Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Persze nincsen, de az IC tönkrement... És először hagyományos megoldást érdemes keresni... És ugyebár Jani ezt írta: Állandó mágnes mellé helyezett, nem működő, nem áramköri lapba helyezett IC-ről van szó
És mivel gondolom a kezével nyírta ki miközben a KEZÉVEL odatette a hangszóró mellé, ezért kár a mágnest beleerőltetni a magyarázatba... Ez egy kicsit hasonló ahhoz, mikor egy barátom megjavított (diákként) egy Sokol-rádiót. És a szüleinek büszkén bemutatta működés közben úgy, hogy feltette a hűtőszekrény tetejére. Aznap este a hűtő tönkrement. A szülei megtiltották neki, hogy azután bármit is a hűtő tetejére tegyen...
Én figyeltem. A hangszóró mágneséhez közel téve is kaphat szikrát az IC, nem értem mi itt a gond...
És ha az IC adatlapjának második oldalán a csillagozott megjegyzést megnézed, az is arra utal, hogy az alkatrész érzékeny a túlfeszültségekre... Márpedig a statikus kisülésekkor röpködnek az ezer voltok...
Nem értettél pontosan, szerintem!!! Én az ESD-ről beszélek, nem a mágneses terekről. A komplikált C-Mos technológiával készült chip-ek, mint a Tiéd is nagyon érzékenyek az elektrosztatikus feltöltődésekre. Megfogtad az IC-t, (egy kis szikra kinyírta, mert mondjuk szőnyegpadlón voltál műanyagtalpú cipőben), aztán a bekakált alkatrészt betetted próbára és nem működött...
ESD
Amikor a mágnes közelében mozgatod az IC-t, az már nem statikus tér. Meg akkor sem, ha szól a hangszóró.
Szia!
Szerintem a sztatikus elektromos feltöltődésed tehette tönkre, mikor megfogtad és kivetted az IC-t a dobozból... Megtetted a kötelező óvintézkedéseket?
Érdekelne az a jelenség magyarázata, hogy az statikus mágneses tér miként teszi tönkre a félvezető lapkát?
( Állandó mágnes mellé helyezett, nem működő, nem áramköri lapba helyezett IC-ről van szó, ) MERT. Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy egy UM3481-et a hangszóró mágneséhez közel helyeztem el mint tartalék alkatrész. Pont volt annyi hely, hogy nem túl szorosan de elfért a kis doboz oldala és a hangszóró mágnese között. Az UM3481 egy zene lejátszó CHIP, jó néhány előre programozott zenével. S a dallam módosítását csak IC cserével lehet megoldani. Akkor, és azóta is egy UM3482A (Bővebben: Link) van az áramkörben, ami azóta is tökéletesem működik. Viszont a hangszóró mágnese mellett tárolt IC már nem éledt fel. Pedig ez is működött még előtte. Mi lehet ennek a jelenségnek az oka?
Sziasztok.az,h.az erősítők "veszik"az AM.adókat,nem(annyira)parajelenség.néha egész hosszú hangszórókábelt vagyunk kénytelenek használni,-8-10m.vagy még több.ez egyszerűen am.antenna gyanánt funkcionál.a kimenetről a visszacsatoló hurkon keresztül az rf-jel az input-ra jut vissza,s az erősítő első tranzisztorának B-E átmenete megoldja a demodulációt-kész is van az egyenesvevő.gyári erőlködők kimenetén majdnem mindig lehet látni 10-20menetes kis tekercseket.ez a hangszóró felől érkező RF-komponenseket hivatott távoltartani.
Nekem volt egy piros Led em,ami csak fele akkora fényerővel világított,mint egy másik ugyanakkora feszültségnél,áramnál.A boltban lehet,hogy összekeveredtek a fényerők.
Van egy zöld 3mm-es, normál fényerejű LEDem, ami rendszertelen időközökkel "átpolarizálódik". Teljesen úgy viselkedik, mintha megcserélődött volna az anód és a katód. Fogalmam sincs miért.
Valószínűleg a tápegységben lévő kondenzátor sült ki a LED-en
Zenélő ick?Tanuló koromban én is tapasztaltam a jelenséget...az erősítőben a kerámia kondik képesek magas frekin megszolalni.Az ict meg körbepakolják ilyesmivel
hali
a múltkor javítottam 1 kapunyitót. mikor kész lett, gondoltam, ha már itt vagyok lecsekkolom a másik kaput is, amivel elvileg nem volt gond. megnyomtam a távirányítót- a kapu kinyílt- megnyomtam mégegyszer- a kapu bas..ott becsukódni-Hmmm...- nyomom mint a nemnormális.. semmi..- kezdett világossá válni, hogy itt valami nem O.K. :eek2: A kapunyitó végálláskapcsolója induktív jeladós, egy fémlemez van rögzítve a kapun, és ezt érzékeli a végállásba. kiderült, hogy el lett cseszve a kapu alapozása, ezért deformálódott az egész, és a fémlemez kikoptatta a jeladó műanyag házát.Folyamatosan fémet érzékelt. És ez pont nállam adta meg magát!!! namost ezt próbálja már meg valaki megmagyarázni egy ügyfélnek
Üdv! Én pár éve tapasztaltam olyan jelenséget, hogy
volt 1 led-em anno kb 6 éve piros! több adatot nem tudok róla Nem foglalkoztam vele nagyon, hogy milyen áramot kap egy 3v tranyóról ment kb 500mAh De ahogy lekapcsoltam az áramról a led kb.: 3 pecig még halványan világított! Félreértés ne essék nem a trafót kapcsoltam le a hálózatról és az abba maradt áram hajtotta! Hanem magába a led ment, a két lába csupasz volt
Hi!
Esetleg lehet meghajtó IC is ezekkel a LEDekkel egybeépítve, és az is produkálhat hasonló jelenséget. Mindenesetre érdekes állatok ezek a LEDek. ![]() Tegnap single coil pickuppal, zajszűrés nélkül bekapcsoltam a gitárom és közben egy grafikus számológépre írt akkordadatbázist böngésztem. Legnagyobb meglepetésemre a számológép működését lehetett hallani, ha az a pickup közelében volt. Ugyanígy lehetett hallani a mobiltelefon működését is (nem a rádiófrekis részét, hanem a processzor működését, tisztán lehetett hallani, mikor kapcsolja ki a háttérvilágítást, mikor játszik animációt, stb.). Nem gondoltam volna, hogy ennyire jelentős RF zajt produkál egy egyszerű számológép is...
Üdv! Ez az "IC-ből hallom a zenét"- jelenség nagyon jól megfigyelhető még a TBA800, TBA810 IC-k esetén is, de néhány régi germánium tranyós erősítő is csinálja ezt. A dolog okát én se nagyon tudom. Egyébként én is fura dolgot tapasztaltam a múltkor: Vettem egy nagy fényerejű (50kandelás) fehér LED-et, amit majdnem 100mA-ről kell hajtani. Ezt a LED-et kölcsön adtam egy haveromnak, aki mobiltelefon akksiról használta, de pár perc múlva a LED villogni kezdett! És azóta is, ha áramot adok neki elkezd villogni! Teljesen egyenletesen villog, és majdnem max fényerővel! Ennek is csak sejteni tudom az okát: Valahogy a félvezető kristályra vezető szál nem érintkezhet stabilan, és ha a LED működni kezd, megszakad az érintkezés (talán hő hatására).
Miért ne lehetne hangszóró nélkül bekapcsolni az erősítőt? Azzal nem lehet kinyírni! (én egy sztereó erősítőt használtam nagyon sokáig egy hangfallal nagy hangerőn is szólt, és semmi baja)
Sziasztok! Nekem egy Marantz SR320 as receiverem van, amelyben egy STK4833-as ic van, egyszer hangfal nélkül (tudom hogy nem szabad
) bekapcsoltam, tekertem rá majdnem max hangerőt és az ic-ből hallottam a zenét Érdekes volt, de azóta nem csináltam, nehogy kinyírjam az erölködőt radiomano
Kezdem érteni. Szóval a képződő felharmonikusokat modulálja a hangfrekvenciás jel.
szia!
azért csak az IS en van a hangsúly ! HF és Rf jelet is....a felharmonikusok illetve 1 jel felfutásiideje , ha összemérhetőa vételi frekivel -- vehető.. az erősitődben 1-2 rossz félvezető --ami vágja a jelet---az 1kHz --vehető még az UHF sáv végén is..!!!
Na jó, az rendben hogy egy erősítő vevőként üzemel, de az enyém RF jelet sugároz.
szia!
régen a hőskorban az egyenes vevőket le lehetet utánozni a 7400 741 IC vel de kár 2-3 tranzisztoeros erősitővel is. A B_E dióda és a G_S dióda is egyenirányit...innen már megvan a demodulált HF jel ezt bármelyik erősitő szereti. A nagyfrekis hidegités csodákat tesz ! ! elhallgat. a neutralizálásról hallottatok? csöves korszak --frekvencia függő kiegyenlités /ne működjöm más frekin --gerjedés kompenzáció /
Sziasztok!
Nem kell rögtön parajelenségre gondolni, ha valamit nem ért az ember! A rádió megszólalása különféle erősítőkben érthető, ha végiggoduljuk a következőket: Ha valamely áramkörben félvezető is van (dióda, trazisztor, stb) akkor máris nemlineáris hálózatról beszélünk. Ami ugye pl. arról híres, hogy 2X akkora gerjesztésre biztos nem 2X akkora kimeneti választ ad, ellentétben a lineáris hálózatokkal (R-L-C). A nemlineális hálózat átviteli függvénye valamilyen exponenciális függvénnyel írható le. Ez az exponencialitás pedig a fourier sorhoz hasonlóan felbontható Tailor soraira. Ezen sorokban vélhetően van X, X négyzet, x köb, stb összetevő is. Tehát ha beadok pl sin(x) et akkor az exponencialitás és így a négyzetes karakterisztikán keresztülvergődve a jel négyzetre is emelődik! tehát a kimenetern ott lesz a sin(x) négyzet is. Az pedig emlékezz vissza a matekra 2x alapharmonikust jelent. Tehát ezek a tranyós kütyük össze cissza kevernek frekiket, demodulálnak, modulálnak és a végén még egy jó csavarhúzóval mint antenna rádióként is működhetnek! Több matekot nem írnék de gondoljátok meg a fentieket, a nemlinearitás érdekes dolog.
Szia!
én a 100V-s hanmgrendszerrel jártam igy..... fogta a kosuth adót.aztán rájöttem az illesztő trafón lévő kondi +a z induktivitások 9, harmonikust adták az adónak. a kondikból 2-t lecsiove elhallgatott.
Na ehhez nem tudom mit szóltok. A Piret féle jó néhány évvel ezelőtt épített erősítőm FM adóként is üzemel, így gondolom a szomszédok is élvezik a zenéket amik a számítógépemen éppen szólnak.
FM adókkal kezdtem kísérletezni és meglepődve tapasztaltam hogy az OIRT tetején bejön a számítógép hangja a rádión. Először azt hittem a TV kártya szórakozik, de nem.
Üdv!
A mai napon egy erősítőt kellett beindítanom. Rákötöttem a jelet, de a hangszóróból semmilyen hang nem jött ki, nem úgy mint az erősítőben lévő STK-4048V "IC"-ből! Rendesen lehetett hallani az "IC"-ből kijövő zenét(mármint azt amit rákötöttem)! Azóta is a jelenség hatása alatt vagyok
Nekem a régi PC hangszóróm volt olyan, hogyha a gép kikapcsolása után bekapcsolva maradt, és megfelelő szögben állt, akkor fogta a rádiót...
szintén a PC speaker tipusú csoda volt a kicsike |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) bekapcsoltam, tekertem rá majdnem max hangerőt és az ic-ből hallottam a zenét