Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Én olyanból csináltam a 12 voltos tápomat, melyet jól tudok használni elektromos kompresszorhoz, a gumimatracot felfújó pumpához, hűtőládához, és minden más, 12 volttal működő autós cucc kipróbálásához. A dobozát magam csináltam alu-lemezből, van a tetején ventilátor.
Az elején ki-bekapcsoló, szivargyújtós kimenet, egy nagy piros LED kijelző, s egy zöld színű - számokkal a kimenő feszültséget mutató kijelző. Már legalább 15 éve teszi nekem a dolgát, és mégiscsak kisebb, mintha simán AT táp lenne. A napokban éppen a kőr alakú feszültség-kijelző elektronikáját építettem be. A Temuról rendeltem, majd kaptam is meg, került vagy 600 forintomba.
Igen, a TL494 és klónjaival szereltek hálásabbak ilyen célra.
Az AT-s nagyon jó, ha fixen kell mondjuk egy 13,8V, de ha szabályozott kell, akkor vagy ilyen és kell egy segédtáp, vagy egy ATX, ahol ez is adott. Bár ez utóbbinál is a 12V ágból menne a vezérlő, de átköthető, mert van mire. A primer oldali szabályozás miatt nem lesz teljes értékű labortáp, de azért egész jó és olcsó!
Igen. 30 évvel ezelőtti AT tápok.
Melyik tápot válasszam?Sziasztok!Elnézést kérek, hogy csak így bele a közepébe kérdezek! Labortáp szerűségre lenne szükségem. Az igényeimnek tökéletesen elég lenne egy 0-24V-ig szabályozható, áramkorlátos kivitel. Azonban nem tudom milyen "belsővel" szerelt tápot keressek? A TL494 ic-re épülő tűnik szimpatikusnak, egyszerűnek. Tudnátok ajánlani olyat amelyikben biztosan ilyen ic-vel építkeztek?
Szia!
Köszönöm, az összekötött forrpont elkerülte a figyelmem! Összekötés bent van! Tökéletes! Probléma megoldva! Üdv: Gábor A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Érdemes a TL494 és klónjaival gyártott táppal próbálkozni. Sok olyan vezérlő IC van, ahol külön bemenetek figyelik a feszültségeket és ha adott tűrésen túl van eltérés, akkor tilt. Vagy van amikor külön van egy ilyen IC és az tiltja a vezérlőt. Bár ez szerver táp, akkor nincs is csak 12V?
A 2 forrpontot is összeforrasztottad? A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2024
Szia!
Ezt megtaláltam de azonnal letilt a táp. ![]() Üdv: Gábor
A neten "van"...pl. ez 14,6-14,7V-ra:
(Próbáld ki, mérd meg...) DPS-250 szerver táp feszültség állításSziasztok!Nem teljesen PC de szerver táp. Van egy Fujitsu DPS-250AB-62A típusú szerver tápom. Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam hozzá. Szeretném a kimeneti feszültséget feljebb állítani 14V-ig. Van-e valakinek tapasztalata illetve ötlete a megoldásra? A vezérlő IC típusa CM6802. Van egy kis panel amin van két trimmer aminek nem sikerült kideríteni a funkcióját. Kapcsolási rajzot vagy egyéb segítséget szívesen fogadok! Üdv: Gábor
Ebben a videóban a 16. perctől kezdődően mutatja be, hogy a 2003-as IC-vel készült tápegység -12V-os része úgy lett kialakítva, ahogy említettem én is, hogy ellentétes polaritású Schottky lett beépítve és a kondenzátor meg a ferritgyűrűs tekercs ki lett cserélve nagyobb értékűre. Így az áram terhelhetőség a fele lesz de a feszültség az megduplázható. 2003-as kapcsolási rajza 2005Z rajza
Ez másképpen működik, mint az említett TL494-es elterjedtebb változat.
Nekem kissé ködös az a PDF (ATX-2005), nem vágom... 1. VCC, +5V tápfesz kell neki, a STBY tápról kapja, külön egyenirányítás és puffer 2. remote bemenet, ezzel lehet indítani, alacsony szint, 0,8V alatt, indul, testre a PS-ON 3. +3,3V kell rá, némi tűréssel 4. +5V kell rá, némi tűréssel 5. +2,6V kell rá, ha jól látom 6. +12V kell rá, némi tűréssel 7. nyitott kollektoros tranzisztor kimenet 8. nyitott kollektoros tranzisztor kimenet 9. PowerGood kimenet, ha minden oké, akkor 0V körül van, ha valami gond van +5V 10. Vref FB Shunt output (TL431) 11. Vref Shunt input 2,5V (TL431), túláram védelem (+3,3V) ...? 12. test 13. OPamp kimenet 14. OPamp- negatív visszacsatolás bemenet, itt lehet állítani a kimeneti feszt...? 15. OPamp+ lágyindítás 16. védelmi idő... beállítás A 3,4,5,6-ra ellenállás osztóval egy stabil 12V feszültségből elő lehet állítani, amit kíván. A többit ki kell kísérletezni. A még át nem alakított működő táp jó támpontot adhat, lehet próbálgatni. Valószínűleg 24V-nál nagyobb feszültség is nyerhető a kimeneten, a terhelőáramtól függ.
Eszerint a 6-os láb, ami figyeli a +12 V-ot, ennek (adatlap szerint) 10,3-14,0 V között kell lennie. Ha 24 V lesz a kimeneti feszültséged, akkor egy feszültségkosztóval ebbe a tartományba kéne beállítani az ide érkező feszültséget.
Az általad linkelt L&C rajzán az R60-as ellenállást ki kell venni.
Mert olyan fából vaskarika, írtam már neked többször. Felhúzol egy PC tápot 24VDC-re, majd egy DCDC konverterrel ugyanúgy PWM jellel készül belőle valami szabályozható kisebb feszültség és áram. Holott ez a konverter nélkül, csupán a PC táppal is megoldható, labortáp is készül belőlük. A legnagyobb különbség, hogy a PC táp primer oldali szabályzású, a konverter meg a szekunder oldalon dolgozik majd.
Melyik lábon? Bővebben: Link
Szia!
Most egy másik rajzot tettél a hozzászólásodba, mint az akkutöltőnél. Ott ezt írtam: Idézet: „Ha a mellékelt rajz szerinti a tápod, akkor szerintem nem ilyen egyszerű az átalakítás fix 24 V-ra. Az AT2005 (ha jól értelmezem az adatlapját) az 5-ös lábon figyeli a +12 V-ot is túlfeszültség védelem miatt, talán egy feszültség osztóval a +24 V is ráköthető. A 2-es lábon szintén ott a leosztott +12 V a szabályzás miatt, itt módosítani kell a két ellenállás (R44, R45?) értékét, illetve a 6-os lábról leválasztani a -12 V-ot.” Ennél a rajznál is figyeli a vezérlő IC mind a két 12 V-os feszültséget, csak más lábakon. Mielőtt belekezdesz a tényleges átalakításba, azt kéne kipróbálni, hogy a táp akkor is működik-e, ha leválasztod az IC-ről a ±12 V figyelését. Szerintem nem fog, ezért is írta Inhouse, hogy Idézet: „Innen már csak a vezérlő IC-t kell átverni.” Nem az átalakítód miatt jelentkezhet probléma. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2024
A képen látható diódákra gondoltam, hogy azokat cserélem ki és a szűrő tekercset (kék színű).
Szia! Miért kellene átverni ha egy dc-dc átalakítót akarok vele meghajtani?
Persze, így kell. Én graetzet alkottam rá, a '+' oldal maradt közös katódú dupla dióda, a '-' oldal pedig 2 hasonlóból lett megoldva (tokon belül párhuzamosítva). A hűtőfülek szigetelésére is kell ügyelni. A trafó test lába megszakít, és mehet a graezt '-' oldalára. Innen már csak a vezérlő IC-t kell átverni.
Ezt az IC-t kicsit macerásabb lehet hozzá igazítani, mint egy TL494-est. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2024
Szia! Ha ezt a rajzot nézem ami szinte ugyan az amik fellelhetőek ezzel a 2005Z vezérlővel kapcsolatban, akkor a +12V-os kimenet negatív párja ugyanarról a tekercsről van levéve csak kisebb áramú fordítottan beépített diódákkal. Ha azokat a kisebb teljesítményűeket kicserélném nagyobbakra pl. STPS4045CW-re (ilyen van éppen három is) de azoknak csak az egyik oldalát használnám fel és összefordítanám a kettőt és a harmadikat is polaritás helyesen kötném hozzájuk, az úgy működhetne e, hogy meglegyen a 24V? A szűrő tekercset is kicserélném nagyobbra ill. vastagabb huzallal tekert ferritmagosra (a képen az a kék színű volna). Az nem lenne gond ha így kisebb áramokat lehetne kinyerni belőle. A 3-4A az már megfelelő lenne.
A trafó ugyanazzal a huzallal van tekerve, azzal nincs gond. Az egyenirányító gyengébb, és kisebb a pufferkondi. Ha ezeket a +12V-hoz hasonlóan megcsinálod, már az is terhelhető. Ha 24V-ot szeretnél (vagy akár többet), akkor a testpontot át kell variálni, meg a fesz osztót...kb...
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2024
Ezt a felvetésemet szeretném megvalósítani a segítségetekkel, mert az akkutöltőnek való átalakításáról szóló topikban nem voltam jó helyen. A pc tápegység vezérlője 2005Z de ennek is van többféle elnevezésű változata de erről éppen van ismertet, hogy melyik lábán mit kontrollál. A lentebb említett részt nem értem, hogy van ez a pc táp amiben az a 2005Z a vezérlő és azt szeretném felhasználni egy dc-dc átalakító meghajtására aminek lehet mindkét értékét szabályozni (V,A). Azt nem világos, hogy a dc-dc átalakító (gondolom én) csak abból tud a kimenetén szabályozott értékeket kiadni amit beadtak a bemenetére tehát nem tud a 12V-tól nagyobbat kiadni ha azt kötöm a bemenetére. A 12V-os rész az elég nagy áramokat tud de ha a -12V-t nézem amit ha bekötnék a +12V-al együtt az adná a 24V-t DE a -12V csak 0.8A-ral terhelhető. Így hiába adom be a 300W-os dc-dc átalakítónak ezt a fezültséget áram értékben alul marad. A feltett videóban pedig ezt mutatja be a készítője de azt nem említi, hogy az áramok hogy alakulnak ezzel szemben.
Van benne minden teljesítményt adó tápágon előterhelés. A kimenő vezetékek melletti nagyobb ellenállások. Mérheted is. 47, 100 .. Ohm. Amit ebben látok 100 és 330 Ohm-os. Elviselik a terhelés nélküli bekapcsolást is.
Néhány hiányzó elkót pótolni kell. A nagyobb előterhelés 5 V-on akkor kell, ha a 12 V-ot akarod jobban terhelni. 1 W általában elég. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2023
Annak a nagy duál diódának nem kivehetőek számomra a betű és számai, esetleg felismered a képi részletből? Hogy indítsam vagy ennek nem kell terhelés az iduláshoz?
Szia! Van egy a képeken látható pc tápegységem. Octane 200W-A van ráírva és nem a szokványos kivezetései, feszültségei vannak. Érdemes e vele foglalkoznom vagy szerezzek be másikat, jobbat. Egy szabályozható kimeneti feszültségű és áramú tápegységet építenék ha lehet de előbb ezt a panelt próbálnám ki csak fesszabályzósként.
Idézet: „Az 1,00V-os referencia nálam csak 0,96V...” Hol van ilyen neked? Idézet: „...az 5,00V-os ref pedig 5,02V talán ez is okozhat ilyen stabilitás beli problémát?” Nem. Idézet: „...mintha a táp olyan 23-24V-os feszültségen működne a legstabilabban.” Mintha bennhagytál volna az eredeti feszültség figyelő áramköri elemekből valamit, vagy el van kötve...kéne mérni a TL494 1-2 és 15-16 lábain feszültséget. Idézet: „...R7-et és R11-et elhagytam, D3-at D4-et megdupláztam...” Miért? Idézet: „Terhelés teszt” Miért építetted át egy saját NYÁK-ra? A módosítások elvégezhetőek a saját panelján. Én is megépítettem és a maga korlátaival kimondottan használható. Az általad írtakat nem tapasztalom. A feszültség stabil, amíg az áram beállítás nem bírálja felül.
Üdv!
Korábban már írtam ebbe a topicba az újraépített atx tápommal kapcsolatban, akkor el is jutottam odáig, hogy sikerült beindítani és működött. Most újra elővettem (mivel félbehagytam ezen projectet) és már elkezdtem terhelésekkel is mérni. Eredetileg én sima diódahidat raktam bele mivel nem gyors diódák voltak így sok teljesítmény elveszett hő formájában viszont sokkal jobban működött a táp, miután gyors diódákra cseréltem akkor kezdett el érdekesen működni, néha nagyobb terhelésnél leáll a táp főleg ilyen 23voltos feszültség alatt a felett viszont a táp megy szépen de a feszültségből sokat ejt. A graetz-et a mellékletben látható módon valósítottam meg. Az 1,00V-os referencia nálam csak 0,96V és az 5,00V-os ref pedig 5,02V talán ez is okozhat ilyen stabilitás beli problémát? Még egy észrevétel mintha a táp olyan 23-24V-os feszültségen működne a legstabilabban. A letiltást sem értem mivel nem mindig csinálja, most akkor ebben van ilyen védelem ami letiltja a tápot nagyobb terhelés hatására? Terhelés teszt A kapcsolgató tranzisztoroknál van némi eltérés az általam megépített tápban, R7-et és R11-et elhagytam, D3-at D4-et megdupláztam. Szóval ennek a kapcsolásnak képesnek kéne lennie terhelésnél a leeső feszültséget kompenzálni és vissza tornászni a beállított feszültségre, máskülönben nem sok értelme van az egésznek hiszen a kapcsolóüzemű tápok egyik fontos tulajdonsága, hogy terhelésnél fixen tartja a kimenő feszültséget.
Hello! A kérdésedet itt kellett volna feltenni. Én ugyan nem ismerem a tápodat, de általánosságban..
- Az természetes, hogy ha rákapcsolod az izzót, leáll a táp. Az oka, az izzó hidegellenállása, vagy is hidegen majd egy nagységrenddel nagyobb áramot kér az izzó és a védelem letilt. - Ha ráteszed és úgy indítod, akkor a táp lágyindítással indul és így nem alakul ki a túláram. - Egy tápra hiába van ráírva hogy 12V/20A, nem fogja tudni ezt az áramot. A tápot úgy tervezik, hogy minden táprész terhelve van. Ha egyik tápot terheled, a másik felemelkedik, és a védelem letiltja a tápot. - Általános univerzális megoldás aligha van, mert minden táp felépítése más lehet. Így a védelem "átjátszása/hatástalanítása" más-más lehet. (Kérd át a kérdést a belinkelt topikba a modiktól, hátha ott kapsz választ attól, aki ismeri a tápodat. Mert ez a téma nem ide való!)
Sziasztok!
Előre is elnézést a dilettáns kérdésért, gondoltam rá, hogy a kezdők topic-jába írok, de gondoltam a kínom jobban illeszkedik ehhez a topic-hoz: szükségem lenne egy olyan tápegységre, ami egyenáramon viszonylag nagy teljesítményű, és már régóta akartam csinálni egy ilyen számítógépes ATX tápot asztali táppá alakítós projektkét, amivel tele van az Internet. Elfekvőben volt egy LPG12-550W tápom, és a "nagykönyv" szerint meg is csináltam: összekötögettem a 3.3/5/12V/föld kábeleket, kapott bekapcs gombot, a standby/powerOK kábeleken LED-eket, egy-egy 12V és 5V kábelen lévő műterhelést (10W10Ohm az 5V-on, 20W15Ohm a 12V-on). A táp mindkettőt igényli, először azzal próbálkoztam, hogy csak az 5V-ra teszek egy ellenállást, de úgy nem indult el. A problémám az, hogy pont arra nem jó, amire szeretném (pontosabban csak mérsékelten alkalmas). Pl. egy 45W-os 12V-os autós izzóval teszteltem, és amikor csatlakoztatom, akkor a táp leáll. Ha eleve csatlakoztatom és úgy kapcsolom be, akkor úgy világít a lámpa. És úgy általában is, ha valami nagyobb fogyasztású dolgot hajtanék vele meg, akkor leáll. Vagyis van benne valami túlfeszültség, vagy méginkább túláram védelem. A neten nézegettem erről videókat, de a legtöbb megoldás az arról szól, hogy "keresd meg az optocsatoló megfelelő lábait és zárd rövidre", meg "forrassz egy ellenállás ennek a chip-nek ehhez a lábához, meg valami másik lábhoz". Tudtok erre valami univerzális megoldást? Esetleg olyat, amihez nem kell a nyáklapot berhelni? Köszi előre is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |