Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Jó ötlet, én is gondolkoztam rajta. Ki fogom próbálni másik rádión a konvertert.
Sőt a padláson nemrég találkoztam a kis SO42 dobozzal. 9V-ról megy.
Az so42-vel én is építettem, le és felkeverőként használtam. Mindig működött. Esetleg ha van egy másik rádió azon megpróbálhatnád, hogy működik-e.
Szia
Hol rezeg a konverter kvarc? Rezeg egyáltalán? Szkóp 1/10 osztó vagy frekimérővel meg tudod nézni.
Pacsirta áthangolás nem működikSziasztok!Rendberaktam egy AR612-es Pacsirta rádiót, középhullámon és URH-n is szól. Szeretném áthangolni CCIR sávra (OIRT-on 72MHz környékén egy ukrán adó szól). Tudom a sávszélesség kevesebb, de nekem 93-103 MHz már elég lenne. Nem szeretnék az eredeti URH részhez hozzányúlni (még a gyári festett csavarokal van lezárva), ezért próbáltam LA1185 és SO42-vel felépített konverterekkel, de eredménytelenül. Mintha nem is lenne bekötve, csak az ukrán adó szól. A konverter áramfelvétele jó, több 20-30 MHz közötti kvarc-al is próbálkoztam de semmi. Mit néztem el???
SO42
Szia!
Az a régi jó nagy átlag szerint. --Ha volt belőle O és C normás , akkor 1-1 kondi kivételével /berakásával lehetett normát váltani. ---Ha csak 1 féle volt akkor a 2db tekercs cseréjével történt _ha nem volt lehetőséged műszeres beállitásra ; akkor konverter beiktatása az antenna bementre. (régen készen is volt , de 1-2-3 tranzisztorral v 1 ICvel működött )
Siemens Club 794 Boombox rádiósmagnóSziasztok, Siemens Club 794 hordozható rádiósmagnó (boombox), ami gyárilag OIRT, de ugyanez a modell készült gyárilag CCIR sávval is. Egyelőre teoretikai kérdés; ha nekem egy OIRT típus van, akkor CCIR-re áthangolást vajon egyszerűen meg lehet tenni (pár alkatrész csere vagy esetleg meg is van a helye a nyákon)? Vagy nem érdemes vele kínlódni? Még nem néztem hozzá kapcsolási rajzot csak informálódni szeretnék első körben. Köszönöm.
Szia, nagyon köszönöm! Átböngészem ,ha lesz egy kis időm belemerülök a témába!Köszönöm.
Szia! A dokumentum 11-ik oldalán van a CCIR változat rajza, a 9-ik és a 13-ik oldalakon az OIRT (mint a tiéd) típus rajzai. Elviekben elég a tuner kondenzátorainak cseréje, majd a körök behangolása maximumra.
Át hangolásÜdv mindenkinek!Kaptam egy nagyon megkímélt állapotban lévő fa dobozos rádiót. Sajnos az URH része csak 73 MHz-ig van hangolva! Kérdésem, hogy amatőrként át tudnám hangolni normál URH sávra? Láttam a neten át Hangoló paneleket, csak a megfelelő helyre kell beforrasztani. Vagy már nem érdemes ezekkel foglalkozni. Köszönöm a válaszokat. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2025
Elnézést, Meridián kapcsolását néztem, itt nincs hangoló fesz, forgós hangolás.
Tuner IC-és ennél is, ellenőrizd a feszültségeit.
VT1 a tápegységben van, hangoló fesz előállítása másik panel. Ellenőrizd 1,6V-16V között változik hangoláskor. R6,R1 trimmerrel állítható a skálához. Elsőre ezt ellenőrizd. URH tuner IC -és, ami tovább bonyolítja a javítást, ha ott lenne hiba.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2025
És annak mi lehet az oka?
Gondolom, elég sok minden, de volt egy gyanús, hátulról beépített tranzisztor, amit én kiszedtem, mert a másik oldalon ott volt a gyári... Lehetséges, hogy az a bajos? A "VT1" volt így megbuherálva a fő nyákon. A többi sávon tökéletes, csak az URH nem akarja megmakacsolni magát...
Szia!
Szerintem az oszcillátora nem megy. VEF-222 áthangolásaSziasztok!Van egy VEF-222-es rádióm, aminek az áthangolásával zátonyra futottam... Nos megvan hozzá minden kapcsolási rajzom, és egyéb dolgom, ezért úgy gondoltam, hogy mivel van neki CCIR változata (221) ezért átcserélem a különböző kerámiakondikat benne, de sajnos utána sem volt különbség. Ami furcsa nekem, hogy teljesen egységes a zaj az egész sávon, de ez a "hiba" már akkor is jelen volt, mikor gyári állapotban próbáltam. Mi lehet a hiba?
Ah ok, bocsi. Azt hittem itt jó helyen vagyok.Olvastam, ki mit csinált (igaz egy szót sem értettem belőle) ezért írtam itt. De akkor megy az apróba. Köszi
Egészen biztosan. De ezt inkább az apróba tedd be. Ott többen olvashatják és jelentkezőt is előbb találsz.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2025
Safari rádió áthangolásaSziasztok!Látom semmi nem lehetetlen. Csak nekem mert nem értek hozzá. Esetleg valaki képes lenne áthangolni egy régi Safari 2 vagy Safari 5 autó rádiót?
Én kb 20 évvel ezelőtt, Sangean 10 Band,világvevő zsebrádiót hangoltam át, az OIRT' ról CCIR' sávra.
Az oszcillátor ,és modultor kör tekercseit, és a bemeneti szűrő tekercset is cserélnem kellett, majd a kisméretű kerámia kondikat is. a finom beáll.ok után, az eredmény, 5uV' érzékenységű, jó minőségű csekély zajú sztereó rádió.
Menetek változtatása nélkül is át lehet hangolni.
4 menet van rajta, 3-ik menetnél egy leágazással.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2025
Hello,
Igen,az L4 az oszcillátor tekercs,jelenleg hány menet van rajta? Helyi adó erős jelével be lehet húzni a megfelelő frekvenciára,de lehet hogy egy menetet le kell szedni róla.(vagy az Oirt vétel miatti forgókondenzátorral párhuzamos plusz kapacitást eltávolítani) Az L1, L2 tekerccsel lehet az érzékenységét beállítani gyengébb térerejű adóval.(Ugyanúgy menetszám csökkentéssel vagy a párhuzamos kondenzátorok kiforrasztásával) Szignálgenerátor vagy wobbler megkönnyíti a munkát. Unitra AmorSziasztok!Hozzám került egy Unitra Amor nevezetű csodaság. Nos, addig eljutottam, hogy kinyomoztam, volt neki ccir változata. Melléklem a két kapcsolási rajzot, ezen azt látom, hogy a C92-es kondi nincs benne a ccir változat tunerjében Ha ezt kiveszem, jó lehet nagyjából? A következő kérdésem az lenne, hogy az L4 állításával tudom-e emelni/csökkenteni a frekvenciát? A ccir változat hangolási útmutatóját is megtaláltam, ezt is melléklem, ha esetleg tudtok még valamit mondani a finomhangolással kapcsolatban, azt szívesen fogadom. A segítséget előre is köszönöm A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2025
Az SO-42 - vel én is építettem konvertert. A kvarcot egy LC körrel helyettesítettem és működött. A tekercset kellet szét és összenyomni. Valamelyik RT könyvben vagy újságban van kb. 1990
!
T!granpa!
Nagyon köszönöm .Gyulán lakom,Pestre nem tudok eljutni.Még addig pontosítjuk a lehetőséget. Jó lesz márciusban.
Adok kettőt is (egyik csak jó lesz
), de csak a csabai találkozón. Hacsak nem jár Pesten valaki Gyuláról március közepe táján.
Keresek ECH21-es csövet régi Orion (65éves)rádiómhoz.
Az SO-42 IC-vel gyakorlatilag én is bepróbálkoztam, ámde a kvarc beszerzése nehezebben ment. Ha jól emlékszem rá - oda 30 MHz-es kvarc kell, de talán a 28 MHz-essel is elmegy.
Máig megvan valahol a kis szerelt elektronikám, és lehetett hozzá készen kapni NYÁK-ot is.
Szia
Ugyanaz az ECC85 csővel felépített variométeres hangolóegység van benne,mint pl az AR 612 Pacsirta rádióban (Itt is ki lett tárgyalva).A gyári CCIR verzióban a variométer tekercsei OIRT esetében 7 menet,CCIR nél 5.Trimmerekkel be lehet állítani a felső sávhatárt.Nem fogja át a teljes sávot,az akkor C norma 88-100 Mhz ig terjedt.Ha nincs műszerezettséged,inkább a külső SO42 konvertert javaslom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Esetleg valaki képes lenne áthangolni egy régi Safari 2 vagy Safari 5 autó rádiót?