Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 8
(#) ROLIXD hozzászólása Aug 12, 2015
Heló mindenkinek segítséget szeretnék kérni egy robot építéséhez,egy robot porszívóroll lenne szó és az volna a gondom ,hogy csináltam hozzá egy relés mikrókapcsolós vezérlést mivel nem tudok semmit programozni, a ketyere királyul is működik csak annyi a baj vele hogy ha derék szögbe megy (a fal sarkának a csücskébe) akkor csak előre hátra kocogtatja a falat ,egy olyan kapcsolás kellene hozzá ha mind a két mikrókapcsoló benyomódik akkor a reléket behúzza és elinduljon hátra egy kb 10-20cm és elforduljon valamelyik irányba ,meg egy olyan kapcsolási rajz is kellene ha beszorulna valahova ,hogy a motor ne égjen le és az egész kikapcsoljon,és esetleg jelezze is hanggal hogy beszorult .
a válaszokat előre is köszönöm.
(#) Zozi85 válasza enciklopédia hozzászólására (») Aug 14, 2011
Első lépésben vázold fel mit is szeretnéd, hogy tudjon. Ha egyszerűt szeretnél, akkor két úton indulhatsz el.
-Vonal követős (látványos és nem kell hozzá túl sok külső alkatrész)
-Vagy egy előre leprogramozott utasítássort kell hozzá írnod / kapcsolókkal egyes áramköröket működtetni.
Kell egy mechanika hozzá amin rajta vannak a mozgatáshoz szükséges motorok valamint az ezeket működtető áramkör. Neten van sok kapcsolás tranzisztoros vonalkövetőkre, de mikrokontrolleres megoldás gyakoribb, módosíthatóbb, többet lehet belőle tanulni.
(#) enciklopédia hozzászólása Aug 13, 2011
Én is szeretnék egy egyszerű robotot építeni. Csak hogyan fogjak hozzá?? :yes:
(#) Dániel X válasza pako hozzászólására (») Máj 4, 2011
Üdv!

4 voltos napelemhez kellene és 3-4 db magasfényű ledet kéne hajtania. Köszönöm mazsolázgatok. Van amit érdemes még ezekről tudni amit nem írnak le?
(#) pako válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 4, 2011
Nem tudom, mekkora terhelhetőségre lenne szükséged. Kis méretű napelem alapján gondolom nem túl nagy, ezért valami alacsony veszteségűt kellene keresned. Gugli képkeresőjében érdemes mazsolázni, "step up converter"-re keresve. Ha elegendő pár mA, a legegyszerűbb MAX232-t használni. Bár nem erre találták ki, de ez is azt csinálja (magas szintű kimeneti feszültség 3.5-szerese a tápfeszültségnek).
(#) Dániel X válasza pako hozzászólására (») Máj 4, 2011
Na ezért is írtam hogy nem biztos, az írás nem tér ki erre. Létezik vagy tudsz küldeni egy egyenáramú fesz többszöröző kapcsolást?
(#) hackerfish válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 4, 2011
Ja hogy azért linkelted be... leesett
(#) pako válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 4, 2011
Az csak váltóárammal működik, a napelem egyenáramot szolgáltat.
(#) Dániel X válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 4, 2011
De az előzőekben linkelt fesz 2 illetve 3 és 4 szerező kapcsolással?
Ja, de egy olyan kis napelem nem fog megfelelő feszt (9V) adni.
(#) Dániel X válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 4, 2011
Üdv!

Ha a napelem kis fezsültségét összegyűjtik majd egy Ic segítségével kisütik helyett egyből egy megfelelő értékű feszt adunk az nem ugyanaz?
Szerintem rossz oldalt linkltél be.
Ha még mindig az előző kapcsolásról beszélünk, a 9V helyére nem hiszem hogy elég lenne egy (kisebb) napelem. A többi kapcsolásban ez úgy van megoldva, hogy a napelem kis feszültségét kondenzátorokban gyűjtik össze, és ha a kondi már elegendő energiát tárol, kisütik a motorra. Ehhez kell a 1381 IC.
(#) Dániel X válasza hackerfish hozzászólására (») Máj 3, 2011
Üdv!

Nem akarok bolondságot írni de ezen kapcsolások és egy napelem segítségével szerintem helyettesíthető a 9 voltos elem. De ha azt nézzük a napelemnek fény kell hogy energiát alkosson és a robot is hogy valamerre elmozduljon. Ha mindenhonnan kap fényt akkor nem moccan meg vagy hogy?
(#) hackerfish válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 3, 2011
Szerintem igen.
Csak kár hogy nem napelemről megy...
(#) Dániel X hozzászólása Máj 2, 2011
Üdv!

Ez a kütyü ha jól értelmezem mindig a fény irányába mozdul el?
(#) hackerfish hozzászólása Feb 24, 2011
Hi!
Szeretnék építeni egy napelemes fénykövető "robotot".
Ilyet mint ez:
Bővebben: Link
De a 1381-es IC nehezen beszerezhető, és drága is.
Hogy lehetne átalakítani a kapcsolást, hogy ne kelljen bele 1381?
Ami fontos:
Csak napelemről menjen, elem ne kelljen hozzá.
(#) djadji hozzászólása Nov 17, 2010
Hello!

Szeretnék építeni egy porszívó robotot. Alapvetően egyszerű lenne, annyit tudna, hogy ha nekimegy valaminek akkor random irányba fordul és megy tovább (később esetleg időzítő, virtuális kerítés, leesés védelem, miegymás is lenne). Olyan megoldás lenne, hogy 2 , külön motorral hajtott kerék, forduláskor az egyik hajt egy darabig, gyakorlatilag helyben fordul, és megy tovább a következő ütközésig. Harmadik egy bolygó kerék lenne a támasztás miatt, egy harmadik motor pedig végezné a porszívást.
Az lenne a kérdésem, hoyg milyen módszerrel lenne a legegyszerűbb megoldani (egyszerű, olcsó).
PIC? Vagy valami más? Hogyan lenne célszerű nekikezdeni?
(#) Fizikus válasza Jman hozzászólására (») Okt 29, 2010
Kezdetnek olvassad el ezeket a cikkeket:
(#) Tarbur hozzászólása Okt 20, 2010
Sziasztok!
Nem találtam hasonló témát, talán befér ide a robotokhoz.
Hasonlót szeretnék építeni solar bug, photopopper, de nem talátam rajzot hozzá sehol. Ha jól sejtem a napelem feltölt egy kondenzátort, amit egy szint után rásüt a motorokra. Egyszer az egyikre, aztán a másikra. Esetleg meg lehetne bolondítani a annyival a dolgot, hogy véletlenszerűen válasszon motort? Vagy akár lehetne ezt egy lítiumos gombelemről működtetni? Akkor akár métereket is lavírozhatna a bogár, amíg megáll újra töltődni.
(#) Zozi85 válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 19, 2010
Igen, mindenki abból dolgozik ami a keze ügyébe kerül.
Nekem is népes családom van már Földön vizen levegőben.... És már éledezik az inventorban az új jövevényem mind a 36 lábával....

Viszont az utánaépíthetőség alatt ne a pontos anyag és alkatrész listát hozd fel, ebbe inkább ötletek, megoldások, arányok tartoznak bele. A kiterített rajzok mm-ről mm-re másolása "másolás". Akkor valakié egy robot, ha megérti mi miért van és pld nem okoz megoldhatatlan gondot ha egy láb 4 mm-el hosszabb.

Jman:
Egyszerűbb robotokhoz digitális áramkörös jegyzetek/ mikrovezérlőadatlapok/ google bőven elég.

Bonyolultabbaknál is csak ezek kellenek, kiegészítve a matematikai és mechanikai alapokkal. De első robotnál ne akarj kihajlásra méretezni

Bonyolultabbaknál ezen felül
(#) borvendeg válasza Jman hozzászólására (») Okt 18, 2010
Hello!
Én is azt tudom mondani hogy az elejétől érdemes végignézni a fórumot(még akkor is ha hosszú) A mechanikákra a képekből tudsz 5letet meríteni de a fantáziád és a teknikai felszerelésed szab csak határt.
Olyan hogy robotépítő könyv vagy hasonló tudtommal nem létezik. Már csak azért sem lehet szerintem ezt leírni mert egy robot nem igazán utánépíthető. pl.:ha most éna robotomat teljes dokumentációval szoftverrel a lemezdarabok szabásmintájával közreadnám akkor sem tudnád utánépíteni mert olyan anyagokból van amit én el tudtam érni és megmunkálni. Vagy vannak olyan alkatrészek amiket nem is lehet kapni...
Szóval hajrá hatalmas élmény egy ilyen projekt de minden a te fantáziádon múlik az én WALL-em kicsit mintha a gyerekem lenne
(#) Jman hozzászólása Okt 17, 2010
Helló!!
Szeretnék egy ilyen egyszerűbb robotot összeszerelni:
http://www.jataka.hu/rics/artu/index.html
És, hát ez az oldal nagyon jó. Legalábbis, most ezt szeretném megcsinálni, később pedig majd jöhet az egy fokkal nehezebb robot. Szóval azt szeretném megkérdezni, hogy most tudtok olyan oldalt, ahonnan meglehet rendelni egy ilyen komplex dobozt, amiben minden megvan ahhoz, hogy ezt megtudjam csinálni
? Az oldallal ellentétben én mindent magam akarok megcsinálni. Még az áramköröket is. Szóval így lehet vásárolni egy komplex összeállítást, amiben minden benne van, ahhoz hogy eltudjam készíteni ezt a robotot, később pedig még bonyolultabbat is? illetve, ha tudtok akkor tudnátok berakni letölthető tartalmakat is, ami leírja, a robotok összeállításával, tervezésével, kivitelezésével a dolgokat? Tehát, mindent magam akarok megcsinálni, és ehhez lehet venni ilyen komplex felszerelést, letölthető tartalmakat, amikből lehet tanulni a robotikáról dolgokat?
(#) roland1 hozzászólása Okt 5, 2010
Sziasztok
Találtam pár egyszerű robot kapcsolási rajzát amit bárki meg tud építeni (még én is ).
Linkek:
Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: Link
(#) jinxx85 hozzászólása Szept 20, 2010
Akit esetleg érdekel én is elkezdtem egy robotot építeni. Ezen a címen már elérhető némi leírás de még közel sem teljes. Bővebben: Link
Bármilyen észrevételt és építő jellegű kritikát szívesen fogadok.
(#) fachox válasza Fizikus hozzászólására (») Máj 31, 2010
Természetesen rakok fel képeket. 7eFt-tal jöttem ki olcsóbban ahhoz képest, hogy 3 helyről rendeltem

Egy kicsit attól félek, hogy azaz áttételes motor gyenge lesz :S
(#) Fizikus válasza fachox hozzászólására (») Máj 31, 2010
Ott a pont!
A lanctalprol mar meg is feledkeztem (majd rakj fel kepeket hogy haladsz a robottal)!
(#) fachox hozzászólása Máj 31, 2010
puli122:

Így is három helyről rendelek alkatrészt, nem akarok még egy negyedikről is.Annyival nem olcsóbb.

Fizikus:

Gondoltam, hogy kifogsz akadni de azért köszönöm, hogy átfutottad. Kerekek ? A fémépítő lánctalpja nem jó ?
(#) Fizikus válasza fachox hozzászólására (») Máj 31, 2010
Szia!

Had ne kelljen mar ezt megtennem helyetted!
Gyorsan atfutottam es szerintem a kerekeket kifelejtetted!
IC foglalatbol En a helyedben mindegyikbol legalabb 2-t rendelnek.
(#) puli122 válasza fachox hozzászólására (») Máj 30, 2010
Servot innen ajánlom: RC Panda
(#) fachox válasza Fizikus hozzászólására (») Máj 30, 2010
Arra megkérhetnélek, hogy a alkatrészlistámat leellenőrözd.

Betudod importálni a HEstore-om. Van amiből többet rendeltem. A conrad-ról rendelek mini servo-t.

ROBO.xml

Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem