Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 17
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2025
Hogy legyen egy kettős bemenetű tranyós is. (Ha nem kell a másodbemenet, akkor az NTC, 3,3k és a tranyó elhagyható.)
(#) nandika76 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2025
Köszönöm!!!!
(#) proli007 válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 21, 2025
Oké, tessék!
(#) nandika76 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2025
Köszönöm a segítséget!
Maradnék a műveletis mellett mert azt már sok példányban legyártotta nekem a kicsi Kínai.
Jó lenne ha változtatás nélkül lehetséges lenne megépíteni, max alaktrész módosítással!
(#) proli007 válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 21, 2025
(#) kadarist válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 21, 2025
Szia!
Van itt egy 24V-os verzió, bár ez műveleti erősítős.
(#) nandika76 hozzászólása Ápr 21, 2025

NTC FAN6/b

Sziasztok!
Elég régen jártam felétek, most szeretnék segítséget kérni!
Van egy erősítőm aminek a ventilátor vezérlése 24voltos ventilátort hasznal, és direktben megy. Szeretném ezt vezérelté tenni. A kérdésem az lenne, hogy az NTC-FAN6/b terv Alkotótól, menne-e 24 voltról, vagy alakítani kellene rajta. Ahogy néztem az alkatrészek birnák a 24 voltot.
Köszí a válaszokat előre is!
(#) zoly15 válasza ferci hozzászólására (») Jún 24, 2023
Az erdem teged illet meg!
(#) ferci válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 24, 2023
Ügyes voltál..
(#) zoly15 válasza ferci hozzászólására (») Jún 24, 2023
Szia,
Koszi a tippet, 100nF+ 47µF-al tokeletes!
Koszonom szepen!
(#) ferci válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 24, 2023
Szia!
Próbáld meg a Trig lábakat az 555 mellett rögtön hidegíteni párszáz nF smd kondival.
Elképzelhető, hogy a "tápfesz sínről" csak úgy leágaztattad a részekhez a tápvezetékeket és az a minimális áram-tüske ( kikapcsolás ) bebillenti valamelyik ic-t.
Utána jöhet még esetleg a 4,8 - 1 lábak hidegítése 22...47 µF-dal, minden ic-nél.
(#) zoly15 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2023
Szia,

Megepult a kapcsolas, 6x egymas mellett…
Vegulis mukodik, de furcsa jelensegeket produkal!
Teljesen szabalytalanul egyik, masik nyugtazasakor bekapcsol egy masik/tobb is, pedig szobahomersekletu az NTC!
Hogyan lehetne ezt kikuszobolni?
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 10, 2023
Hello! Azt a 200mA-t én inkább csak 100-nak tartom, de egy átlagos (nem gépkocsiba való) 12V-os relé, 44mA körül van, plusz 10..20mA egy Led ami tényleg simán benne van.
(#) scooby_ válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 9, 2023
Az adatlap szerint 5...15V között maximum 200mA-rel terhelhető a kimenet. Szerintem a relével meg a LED-del bőven benne leszel a tűrésben.
(#) zoly15 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 7, 2023
Szia,
Koszonom szepen!
A visszajelzesre en is ugyan igy terveztem LED-et tenni!
Az 555 kimenete biztonsagosan mekkora arammal terhelheto?
(#) proli007 válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 7, 2023
Hello! Tessék! A relé záró érintkezőjét kell használni a töltés megszakítására. Persze tehetsz párhuzamosan a relével egy Led+ellenállás kombót, hogy lásd mikor túlhevülés van.
Ha azt szeretnéd, hogy a relé túlhevülés esetén húzzon meg, akkor a relét a kimenet és a GND közé kössed be és a nyugvó érintkezőt használd.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023

Off-40.png

(#) zoly15 hozzászólása Jún 7, 2023
Sziasztok,
En kis segitseget szeretnek kerni!
Egy 6 cellas akkutoltot epitek, (li-ion)..bontott cellak, stb.. van olyan cella ami a toltes vegefele elkezd melegedni, ami nem jo dolog.
Keszitek egy olyan toltoagyat amiben minden cella alatt van egy 10K-s NTC ( hore csokkeno ellenallas).. olyan kis egyszeru kapcsolast szeretnek, ami 40C fok korul meghuz egy relet, a rele bontja a tolto aramkort. A meghuzott rele allapota valahogyan reteszelve legyen, csak nyomogombbal lehessen elejteni a relet, mindez pedig 12V-rol mukodjon.
Tudna valaki ebben segiteni?
Elore is koszonom szepen!
(#) proli007 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 18, 2023
Hello! A Fet ugyan olyan analóg szabályzó, mint a stabilizátor. Ha az melegedik, nyilván a Fet is fog. A BS170 maximális disszipációja 830mW. És 150°C/W a hőemelkedése a kristálynak szabadlevegős hűtés esetén..
Javaslom mérd meg a ventilátorod áramfelvételét 12V-on, mikor forog, és mikor lefogod.
Ugyan nem írtad mekkora feszültségről jár az áramköröd, de ha a táp 12V-nál nagyobb, akkor javaslom ezt az egyszerű kapcsolást. (De ha lehet, ne egy BS250-el..)
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Feb 18, 2023
Egy gondolat még ide. A két újjal való összecsípés nem a legjobb ötlet mert a bőr nedvességtartalma kisöntöli az NTC-t és így meghamisítja az eredményt. Ha le vannak szigetleve a lábak akkor működhet.
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2023
Csak be kellett állítani és tényleg jó. Ha két ujjam közé fogom a termisztort akkor lassan elindul. Viszont a 7812 szépen fűt. Lehet nem ez legjobb választás. Amúgy meg a FET esetében ha csak egy ventit kell szabályoznia eléggé ágyúval verébre kategória. Nem lenne jó ide egy BS170 ? BS170
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 17, 2023
Köszi ez jó ötlet!
(#) Alkotó válasza ptesza hozzászólására (») Feb 17, 2023
Itt a lap alján feszültséggé "alakul át" az NTC ellenállása, ami nagyon kényelmesen mérhető.
Tehát az NTC helyett beteszel egy 10 kR-os trimmert, beállítod arra az ellenállás értékre ami a táblázatban van az adott hőfoknál, és máris tudsz vele játszani, olyan mintha stabilan mondjuk 35°C-on lenne az NTC.
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 17, 2023
Sajnos, így nem tudom kipróbálni és beállítani sem. Hogyan tudnám tesztelni? Kellene valami ami 35°C és oda kellene beállítanom, hogy induljon. De sajnos bárhova is tekerem nem indul, csak extrém hőmérsékletre.
(#) Alkotó válasza ptesza hozzászólására (») Feb 17, 2023
Nem tudom milyen tartományt jelent a "gyufaláng legyintés", de ha jól emlékszem akkor kb. 35-65°C között mozog a minimum és maximum fordulat közti hőfokváltozás.
Tulajdonképpen pont azt várjuk, hogy viszonylag hamar elinduljon, de ekkor még lassan és halkan, és ha esetleg ez a légáramlás nem elég, akkor szépen növekszik a fordulat (a ventifeszültség) a hőmérséklet emelkedésével, és még "értelmes" hőfoknál el is éri a maximumát.
Tehát akár az is lehet, hogy éppen így jó ahogy van.
(#) ptesza hozzászólása Feb 17, 2023
Elkészítettem Proli007 mester kapcsolása alapján az NTC-Fan6-ot. Terveztem hozzá panelt (az eredeti alapján) de annyi módosítást végeztem, hogy ráterveztem egy 7812 stab IC-t.
Minden szép és jó de nem megy. Illetve olyan tartományban megy amit egy gyufaláng legyintésével tudok elérni. Felpörög a Venti és a LED fénye is arányosan változik a fordulattal.
3k3 trimmert nem igazán tudtam beszerezni. Most 2K van benne és R4 helyén 2db 3k3 ellenállás van sorosan.
Valamit elköthetttem vagy van valami bagatel amit nem veszek észre. Valaki ránézne, hogy mi lehet?
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Jan 5, 2021
Hello! Esetleg.. Vagy legalább amit belinkeltél elolvastad?
(#) szili83 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 5, 2021
Sziasztok! Ezt valaki megépítette? A potméter mire szolgál, mikor mekkora hőmérsékletnél indul, és mekkora hőmérsékletnél megy maximális fordulatszámmal a ventillátor?
(#) nandika76 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 21, 2020
Szia.
Köszönöm, bátorkodtam kísérletezni és lás csodát sikerült.
Kettőből raktam össze közelítő értéket.
Még egyszer köszi!
(#) proli007 válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 20, 2020
Hello! Nem tudom mit értesz kritikus alatt, nem kell a zénernek túl pontos értéknek lenni. Ha más letörési feszültségű zénerre gondolsz, akkor 6,8V..és 9,1V érték közötti típus megfelelhet.
(#) nandika76 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 13, 2020
Szia!
A D2 értéke mennyire kritikus?
NTC-FAN6bBővebben: Link
Előre is köszönöm!
Következő: »»   1 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem