Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 18
(#) V L válasza LACCUs86 hozzászólására (») Jún 3, 2018
Szia , Laccus86 Mi az hogy "mezei"? Ha nincs benne ellenállás akkor jó.
A Gyertyák jelzésében az R betű utal arra hogy van benne ellenállás, de én egyszerű ohm méréssel szoktam ellenőrizni. A gyújtókábelt is 0 ohmosra ( pl. réz kábel ) cseréld, lehetőleg szilikon szigetelésűre. A zavart, azt árnyékolással szüntesd meg. A trafónál is kisebb belsőellenálású álltalában nagyobb teljesítményű ad jó eredményt, mert a +kapacítás késlelteti a szikrát, amit az előgyújtánál korrigálhatsz.
Sok sikert a precíz munkához.
(#) LACCUs86 hozzászólása Jún 2, 2018
Sziasztok Szakik!
Hol tudtatok venni o-ohmos gyertyát?
Esetleg márkát és típust tudtok írni hogy hogyan keressem?
2 és 4 ütemű léghűtéses egyhengeres motorblokkokra szeretném megcsinálni. Ha nem kapok mégse akkor sima mezei gyertyával mennyire hatásos?
(#) vegzetur válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 20, 2014
Kondenzátorokat, mert itthon a kapacitását több darabból tudtam összerakni és persze jóval drágábban
(#) szsrobert válasza vegzetur hozzászólására (») Feb 16, 2014
Pontosan mit rendeltél Kínából?
(#) vegzetur válasza svgyula hozzászólására (») Feb 11, 2014
Én a téli vagy nagyon párás indítást úgy "kompenzáltam" hogy a 4-ik hengernél a szikraköz maradt a régi, és az az egy henger tuti könnyen indult, előgyújtást nekem is állítani kellett picit, de egy 2106-os zsigulinál ez nem túl nagy gond Kb fél litert jelentett fogyasztásban a Kínából rendelt cucc.
(#) szsrobert válasza V L hozzászólására (») Feb 10, 2014
5.9 literről.
AXG7 90%
PGY 80%
HHO 70%
4.13l lenne. Azt egy 1.0 Suzi tudja 80%-nyi tömeggel (1000 helyett 800kg) .és elsőkerékhajtással, kardánveszteség nélkül.
Melegítés: 100km alatt nem használom az autót.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) V L válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 23, 2013
Hát a költségeket mindenki szeretné csökkenteni, de a felére?? menyiről?? És hát a csökkentés arányos a befektetéssel legtöbbször. Ami megy: üzemanyag adalék: pl. AXG7-kb. 10%. Plazmásított gyújtás...10...15%, HHO változó 5..15%, és ha elértük a 6liter /100Km.-et örülünk. Igazából a kispórolt adalékot, az alul mératezett gyújtást, és a HHO-val az égést ( keverék képzési hibákat) tökéletesítjük. Ennyi a többi pl.: áramvonalasabb kaszni, kis gördülési ellenállású gumi, 0W30-as olaj nem használható illetve nem gazdaságos.
Persze ha óvatosan lépsz a gázra, akkor a benzin szegényítése is járható a teljesítmény csökkenése árán, de óvatosan, pl. az injektoros nissanon a szelepet benzinnel hűtik a nagy gáznál... disznóság de ez van.
A melegítés ( meleg garázs, vagy motor felfűtése árammal +20C-ig) télen litereket spórolhat.
Ez a gép még 86-os oktánszámú benzinhez volt méretezve, nem a 95-höz. De sajnos hőértékben ez is szarabb majd egy literrel a fogyasztásban mint az olasz benzin. Köszönhetjük Sz.h. battának... sajna már az OMW is ezt árulja, (nem az osztákot mint régebben.)
(#) szsrobert hozzászólása Nov 16, 2013
Szép napot!
2107-es Ladára milyen gyújtást javasoltok?
Szeretném az üzemanyagköltséget a felére csökkenteni, a motor élettartamának megőrzése mellett(ne égjenek szét a szelepek).
(#) zolibacsi válasza ttindian hozzászólására (») Jún 12, 2013
Szia!

A régi gyujt.rendszerekben is volt ún. zavarszűrőellenállás csak nem a gyertyában hanem a gyertyapipában vagy a rotorban.... a tv és rádióadások...stb. zavartalan vétele miatt építették be.
Általában a gyertyák 0 ohm-sak voltak.

A mostani rendszereknél is lehet ilyen szerepe talán de hogy minden digitálisan megy lassan..
nem nagyon hiszek benne.
Inkább a gyujt rendszerek "kímélése" miatt van szükség rájuk az 1-10 Kohm gyertyakábelek végén ott vannak a szintén 1-10 Kohm os ellenállással ellátott gyertyák.
Ha bele gondolunk akkor az ívtartamban csak ezek az alkatrészek adnak védelmet a gyujtó trafónak mert a villamos ív ellenállása 0 ohm.
(#) svgyula válasza ttindian hozzászólására (») Jún 11, 2013
Szia!
Tedd fel a tűzhelyre melegítsd fel és mérd meg újra az ellenállást...............................
A gyertyákban terhelés csökkentő van azért teszik bele hogy az amúgy is meleg motortérben ne csöppenjen el a szikrától meg a robbanástól. Nálam már történt ilyen annak idején a simsonom új fajta gyújtással jött ki. Ez még NDK-ban volt én meg vittem innen "super Bosch" gyertyát és kb 200km után egyszer csak leállt. Na megint slusszos gondoltam gyertya ki és ahogy megpiszkáltam a középső része egyszerűen kiesett mivel teljesen elégett! A szerencse hogy mindig legalább 3db tartalék volt nálam!Ja és akkor a nyújtással még nem foglalkoztam az gyári volt!
(#) svgyula hozzászólása Jún 7, 2013
Tisztelt Uraim!
Csak egy gondolat menet minden kedves hozzászólónak.
Az autómban bátran merem mondani hogy ~10ekm van a kondenzátorokkal rásegített gyújtásban. Annak idején tettem fel képeket is. A fiam autójával voltak télen hideg indítási nehézségek és kicsit tovább kellet melegíteni mire "észhez" tért. A nálam megmaradt kondenzátorokból neki is felépítettünk egy sort. Adtam neki ~+6-8° előgyújtást és láss csodát az autója megtáltosodott.
Arra felhívom mindenkinek a figyelmét aki elfogad tőlem tanácsot, hogy csak akkor kezdjen bele ha valamilyen módon képes a + előgyújtás állításra. Lehet tökörészni vele de a kondenzátor feltöltési idejét mindenképpen kompenzálni kell! Azzal, hogy a nagysággal játszunk nincs semmi értelme mert ha kicsi és nincs eredmény. A másik verzió, hogy átesünk a ló túlsó felére és nem indul az autó mert olyan sokáig töltődik fel a kondenzátor hogy a dugattyú már átlép a holtponton. Ha nem kompenzáljuk a gyújtást lehet hogy elindul az autó és szépen ketyeg alapjáraton de fordulaton nem lesz képes a 30°-ig! elmenő előgyújtást elérni így az üzemanyag begyújtása késik a teljesítmény csökken a fogyasztás meg lerántja az alsónadrágot is rólunk.
Hát dióhéjban ennyi!
(#) kaqkk válasza ttindian hozzászólására (») Feb 20, 2013
A gyertya egy "szikraköz" elvileg végtelen az ellenállása . A 0 ohmos ellenállású gyertya azt jelenti , hogy a gyertya szárában nincs még + zavarszűrő ellenállás.
(#) ttindian válasza pjg hozzászólására (») Feb 20, 2013
Ertem olvastam , de tudtok valamit mondani a gyertyakrol miert olyan nagy az elenalasuk?
(#) pjg válasza ttindian hozzászólására (») Feb 20, 2013
Úgy tudom olyan gyertyát kell használni, amiben nincs zavarszűrő ellenállás. Tehát az ellenállása 0 Ohm.
(#) ttindian hozzászólása Feb 20, 2013
Helo
Atolvastam en is a topikot, azt szeretnem megkerdezni hogy szabade hasznalni elektromos szikra elosztasu autokon,
A masik bajom pedig az hogy kimertem a gyertyakat , de azokat a meromuszer a 2000K pozicioban meg nem tudta pontosan megmerni, szoval annal nagyob az ellenalasuk. Nem me"rtem oket uj korukban , de nem is idosek , meglehet hogy nem birjak az elektromos gyujtast, elhasznalodtak?
(#) zolibacsi válasza V L hozzászólására (») Nov 30, 2012
Van pár "kibelezett" pc. tápom....azt hiszem az ecu. szürését valahogy megpróbálom ezekből megoldani. Az inverternél kicsit gondban vagyok, a felvett áram miatt ha ide is valami L-C körös szűrést kell betenni. Egyébként az egész inverter trafóval kondistól mindenestől egy elpusztult szünetmentes táp fémházában van.
Minden testelést a ház egyik csavarjára lett rákötve ez a kasztnira is rá van kötve illetve az akksi negatív pontjára, illetve a motorblokkra is. Amíg nem volt a kasztnira is rákötve nálam a riasztó és a központi zár önállósította magát, na meg az ecu a mai napig is.
Valahol láttam egy olyan elrendezést hogy az inverter trafó és a diódahíd között volt még egy elválasztó 1:1 trafó is, de az lehet hogy az inverter trafó kímélésére volt?
Köszönöm a tippeket!
Ha jutok valamire beszámolok.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) V L válasza zolibacsi hozzászólására (») Nov 30, 2012
A zavarok annál erősebbek minél erősebb az áram, igen a mikroprogram eltéved, azaz megbolondul az ECU. A zavar bármelyik vezetéken, bejuthat, mindegy, hogy be vagy kimenet stb. Ezt a gyujtó kábelek árnyékolásával, az inverterkörbe épített zavarszűrővel, az ECU tápellátása elé tett zavarszűrővel lehet csökkenteni. (nem is olyan egyszerű ezért is kerülik a gyártók is.)- pl. a porszívók zavarszűrője, vagy a PC tápokból kinyerhető L, C alkatrészek is jók lehetnek ide is.
Ha 4db 5..10µF-et alkalmazol, fém dobozzal árnyékolod, amiben az inverter is benne van, akkor van esély a zavart megfogni. Sok sikert a munkához.
(#) zolibacsi válasza V L hozzászólására (») Nov 29, 2012
Nálam is működik, kb. 400 voltra feltöltve 47µF
ngk bp6es és bp7es -en szép kövér szikrák, viszont gyors elektróda fogyás. Ezeket próbáltam.

Egy öreg mitsu a kísérleti alany 1,5 12v (eci), a gyújtás még elosztós amibe sikerült mindent bele zsúfolni alkotóinak. Trafó, gyújtásmodul, főtengely és vez.tengely jeladó. (optikai)

Az ecu. nálam nem tilt le inkább "megbolondul" az az érzésem mintha valamelyik henger-(ek)
nél nem lenne szikra. De ez is randomra mikor milyen kedve van! Nem lehet fordulatszám, vagy terhelés, vagy fojtószelepálláshoz kötni. Volt olyan gyanum hogy a gyertya kábelek rendetlenkednek vagy a dióda sorról szökik el, de nem.

Szeretnék egy "ecu független" csak fhp.ra beállított gyújtást. Végül is csak egy plusz jeladó az elosztó fejbe, meg egy-két apróság....
(#) V L válasza zolibacsi hozzászólására (») Nov 26, 2012
Igen ezeket is ismerem. Az xxxµF-es kondit azt egy inverterrel a kisütés után arra a több száz voltra 10 milisecundum alatt kell feltölteni ami csak igen nagy árammal lehetséges. A több kilóvattos inverter üzemeltetésére (kb. mint egy hegesztőé) az eredeti akku, és generátor is kevés, és ha nincs aktív hűtése(pl. víz injektálva) akkor bármilyen anyagú a gyertya, mint egy hegesztő elektóda szétolvadna. Szóval a realitás az 50...200W-t amit érdemes a gyújtásra fordítani. Ehhez elegendő 5...20µF kondit 400...600V-ra feltölteni. és praktikusabb 4db 5uF, így is 5...600W csúcsteljesítményű inverter ajánlott. A Nissanom ECU-ja bizony igen zavarérzékeny, (könnyen tiltásba megy ha egy pillanatra ha zavart kap) ezért végül nem mertem kísérletezni ezzel a megoldással.
Ennyi plazmásításal egy-két gyertyahézag után állítással simán 20000Km-t jó a gyári 0ohmos gyertya is.
A téli melegítés lerövidítésére a motor hőérzékelővel párhuzamosan kapcsolva egy db 2Kohmos ellenállást az indítás után egy kapcsolóval, az elektronika kb. 15-20 fokkal melegebbnek látja a motort, és hamarabb visszaveszi a dúsítást. Ha elfelejtenénk kikapcsolni semmi baj mert a meleg állapotba ( 200...300 ohm) szinte bele sem szól.
(#) zolibacsi válasza mex hozzászólására (») Nov 14, 2012
Köszönöm a választ!

Hasonlót szeretnék: Bővebben: Link

Ezt láttátok már?

Üdv. zolibacsi
(#) mex válasza zolibacsi hozzászólására (») Nov 14, 2012
Berilliumbronz lesz az inkább. Hétköznapi szóhasználattal:rugóbronz. Régi deprez műszerekben található ilyen rúgóspirál, azok ebből az anyagból készültek.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) zolibacsi válasza Vakegér hozzászólására (») Nov 13, 2012
Szia Vakegér!

Ez már inkább inverteres plgy.-nek néz ki.

Készített már valaki itt a fórumon Krupa féle fire strom gyertyát?
Ha igen akkor beriliumrezet honnan sikerült beszerezni vagy miből lehet "kinyerni"?

Üdv.: zolibacsi
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) Vakegér válasza nyemi hozzászólására (») Nov 12, 2012
Ezt a szikrát mivel csináltad, csak kondi vagy inverteres plazmagyújtás?
(#) V L válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 10, 2012
Sziasztok a gyertya élettartama inkább növekszik, mert tisztább marad. A gyertyahézag után állítása régen minimum 5000Km után szükséges volt ma húszezer Km alatt sem fogy annyit, a problémát a szigetelő testre rakódott szennyeződés okozza.Ezért kell a csere és nem csak a hézag állítása. Persze ha nagy teljesítményű a plazma akkor fokozódhat az elektróda kopása de a mai üzemanyag árak mellett ha olcsó nulla ohmos-t akár 10000Km-két cserélni kell ami kb. 4000Ft költség, és a 100liter megtakarítás ez alatt az pedig 40000Ft, tehát bőven megéri a befektetés.
Arról nem is beszélve milyen jó hogy egy előzéshez nem kell vissza váltani.
A csak kapacitás növeléssel egy konkrét gyújtótrafó esetén a gyertya hézagot folyamatosan kell csökkenteni, mert a feszültség amire a trafó szekunder árama fel tudja tölteni az is csökken. Tehát van egy optimum, utána az energia sűrűség csökken mert az a feszültséggel négyzetesen, a kapacitással lineárisan nő.( A megoldás nagyobb teljesítményű trafó+elektronika, illetve a bonyorúltabb: dióda +kondi+inverter- de sajnos az érzékeny ECU-k- ezt nem bírják zavarvédelem nélkül!- csak porlasztós régi kocsihoz javaslom.)
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) amper_vadász válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 10, 2012
Krupa gyertya kevésbé kopik, és erősen ajánlott a FHP utáni gyújtásidőzítés is, ja és ez az ív a vízüzemre is hatékony már...
(#) zolika60 válasza nyemi hozzászólására (») Nov 9, 2012
Jól sikerült darab. Gratulálok hozzá. Ilyen üzemmódban meddig él egy gyertya?
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
(#) nyemi hozzászólása Nov 9, 2012
Sziasztok
Engedjetek meg nekem egy videót, hogy kicsit feldobjam a témát.
Íme
Köszönöm a figyelmet.

Üdv nyemi.
(#) Vakegér válasza illesoszkar hozzászólására (») Szept 15, 2012
Oszkár, eltévedtél az erdőbe!
(#) illesoszkar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 15, 2012
Ugyanazt a célt szolgálja mint az izzítás csak nagyobb hatékonysággal. de ehhez ismerni kell a dízelmotor müködését,üdv oszkár
(#) illesoszkar válasza Vakegér hozzászólására (») Szept 15, 2012
tévedsz ez ugyan azt a célt teszi mint az izzítás csak nagyobb hatásfokkal.próbáld levezetni magadba a dízel működési elvét,mert ha nem ismered akkor nem érted meg
Következő: »»   1 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem