Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
1. Semmilyen lehúzó nem fér alá.
2. Nincs mihez megtámasztani. Bár a csúcsán van egy kb. 4 mm átmérőjű lyuk, de amíg ismeretlen a szerkezet, nem igazán meri az ember felbővíteni és csapot beleállítani. ![]() VIM: Ahogy meséltem a gazdájának, azon kesergett, hogy néhány éve, mikor kezdte leépíteni a műhelyét (velem egykorú), egy gyári állapotú, soha nem használt példányt 10e.-ért adott el.
Akkor feltártad a titkot, gratulálok.
Ez egy bevett módszer. Egyáltalán nem szervizelés-barát rögzítési mód, de költséghatékony. És még az is kérdés, hogy a lehúzáshoz szükséges erő esetleg eltöri-e a lapátos tárcsát.
Ahogyan én is bámészkodtam ez után, nekem meg a "marketplész" dobott fel egy magyar "Petőfi MGTSZ Dunavarsány" gyártmányú szivattyút 15 pénzért.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:23
Idézet: „-Erre nem számítottam. (Mondá a parasztbácsi.) ”A tengelyvéget durván méretre esztergálták. Recés volt, mintha menetes lenne. Hosszában belevágtak 4 hornyot. Az alumínium öntvény lapátkereket simán rásajtolták.
Kis melegítés után ütögetve, nem könnyen, de szétcsúszott. A felső csapágy nehezen jött ki, de az alsó forog a fészekben. A lapátkerék átugrik a beöntött anyán. Próbáltam megfúrni, hogy átütött csappal tekerem le, de valami "túl jó" acél anyát raktak bele. Szépen legömbölyödtek a fúróim. Ruszki már nincsen ilyen kis méretben. Holnap kérek a közeli esztergályostól.
Ameddig be tudtam fúrni, beledugtam egy acélos csapot, aztán bele is törtem. ![]() Attól félek, hogy szét fogja repeszteni a lapátkereket.
Csak egy tipp volt.
A "benszülött" konstrukciók tudnak bosszúságot okozni ha a szétbontás válik szükségessé.
Ahogy VIM említette, középtájon van egy vonal. Onnan felfelé és lefelé egy-egy tömb az egész. A felső vonal csupán az öntőforma mintája. A kötődoboz alapjánál fel lehet deríteni, hogy tényleg egy darab. A földelőcsavar fölötti választóvonalnál lehet megbontani. Nagyon tökéletes tervezés és kivitelezés. Persze a tekercselő biztos nem örülne neki. A vasmagot kihúzni a belsejéből se lehet egyszerű mulatság. Volt esetem, mikor hasonló mély ház aljában ott ragadt a fészekben a csapágy külső gyűrűje. A többi szétpotyogott. Külön szerszámot kellett készíteni hozzá.
A tetején lévő keskenyebb rész az nem lehet egy kupak? Akár szoros, akár menetes csatlakozással? Esetleg ezt levéve, alatta elférhetne valamilyen csavarfej, ami egyben tartja a motortestet és az alsó szivattyú részt.
Hőlégfúvó ... ? A kapocsléc tokozat alá alá tudsz nyúlni nagy csvarhúzóval vagy kis pajszerral ha keményfából vagy alkalmas anyagból magasítást teszel arra az oldalra.
Én is arra jutottam, hogy csak a középső illesztésnél bontható, de nem mozdul. Széttörni még nem akarom. Valami széthúzó szerkezet kellene.
![]() Esetleg megmelegíteni. Alu gyorsan tágul. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2026
Azt próbáltad amit ajánlottam (a fakalapácsos lefelé ütögetést)? A jelölés az azért érdekes, mert amiket néztem 3COA darabokat azoknak más-más oldalon voltak a kapocsléc dobozai. Ha csak illesztve van ott középen akkor a szivattyú tengely a forgórésszel és a csapággyal együtt a fenti csapágyfészekből ki fog tudni jönni egyben.
Keresgéltem kicsit. A gyártónál, mintha nem is létezne. Vannak rá utaló oldalak, ahol egyből a 4COA változatot ajánlják. Viszont lehet kapni. Újként kínálja hazai forgalmazó. 120e.-. Külföldön használtan 250 Euro (~90e.-). Más gyártmány sokkal olcsóbb. Pl. Grundfos ~80e.-. Majd ha kész lesz, megmondom a gazdájának, ne is tegye vissza a gépbe, zárja trezorba, nehogy ellopják.
Biztos, hogy menetes, mert a pici lyukon kívül, ami a tetején van, nincs semmi. Abban meg nem volt rögzítő csavar. Egykor többet szétszedtem, csapágyaztam, tekercselőhöz vittem. Azokban is csavarra ment rá a lapát, de ilyen még nem volt.
A ventilátor lapát állásából adódik, ha menetes, akkor BAL.
Üdv. M.
Fejlemények.:
A tengelyt jól felgyűrtem, ahogy a lapátkereket le akartam tekerni. Mintázat és forgásirány szerint balmenet lenne. Odáig eljutottam, hogy a lapátkerék valamin mozgott kicsit, majd átugrott. Feltehetően beöntött anya. Egyik képen látszik a láb alatt egy üreg, benne elérhető a tengely. Csavarnak nincs nyoma, egy kis lyuk, feltehetően belső csavarnak. A lapátkerék alatti kimenő torok alját fényképezni nem tudom, de belevilágítva látom a kanyarodó kamrát, amibe az elmenő csőcsatlakozót csavarozták. Nincs nyoma csavarnak. A házon van két jelöléspár az illesztéshez. Tekerve, ütögetve nem mozdul. A fedele szép sima, nem látszik, hogy gitt alá csavart rejtettek volna. ![]() Úgy látszik, már akkor is lopták a reklámszlogeneket. Fékon ing. "Örökre vasalva." ![]() Egy dolog biztos. Úgy viselte az éveket, hogy jóformán nem látszik rajta. Néhány hónap még van a 40-ig. 10/86.
A vastagabbikban nincsen. Belelátni, az a vízkivezető csatlakozóba megy. A lapátkereket nem tudom letekerni. Vízcsőfogó éppenhogy eléri, de elforog benne a tengely. Keskeny satu kellene, ami be tud nyúlni a két cső közé.
![]() Állítólag még soha nem csapágyazták, az meg pont 40 év. Ennél a tulajdonosnál van legalább 30 éve. A kötődoboz olyan tiszta, mintha új lenne. Semmi korrózió, por, olaj.
Szia! Én megpróbálnám a peremes részt fakalapáccsal lefelé ütögetni és figyelni az összetételnél, hogy mozdul-e. Persze a szivattyú lapátkereket előtte le kell venni. Az is lehet, hogy a lapátkereket ha leveszed akkor abban a támasztó szárban (vagy mindkettőben) van egy hosszú csavar.
Hogyan lehet szétszedni?Motor a képen: Sehol nem találok szerelhetőségre utaló jelet. Elképzelés van. Menettel rakták össze a motort. Kisebben láttam már ilyen megoldást, de semmi nem jelöli. Biztos látott már ilyen motort valaki. Még mielőtt szétroncsolnám.
Köszönöm szépen a segítséget!
Szia!
40µF 400V az összkapacitás.
Milyen kondenzátor az ide való?Üdv. Cirkula motorján szeretném kicserélni a kondenzátort,mert már szivárogni kezdett.. Ahogy jobban megnéztem, láttam hogy van egy másik fehér műanyag kondi is.. Párhuzamosan vannak bekötve. Esetleg megtudnátok mondani hogy milyen kondenzátort kell bele vásárolni?
Nem túl olcsó. Azt hiszem, hogy marad az építés. Egy két alkatrész és egy mikrokontroller egy leddel.
Köszi.
A motor mágneskapcsolójával sorba kötve egy ilyesmi: Bővebben: Link.
Villanymotor hőmegfutás elleni védelmeÜdvözlet!Van egy 3 fázisú villanymotor egy marógépemen. Ilyen, mint ami a linken szerepel, a típusa Techtop T90S-2 https://techtop.com.au/wp-content/files_mf/TAI/90/1.5kW%202P%20TAI%...et.pdf Ebben van egy "csoki", ami a belső hővédelemhez hivatott. Ezen a csokin az adatok alapján egy PTC termisztor csatlakozik, ami a mérésem szerint műhelyhőmérsékleten 147 ohm. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel a PTC-vel miként szokták megoldani a legegyszerűbben a hővédelmet? Kicsit lusta vagyok elektronikát építeni hozzá, de ha másként nem megy, akkor az lesz. De igazából a legegyszerűbb ötletet szeretném megvalósítani. Elég lenne számomra egy LED is, ami világít, ha túl meleg. Köszi! 100W DC motorIgy néz ki egy 100 W-s motor belső hütővwngillátora egy fükaszáloban egy nap munka után. A reklám természetesen kommutátor nélküli motorrol beszél.Nem az van benne, hanem egy jol csapágyozott nagyteljesitményű 100W-s DC motor, aminek a kommutátor közvetlen közelében van a müanyag ventillátor szerelve, de a motorházban elfelejtettek nyilásokat hagyni. Szerencsére g8nd nélkül cserélik, de az ujat fel updateolni nyiásokkal a motor körül. ![]()
Igazad van/lett. A kondenzátorra menő fekete vezetéknek a saruja volt a bűnös. Újakat krimpeltem rá. Tökéletes lett.
Szervusz! Ha a két fekete kivezetés azonos ponton van akkor nem a nagyobb ellenállás értéket kellene használni (a 24.5Ω-t) hanem a kisebbet a 19Ω-t. Valószínű, hogy a feketék közösített szála a kondenzátorhoz való kivezetésen átmeneti ellenállás alakult ki vagy a tekercsfejnél vagy a tűzősarunál. Próbáld meg a sorolóba kötött pontot használni a fekete szálnál vagy meg kell nézni a piros és fekete szálak végein a sarukötéseket, hogy fém tiszták e. Mindkét fekete szál és a szürke-sárga között ugyanúgy 5Ω mérhető?
A probléma, hogy nem forog a motor, csak erősen búg. Fűnyírás közben megálltam vele, és ezt követően ezt csinálta/csinálja. A lent említett adatokat mérem a tekercseken. Segítséget kérek, hogy jók e ezek a mérési adatok.?
Ellenállás mérésHali!A két fekete közös. Fekete, és szürke-sárga között 5, ohm. Fekete és piros között 24,5 ohm. Piros, és szürke-sárga között 19 ohm. Ezek az adatok jók lehetnek e? Csak erősen zúg. A kondenzátor új, 12uF. Megmérve. A tengely könnyen forog. Mágnesfék kiiktatva. NDK fűnyíró. |
Bejelentkezés
Hirdetés |