Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az adatlapban található blokkvázlatból erre lehet következtetni, mert konkrétan nincs benne szó a két kimenet pontosságáról. Ugyanakkor ha jobban megnézed a CONTROL LOGIC / DIVIDER blokkot, két kimenete van. Az egyik az órát hajtja (1 Hz-es kimenet), a másik csatlakozik a két kimenethez.
Egy kis szösszenet a DS3231 témához, mate_x hozzászólása felkeltette az érdeklődésem.
Van itthon (távolkeleti beszerzés) egy DS3231 feliratú IC-m. Igen, csak ennyi van rajta, se M se SN a számok után. Készítettem vele egy egyszerű órát, több variációban. Használtam a 32 kHz-es kimenetet, az SQW kimenetet (8.192 kHz-en) és a belső regisztereket is. Minden variációban kb. 0.5 másodpecet sietett naponta, egy GPS alapú órával összehasonlítva. Vettem TME-től 3 db. DS3231SN IC-t, (nem gondolnám, hogy hamisítványokat árulnak). Itt jött a meglepetés. Háromból kettőnek a 32 kHz-es kimenete 3 óra alatt kb. 1.5 másdoperc adott hozzá az időhöz, a harmadik "csak" 0.5 másodpercet. Hasonlóan erős eltéréseket mértem az SQW kimeneteknél is. Ugyanakkor a belső regisztereket már a pontos időalap hajtja, 24 óra után is együtt járnak a GPS órával, legalábbis szemre (SWQ kimenet 1 Hz-re állítva, ez indítja a regiszterek kiolvasását). Magyarán az SQW és a 32 kHz-es kimenetek csak játéknak jók.
A modult az I2C-n használom, nem a 32K kimenetet. Próbáltam a "M" és az "SN" tipusokat, az SN volt a jobb.
Szia!
A DS3231M-nek a 32kHz-es kimenetét használtad? Mert az valóban pontatlan. A lényeg, hogy alapvetően kétféle DS3231 van: -DS3231M: itt a 32 kHz-es kimenet nincs hőmérséklet kompenzálva, hanem nyersen kijön, ezért pontatlan, nincs is szinkronban az RTC-vel, ami viszont már pontos. (5ppm a pontossága) -DS3231SN: itt már a 32 kHz-es kimenet is hőmérséklet kompenzált, tehát ez is pontos. (2ppm a pontossága)
Ha már van ilyen pontatlan RTC-d, olvasd ki a 0x10 (Aging Offset) regiszter értékét, hátha csak az van teljesen "eltekerve" valamelyik irányba és a nullázás helyrehozza a csorbát.
Sziasztok kedves kollégák.
RTC. Már teljesen tanácstalan vagyok, sajnos elveszettnek érzem magam ebben a sok gagyi utánzat tengerben. A valós, gyakorlati tapasztalataitokra volnék kíváncsi. Honnan lehet venni jó minőségű DS3231-es RTC modult. Amik itthon vannak, az egytől egyig mind rettenetesen pontatlan gagyi, hulladék. 24h alatt több perc az eltérés. Azt tapasztaltam eddig, hogy amelyiken az "DS3231SN" jelzés van, az pontos. A "ds3231M" pedig rettenetesen rossz. Szóval, gyűjtöm a valós tapasztalati infókat tőletek. Köszönöm.
Az INT/SQW kimeneten (nyitott kollektoros) riaszt, ha a feltételek előállnak.
Ds3231 es rtc vel játszogatok , azt nem tudom (kibogarászni az adatlapból) hogy a riasztást (ébresztést) a pic-ben kell lekezelnem vagy az sqw kimeneten jön ki ?
A felvetés jogos, ugyanis a referencia csak a bizalmon alapul az internetes idő kiszolgálókkal szemben. A wikipédia szerint nem volt szökőmásodperc beiktatva az utóbbi pár évben, így az nem hamisítja a mérést.
Nem lehet hogy az órád késik 14 másodpercet ?
Tényleg jó érték amit összehozott ....
Ma elővettem egy DS3231 modult amin 2019 augusztusában állítottam be a pontos ídőt, majd elfeledve egy doboz mélyén pihent, benne az elemmel.
A másfél év alatt 14 másodpercet sietett. A digitális TCXO része nem igazán tesztelődött, mivel a szobában nem voltak szélsőséges hőmérsékletek. Már a kalibráláskor kiderült, hogy a frekvenciát nem lehet teljesen pontosan beállítani a "csupán" 0,1ppm-es lépésekre képes crystal aging offset regiszterrel. Viszont így is meg vagyok elégedve az ár/érték aránnyal.
Megoldódott.
Nem frankó ez a PIC. Az első írás után szerintem nem engedi el az SCL vonalat a stop-ra. Ez nincs benne az erratájában, de egyéb start-stop kondíciókat említenek. Ha elsőre írtam a 00-s regisztert, beírta. Kukázhatom ezt a PIC-et pedig vettem belőle 3-at. Na mindegy. Egyébre még jó lehet.
Na, úgy néz ki az írás működik. Az olvasás is, amit beírok azt ki tudom olvasni, de valamiért csak regiszterenként. A szekenciális olvasás nem megy. Az ST bitet 1-re állítom, sőt azt utoljára, biztos ami biztos. Ha visszaolvasom akkor 0-t ad vissza. Még letesztelem az egész 00-s regisztert a többi érték megmaraad-e.
Az adatlapból ami kapásból feltűnik, hogy két I2C címe van az IC-nek. Az egyik az RTC-hez vezet, a másik egy EEPROM területre. Mi az ST bit (00h regiszter) értéke? Az adatlap szerint 1-re kell állítani, már ha azt szeretnéd, hogy az óra járjon.
Amit beírok azt utána visszakapom. Ha mást írok be a következő olvasáskor az jön vissza szóval mondhatom, hogy biztos, de analizátorral nem néztem, az most nincs kéznél.
Oppsz. még nem biztos A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
Idézet: Biztos vagy ebben? Logikai analizátorral ellenőrizd a kommunikációt, különben csak a levegőbe lehet puffogtatni. „Írom, olvasom az I2C-n keresztül, de nem megy.”
Üdv!
MCP79410. Írom, olvasom az I2C-n keresztül, de nem megy. A kristáályon látok oszcillációt, és nem is lépteti az időt. Kimeneten sem jön ki a pwm. Hol keressem a hibát? 2x10pF kondi van rajta.
Nem olyan rossz ez az IC. +-129ppm-ig kalibrálható 1ppm-enként az adatlap szerint, csak a kristállyal nem tudom mi a helyzet. Mondjuk az előző miatt lehet nem baj ha a kristály nem a legpontosabban van hozzzá beállítva csak menjen. Odatervezem a kondikat aztán majd kipróbálom 1-2 értékkel és meglátom melyikkel mit hoz össze.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
A kristályokkal mindíg baj van. Praktikusan a két kondi közül az egyiket épp ezért trimmernek választják (2 - 20 pF)
Sokkal jobb lenne, ha olyan RTC -t választanál, aminek belső TCXO -ja van, és a pontossága is nagyobb. (+/- 2,5 ppm, bár nem tudom, mi a cél)
Köszönöm, de sokat nem.
Márt ezt is néztem, de ilyen kristályom van. Mondjuk az is furcsa, hogy az oldalon 10ppm van feltüntetve az adatlap meg 20-at ír rá. Nem tudom ez melyik MC által felsorolt kristálynak feleltethető meg leginkább. Ja meg az adatlap 12.5pF-ot ír rá a weboldal meg 6-t, szóval nem tudom ez milyen kvarc. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
Sziasztok.
MCP 79410-hez milyen kondi kell a kvarchoz? Az adatlap szerint 6-9pF kapacitású kvarc kell, de ha 6pf-os a kvarcom akkor kell oda külső kondi? Láttam olyan kapcsolást emelyiken nincs meg láttam 2x10pF-ot is. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
Az atomóra is szóba jöhetne..
Köszöszönöm az infokat. Pontosan ezért akarom bele az RTC-t. Az első szinkront megcsinálom aztán naponta addig keres amig egy valid adatfolyam be nem érkezik. Közben megtudtam hol lesz elhelyezve, egy belvárosi társasház egyik szobályában. Szerintem a DCF jobban fogható egy társasházban mint a GPS. Az újabb GPS-eket nem teszteltem, de a régi PDA-m még egy padláson sem látott át.
Mindamellett, hogy a ds3231 2pp pontosságra képes, az alapbeállítás dcf-fel vagy gps-sel automatikussá tehető. Ami gond lehet, ha rosszak az időjárási viszonyok a dcf jel nem mindig vehető megfelelően. Mivel 1 baud az adatátviteli sebessége minimum 2 perc mire le tud szinkronizálni ideális esetben. 1perc alatt rengeteg zavart összeszedhet és hiába vannak benne kontrol összegek, csak a hibát lehet megállapitani és dobni kell az egy perc adatát. Ha 2db vett időpont között csak 1perc az eltérés, akkor lehet frissíteni az rtc-ben lévő időt. Gps esetén ez a folyamat sokkal gyorsabb, néhány másodperc alatt több nmea mondat beérkezik. DE nem ad azonnal pontos időt, több másodperc eltérés is lehet egy hideg start után, még akkor is ha már látja a műholdakat(addig percek telhetnek el). Tehát az RTC a második induláskor tudja betölteni a szerepét igazán, ha nincsenek beállító gombok az órán. Mivel mind a dcf-hez, mind a gps-hez vételi helyet, poziciót (ha fixen beépited a dcf antennát az óra helyzete meghatározó lehet, hogy van-e vétel) kell keresni, az adott helyen dőlhet el melyik megoldás a jobb. Amit az elemekről irtál az igy igaz. Amikor 7 éve a mule v2 nixisóra publikálva lett általunk, nem volt kérdéses, hogy a dcf vevő az egyetlen gazdaságosan elérhető, autonóm lehetőség az automatikus beállításhoz, manapság már ez nem igy van. Azt meg, hogy a kalibrált csak rtc-vel szerelt órát mindig január elsején 00:00-kor kelljen indítani lehet, hogy a gazdája körülményesnek tartaná...
Ha csak a mutatott idő alapján szeretnéd pontosítani, annyit kell várni, amíg az eltérés mondjuk 10 másodperc lesz. Ehhez kalibrálva 10-szer pontosabb lesz. Ha 100 másodpercet eltérést vársz ki, még pontosabban tudod kalibrálni. Szoftveres kalibráció esetén.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Tényleg jó érték amit összehozott ....