Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 84
(#) Bakman válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 27, 2026
Idézet:
„Gondolkozom, hogy nyitni kellene egy Pocsék Áruk Fórumát illetve topikot”
Véges a szerver tárhelye, kb. végtelen mennyiségű esetet lehetne leírni.
(#) tki válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 27, 2026
Na, szaladtam megnézni, mert nekem is van egy ránézésre hasonló sárga téglám, egy 67 W-os, amit egyszer hozzácsaptam pár más tételhez, amiket indokolhatóan Kínából vettem (mivel máshol nem lehetett). : -) De ennek teljesen más a típusa, valamint messze a legjobb értékelést kapta és a legtöbben vásárolták a hasonlók közül. Ami persze nem jelenti, hogy valaki meg is szakértette volna, hogy vajon mi van benne, gyakran amúgy sem látszik az alkatrészekről ránézésre. Egyelőre nincs kedvem szétfűrészelni...
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2026
(#) dokidoki válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 26, 2026
Gondolkozom, hogy nyitni kellene egy Pocsék Áruk Fórumát illetve topikot. Mert olvasom az usb töltő esetedet. Egy barátomét mértem és robbantottam fel, mert megrázta az eszköz amihez használta. KO-71 , 120W töltő. A eset után szétbontva, koromból kipiszkálva a panelon a védőtávolság 2mm, de egy helyen felesleges üres forrszem miatt 1mm alatt volt. de a csúcs ami a végzetét okozta az a 1nF 1Kv Y - nak látszó kondi volt. ez 680OHM körül átvezet illetve átütött volt, ami ugye lehetetlen lenne valódi y kondinál. Ez okozta a rázást. A felrobbantodást meg a leföldelés okozta... Idegesít a téma, és nem az első ilyesmi eset, és mennyi lehet még... Nem kellene rejtve maradniuk.
(#) Laja1 válasza pipi hozzászólására (») Márc 26, 2026
MEGOLDÓDOTT! Leírom, hátha valakinek tudok segíteni: az volt a jelenség, hogy a Pickit3-t a számítógép felismerte, de az égető nem ismerte fel a mikrokontrollereket. Így szkóppal megnéztem az órajelet és az adatvonalat. Az órajel rendben volt, de az adatvonalon végig 0 V volt. Megnéztem a rajzát és az U8 szintillesztőre terelődött a gyanú. És valóban a 4-es lábat egy belső zárlat folyamatosan lehúzta GND-re. Ezt kicseréltem és jó lett!
Szerintem az okozhatta a zárlatot, hogy akkor amikor éppen égettem egy USB töltőn keresztül töltöttem az aksiját az áramkörnek. Így annak a GND-je lebegett az égető nullájához képest, ami meg a PC-ből jött és az le van földelve. Onnan visszajöhetett egy tüske, amit még a dióda sem fogott meg. Ezentúl nem töltöm égetés közben, ill. a PICKIT-ről fogok adni neki áramot és az áramkörömet lekapcsolom, hogy a GND-k ne keveredjenek.
(#) bbatka válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 25, 2026
A kapcsoló üzemű dugasz tápok tudnak meglepetéseket okozni és úgy általában a kapcsoló üzemű tápok. Érdemes az áramkört hagyományos trafós tápegységről üzemeltetni égetéskor és akkor nem lesz probléma.
(#) pipi válasza Bakman hozzászólására (») Márc 25, 2026
Mplabx 5ig használom a pickit3 klónokat semmi bajom velük. Újabb mplabx-el nem probáltam
(#) Lamprologus válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 25, 2026
Nekem átszaladt a 230V a Pickit 3-on ... elszállt benn pár alkatrész ... többek között a PIC-is ... de megjavítottam!

Hirtelen nem tudom melyik programban, de van rá lehetőség egyesével tesztelni a ki/be meneteket! ...
Érdemes lenne megnézni hogy azok rendben mennek-e!
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 24, 2026
PICKit minus szoftverrel sem lát PIC-t. Tehát kuka!
Köszönöm. Az OS feltelepül rá, felismeri a PicKit3-t, csak az nem ismeri fel a PIC-t.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 24, 2026
Tulajdonképpen mindent lehet javítani, csak az a kérdés, megéri-e. Távolkeleti boltokban még kapható PICkit3 klón, viszonylag baráti áron. Azt nem tudom, hogy, a klón és az MPLAB X mennyire barátok. Az MPLAB-ban van valamilyen visszaállító menüpont programozókhoz, talán az segít, hátha csak a PICkit3 programja bolondult meg valami miatt.

Mielőtt elindulsz vásárolni, próbáld ki a PICkit minus szoftvert, hátha azzal menni fog a programozás, ha más nem is.
Leteszteltem a PicKit3-t három másik PIC-cel. Egyiket sem ismeri fel, tehát az ment tönkre. Lehet ezt javítani? Gyakorlatilag már csak PICKit5-t lehet kapni 35 eFt fölött!
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 23, 2026
Egy 100 nF és egy 10 µF kondi van az NRF betápján közvetlenül előtte. Áramot eddig is kapott...
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 23, 2026
Idézet:
„Csak az inicializálás fut le.”
Nem nagyon ismerem nevezett RF modult, de több helyen találkoztam azzal, hogy meg tudja "rángatni" a tápvonalakat, kondnezátorokkal javítottak a helyzeten. Lehet, hogy már a bekapcsolás is elég a "boldogsághoz", nem kell még csak inicializálni sem.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2026
Az adó oldalon csak akkor aktivizálódik, ha az időprogram szerint kell neki. Úgy állítottam be, hogy ne kelljen. Csak az inicializálás fut le. Tehát ennek mennie kellene. A vevő oldal az valóban figyel, ott lehet probléma ez.
Azt írtad, NRF típusú RF modul beindításánál jöttek elő a gondok. Maga az RF modul a NYÁK-on van? Ha igen, vedd le, lehetséges, hogy túl sok áramot fogyaszt(ana), emiatt nem tud a PIC indulni.
(#) Laja1 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 23, 2026
De ezt nem tudom feltölteni, mert nem ismeri fel a PIC-t! Ördögi kör!!
(#) kaqkk válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 23, 2026
Akkor próbálj meg egy kis időzítést rakni a főmakró legelejére , hogy mielőtt indul a program legyen ideje az égetőnek felismerni a picet ..
(#) Laja1 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 23, 2026
Nincs. Ez nem is lehet probléma, mert eddig vagy 15-ször jól működött.
(#) kaqkk válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 23, 2026
Valamelyik programozó lábon nincs fel-lehúzó ellenállás terhelés ? A pickit akkor nem szereti felismerni a picet ha az mclr láb túl kicsi értékű ellenállással van a tápra kötve ...
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2026
Az MPLAB-ban nem találok hasonlót, de a PicKit3 Programmerben van ilyen: Use VPP First Program Entry. De ha ezt kipipálom, akkor se találja a PIC-t: No device detected. Azt nem értem, hogy eddig ugyanilyen beállításokkal mindig jó volt, most meg két áramkörbe sem jó.
Egyikben sincs meg a nevezett opció (Vpp first vagy hasonló)?
Teljesen más.

pickit3.docx

Kattints a lenyíló menüre.
Így, ld. melléklet.

pickit3.docx

Nem így néz ki? Lásd melléklet.
Nálam a v6.15-ben nincs Programming Method
Project properties -> PICkit 3 -> PICkit 3 Tool options -> Programming Method: Apply VPP before Vdd
(#) Laja1 válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 23, 2026
Sziasztok!
Valamiért nem tudok se égetni, se in circuit debuggert használni, pedig eddig ugyanezeknél a mikrokontrollereknél, ugyanezen áramkörökben jól működött. PicKit3 Programmer (v3.10) szoftverrel szeretnék égetni egy PIC18F25K22-t. Debuggolni pedig az MPLAB X IDE v6.15 programot használnám. Módosítottam a feltöltendő programon és újra akartam tölteni, de már nem lehet, pedig azelőtt többször módosítottam már. És egy másik áramkör is ugyanígy működik, kiírja, hogy no device, debuggolásnál pedig ezt: Failed to program the target device
The debugger could not be started. Terminating debug session. Connection Failed. A szokásos dolgok (szoftver bezárás-újranyitás, égető kihúzás USB-ből, számítógép ki/be) már többször megvoltak. Mi lehet a gond? Ráadásul két áramkörnél is. Lehet, hogy most ment tönkre az égető? Vagy nem tudom lehet-e összefüggés, hogy mindkét PIC-t utoljára úgy módosítottam, hogy kiegészítettem nrf rádió adó-vevő programrésszel. Ez a program is SPI kommunikációt használ, a képernyő is, az érintés is és az égető is. Amikor égetnék, akkor mindig újraindul a szoftver a PIC-ben és lehet, hogy lefoglalja a SPI-t? Hogy lehetne úgy égetni, hogy a már rajta lévő program ne induljon el? Vagy ezzel nem lehet összefüggésben? Járt már valaki hasonlóan?
Köszönöm!!
(#) Laja1 válasza István_2 hozzászólására (») Feb 28, 2026
Igen, igen, gyors voltál! Jó rég óta küzdök vele! De még csak most jön a java! Ez arra volt jó, hogy egy jó eszköz legyen a kezemben a hiba kereséshez!
(#) István_2 válasza Laja1 hozzászólására (») Feb 28, 2026
Super ! Akkor még "ma" meglett a megoldás.
Következő: »»   1 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem