Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 788
(#) Ge Lee válasza Thomas10100 hozzászólására (») Vas, 13:16
Körbe kell nézni, lehet, hogy van ilyen gyáriban is készen, még ha a mérete-lábkiosztása eltérő is, bele lehet tenni. Én megcsináltam volna, de így már nem vállalom hogy szét lett babrálva.
(#) Thomas10100 válasza uniman hozzászólására (») Vas, 9:06
Ez egy e-Golf töltőjének az elektronikájában van. Miért ne lehetne javítani?
Van egy oled kijelző és egy STM32F040 mcu, ezeknek állítja elő a tápfeszültséget.
Ez a 3 fázisú töltőnél van, de csak a mikrovezérlőhöz.
(#) uniman válasza Thomas10100 hozzászólására (») Vas, 8:39
Idézet:
„Elektromos autó”

Azért bővebben is leírhatnád, hogy tudjuk hogy ez csak egy kis játékautó, vagy egy rendes gépjármű. Utóbbi esetében biztonsági okból nem javítgatunk, hanem veszünk egy másikat!
A hozzászólás módosítva: Vas, 8:41
(#) Peter65 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Szo, 22:01
Lehet, hogy van olyan tekercselő, aki elvállalja, de én nem tudok ilyet. Ha nekem kellett ilyen trafó, akkor magam megtekercseltem. Ha nem dobtad ki a huzalt, és nem sérült meg mondjuk azért, mert lakkozott volt, akkor nyugodtan visszatekercselheted. Figyel oda, hogy a kezdeteket és a végeket, a tekercselési irányt ne téveszd el, mert akkor nem lesz jó a trafód.
Ahogy látom, van hely a csévetesten, így ha éppen 0,2mm-est sikerül szerezned, abból is megtekerheted. Egyébként meg nekem is van valamennyi "huzalgyűjteményem", amiből szoktam keresgélni. Kb. ilyesmi huzallal vannak megtekerve a nagyobb relék, vagy a kisebb mágneskapcsolók. Ha ilyesmihez hozzáférsz, akkor azokból is ki lehet termelni. Nekem is többségében bontott huzalom van, amik még alkalmasak ilyen javításokra.
(#) Thomas10100 válasza Peter65 hozzászólására (») Szo, 14:25
Szia,
van olyan hely ahol csinálnak ilyen trafót? Vagy valaki aki csinált már ilyet és van hozzá 0,15-ös réz szála? Most így hirtelen Alin se találtam olyan tápot aminek +/-12V kimenete lenne + egy 6V-os

Köszönöm!
(#) Peter65 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Szo, 14:17
Szia!
A menetszámokból csak a feszültség arányokat lehet megsaccolni, a tényleges értéket nem.
Ha a 23 menetes 12V-os kimenetvolt, akkor a 12 menetes szerintem is 6V-os kimenetet adhat, de a 25 menetes szerintem -13V-os. Bár a képek szerint a szekunderek elég jól egymás fölött vannak, de azért elég érzékeny az elrendezés a szórás alakulására, azaz ha a szórása kicsit nagyobb, akkor a 25 menet is könnyen lehet csak -12V.
(#) Thomas10100 hozzászólása Szo, 14:04

Flyback trafó

Sziasztok!

Egy elektromos autó töltőnél a tápegység túlfeszt kapott. Majdnem minden tönkrement a primer oldalon, és a trafó primer tekercse is megszakadt. Letekertem a meneteket (3db szekunder tekercs) Primer segéd tekercs, Primer főtekercs(a kivezetés mindkettő vége eltűnt). Viper22A volt a primer IC. Trafón EE13-3.78mH volt

Így kép alapján be lehet határolni, hogy milyen kimeneti feszültségeket állított elő?

A 23 menetes szekunderen shottky és 100µF/25V ->TL082 erősítő +tápra és 78L05 szab bemenetre megy. Ezen van a szabályozás TL431-el. Ez szerintem 12V-os kimenet lehetett?

A 12 menetes szekunder shottky és 100µF/25V -> AMS1117 3.3 feszszabályozó bemenetre ment, 6V körüli lehet?

A 25 menetes ellentétes tekercselésű és negatív feszt állított elő, shottky fordítva és anódon a 100µF/25V elkó negatívja. A fenti TL082 negatív tápfeszre ment.
-15V lehet?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:06
(#) mlaci989 válasza pipi hozzászólására (») Feb 15, 2026
Haver hozta, ez egy keverö tápja. Nem volt sürün használva kb 10 éves. Elöször melegiteni probáltam hölégfuvoval hátha megindul... De csak pattogott. Most müködik, de nem vagyok biztos benne. Mostmár enyém, majd rálesek. Lehet kap egy kis trafos tápot stab kockákkal +-15v.
Valoszinünek tartom a kontakt hibát amit konkrétan nem tudtam behatárolni.
(#) erbe válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 14, 2026
Gyakori hiba hasonló tápoknál, ha megszakad a primer oldali kis szekunder tekercs. Egy dióda táplálja róla az IC pufferét. Ugyanezt a jelenséget okozhatja, ha ez a tekercs gyengén volt megforrasztva. Hol érintkezik, hol nem.
(#) pipi válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 14, 2026
Szoktak olyat művelni, hogy megy 5 évig, aztan van egy hosszabb áramszünet, kihül, és nem indul el, vagy csak ha kicsit megmelegszik 5perc múlva...
(#) mlaci989 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2026
Hogy ne legyen unalmas.. Valószínű kontaktos volt. Végül kicseréltem az 1M ás ellenállásokat meg átforrasztottam a nagyobb forrpontokat. Akárhogy kocogtattam nem állt le. Most megy. Saját készülék, meglássuk hogyan viselkedik. Jelentkezem ha gubanc lessz.
Köszönöm segítségeteket.
(#) kadarist válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 14, 2026
Szia! Talán nálad is ilyen rejtélyes kontakthiba áll fenn. Bővebben: Link.
(#) mlaci989 válasza ferci hozzászólására (») Feb 14, 2026
Az 1-1M ellenállások kiforrasztva kimérve jók. Kondi jó-csere nem hozott javulást. Kiforrasztottam az optót gondoltam a szabályzó szól közbe, de ugyan úgy indulgatott. A táp szekunder kimeneten kb 5V ugrált a 13V helyett. Visszaforrasztva az optót föléledt a táp. Összerakva a készülékbe még egyszer csinálta a nemakar indulnékot, majd elindult és megy. Vissza kivéve az asztalon nem dobja a hibát Ez most engem cseszeget?
Azok az ellenállasok lehet megnyúltak, vagy a kondija mégse jó
(#) ferci válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 14, 2026
Ha megindul a tápod a külső táppal, majd elveszed és megy tovább rendesen, akkor az 1+1 M talán megnyúlt kissé.
Ha a segédtáp dióda és kondi tökéletes, ez lehet csak a baj - nem éri el a feszültség az első pillanatokban a 14,6-14.8 voltot.
(#) mlaci989 válasza pipi hozzászólására (») Feb 14, 2026
Jó a meglátásod.
Ha adok neki külső tápról 14,8V ot a VDD pontra, akkor föláled a táp. Ezt a feszültséget a primer pufferről kellene megkapja a 2 darab sorbakötött esetemben 1-1M ellenállásokról.?
Mobilról nem igazán jól látom, de a vdd on 14.8V-ot látok....
(#) mlaci989 hozzászólása Feb 14, 2026

CR5229

Üdv.
Egy kapcsitáp rakoncátlankodik velem. CR5229 ic-n alapul. Szinte a gyári ajánlott alapkapcsolással megegyezik. Indulgat de nem éled föl. Kondikat kiforrasztva kimértem, kapacitásra jónak mutatkoznak. Az ic segédtápja megvan kb 10-12V. Merre induljak a javítással.?
Adatlap
(#) Trivium93 válasza jdani hozzászólására (») Jan 21, 2026
Nem bír beindulni, vagy nincs meg a táp az ic-nek, vagy zárlatvédelem miatt tilt. Primer-szekunder oldalon az ellenállás, diódák mérése kell. Jók az elkók? Illetve szekunder oldalon az ic tápjára rámérni mert lehet zárlatos az ic akkor szintén nem indulhat be.
(#) jdani hozzászólása Jan 20, 2026

Kattogó táp

Ic csere után végülis jó lett. De most egy másik táppal akad gondom. A szekunder oldali elkó púpos volt, cseréltem. De a táp Csak kattog, néha beviágít a led, néha nem, de a kattogás állandó. Mértem primer elkókat, jók, próbáltam más szekunder elkót, de úgyis csak próbálkozik. Mi lehet még egy ilyen tápnál ami lehúz? Vezérlője KP3210.
(#) Massawa válasza jdani hozzászólására (») Jan 8, 2026
Ilyennel, nem biztos, hogy jol mérsz. Azokon a tranyokon ( nem thdom mennyi van benne) több mint 400 Volt van, s ami a légerdekesbb Europában szinte elérhetetlenek a legjobbak. Nemrégen volt ilyen munkám 3 nagyteljesitményü táp - más más berendezésben ment tönkre, mindegyikben a primér oldali FET volt a ludas. Tipus szerint nem találtunk semit, a helyettesitöböl is csak két forràsban voltak a listán, de nem volt szállithato. Kinábol vettem ( csak zárojelben az europai árak 1/10 ért postával együtt.).

Még a Standby áramkör vizsgáld meg, lehet, hogy az blokkolja
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2026
(#) jdani válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2026
Nem zárlatos, nem szakadt, ilyennel mértem, ilyen értéket mutatott.
(#) Massawa válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2026
Az esetek 90%-ban a primér oldali FET döglik meg.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Jan 7, 2026
Igen, ezt én is tudom hogy át kell mérni az IC környezetét. Azt nem hogy van e konkértum, hogy mit. Jelek-impulzusok-értékek. Mármint nem konkrét alkatrész értékek.
Vagy tényleg az a megoldás, hogy kiszedegetem egyesével, és mérem az értéküket?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2026
Át kell mérni a kontroller IC környezetét és ha minden jó, akkor lehet, hogy maga az IC a rossz. Bővebben: Link
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Jan 7, 2026
Mértem, nincs. Kulsőt tápot ha teszek a szekunder dióda utáni részre, az alaplap működik.
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2026
Szia! Esetleg a szekunder oldalon zárlatos dióda, kondenzátor?
(#) jdani hozzászólása Jan 7, 2026

TV táp

Sziasztok, ide teszem fel kérdésem, mintsem TV-s topikba. A hiba egy TV tápja, ami nem működik. Röviden, alapokat szeretném megtudni-megismerni, hogyan induljak el máskor. A Panel RSAG7.820.8751, amihez rajz nincs. A trafó szekunder oldalán rögtön az egyenirányitó egyik diódája zárlatos volt. Egyik videón a fickó cserélte, a táp rögtön ment, nálam nem. Szekunder egyik ágán sincs semennyi feszültség, egy pillanatra sem. Egy DP2303 vezérli a primer kört. Adatlap szerint a VCC feszültsége megvan. Mit kellene mérnem az IC vezérlés utántól , hol akad meg a dolog, miért nem kapcsol a trafó?
Vizuális pörkölődést nem látni.
Mi köze lehet hogy a primer körön zárlatos dióda után, a táp már meg se próbál indulni? Kattogást sem hallani, hogy próbálna indulni.
(#) mlaci989 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 3, 2025
Összeszerelve élesztettem, nem mertem rizikozni. Jo lett a táp.
Melegedést nem tapasztaltam, jok lettek a 47 ohmos ellenállások a 49,9R helyett.
Köszönöm segitségeteket.
(#) mpisti válasza mlaci989 hozzászólására (») Dec 2, 2025
Egyáltalán nem. Egy pillanat alatt elmelegszik.
Következő: »»   1 / 788
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem