Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 5
(#) proba válasza uniman hozzászólására (») Jan 22, 2026
Nem azt mondtam, hogy bonyolult, csak azt, kezdőnek távjavítással nem biztos hogy ajánlgatnám. Ha valaki tudja mire is kell vigyázni, akkor persze működik ( sok berendezésben ilyen van) de nagyon nem mindegy az ellenállás kivitele, elhelyezése, a kivitelezés milyensége....
Kezdőként a hálózattal kapcsolatban két probléma létezik, egy fél mint a tűztől, kettő nem tudja mire képes, ezért túl bátor.
UI a glimmet meg fogdossa aki akarja, egyszer kanyarodik rossz fele a lába, vagy csúszik le....
(#) boyscout válasza boyscout hozzászólására (») Jan 22, 2026
Nyilván a Glimm-nek épnek kell lennie.Mert gáz nélkül nem műx.
(#) boyscout válasza uniman hozzászólására (») Jan 22, 2026
Szia!

A régi fázisceruzákban 470K -s ellenállás volt a 170 V-os glimmel sorban.Elég volt.
Egy megomos ellenást sorosan, már kézzel fogva, simán bedughatsz a 220-as konnektorba.
még azt sem érzed, hogy bizserálna.
De ha vizes a kezed,a hegesztő trafó 35-50V-ja már rendesen megcsíp,bajod még nem lesz,
azomban tudsz rólla, és még el tudod kapni a kezed.

Régi villanyszerelői trükk volt, hogy Száraz ujjal megérintették a vezetéket.Fázist keresve.
Nyilván életveszélyes, mert a bőröd csak 30 K körüli ellenállást képvisel, és ha izzadtság miatt
nedves,akkor fele, vagy kevesebb.De akkor is Egyszer megtalálta a fázist...

Amit én tudok, hogy ha nincs, vagy eltört a fázis csruzád,akkor a glim lámpának csak az üveg
búráját fogod,a fázis érintését szépen lehet vele látni.Ez még biztonságos,csak kapacitíve terheled
a hálózatot.De megtaláltad a fázist.

Boy
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2026
(#) elactrofan válasza proba hozzászólására (») Ápr 3, 2025
(#) uniman válasza proba hozzászólására (») Ápr 2, 2025
Mondjuk...ha "megtapizzuk" a lámpa elektronikáját, amely összeköttetésben van a 230V fázisával, de két sorba kötött 5 Mohmos ellenálláson keresztül? Az mennyire fájhat?
Úgy emlékszem, a lámpa búrájának fém kerete így van rákötve az elketronika bemenetére...
(#) uniman válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 2, 2025
..de ehhez kéne ismerni a keresőszavakat, ráadásul angolul!
Akár segíthetnél is, ennek leírásával...köszi.
(#) proba válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 2, 2025
Mondjuk nekem a tapizzuk a lámpát kapcsol 230V-ot nem annyira kezdőknek szánt feladat. Rendben egy gyári modullal, mert azért valaki vállalja a felelősséget, de ledesről az átalakítás már neccesebb.
(#) elactrofan válasza Laja1 hozzászólására (») Ápr 2, 2025
de ha vennéd a fáradságot és használnád az internetet pl google egyből találnál kis millió kapcsolást és máris nem éreznéd olyan távol a barkácsolás örömét. ha mondjuk nem szimplán ragaszkodsz a magyar kereséshez még jobban kitárul a lehetőségeid határa. Tovább megyek ha csak ledekhez van azt is megtudod/megoldható oldani hogy kapcsoljon nagyobb teljesítményt
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2025
(#) uniman válasza Laja1 hozzászólására (») Ápr 1, 2025
Nekem is van egy asztali rézlámpából bontott ilyen elektronikám (NYÁK-on). Az úgy működik, hogy rövid érintésre ki-be kapcsol, fényerőszabályozás talán nincs is benne.
(#) Laja1 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 1, 2025
Köszönöm! Ez pont jó!!
(Csak elveszi a barkácsolási kedvet, mert már mindent meg lehet vásárolni.)
(#) uniman válasza Laja1 hozzászólására (») Ápr 1, 2025
Ez nem kapcsolás, de olyan! Csak még a fényerőt is tudja szabályozni...
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2025
(#) Laja1 válasza elactrofan hozzászólására (») Ápr 1, 2025
Szia!

Köszönöm. Ezeket már néztem, de sajnos sok hivatkozás már nem elérhető, ill. 220 V-os lámpára egyik se vonatkozik, csak LED-ekre.
(#) elactrofan válasza Laja1 hozzászólására (») Ápr 1, 2025
(#) Laja1 hozzászólása Márc 31, 2025

érintőkapcsolós lámpa kapcsolás

Sziasztok!
Van egy állólámpám taposó kapcsolóval. De úgy van elhelyezve, hogy nagyon bonyolult elérni a kapcsolót, ezért általában ki se kapcsolom. Létezik olyan állólámpa, aminek az állványát megérintve lehet ki-bekapcsolni. Szeretném ilyenre átalakítani. Tudtok abban segíteni, hogy ezek milyen elven működnek, ill. hol tudnék egy működőképes kapcsolást találni róla?

Köszönöm szépen!
(#) Udvari Zsombor válasza xml hozzászólására (») Aug 4, 2021
Óh, szóval ez valóban csillár! Akkor viszont valahova kell, hogy tegyél egy kapcsolót, amivel ezután működteted majd, ez csillárnál problémásabb lehet, remélem, hogy van ott valahol lehetőség, hogy kapcsolót szerelj fel...
(#) uniman válasza xml hozzászólására (») Aug 4, 2021
Ha kiszereled belőle azt a dimmert, akkor már csak egy egyszerű vezetékes csillárod lesz.
Azt bekötni, meg egyszerű, mint a "faék"...vagy nem?
(#) xml válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 4, 2021
Köszi a választ!
A kérdéses lámpa csillár, nem állólámpa.
Már kikötöttem és levettem a plafonról, este megpróbálom átalakítani.
(#) Udvari Zsombor válasza xml hozzászólására (») Aug 4, 2021
Volt már szerencsém hasonló dimmerrel szerelt állólámpához. Áramtalanítasz (vagy ha lehet, akkor inkább kihúzod) és kikötöd a helyéről a dimmer moodult (egy csavar tartja az "érintés antenna" fekete vezeték végét is). A modulhoz menő kék (nulla) lehet felesleges, az csak a dimmer tápellátásához szükséges. A barna és piros eseket összekötöd egymással, ak ötést leszigeteled (pl. szigetelőszalaggal alaposn betekered. Amenyiben ez "állólámpa" (elvileg az, nem pedig "csillár", ugye?), akkor a villásdugótól jövő vezeték egyik erét óvatosan megblankolod a lámpához közel, és teszel egy "plitty-platty" kapcsolót a kábelre. Korábban ismerősnél így legalább két lámpát javítottunk meg sikeresen.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2021
(#) xml hozzászólása Aug 4, 2021
Sziasztok!

Van egy érintőkapcsolós csillárom, amiben a dimmer megadta magát.
Tekintettel arra, hogy gyakorlatilag mindig a legerősebb fokozaton használtam, így nem is ragaszkodnék a cseréhez, szeretném direktbe kötni.
A jelölések alapján a fekete vezetékre nem lesz szükség.
A pirosat és a barnát kössem össze egy csokival? Mi lesz a kékkel? A dimmer kiesése miatt az is egy felesleges vezeték, csak szigeteljem le?

Köszi szépen a segítséget!
(#) juppi hozzászólása Dec 20, 2017
Azért vannak gondok.
Működik ez a kis kínai érintőkapcsoló (kb. 350 Ft-ba került), de most vettem észre, hogy elég forró, nem is tudom folyamatosan a kezem rajta tartani. Mivel a hő nem jön csak úgy, az égből, szerintem folyamatosan fogyaszt valamennyi áramot.
(#) juppi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2017
...és működik.

Mondjuk, a 220 v-tól féltem, de egyből bejött.
(#) Bakman válasza juppi hozzászólására (») Dec 16, 2017
Jól rajzoltad be, legalábbis a leírás ezt mondja.
(#) juppi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2017
Amit én felrajzoltam az nem bekötés, csak sejtés.
Amúgy találtam egy ilyet, szerintem ez lesz a jó.
(#) Bakman válasza juppi hozzászólására (») Dec 16, 2017
A bekötés ott van a rajzon, az nem jó?
(#) juppi hozzászólása Dec 16, 2017
Tudnátok segíteni abban, hogy miként kössem be az alábbi érintőkapcsolót?
(3 fokozata van, amelyek a lámpa fémtalpának érintésével kapcsolhatók)
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Dec 26, 2014
Lehet azért nem működik, mert szerencsétlen tényleg egy kapcsoló, így két szálon kívül más nem lévén, a tápot mint soros fogyasztó kapja. Esetleg egy 220-330nF kondenzátor a kimenetre mint fogyasztó segíthetne, nem is melegszik, nem is fogyaszt.... A belsejében ebben az esetben hiába cserél bármit, ha nincs elég táp nincs normális működés.
(#) Gafly válasza gyutyo hozzászólására (») Dec 26, 2014
Szegény triaknak ehhez mi köze lenne?

Érintőkapcsoló része nem trutyis/megtisztítottad?
(#) kaqkk válasza gyutyo hozzászólására (») Dec 26, 2014
Próbáltad az érintőfelületet megpucolni ?
(#) gyutyo hozzászólása Dec 26, 2014
Sziasztok,

Van egy érintőkapcsolós lámpám, ami három fokozatban kapcsolható. Már érintés nélkül kapcsolgatja magát a bekapcsolás után egyre sűrűbben a végén már egész diszkós. Már hozzá se kell érni 5cm közelségnél is átkapcsol. Mi lehet a baja? A BT134-es Triac már ki lett cserélve. Mellékeltem egy képet a panelről.
Köszönöm a segítséget.
gyutyo

xx.jpg

(#) pentium4 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 7, 2014
Nos mint kiderült nem triak van a kapcsolóban hanem MOFSET, képet mellékeltem.
Ennek fejében milyen megoldást ajánlanátok?
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem