Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 37
(#) VIM válasza SzilCsong hozzászólására (») Nov 2, 2023
Nem lehetett tudni, hogy milyen szerszámozottsággal rendelkezel, ezért javasoltam egyszerű és talán fellehető szerszámokkal való megoldást. Hmm, csapágylehúzóból is tudnék olyat mondani, hogy ehhez a munkához alkalmatlan volna vagy a nagysága vagy a körmök hiánya miatt. Különben nem egy egyszerűen megoldható feladat (ha ez vígasztal) egy otthoni szerszámozottságot figyelembe véve és plusz egy fő is elkel néha, mert csak két keze van az embernek de ide több kell. Nem tippelgetve mondaná egyikőnk se ha nem szerelt volna ilyet.
(#) zolika60 válasza SzilCsong hozzászólására (») Nov 2, 2023
Ezen ne aggódj. Sok éve így csinálom.
(#) SzilCsong válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2023
Ezeket így szoktátok csinálni, vagy tippek?
Egyébként csapágylehúzó nyert, de az is véres verítékkel , ha ebből indulok ki, akkor nem tudom, milyen fogóval kellett volna.
Még jó, hogy központosítva volt a tengely
Vagy feltolod az egész bendixet és aláfogsz patentfogóval a tengelyre de előtte a tengelyre csavarjál valami textilt, hogy ne marjon bele a fogó bordázata és úgy próbálj csavarhúzó pengével felfelé pajszerozni a fékezőgyűrű és a fogaskerék között.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2023
Szia! Ne lefelé állítsd a tengelyt hanem ahogyan a képen is mutatod. Ezt polcold alá a rugós acélkarikáig, majd ekkor próbáld meg vízpumpafogóval összébb nyomni a karikát és közben felfelé pajszerozni a fékezőgyűrűt, hogy azbezömítse a karikát a tengely hornyába és a helyére ugorjon.
(#) SzilCsong válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 2, 2023
Jó, de az a baj, hogy közbe a rugós gyűrűre lefelé toló erő hat, magyarul pont kifele tolja a horonyból, közbe azt kellene valahogy összenyomni.
(#) zolika60 válasza SzilCsong hozzászólására (») Nov 2, 2023
Két tengely méretű villáskulcsot tegyél a gyűrű alá és a fogaskerék fölé. Azokkal feszítsd fel a rugóra.
(#) SzilCsong hozzászólása Nov 2, 2023
Sziasztok
G asztra önindítóját szétkaptam, igazából csak kitakarítás céllal.
Viszont az összerakásnál elakadtam. A forgórészen lévő bendix biztosító gyűrű visszaugrasztása, már a szétszedés is eleve kínszenvedés volt.
De ez most, hogy a francba tudom visszaugrasztani?
Ha vízpumpa fogóval nyomnám rá, úgy jönne ki a helyérőr a gyűrű.
Valaki mondjon már rá valami trükköt. Léci.
(#) ksanyi52 válasza VIM hozzászólására (») Júl 5, 2022
Köszönöm megoldódott. A pozitív szénkefetartó szegecselésének szigetelése égett át, és a szegecs testre zárt.
(#) VIM válasza ksanyi52 hozzászólására (») Júl 5, 2022
Szia! Szerintem a négyből csak kettő szénkefe lehet testen a másik kettő az az állórésszel sorosan a pozitív ágba van kötve. Nem lehet, hogy valahol a szénkefe bevezető réz sodrata leér testre? Azt azért csak lehet látni, hogy a kefehídban melyik kettő van azonos pontra kötve az áramvezetés szempontjából. A testelő oldalnak is szembetűnőnek kellene lennie legalábbis a pajzshoz való kivezetése.
(#) ksanyi52 hozzászólása Júl 5, 2022
Sziasztok! Azt hittem hogy valamennyire konyítok az önindítókhoz, de kiderült hogy mégsem. ( Párat már javítottam korábban). A fiam Tomo vinkovic-ában az önindító megadta magát, indítózáskor csak füstöl, nem forog. Szétszedem kitakarítom bronzkefék jók, kommutátor rendben, összerakom és terhelés nélkül próbálom indítani de ugyan az a jelenség. Újból szétszedem és elkezdem méregetni, és ekkor lepődtem meg igazán. Mind a 4 kefetartó földpotenciálon van. A pozitív kefetartók ( tehát a kommutátor belül a keféknél össze van kötve) a pozitív kefetartók alatt látszólag van szigetelő lemez, de 0 az ellenállás. Ismeri valaki ezt típust segítene eligazodni az útvesztőjében? Előre is köszönöm.
(#) ferci válasza arzachel hozzászólására (») Jún 3, 2022
Szia!
Amikor az esetleg zárlatos behúzó tekercset kapcsolod vele, az teheti tönkre.
(#) arzachel hozzászólása Jún 3, 2022
Üdv!

Az lenne a kérdésem hogy egy működő önindító lehet úgy zárlatos hogy tönkreteszi a gyújtáskapcsolót?
Előre is köszönöm a választ.
(#) Sihuhu hozzászólása Márc 7, 2022
Wartburg 353-as indítómotor állórészében négy tekercs van. Két szemközti nincs a tápra kötve (képen az egyiknek, a levegőbe lógó kivezetése). Viszont e két tekercs másik kivezetése az állórészhez (test) van ponthegesztve. Nem teljesen világos a bekötésük. Valami funkciója e két tekercsnek biztos van, mert egyszer az egyiknél a ponthegesztés letört, és a motor nem pörgetett. Rendbe rakva persze ismét működött.
kérnék felhomályosítást az ügyben. Köszi.
(#) zozsib válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 16, 2021
Sziasztok,

Kicseréltem a görgős szabadonfutót es azóta minden inditásnal indul az autó(most már nem forog üresbe az öninditó motor).
Köszönöm az elméleti és gyakorlati segitséget!
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2021
(#) dcsabi válasza zozsib hozzászólására (») Ápr 11, 2021
Az a biztos, ha a Te önindítódban lévővel összehasonlítod. Továbbá, ha van személyes kontakt a bolttal, és alvázszám alapján beazonosítják, hogy mivel szerelték pontosan az autódat, továbbá 15 napig visszacserélhető, ha mégse. Ez elvileg Bosch típusú önindító, és ezért márkafüggetlen... a 2.jpg-t kell cserélned... A tengelyen van egy biztosító gyűrű a hosszirányú határoláshoz, azt hosszában le kell ütni, szereléskor...
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
(#) szs válasza zozsib hozzászólására (») Ápr 11, 2021
Nem nevezted annyira helytelenül, és ha nem azt mondod a boltban, hogy "bendixet kérek (ennek az autónak az önindítójához)", akkor furcsán néznek. Mert azt mondják rá, mégha nem is pontosan az

Mellékelt képen:
1, a bendixes. A bendix a tehetetlenségénél fogva lendül előre egy spirális tengelyen, amikor forogni kezd az indítómotor.
2, a csúszófogaskerekes, -ez van a legtöbb kocsiban, behúzótekerccsel kiegészítve, hogy ne lábbal vagy bowdennel (kisPolyák) kelljen indítani. Ennek a szabadonfutós csúszófogaskereke -bár nem bendix- mégis ráragadt a név, pont azóta, mióta behüzótekerccsel, automatikusan csúszik előre.
3, csúszóarmatúrás, pl IFA indító. Rogűhadt volna le a keze, aki 16-os kulcsnyílású csavarfejet tervezett a bilincséhez. De amikor vettem 16-os kulcsot, a vezetőülésből, blázzal a számban cseréltem önindítót Mert hozzáférhető, jó helyen van.
(#) zozsib válasza kzozo hozzászólására (») Ápr 11, 2021
Elnezést kérek a helytelen megnevezésért(nem vagyok autószerelő) Valószinű a webáruházak vezettek félre...
Én a képeken látható alkatrészt szeretném megvásárolni(bekarikáztam pirossal egy oldalon jelenik meg bendix es szabadonfutó )

1.jpg

2.jpg

(#) szs válasza kzozo hozzászólására (») Ápr 11, 2021
Meg lehet tanulni, meg is szokták tanulni, még az azzal foglalkozók is -hibásan.
A bendix az az "automatikusan előreszaladó" fogaskerék, a bendix rendszerű önindítón. Ott nincs elektromágnes, csak a tehetetlensége miatt lemarad a bendix, emiatt a csigás-menetes része előreszalad.
Amiről most beszélünk, az hibásan nevezik bendixnek, valójában csak azóta nevezik úgy, amióta nem mechanikusan, hanem elektromágnessel "automatikusan" mozdul előre. Attól még nem lett bendix, csakhát az emberek annak elnevezték, mert azóta ez is automatikusan, az áram ráadása után lendül előre.
Persze, mindenki bendixnek hívja, ez van megszokva, értjük is, de nem kell felszólítani rá senkit, hogy a hibát tanulja meg alapvetésként.
(#) szalamandra válasza kzozo hozzászólására (») Ápr 11, 2021
Nem vitatkozásképp, inkább kiegészítésként, magam sem tudtam, hogy ez tulajdonképpen egy hajtás vagy hajtómű típus inkább, amit a feltalálójáról neveztek el.
Bővebben: Link
(#) kzozo válasza zozsib hozzászólására (») Ápr 11, 2021
Idézet:
„Hétfőn vásárolok egy új bendixet szabadonfutóval remélem megoldódik a probléma.”

Tessék végre megtanulni, hogy a bendix az maga a szabadonfutó, és nem a behúzómágnes.
(#) zozsib válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 11, 2021
Szia,
Köszi a választ , nálam forditva van vagyis ha hideg a motor nem indul az első kulcsra, csak a 2-3-4 iditásra indul.Ha már elindult/meleg a motor akkor indul elsőre.
Nagyon bosszantó . Kibontottam az öninditót és minden újnak néz ki benne.Szénkefék,tekercs stb.Nem látok benne semmi gyanús alkatrészt.
Kiprobáltam egy ujabb akkuval azzal is csinálta az eszét.
Hétfőn vásárolok egy új bendixet szabadonfutóval remélem megoldódik a probléma.
(#) dcsabi válasza zozsib hozzászólására (») Ápr 10, 2021
Nem sokkal előbbre nekem is volt hasonló problémám. Azt gondoltam mindent tudok már, egyszerű mint a faék keress vissza leírtam, egy fórumtárs hívta fel a figyelmemet előtte egy két hsz-al, azóta újszerű mindössze 3800ft-ba került és egy kis csavarozgatásba... Mondhatom, az önindítő örök, két-három kulcs...! Kefék (blokkba kapható. 5eFt, bendix, behuzó tekercs jó kontaktusok, meg egy "normális akku..."
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2021
(#) zozsib hozzászólása Ápr 9, 2021
Sziasztok,
A következő öninditós problémám van :
Renault Megane2 1.6 benzines az autó, 290000km -nál nehezen inditott gyári öninditóval, volt hogy csúfúl szólt inditáskor.Autószerelö azt mondta , ennyi km után sok minden elkopott , a felujitása /alkatrészek ára/ munkadij annyiba kerül mint egy gyárilag felujitott és arra van 6 hónap garancia.
Végül ezt az öninditót szerelte be :A L Meisterteile AZMT-53-010-1327 az un*x -tól.Minden OK volt szuperul inditotta az autót , aztán pár hét után mind lassabban aztán néha megtörtént hogy ha hideg volt a motor az öninditó csak forgott vagy kinlodva indult az auto.
Ki lett cserélve garanciálisan, eltelt a 6 honap , ugyanugy mind az elsővel ha nem használtam az autót 1 napig vagy ha hideg a motor csak forog az öninditó a lendkerék fogaskoszorúja nem forog(ha meleg a motor vagy mar elindult nem volt gond).
Kiszereltem gondoltam rajövők valamire, teszteltem akkuval ha az inditó tekercsre (50)adom az Uakku=12.6V-ot kiugrik a bendix de nem forog a motor (vagy egy par fordulatot tesz es leáll) .Én úgy értettem az inditótekercs sorba van a motorral nem kéne akkor forogjon lassan még mielőtt behúz a tekercs ?
Ha a 30 pontra +akkut kötök és összeérintem az 50 pontal kiugrik nagy erővel es forog az öninditó fogaskereke.
Mértem Voltmérővel az öninditó ház és a kapcsoló kimenetén megjelenik a 12.6V tehát a kapcsoló OK.
A testkábelt megdupláztam. Kontaktok nem oxidáltak.
Készitettem fotókat a lendkerék fogaskoszorujáról.
Vajon miért nem kapcsolódik össze a 2 fogaskerék vagy összekapcsolodnak és a bendix terhelés alatt forog magába?
Az autóban az olaj és az olajszűrő több mint 1 éve volt cserélve de friss olajjal is ugyanez volt a gond.
Feltöltöttem a youtube-ra ahogy teszteltem és mikor probál indulni filmeztem a lendkereket .
felvetel
teszteles
Kifogytam az ötletekből ezért kérném a segitségeteket.
Köszönöm.
(#) dcsabi válasza szs hozzászólására (») Márc 10, 2021
Köszönöm, "ott a két pont"...Megoldódott... Új bendix, szabadonfutóval, az egész 4e
Ft volt, egész télen szi..am vele. Érthető, mert ha kopottak a görők, ha felmelegszik, akkor az a minimális ráfeszítő méret hiányzik. Mindenhez a megfelelő ember, mondták nekem valaha...
Azt hittem értek hozzá, most már igen. Köszönöm, kb 10 emberrel osztottam meg, mindenki mást mondott. Még egyszer köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2021
(#) VIM válasza szs hozzászólására (») Márc 10, 2021
Nekem az a véleményem, hogy a bendix hibának van egy jellegzetes kerepelő hangja amikor is nem tudnak a görgők belekapaszkodni a szabadonfutó palástjába és megcsúsznak. Ezt nem lehet összetéveszteni az elpörgő indítómotor hangjával ami nem tud belekapni a fogaskoszorúba. Persze egy 400 ezret futott kocsinál a fogaskoszorú is szépen nézhet ki ha még nem volt cserélve, pláne azon a helyen ahol azt a motor mindig megállítja a bendixnek az indításhoz. Talán azért dobódik ki, mert nagyon kopott azon a részen.
(#) szs válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 9, 2021
Nem maradt ki, olvastam. Ez a kompresszióvesztett belsőégésű motor sajátja. Volt olyan kocsim, ami hidegen mindig indult, melegen hosszú percekig nem. De annak jó volt a "bendix", mert nem is bendix, hanem mechanikus rátolás volt a kis fogaskeréknek.
Most képzeld magad a kis szabadonfutó helyébe, aki még picit jó, de már nem nagyon. Hidegen csak fordulatszám kell, -a jól beállított "szívató, diesel-motornál a jó izzítás (főleg ha "lángizzító") ellensúlyozza némiképp a kevesebb kompressziót,- tehát azt kibírja (még!). Melegen már nemcsak fordulatszám, hanem (a kis kompresszió miatt) több fordulat is kéne. Addigra viszont a gyenge szabadonfutó átugrik...
Minél tovább halogatod a "bendix" vseréjét, annál valószínűbb, hogy végleg cserbenhagy.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2021
(#) dcsabi hozzászólása Márc 9, 2021
Köszi a sok válasz illetve hozzászólást... Ha kimaradt, volna egy számomra is figyelemre métó jelenség a dologhoz, hogy általában hideg motornál rendben elindul, elsőre. a ha meleg a motor, akkor szinte indíthatatlan...
(#) szs válasza VIM hozzászólására (») Márc 8, 2021
Jó, attól még, hogy többfélét is tudsz mutatni, (és én linkelés nélkül is kapásból el tudok mondani háromfélét), attól még a legtöbb kocsiban az a csúszófogaskerekes (amit nem pontosan bendixnek kéne hívni, de rajtaragadt), amit te 40 éves lada önindítónak hívsz, no olyan van.
(#) VIM válasza szs hozzászólására (») Márc 8, 2021
Hát a 40 éves Ladában van ilyen amiben csak egy tekercs van. Azóta már szinte csak ez a két tekercses van használatban. Ez az írás pedig figyelemre méltó mert már van olyan behúzó mágnes is amelyikben mikrovezérlő van. Az írás 2009 évi.
Következő: »»   1 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem