Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 250
(#) HA5AWS válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 8, 2025
Szia!
Gratulálok a sikeres javításhoz! Csak egy kis kiegészítés a gyári kapcsolási rajzhoz, hogy szerintem hibás de gondolom észrevetted, hogy a katód és a rács össze van kötve!!!
Üdv: Gábor
(#) jani1987 válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 7, 2025
Csak kíváncsiságból a hálózati 230-ról van egy mért jeled? A zavarra vagyok kíváncsi. Örülünk, hogy megoldódott a probléma.
(#) trabi007 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 7, 2025
Mégegyszer köszönöm és , íme a működő kis szkóp.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 7, 2025
Igen. Így lehet segíteni ha a kérdező ért hozzá, csak pici "löket" kell.
Bónuszként kapcsolási rajzot is idetette, nem a segítőnek kell keresgélni.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2025
(#) Gafly válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 7, 2025
Ügyes vagy.
(#) nagym6 válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 7, 2025
Szívesen, örülök én is a sikernek.
Köszönöm , helyes volt a sejtésed az osztó egyik ellenálása szakadt meg mégpedig az R236 os 470 kom kicserélve minden normálisan működik.
Az 1176V valójában több, a multi belső ellenállása is beleszól. Számítható a valós feszültség, ha összeadjuk az osztó összes ellenállását potival együtt, és a multi belső ellenállását párhuzamosan kötve hozzájuk mennyi az ellenállás változás, arányos a feszültségváltozással.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 7, 2025
Vagy bekapcsolt gépnél műanyag pálcikával böködni osztó ellenállásokat, potik kivezetéseit, figyelve képernyőn van-e változás -kontakthiba.
(#) Gafly válasza trabi007 hozzászólására (») Okt 7, 2025
Az teljesen jó, csak úgy tovább, ahogyan nagym6 javasolja.
(#) trabi007 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 7, 2025
A nagyfeszt az - 1176V amit mértem.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 7, 2025
Szerintem is, a V3 egyenirányító bekötése szerint a katód van nagy negatívon.
A multi belső ellenállása is hozzájön ott a sokelemes osztóhoz, ezzel változnak a feszültségek is. Gyanúm, hogy ebben az osztóban -sok ellenállás, intensity focus potméterek- valamelyik szakadt. Kikapcsolt gépnél kisütött kondiknál ellenállás méréssel lehet keresgélni.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 7, 2025
Hasznos információ lehet csőről, bekötésről.
Szerintem ez is fejjel lefelé áll elektromosan, mint mikrosütőben a magnetron.
Azaz a katódja van nagy negatív feszültségen, nem az anód nagy pozítívon.
Nagyfeszültséggel nincsen semmi baj, fény van bőséggel.
Még anyi hogy , a fókusz potenciaméter középső láb és a test közt ha mérek akkor összébb ugrik a vonal és a fényerő is valamilyen szinten állítható .
A feszültségeket néztem , megvannak és ha a multiméter nem hazudik a nagyfesz az 1176V .
A tápfeszültségek ellenőrzésével célszerű kezdeni.
A ks. cső áramkörében valószínű a probléma, ott nagyfeszültségek vannak erre figyelni kell, multiméter csak kb.: 700-1000V -ig jó. Rajzon nem találtam, de kb.: 2000V körüli feszültségek is vannak a két tranzisztoros inverter után.
(#) trabi007 hozzászólása Okt 7, 2025

Voltcraft 610/2

Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék tőlletek , van egy Voltcraft 610/2 tipusu oszcilloszkópom , a hiba jelenséget a fotón láthatjátok , se a kontraszt se a fényerő potenciaméterre , nem reagál , a minap bekapcsolás után pár perc elteltével lett ez az állapot előtte jol működött , szeretnék abban segítséget kérni , hogy hol kezdjem a hibakeresést , segítségeteket előre is köszönöm.
(#) nagym6 válasza Zongora hozzászólására (») Aug 30, 2025
Nem ismerem a típust, de az ilyen régi masinák tipikusan kontakthibásak (is) szoktak lenni. A függőleges osztó előlapi kapcsolóját mozgasd meg párszor, közben figyeld a jelet. Mozgatásra tisztulhat, azaz javulhat.
(#) Zongora hozzászólása Aug 30, 2025

TR-4302 oszcilloszkóp

Sziasztok!
Vettem egy TR-4302 típusú oszcillosynnchroscop-ot. Jól is műkődött, de pár óra használat után a függőleges jel erősítője nem akar erősíteni és ezért olyan picit mozdul a sugár, hogy alig látni. Kérem ha valakinek van valami ötlete, hogy, hogy lehetne megjavítani, vagy hogy hol lehetne szerelőt találni hozzá kérem szóljon.
Előre is köszönöm mindenkinek aki időt áldoz rám.
(#) xxxyyy válasza trabi007 hozzászólására (») Júl 1, 2025
Ha ebben a topic-ban rákeresel a 2N4240-re akkor találsz pár bejegyzést EMG szkóp táphibájáról.
Ezek szerint a 2N4240 egy 300V-os tranzisztor (V ceo), míg a BU806 egy 200V-os darlington...
(#) trabi007 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 30, 2025
Szia egyszetüen nem boldogulok a szkópal , már egy pár db bu806 ot , és egy jó pár UA 723 ict sikerült tönkretennem de nem találom mi lehet a hiba , a vizszintes erősítő panelz kivettem mindent átméregettem rajta de látszólag semmi hiba nincs rajta , mégis ha leveszem a csatlakozót a nyákrol , és nem kap áramot megvanak a feszültségek , ha viszateszem a bu806 rövid időn belül tönkremegy és a -40V is leesik -33V ra , ha esetleg valakinek lenne ötlete hol kutakodjak kérem segítsen már , köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2025
(#) Gafly válasza trabi007 hozzászólására (») Jún 24, 2025
Keressed meg, hogy mi eszi az áramot...
(#) trabi007 válasza trabi007 hozzászólására (») Jún 24, 2025
Sziasztok! Még mindig a TR- 4657es szkóppal kinlódok , beszereztem pótalkatrészeket , a táp részébe is a tranzisztort ami bele való lenne , BU 806 , de ha belerakom , és a vizszintes erősítő nyákjárol leveszem a csatlakozót akkor megvan a 120v , és a -40v is szépen be lehet állítani , de amint viszadugom a csatlakozókat a tranzisztor , és a vele egy egységet alkotó ic ua723 egyböl tönkremegy , és egy olyan 160v körüli feszültség lessz a 120 helyett a -40 pedig leesik -34V körülire ha ismét leveszem a csatlakozókat akkor a -40v az megvan , de a 120 az addig nincs mig újra ki nem cserélem a tönkrement alkatrészeket , ha a Bu 806 helyére egy egy BUV 48 , és egy BC 301 párost teszek be akkor viszont ugyanúgy megvanak a feszültségek rádugott csatlakozókal is , de a BUV 48 olyan meleg majdmeg fő , valakinek lenne esetleg tanácsa vagy ötlete mi lehet a hiba .
(#) trabi007 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 30, 2025
Heló! Pont az imént néztem a kalibráló jelét , és a négyszög jel ott is van , a mérete viszot ugyan az a fényerő , és a kontraszt változása mellett is.
(#) proli007 válasza trabi007 hozzászólására (») Máj 30, 2025
Hello! Lehet, hogy a nagyfeszültség ingadozik. Ha esetleg valami jelet vizsgálnál, látnád is hogy a kép méret is változik. Mert a fényerő, a fókusz és a méret is függ a nagyfesz értékétől.
(#) trabi007 válasza sepizoli hozzászólására (») Máj 30, 2025
Szia. Lényegében a fókusz is , meg a fényerő is folyton ugrál , elmegy , és mind ez össze vissza , hol csak a fókusz , van mikor a fénye hol eltűnik hol kifényesedik , és mindez úgy hogy hozzá sem érek.
(#) lazsi válasza trabi007 hozzászólására (») Máj 30, 2025
Bizonyára van lehetőség hálózatra szinkronizálni. Ha arra állítva a kép "stabil" lesz (értsd: a fényes vonal melletti halvány, össze-vissza vonalakból valami határozott lesz), akkor ez hálózati brumm.
Ettől még lehet más hiba is, de azt csak ezután...
(#) trabi007 válasza sepizoli hozzászólására (») Máj 30, 2025
Szia. A link alatt egy kis videó van , hogy mit is csinál , mit értek labilisnak.
(#) sepizoli válasza trabi007 hozzászólására (») Máj 29, 2025
Hello
A 120v, +-15v megvan? Ezeknek pontosnak kell lenni. Nem tudom mit értesz a labilitás alatt. Ha a vonalvastagságra gondolsz akkor a FOCUS áramkör él kell megnézni az ellenállásokat nem-e szenes vagy poros. Ha a sugár fényerejére akkor a kioltó áramkörnél ( UNBLANKING AMPLIFLIER). Mivel ez a szkóp valódi kétsugaras ezért kettö van benne.
Következő: »»   1 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem