Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Milyen tápegységet használsz, ha kapcsolóüzemű, lehet abban is van zavarszűrő kondenzátor a 230V és a kimeneti 0v között.
Idézet: Nálam ilyen hiba akkor jött elő ha nem jó időben-helyen töröltem-írtam át a kijelzőt . „Indokolatlan helyen indokolatlan karakter”
Kicsit legeltem még a hibán. Első körben kikötöttem a földet. Nem javult. Aztán az LCD kijelző gnd-t összekötöttem a fém házzal. Eddig nem hülyült meg a kijelző. Tehát a f öldelés kikötve a riasztó tápból, az
LCD gnd-je összekötve a fém házzal. A PIC nem indul újra, úgy vettem észre, hogy a kijelző zavarodik meg. Indokolatlan helyen indokolatlan karakter
Küldd át nekem a picfájlt ránézek hátha megtalálom a hibát ...
Idézet: „Azt tapasztaltam, hogy ha a fém előlap érintkezik a földdel,” A fém előlapot szigeteld el a földtől ...
Sziasztok!
Építettem egy saját tervezésű riasztót pic-el. Az elején még semmi gond nem volt. Rendesen működött a kijelző. 4x16 lcd. Aztán a mai nap észrevettem, hogy oda nem illő karakterek vannak a kijelzőn. Ettől függetlenül a riasztó funkciói működnek. Azt tapasztaltam, hogy ha a fém előlap érintkezik a földdel, akkor hülyül meg. A PIC elektronika sehol sem érintkezik a földdel. A kijelző burkolata talán. Bár ekkor a kijelzőn keresztül az áramkör is kaphat földet. Mi ez a jelenség, és hogyan oldjam meg? Köszönöm szépen.
Az adatlap szerinti nyitófeszültség és áram adatokhoz számold ki az előtét ellenállást (arra a tápfeszre ami a stab előtt leledzik és kösd rá egyszerűen a bejövő nyers feszültségre
Az baj. Köss 10 - 20 Ohm közötti ellenállást a háttérvilágítással sorba.
Semmilyen. És most be sincs kötve a világítás.
Az adatlap szerint több LED van benne. Most milyen előtétellenállás van bekötve a háttérvilágításhoz?
Ha a háttérvilágítást egy LED biztosítja, akkor előtét gyanánt 330 Ohm / 1 W-os ellenállást, ha több LED-es, akkor 10 Ohm / 1 W -os ellenállást használj. Most milyen van benne, illetve a kijelző milyen háttérvilágítással bír?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015
Köszönöm a segítséget ! Visszavettem az lcd vezetékeiből, és beraktam a 100µF-s kondit, mostmár nem ír ki "hülyeségeket" az LCD.
Abban tudnátok még segíteni hogy mivel tápláljam az lcd háttérvilágítását? A 7805 az nagyon melegszik akkor is ha csak a háttérv. van rákötve.
Ez csak egy példa egy ismert gyártótól.
Nem hinném, hogy minden amatőr és mérnök tévedne. És igen! Aki akar rak kondit, aki meg nem, nos az nem! Ezzel ezt a témát a magam részéről lezárnám.
Lehetséges, de az a helyes működés feltétele lehet. Nevezzük kimenetnek azt, amihez te hozzáférsz normál használat mellett. Oda raksz kondenzátort?
Viszont, ha valaki úgy érzi, hogy KELL raknia, tegyen. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
Nem az volt a kérdés, hogy szerepel-e vagy sem.
npetyának igaza van a 100µF-os kondenzátorral és az eredeti kapcsoláson is szerepel.
pedig sok márkás labortápegység kimenetén van akár 100µF nagyságrendű kondenzátor...
Mint írtam, ne tegyél mögé. Hosszú évek tapasztalatai alapján én teszek!
Soha nem rakok, mindig működik, többnyire mikrokontroller alapú egység. Viszont, páran már csodálkoztak itt, hogy miért nem megy a kapcsolásuk, mikor a kimeneten nagy kondi van. 10 és 100 µF között azért van némi különbség. Egy labortáp kimenetére sem raksz kondenzátort, a 7805 pedig eleve egy olyan "tápegység", aminek a kimenetére nem kell.
Gondolom a 10-22µF -ot a bekapcsoláskor nem tekinti zárlatnak.
![]() Kicsit tanulmányozd a 7805 belső kapcsolását! Ha gondolod ne tegyél oda a 100nF kívül semmilyen kondit és csodálkozz, hogy miért nem úgy működik, ahogyan azt elvárnád. Idézet: Elég nagy baj. Bekapcsoláskor zárlatnak érzi a stabilizátor IC. 10 - 22 µF -nál többet nem javaslok. Ha ettől jobban kell(ene) szűrni, más típusú stabilizátor/tápegység IC kell. A gyári adatlap szerint bemenetre 330 nF, a kimenetre 100 nF a javasolt. „A 7805 gyártója is javasolja a kimenetre a kondenzátort, sőt az eredeti rajzon is szerepel egy 100µF-os.” A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2015
Ha a vezeték hosszát vissza tudod venni a felére, az már biztosan elegendő! A 7805 gyártója is javasolja a kimenetre a kondenzátort, sőt az eredeti rajzon is szerepel egy 100µF-os.
valószínűleg akkor a vezeték hosszával lesz a probléma, mert beraktam egy 10uFos kondit és ugyan azt csinálja.
Szerintem igen! 20cm -nél többet nem ajánlott rátenni.
Kb.: 70-80cm hosszú vezetékkel van összekötve. Az hosszúnak számít?
Ha túl nagy a sebbesség amivel a kijelzőt hajtják, az is okozhat hasonló problémát. Mivel ez egy mások által is kipróbált kapcsolás és program, ezt a lehetőséget elvetném. A 7805 kijáratára tegyél egy 10-100µF közötti elkót, nagy valószínűséggel az összes problémádat megoldja.
Idézet: ezt hogy érted? „túl nagy sebességgel van hajtva a kijelző.”
Túl hosszú LCD vezetékek, elektromágneses zavar tud ilyet okozni, esetleg túl nagy sebességgel van hajtva a kijelző.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |