Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Köszönöm! Hasznos olvasmány. Itt két megoldást olvastam.
1. Rendelj kínából - rendeltem, de csak május 02 jön meg... 2. "Veszek bármilyet, és hozzá hangolom az oszcillátort" Amíg nem jön meg, addig kipróbálnám ezt a módszert. Melyik kondit kell változtatni, hogy elhangoljam az oszcillátort? (én a 870pF-re tippelnék)
Ugyanilyen gond és a megoldása: Bővebben: Link
Közben megpatkoltam a régi piezót, az alsó fegyverzet, és a fölső forrasztási pont között hiányzott a vezetés. Valószínűleg a működés során ezt a vékony ezüst átvezető sávot ledörzsöli magáról a lapka, és ezért áll meg.
Régi (patkolt) - 3,4nF f=1,78MHz, 67,2Vpp - ugyanúgy megjelent a vízkúp, kicsit fröcskölt is, viszont már a pára is megjelent! Sajnos a mennyisége kevés. A kérdés az, hogy milyen frekvencián kellene rezegnie, hogy csak pára képződjön? Megoldás lehetne, hogy kondikat teszek párhuzamosan a lapkával, és megkeresem a legnagyobb pára pozíciót?
Megmértem. Valahogy most nem indult be a szerkezet, lehet, hogy a mérőzsinór elhangolta.
Bekapcsoláskor 1s időre bekapcsol, aztán leáll. Az új piezo 2,622nF, 1,74MHz, 59,2Vpp. Amikor beindult csak víz kúp volt, és fröcskölte a vizet, semmi pára.
A tidédben a felső nyílásban van a piezo (és van a közepén egy pici lyuk).
Az a szipka ("cotton sponge" ) nem szűrő, hanem azon keresztül felszívódik a víz a piezo aljához... A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2025
Nem teljesen követtem a szálat... Nekem a kis párásítómban van ilyesmi szűrő
https://www.aliexpress.com/item/1005007978169559.html A tiédhez nem kell?
Igen, én is láttam, de a 20-30 napos szállítás kicsit soknak tűnt.
Holnap rámérek, hogy mi látható a lapka feszültségén. Tulajdonképpen milyen frekvenciára lenne szükség a pára képződéshez?
Az okot én nem "feszegettem", beraktam egy másik lapkát és működött rendesen. De könnyű, ha több maréknyi lapkám van...persze ezek kisebbb teljesítnényű készülékekből származnak.
De láttam az aliexp-eszen 2,4 MHz-es lapkákat is. A piezo kivezetésen frekit is lehetne mérni, ha van mivel.
Valószínűleg nem stimmel a frekvencia, többféle lapka van...
Most kipróbáltam 1cm vízzel is ugyanezt csinálja. Igen, kék a világító gyűrű színe, a legerősebb fokozat. A piezo lapka méreti ugyanazok, 20mm és 1,2mm. Sajnos az eredetiről nincs adat,
Az új lapka frekvenciáját megadták: 1,65MHz Mi okozza ezt a fajta hibát?
Ismerős hiba, de nem ennél a típusnál.
Talán túl sok benne a víz, a vízszint túl magas... persze a piezo lapka sem biztos, hogy hozzávaló. A világító gyűrű színe milyen?... kék legyen. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2025
Megjött a kis kerámia lapka, be is szereltem, de sajnos nem működik jól.
Nem párásít, csak fröcsköli a vizet. Kb, 3cm-re a vízszint felett van egy kis "vízkúp" , ami fölfelé törekszik, és fröcsköl. Párának nincs nyoma. Innentől hogyan tovább? Nagyobb a frekvencia, vagy kisebb mint ami kellene? Nem belevaló a lapka?
Találtam egy adatlapot, beteszem ide, hátha valakinek segítségére lesz.
Közben megmértem a piezót, 215pF a kapacitása. Lehetséges, hogy ez túl kevés, és cserére szorul? Korábbi hozzászólásban 1700pF-ot láttam.
Hol lehet ilyet beszerezni? 20mm átmérőjű, és 1,2mm vastag.
Igen, most néztem, jó. Egy rúdon mozog egy úszó, és kb. félúton zár a reed cső.
A vízszint érzékelőt még megnézhetnéd. Egy Reed kontaktus és az úszóban meg egy mágnes szokott lenni.
Így néz ki a készülék belseje:
GORENJE H45W hibaTisztelt fórumtagok!Egy kis segítségre lenne szükségem GORENJE H45W ultrahangos párásítóval javításával kapcsolatban. Nem jön ki belőle pára. Az érintő bekapcsoló rész működik, a ventilátor forog, a piezo rész tápfeszültsége 24V. Vízköves volt a piezó körül, azt megtisztogattam. Van egy alumínium öntvény, ami fel van csavarozva a doboz aljára, és erre van felcsavarozva a piezo. Ugyanennek a lemeznek a szélére van felcsavarozva a BU406 tranzisztor. Ez a lemez vastag porszórásos bevonattal rendelkezik, de észrevettem, hogy a piezo körül már eltűnt ez a festékréteg, és kilátszik a fém. Okozhatja ez a hibát? A BU műszerrel kimérve jónak tűnik, a piezo szemre szép, nincs rajta sérülés, vagy törés. Hogyan lehetne tovább haladni a javításban? Lehetséges, hogy piezo hiba?
Kicsit elhúzódott, de ma már rámértem. Működik a táp, egyik kimenete stabil 38 V, a másik 15 V, de folyamatosan esik a feszültsége. Terhelés nélkül, 500 V-os méréshatárban mértem. A táp szekunder oldalát még kiderítem, de a fő kérdés már megoldódott.
Köszönöm a segítséget és a biztatást!
Cserélj ki minden rossznak mért komponenst, plusz az optót is.
Kiforrasztottam az árammérő ellenállást (680m), teljes szakadást mutat. Hasonlóképp a hozzá tartozó komplementer tranzisztorpár (C1815 / A1015) is elmúlt.
Kivettem a panelen DW2-ként jelölt üvegházas diódát is, ami dióda vizsgálóval oda-vissza vezet. A típusát nem tudom beazonosítani, talán zéner lehet(ett), felirata CI8, vagy C18, és ST gyártmány. Van még a primer oldalon további 6 üvegházas dióda, no, meg egy optocsatoló...
Kettő van: egy a piezóhoz és egy a kezelő és kijelző panelhez. Előbbin egy 50 voltos elkó van, a másikon 25 voltos, és csatlakozón megy tovább agy L7805-ös tápegység bemenetére.
Bennem is felvetődött más táplálás lehetősége, de a feszültségértékeket nem ismerem. A két elkó között egy dióda lapul - ami akár egy zener is lehet -, de a feliratából csak L7 jelzés olvasható.
Egyébként ha egy kimenete van a tápnak, akkor megfelelő feszültségű dugasztáp is jó lenne az eredeti helyett.
Köszönöm a biztató hozzászólásokat! A garanciális szerviz biztos nem jön szóba, a masina kb. 20 éves.
A trafóról azt olvastam, hogy menetzárlat is okozhat problémát, de előbb a többi eshetőséget fogom vizsgálni. Kapcsolóüzemű tápokkal eddig nemigen foglalkoztam, de most utána nézek. Ahogy a kínaiak mondják: "A járt út könnyebb, a járatlan viszont tanít".
Csatlakozom a válaszodhoz.
Trafó nálam csak akkor ment tönkre, ha beázott ált rajta a víz és a villámlás elégette a trafó kivezetést.
Szia!
Ha a végfok FET tönkrement, akkor valószínű, hogy a source-be kötött árammérő ellenálls (ha van olyan) és a kontroller oldal is tönkrement. A trafó ritkán szakad meg, de egy egyszerű ellenállásméréses vizsgálattal könnyen kideríthető annak a jósága is. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2025
Idézet: „Gyanítom, hogy a trafó lesz a ludas” Szerencsére az adatlapod alapján van a közelben tekercselő mester. ![]() Majd amikor garanciába visszaviszed, hogy Idézet: „Nem jó a trafó” akkor a kommenteket kérjük szószerint idézni.
Most még a "korábbiakban" vannak problémáim....
Kicseréltem a 4N60-as fetet egy 10N60-ra (ilyet kaptam), majd próbára egy 40W-os izzólámpával sorosan a hálózatra kapcsoltam. Az izzószál rövid időre vörösen felizzott, majd kialudt. A jelenség újabb bekapcsolások alkalmával kisütött kondenzátorral sem ismétlődött. A kondenzátoron 330V-ot mértem. Látszólag minden sértetlen, de a kimeneten nem mérhető feszültség. Gyanítom, hogy a trafó lesz a ludas, és akkor vége a játéknak. Talán majd felrajzolom az áramkört, hogy legalább sejtsem, hogy mit kellene mérjek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |