Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ráadásul a megszólított "63 hónapja" nem járt a HE-n (ez az adatlapjából kiderül)...
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
Szia Atilla
Sikerült szerezned BHKV 350 H -hoz kapcsolásin rajzot? Ha sikerült megosztanád velem? Köszönettel: *********** 06-30-******* *****@*****.hu Telefonszámot, címet, e-mail címet nem írunk ki a fórumra. Tanuld meg megvédeni saját személyes adataidat. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
Moderátor által szerkesztve
'67-70 között voltam ipari tanuló. Az alapvető egyszerű fizikai érintésvédelmi módszereket már tanították.
Amivel dolgoztunk, azokon meg is volt. Szerszámgépek, kazánok, hajók, daruk berendezései..
Régen megtanították azt hogy mit lehet és mit nem, és az egyénre bízták hogy betartja -e az előírásokat. Ma nem tanítanak meg semmit, hanem védőkerítéssel, mindenféle agyafúrt védőreteszekkel, elektronikákkal, figyelőkamerákkal, térvédelmi rendszerekkel ,és ezek kombinációival akarják elkerülni a baleseteket. Mégis megtörténik a baj, mert óvatlanná, egyúttal tudatlanná tették az embereket a sokféle védelmi rendszerrel. A tudatlanság jelen esetben a veszély felismerésének képességére értendő.
A javított példány valamikor '90 után készült. Fel is tűnt, hogy lehet valamit ilyen csupaszon forgalomba hozni.
Régen a Hetrának is volt állandó kimeneti feszültségű fokozatkapcsolós hegesztőgépe, de sajnos abban is "spóroltak" a szekunder feszültséggel, és igencsak megválogatta a trafó hogy melyik elektródát volt hajlandó folyamatosan, kialvás nélkül elhegeszteni. Egy csomó tekecs volt rajta, még a járom rész is be volt tekercselve. Az a fehérvári trafó remek darab volt, de átalakítás nélkül nem felelne meg a mai szabványi követelményeknek. Egyébként a régi gépeken felesleges is IP védettségre utaló jelet keresni, hiszen nálunk -úgy tudom- 1989-ben vezették be mint mechanikai és nedvesség elleni védelmi osztályozást.
Nemrég javítottam egy "kissé szétégett" bekötésű "Fehérvári" trafót. Azon megoldott a fokozatonként azonos gyújtófeszültség. Nem láttam rajta IP fokozatra utalást.
Minden csupaszon, szabadon volt.
"1 fokozat nem sokra való. A 2. jó, a 3. túl magas feszültségű." Abban egyetértünk hogy az 1.fokozat feszültsége nem való MMA hegesztésre, de a 3.miért magas? Abban a gépben amelyiken mérte kisger az ominózus feszültségeket, bizonyosan magas, mert annak a trafónak szoros a csatolása. De egy jól elkészített, bevont elektródás hegesztésre készült trafónál minél magasabb a gyújtófeszültség, annál könnyebb az ívfogás. A hiba abból adódik,hogy ezek a kőkorban készült maszek gyártású trafók fokozatváltása a trafó áttételének a változtatásával van megoldva, pedig lehetséges olyan módszer is, ahol a csatolás van változtatva, és a szekunder üresjárási feszültség néhány V-on belül változatlan marad a különböző fokozatokban. Persze kissé macerásabb a trafó elkészítése, de nagyságrenddel jobb ívfogási és ívtartási tulajdonságú a változtatható csatolású trafó. A régi öreg söntös hegesztőtrafók üresjárási feszültsége 80V környékén volt, és álom volt vele az ívfogás -és a hegesztés is az akkori viszonyok mellett.
Megjegyzés: Egy korszerű MMA inverter ívfogási feszültsége 92-98V -itt nem a "mezei" olcsó inverterekre gondolok- ezért kompromisszum mentes vele a hegesztés. A jobbakon van külön "CEL" üzemmód, ami lehetővé teszi a cellulóz bevonatos elektródák leolvasztását is, amire egy hagyományos inverter egyáltalán nem képes a relatív alacsony gyújtófeszültség miatt.
Tudom, de még sok fémházas is van és jóbb figyelmeztetni, mint, hogy áramütést szenvedjen valaki.
Valószínűleg igen. Annyira nem tanulmányoztam át a rajzot. A két potméter: Egyik durva szabályozás, a másik finom.
Akkor szerintetek egy az egyben megépíthető? Még egy kérdésem lenne. Nem teljesen tiszta miért van a 2 potméter párhuzamosan? Lehet hogy buta kérdés, nézzétek el sajnos nem vagyok mélyen jártas a témában. Előre is köszi a segítséget.
Majdnem minden hegesztő inverterben fázison van (lehet) a potméter. Ma már a tok fele (menetes nyak) és a hajtórúd a forgató gombbal együtt műanyag. Ez nem indok.
Jó lehet, csak a primer oldalt szabályozza és a pótméterekre fázis kerülhet. Áramütés veszély!
A hegesztő nem valami jólsikerült példány, az 1 fokozat nem sokra való. A 2. jó, a 3. túl magas feszültségű.
Esetleg a mellékelt kapcsolás jó lehet?
Szia, Köszönöm a válaszod. Akkor lehet hogy nem ez a legmegfelelőbb kapcolás számomra. Viszont ha esetleg segítenél, hogy milyen irányba induljak azt megköszönném.
Megmértem a trafót. Primer körön 3 tekercs van (feltételkezem párhuzamosan kötve) 3 fokozatú kapcsolóval kapcsolhatók be. Primer oldal 1 fázis 230V 1-es fokozaton szekunder oldal 40V 0,25A üresjárat és primer oldalon 16A hegesztés közben 2-es fokozaton szekunder oldal 55V 0,5A üresjárat és primer oldalon 20A hegesztés közben 3-as fokozaton szekunder oldal 73V 1,8A üresjárat és primer oldalon 23A hegesztés közben (ezen a fokozaton nagyon zizeg a trafó) Ehhez kellene valami szabályzás és egyenirányítás mert a legkissebb fokozaton 2,5-es pálcával még nem nagyon gyújt, a 2-esen egész használahtó csak fröcsköl (feltételezem egyenirányítás hiánya miatt) 3-ason meg szétfújja az anyagot, szóval jó lenne ha valahogy visszább lehetne finoman venni. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2020
A D1,D2 és TIR1,TIR2 szükséges, ez az áramkör a TIR1-TIR2 tirisztort vezérli. Egyébként CO hegesztő szekunderköri vezérlésére szolgál. Valószínű hegesztőtrafó is szabályozható vele, de bizonyos változtatásokat kel végezni rajta.
Sziasztok meslac és tufatofu.
Az lenne a kérdésem, hogy a főtrafó résznél a D1,D2 és TIR1,TIR2 használjak? A hegeasztótrafóra még ne mértem rá de apósom 4-es pálcával használja általában csak néha túl erős, saccra azt mondanám olyan 160-180A. Köszi.
Örülök, hogy jó lett. Amúgy az enyém is a 24 v-os segéd trafóról működik. Amennyiben jól emlékszek, szinte 0- 98 % között lehet állítani a kitöltést, ami felesleges. A poti értékét csökkentettem és sorba kötöttem vele egy ellenállást. FET-et vagy tranzisztort használtál?
Működik a cucc. Annyit módosítottam rajta, hogy egy dc-dc konvertert raktam bele a 7812 helyett, mert a 24V-os segédtáp trafóra kötöttem és nehogy összekakálja magát menet közben a stab IC. Többféle verziót építettem már meg(HBFS, lengyel trafós AcessDeined féle, meg privát tranzisztoros nem publikus rajzot is kaptam ami meg se nyekkent.) A tranzisztoroson kivűl mind működött valamilyen szinten, de ez a favorit CO-ba, a fentebb általam belinkelt ruszki is végzi a dolgát. Arduino is működik, bár 15V-nál akadozott. Ez marad. Köszi mégegyszer! Üdv
40x40x3 zártszelvény hegesztéséhez mekkora áramot és milyen vastag elektródát ajánlotok ?
Kijavítottam, a két + ellenállás is rajt van. Mellékelem az alkatrész listát is mert nem azok a pozíció számok amik a kapcsolási rajzon vannak. A szerelt képen nincs rajt a módosítás és BC tranzisztor van beültetve. A FET és tranzisztor beültetése nem egyforma, arra vigyázz. IC-t LM293 használj, mert az -20 C-g működőképes, mig a LM383 csak 0 C-ig.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2020
Köszi! Ha van nyákterved betehednéd azt is, mert a gyáriét leszedtem innen, de át kell rajzolni mert vasalható, vagy sprintes lay verzióban nem volt fent.
Van hozzá nyák tervem is, igaz a két utólagos ellenállás nincs rajt. A két trimmerrel ha jól emlékezek azt lehet állítani, hogy a két tirisztor egy helyen nyisson és az áramszabályzó hol kezdjen szabályozni. A legkönnyebb szkóppal beállítani. Amennyiben jól emlékezek, mert 4 éve készült.
Légyszives még némi instrukciót adni, hogyan célszerű elvégezni a 2 trimmer beállÍtását?
Nagyon szépen köszönöm! Akkor megpróbálom összerakni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Amivel dolgoztunk, azokon meg is volt. Szerszámgépek, kazánok, hajók, daruk berendezései..
Minden csupaszon, szabadon volt.