Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 3
(#) bbatka válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 23, 2026
Most sikerült az LCD-t NodeMCU-ESP8266-al is működésre bírni. Üzembiztosan indul USB-ről is. Ezt használtam tesztelni.
Csatolmányként mellékelve egy fájl, azért hogy ne kelljen annyit gépelni.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2026
(#) sdrlab válasza bbatka hozzászólására (») Jan 22, 2026
Szerintem még a késleltetéseket nézném meg, valamint a kijelző reset-et... Ezek is tudnak bizonytalan kijelző inicializálást okozni! De azért nézd meg, biztosan indul a vezérlő panel, és nem annak bizonytalan indulása okozza a kijelző némaságát?!
(#) bbatka válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 21, 2026
Úgy látszik tényleg a LED késleltetett indítása lesz a megoldás. Jelenleg kézzel dugdosom a LED tápellátást a próbapanelon.
(#) bbatka válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 21, 2026
Köszönöm nektek a megerősítést. Sajnos 5V-ról se indul stabilan. Lehet szoftveres is a probléma. Ezeket a példákat használom, ha esetleg valaki biztosra akar menni....LCD-n.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2026
(#) bbatka válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 21, 2026
Igen. Ezt a késleltetett indítást már olvastam valahol. Jelenleg azért van fix 3,3V-ra kötve hogy nehogy túlterheljem az ESP32 lábát.
(#) Jancsika válasza bbatka hozzászólására (») Jan 21, 2026
Szia,

Igen.
5V-ra kell kötni, vagy 3,3V-nál rövidre kell zárni a stabkockát.
Ezt írja is a kis kínai.
(#) sdrlab válasza bbatka hozzászólására (») Jan 21, 2026
Elég egyértelműnek tűnik, hogy 3,3V esetén át kell kötni 0R vagy jumperrel a stabkockát! Az csak 5V táp esetén lehet benne a körben...
(#) kaqkk válasza bbatka hozzászólására (») Jan 21, 2026
Megpróbálnám első körben hogy a ledet késleltetve 100-300ms indítanám amikor a kijelző init már lefutott.Lehet hogy éppen ő rántja le a delejt azért nem indul a kijelző
(#) bbatka hozzászólása Jan 21, 2026

MSP3520 TFT HESTORE kijelző tápfeszültség ellátás

Sziasztok!

A fent említett kijelzőt sikerült munkára bírnom NodeMCU-32S meghajtásával, de nem mindig indul el a tápfeszültség ráadásakor. VCC=3,3V ra van kötve. Meggyőződésem a kapcsolási rajz alapján hogy VCC-t 5V-ra kell kötni abban az esetben ha J1 jumper nyitott. Ennek ellenére a neten csak arra látok példát hogy 3,3V-ról hajtják. Talán az okozza a problémát, mivel a stabilizátor IC-n is esik feszültség, tehát 3,3V-nál kisebb feszültségről üzemel a kijelző.

Bekötések:
TFT NodeMCU-32S
CS GPIO22
DC GPIO21
MOSI GPIO23
SCK GPIO18
RESET GPIO17
LED 3,3V
VCC 3,3V

Hestore cikkszám:100.418.22 MSP3520
(#) ktamas66 válasza edison14 hozzászólására (») Nov 25, 2015
Csináltam egy egyszerű tesztet: letekertem a tápot 3,3V-ra. Persze elment a kontraszt meg a háttérvilágítás, de amint visszatekertem minden ugyanúgy visszajött, tehát a kijelző működött, nem resetelt le. Az enyém ilyen.
Most utólag azt is kipróbáltam, hogy 3,3V-on kapcsoltam be, persze semmi nem látszik, de amint feltekertem 5V köré minden működik.
(#) edison14 válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 24, 2015
Én is csak most kezdtem szórakozni vele de el is ment a kedvem
(#) ktamas66 válasza edison14 hozzászólására (») Nov 24, 2015
Én azt választottam, hogy minden parancs kiadása előtt tesztelem a busy-t (és addig vár míg megjön), de különben semmi tapasztalatom nincs a sebességéről, én is csak most kezdem a próbálkozásokat.

LCD_teszt.mp4

(#) edison14 válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 23, 2015
Ja. Arra én sem találtam. Mindenesetre nekem az utasítások között 2ms van. Gondoltam hogy annyi csak elég.
(#) ktamas66 válasza edison14 hozzászólására (») Nov 23, 2015
Nem a vezérlőjelek időzítésére gondoltam, hanem, hogy a kiadott utasítások mennyi idő alatt hajtódnak végre. Ilyet nem találtam, de hátha megvan valakinek.
(#) edison14 válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 23, 2015
A mikrovezérlőm összes lába tolerálja az 5V-ot. A ready jel beolvasását még nem próbáltam, de ha hazaérek kipróbálom. Mondjuk az adatlapban megadott időértékek kétszeresét használom tehát mennie kéne.
(#) bbalazs_ válasza edison14 hozzászólására (») Nov 23, 2015
Es ha a PIC-et kicsit magasabb, a kijelzot meg kicsit alacsonyabb feszrol jaratnad?
10-10% mar eleg lenne.
(#) ktamas66 válasza edison14 hozzászólására (») Nov 23, 2015
Szerintem ez így működhet, hogy az adat és a vezérlés 3,3V-tal megy, a Reset pedig tranzisztorral, csak arra is figyelned kell, hogy mivel az LCD tápja 5V, a kimeneteken 5V-os jel jön vissza, tehát a PIC-nek tolerálni kell az 5V-os bejövő jelet. Az LCD adatlapján én nem találtam utasítás végrehajtási időket, ezért a ready jelet figyelem.
(#) edison14 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 23, 2015
A VIH2 kell nekem mert az tartalmazza a DB0-DB7 és a vezérlő lábak adatait. Ami jelen esetben minimálisan 2V ami 1,5V-al kevesebb mint amit a mikrovezérlőm tud. Ez mind 5V-os tápfeszültségnél lett megállapítva tehát elméletileg a 3.3V-ot magas szintnek kellene érzékelnie.

A VIH1 az csak a reset lábra vonatkozik aminek minimum 3.5V-nak kell lennie. Azt egy tranzisztorral megoldottam.
(#) bbalazs_ válasza edison14 hozzászólására (») Nov 23, 2015
A 2.4 V az OUTPUT high voltage-nek van irva, ergo kimenet.
Neked az input kell, az meg 0.7*Vdd, azaz 3.5V.
(#) don_peter válasza edison14 hozzászólására (») Nov 23, 2015
Nem néztél el semmit.
Heteket kínlódtam vele én is, de nem sikerült működésre bírnom.
Az adatlap jó, de mivel a kijelződ referenciája 5v, nem akarja betartani a leírtakat, vagy csak nem indul el.
Szintillesztővel próbálkozz, bár nekem azzal sem megy a mai napig sem.
Én 3v-os P18F24K20-al próbálkoztam.
3v-os kijelzővel menni fog gond nélkül

Amúgy vannak itt akiknek simán megy a szintélesztissel is..
(#) edison14 válasza killbill hozzászólására (») Nov 23, 2015
Csak az adatlapban az van írva hogy a vezérlő 2V felett magas szintet érzékel, tehát a PIC 3.3V-os kimenetét már magasnak kéne érzékelnie. De ezt nagyon nem érzékeli. Értem én hogy egy szintillesztővel működhet, de miért nem megy nélküle ha az adatlap alapján minden stimmel? Vagy lehet én néztem és számoltam rosszul. Csatolom a vezérlő adatlapját, ha lennétek olyan szivesek megnézni és leírni mit nézhettem el.

s6b0108.pdf

(#) killbill válasza edison14 hozzászólására (») Nov 23, 2015
Egy 3.3V -> 5V szintillesztovel mukodni fog. Miert ne mukodne?
(#) edison14 válasza don_peter hozzászólására (») Nov 23, 2015
Ezt a szerencsét. Nem értem miért nem teljesíti azt a kijelző ami a meghajtó adatlapjában le van írva. Nagyon dühös tudok lenni ilyenre.
(#) don_peter válasza edison14 hozzászólására (») Nov 23, 2015
Sajnos nem fog menni.
Én is kínlódtam már ilyennel és nem sikerült megoldanom.
Esetleg egy szintillesztéssel lehet hogy be fog indulni, bár nekem úgy sem sikerült működésre bírnom.. Egy próbát azért megér.
(#) edison14 hozzászólása Nov 22, 2015
Sziasztok!

Van egy ERM12864-2E nevezetű kijelzőm amit szeretnék beindítani egy PIC24-es mikrovezérlővel. A kijelző 5V-ról megy a PIC pedig 3.3V-ról. Az gond lehet, hogy a RSTB az adatlap szerint megkívánja a minimum 0.7 * VDD feszültséget magas szinten (jelen esetben min 3.5V) amit a PIC nem teljesít. Lehet ebből gond? PL. hogy a kijelzőt állandóan resetben tartsa a PIC24 még akkor is ha az magas szintet ad ki?
(#) don_peter hozzászólása Szept 2, 2015
Srácok, van egy st7920-as 128x64-es GLCD-ém.
Van esetleg valakinek C18-ban írt driver-e?
Nem akarom megírni, ha nem szükséges.
Előre is köszi.
(#) kisjoke91 hozzászólása Jún 27, 2015
Sziasztok!

Hozzájutottam egy POWERTIP PG240160C-P1 típusú kijelzőhöz.

Az adatlapjából kiderült, hogy ST8016-F3, és ST8024-F4 chip van az üveg szélén. hogyan lehetne ezt meghajtani avr-el? (A sebesség most nem érdekes)

Mellékeltem az adatlapot.
(#) edison14 hozzászólása Ápr 6, 2015
Sziasztok!

Vettem ebay-ről egy ILYEN grafikus kijelzőt. A meghajtója SSD1306. PIC18F-el próbálom működésre bírni de valamiért nem akar menni. Sajnos a kijelző pontos típusát nem tudom mert nincs sehol leírva. A kérdésem, hogy ennek a kijelzőnek az inicializálása ugyan az mint a többi hasonló meghajtóval ellátott kijelzőé? Esetleg tudnátok linkelni egy oldalt ahol az egész inicializálás le van írva.

Köszönöm.
(#) Medve válasza Macifej hozzászólására (») Jan 7, 2015
Szia, szerintem ismerkedj meg az Arduinoval.
(#) zenetom válasza Macifej hozzászólására (») Jan 7, 2015
Hát, programozói tudás hiányában szétszedni a telefont, és belerakni egy számológépbe.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem