy 3 fázisú egyenírányítást csináljak? Ki tudom szépen vezetni a tekercsek végeit,
Szétszedtem, az volt a gond hogy nem egymás után jött a tekercs hanem az egyik keresztbe volt kötve, Több feszültséget kapok de még mindig kevés
lehet át kellene tekercselnem 24 horony van
3 fázis tekercseit nem lehet csak úgy sorba kötni. Ha generátorként akarod használni, fázisonként szétválasztva kell egyenirányítani, pufferelni és sorbakötni. Ekkor éred el a legnagyobb DC feszültséget. Ha pufferelés nélkül kötöd sorba, akkor ~2/3 feszültséget kapsz, mert a tekercsek feszültsége nem egyidejű lefutású.
Nem lehet, hogy véletlenül egyik tekercsnél a saját két végét kötötted össze egymással? Gyakorlatilag zárlatot csináltál?
Szedd szét újra 1-enként, és próbáld megforgatni. Amelyik után szabadabban forog a motor, ott biz zárlat volt.
Sziasztok,
Van egy állandó mágneses Y 130V 4000 fordulati motor. régebben készítettem egy VIDEO , most oda jutottam hogy lenne időm vele foglalkozni, hobbi szinten! 3 fázisu motor, szét szedtem, A tekercsfejek megvannak szét szedtem őket, sorba kötöttem őket de valami nem jó, mert fogja a mágnes terhelés nélkül is, másik sorrend kellene? Köszönöm a segítséget A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2022
Eszembe jutott még valami: hiszen ezt már megvalósították nagyon régen, kerékpár világítás + dinamó kombó.
(a dinamó annál nagyobb teljesítményt ad le minél gyorsabban hajtod a bicajt, na, ha kilóg a beled akkor vajon mekkora teljesítménye van a dinamónak ?)
Nagy feszültség kis áramot át lehet alakítani a megfelelőre.
(van nekem egy öklömnyi kis motorom nagy áttétellel (nem csigás, fogaskerekes) a tengelyt nem bírom megforgatni kézzel akárhogy is erőlködöm)
Szerintem is esélytelen, de egész más okból. Nagy feszültség, kis áram. Ebből akar kis feszültség nagy áramot kivenni. Legfeljebb, ha ráköt 2 fázisra egy 110/12 V-os trafót.
Tengelyt befogod egy fordulatszabályzós fúrógépbe és megpörgeted, megméred mekkora feszt ad le terhelés alatt mekkora fordulatszámon.
(szerintem esélytelen, a szélturbinások teljesen új generátort építenek lassú fordulatra, de ha meglévő motort használnak, azt is át szokták alakítani (elméletileg működne, de a nyomaték igény az áttételek miatt elég nagy lesz)) A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2022
BLDC szinkronmotor. Állandó mágneses a forgórész. Három kivezetés a három fázis, negyedik a földelés. Már a legkisebb elmozdulásra feszültséget ad ki. Hogy mekkora fordulatnál ad 12 V-on 100 W-ot? Ki kell kísérletezni. Viszont nem igazán jó neki ez a munkapont. A névleges árama 2,3 A. Háromfázisú hídegyenirányítás után ~4 A. Neked meg kellene 8 A, amivel nagyon rossz lesz a generátor hatásfoka, de akár le is éghet. 12 V 300 W-nál ez csupán néhány másodperc alatt előfordulna, ha ki tudnád hajtani.
A 4. test motorházra van kötve. (Érintésvédelem)
Köszönöm! És mi lehet a 4 vezeték? 3 fázis és mi a 4.? Szélturbina generátorokon csak a 3 fázis vezetéke van.
Ha ilyesmi, akkor valóban mágneses : https://www.youtube.com/watch?v=wQba6BqhQDY
De hogy mekkora feszt/áramot tudsz kivenni kisebb fordulaton, csak a próba mondja meg. Szobabiciklin 100W-ot leadni/tekerni pláne hosszabb távon azért nem semmi... Az a 6m-es helyzeti energia is elég mórickának tűnik hosszabb távon... De számolj utána...
Elvileg állandó mágneses forgórésze van, az eladó szerint.
Találtam róla másik képet, ilyen:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

szálanként biztos nem tudom de 2-3 szálával igen, annyi hely nincs benne hogy a kötések elférjenek