Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Benéztem az előhívót! A POSITIV 20-hoz kell a nátron lúg. Ehhez valóban mosószóda kell.
Nicsak egy adatlap:
https://www.matrixelectronics.com/wp-content/uploads/2014/10/DEC-Ri...et.pdf 1%-os mosószóda (Na2CO3) oldatot ajánlanak elöhivásra: https://duckduckgo.com/mos%C3%B3sz%C3%B3da?iax=images&ia=images 2012-böl származó fólia 2024-es évben??? Sok sikert!!!
Előhívni a levilágított filmet nátronlúggal lehet. Itt egy leírás, mivel erősen lúgos, ezért kellő óvatossággal használható. leírás
Ha túl tömény az oldat gyorsan leold mindent, még azt is amit nem kellene, ellenkező esetben pedig nem lesz hatásos. Mivel régi a film, mindenképp arra is oda kell figyelni hogy a lemaradandó felületen ne maradjon egy vékony hártya szerű réteg. Esetleg egy puha szőrű ecsettel az előhívó oldatban lehet segíteni a teljes leoldását. A NYÁK maratáshoz pedig vagy vasklorid esetleg lehet kapni marató vegyszert is, bár ez véleményem szerin nem olcsó. Van még a sósav-hidrogén peroxid-víz keveréke. Ami gyorsan leoldja a felesleges réz felületet a lapról. Ennek a használatával is óvatosan mert egyrészt maró hatású, másrészt pedig klór gáz képződik a maratás során.
Sziasztok!
Nagyon régi beszerzés és most megtaláltam a "gurigát". Sajnos, waterbear 44 hónapja nem jelentkezett már be az oldalra (nem jelent jót )Kérdésem az lenne, hogy kell a filmet előhívni? Milyen hullámhosszú fényt kíván? Milyen anyag kell a levilágított fólia előhívásához? Egy kis darab fóliát még a napsütéses időkben kitettem a napra és szépen látszik a rajzolat, működik a fólia. Csak éppen a vegyi anyagok leírását nem találom a jegyzeteim között ![]() Megjegyzem, 1 év szavatosságot adott rá a gyártó. Postabélyegző szerint 2012.02.22.-én adták fel. ![]() Dupont honlapján és a gugliban sem sikerült megtalálnom a fólia adatlapját. Köszönöm! Imre A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2024
Üdv.
Valaki esetleg lötstop/soldermask fóliát nem akarna rendelni? Még lehet kapni ebben az idétlen világban... A lenti példa még él annyi változott, hogy nem 13 hanem 14EUR a méterár, de a postát továbbra is megspórolnánk.
Megjött a fólia. Teljesen rendben van, korrekt eladó.
Ha gondoljátok összefoghatunk majd egy nagyobb tétel rendelésére és akkor szétdobjuk a szállitást így a méterára durván 13chf a szállítás pedig 18chf/ahány rendelő. 1 hét alatt ideért. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2019
Megpróbálom a svájci céget. Kommunikáltam már velük, azt mondták nincs akadálya a rendelésnek. Végül is náluk is annyiba kerül mint az ebay-es eladónál, akivel azért utólag akadtak kétségeim (késett a csomag két hetet, állítólag elfelejtette, illetve adott ajándékba emiatt fél métert de mire ahhoz a tekercs belsején lévő fél méterhez értem, kiderült, hogy ott meg van gyűrődve). Annyi, hogy itt a posta a drágább a fólia olcsóbb, tehát ha összefogunk majd esetleg később, akkor megrendelek nagyobb tételt és ha szétmegy a posta több emberre, akkor ezzel járunk a legjobban (azon az áron adják, mint a TME-s 25méteres méterára).
Jelzek majd ide. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
Nem akartam vitatkozni, főleg mert én nem is dolgoztam ilyen fóliával, csak beleolvastam a Dynamask KM - Dynamask 5000 adatlapokba. Mindegyik ugyan azt írja.
Idézet: „Tapasztalatból írtam hogy működik mindkét folyamat külön külön is” Elhiszem, nem vitatom, csak az adatlapok tartalmára jegyeztem meg. A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2019
Tapasztalatból írtam hogy működik mindkét folyamat külön külön is , tovább nem ragoznám ...
És a meglepi hogy nálam 20 perc elég "sütés" volt a kikeményedéshez Idézet: Erre gondolsz ? lehetséges ... „A Dynamask KM megkötése intenzív UV-kikeményedésből áll, amit egy lehetséges UV-kikeményedés követ hőkezelés.” A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2019
Az adatlap is kétlépcsős folyamatot ír. 30 perc UV és 60 perc szárítás 145-155°C
A két megoldás külön külön is működik.Vagy -Vagy együtt használni felesleges időtöltés de szíved joga hogy fél óra uv után még be is égesd ... Mint írtam 8 évig használtam , te hány nyákot csináltál vele ?
Idézet: „A nyákot az Örs vezér tér környékén gyártattam le.” " A cikk írója " Olvasd el inkább az adatlapját a fóliának ... A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2019
Szia kaqkk
Ha nem veszed zokon, de bölcsebb lett volna, ha hallgatsz. Csak azt árultad el vele, hogy igen hiányos ismereteid vannak a fóliával kapcsolatban s ezt még terjeszted is. Az alábbiakban elolvashatod az eredeti használati utasításnak a kikeményítés fejezetét. Mely szabad fordításban a következőt tartalmazza: A Dynamask kikeményítésé kétlépcsős folyamat 1. Intenziv UV fényes kezelés (a cikk írója a HELLAS,márkájú UV fényforrással végezte a műveletet), mely 30 percig tart. Második lépésként szintén 30 percig 150 fokon kell melegiteni. A melegítést lehetőleg légkeveréses sütőben kell végezni, mivel a felszabaduló kondenzvíz károsan hat az érintkezők forraszthatóságára. Ha nem rendelkezel légkeverős szárítóval az UV-s folyamatot 1 órára növeld. 2.5 Aushärten Die Aushärtung von Dynamask KM besteht aus einer intensiven UV-Aushärtung, ggf. gefolgt von einer thermischen Aushärtung. Typische Aushärtungs-Zyklen beinhalten: 30 Minuten Belichtung auf unserem Gerät HELLAS und thermische Aushärtung bei ca. 150°C in einem Umluftofen mit Frischluftzufuhr. Wenn kein Umluftofen mit Frischluftzufuhr zur Verfügung steht, verlängern Sie die UV-Härtung. Ohne Frischluftzufuhr entstehen beim Härten im Ofen Verbrennungserscheinungen und Kondensatablagerungen auf den Pads, welche die Lötfähigkeit der Platte stark beeinträchtigen. 1991-ben a Kandeláber RT-től megbizást kaptam egy vezeték nélküli asztali lámpa megtervezésére. Olyannyira sikerült, hogy Aladin név alatt szabadalmaztatva lett. A nyákot az Örs vezér tér környékén gyártattam le. A nyákot ismeretlen eredetű lötstop fóliával készítették. Lásd melléklet.
Én 8 évig használtam mindkét fóliát és csak jót tudok róluk mondani , viszont a lötstop (zöld) 130 fokon beégethető 15 perc alatt . Én ezt a megoldást használtam gond nélkül (soha nem volt reklamáció) Az előhívás kézmeleg (maximum 30 fokos) előhívóval gyorsabb tisztább ,nekem egy egyszerű laposecset is elég volt hozzá . A többi munkafolyamat ugyanaz volt mint amit leírtál csak én 6 csöves arcszolit használtam a levilágításhoz (nagy felülete miatt)
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2019
Sziasztok
zolee1209 és gordonfreemN. Valójában ez a hozzászólásom a NYÁK gyártás oldalra tartozna, de az az oldal, már rég átment a szószátyár nosztalgiázó öregurak klubjába. zolee1209 ami a lötstop fóliát illeti lényegesen jobb minőségű mint a szitázott. Számomra az egyik nagy előnye, nagy lábszámú IC esetén nem kell szenvedni a pontos beillesztésre (a szitázottnál könnyen elcsúsznak a lábak) fóliánál úgy beilleszkedik mintha foglalatba tennéd. Nálad az a gond, hogy sütni akarod. Sütni csak a péksüteményeket, húsféléket stb. szokták. A lötstop fóliát polimerizálni kell UV segítségével. A következő módszert használom a fóliázásnál: Levágom a megfelelő méretű fóliát egy keskeny sávban lehúzom a matt fóliát (a fólia lehúzása ennél is és a kék fóliánál is problémás, a leghatékonyabb módszer a tapétázásnál használt sárga papírszalag, gond nélkül lehúzza). A fólia felvasalásához laminálót használok, melynek a takarólemezét leszedtem, igy közvetlenül hozzáférek a hengerhez. A fóliát ~5mm felületen kézzel rányomom a nyákra, majd megordítom a nyákot. A matt fólia lóg. Ebben a helyzetben annyit húzok le a fóliáról, hogy bedughassam a hengerek közé. A laminálót erősebb langyosra melegítem majd bedugom a hengerek közé mindeközben a lógó matt fóliát annyira húzom, hogy ne menjen a hengerek közé. Csak egyszer engedem át. Ez a módszer a kék fóliánál is alkalmazható, nem tapad oda idő elött nem lesz buborékos. Ezután levilágítom a forrasztó maszkot. (A levilágításhoz és a polimerizáláshoz egy ősrégi kvarclámpát használok.) Ezután a nátrium karbonát oldattal eltávolítom a lötstop réteget. Ha a keverék nem oldja le egyből miután a réteg jól megszürkült fogkefével lemosom. Ezután rögtön elkezdem a polimerizációt. Kvarclámpával 45-50 perc. Ennyi. Amint a mellékelt képen látható meglehetősen sok lyukgalvanizálandó furat található. Ezt a következő képen oldom meg: Injekciós tű segítségével egy kis pötty Easy Print fantázia nevű folyékony ónt cseppentek, majd egy megfelelő vékonyságú csupasz huzalt szintig becsúsztatva pákával vagy hőlégfúvóval mindkét oldalon beforrasztom. Ami a beszerzési lehetőséget A lötstop fóliát Szlovákiából rendeltem húzós szállítási díjjal. Kék fóliát Kínából díjtalan szállítás mellet. A lőtstop fóliát egy hét múlva megkaptam, rá két nappal Kínából is megérkezett a 2 tekercs kék fólia is. Az éasy print ónpasztát a Konthánál vásároltam. Reméltem használható a leírásom ÜDV. jano36 A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2019
Írtam ennek a platinenshopnak. Meglátjuk mit válaszolnak, ha gondoljátok összeállhatunk egy rendelésre hamarosan.
Ugyanis úgy nézem, ez se lenne drágább mint a TME-s rendelés, csak a postát kell feldarabolni. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2019
Én a csatolmány szerinti eljárást alkalmaztam. Ez volt az octamex oldalán elvileg. És valóban, ez is bungard. Kísérleteztem többféle idővel, hőmérséklettel, illetve tisztítási eljárással, de egyikkel sem értem el kívánt tartósságot. Addig általában nincs gond, amíg csak beforrasztom az alkatrészt, de ha ki kell szedni és takarítani a padeket, akkor rendszerint sérül. Nem tudom, egyáltalán lehet-e olyan tapadása, mint egy szitázott lötstop rétegnek. A mechanikai behatást is viszonylag jól bírja kikeményítés után, de ha meleg éri, akkor "fellazul". A sütést egy átalakított, PID szályzással ellátott konvekciós grillsütőben végzem.
Szia. Akkor alakulunk a mennyiséget nézve.
A többi tapasztalati dologgal várjunk meg egy tapasztalt fórumtársat. Egyébként dynamask ez is az is, szóval ugyanaz. Az előhivás utáni 30perces világitás és 1 órás 100fokos melegités meg volt? A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2018
Szia! Engem érdekelne 5-10m, de nem tudom, hogy jobb minőségű-e az octamexes fóliánál... Vagy sokat várok ezektől a forrasztásgátló maszkoktól, nem tudom.
Akárhogy variáltam az elkészítési technológiát, a réz rétegről relatíve könnyen eltávolítható pákával. A hordozón piszok módon tapad eközben, de a rézről hamar feljön ha pákával csuszatolom. Pl mikor ónszívó harisnyával takarítom...
Hello.
Info. Soldermask, forrasztásgátló fólia, lötstop. Mivel nem elérhető úgy fél éve az octamex oldal, kerestem alternativákat: Ez egy svájci cég: Bővebben: Link -szállitás Bővebben: Link -a fólia Ez elég drága: Bővebben: Link Ezt már én is próbáltam (ebay), teljesen korrekt eladó és jó minőségű fólia: Bővebben: Link Egyelőre ennyit tudtam kideriteni. Meg a tme-nél kapható nagy tételben: Bővebben: Link Ez 25 méter 95ezer ft. Ha összefognánk ez lenne a legjobb áron. Még árulni is megérné, hisz ebay-en 7500ft/m. Ez pedig 3800ft/m lenne. Nekem kellene ugy 2m egy kollégámnak 1m, még 23m-nek kellene gazda .Az adatlap szerint levilágitás és előhivás utàn kell még 30perc UV világitás, és 1óra 100°C fokon hőkezelés . Ha ez nem lehetséges akkor dupla idejű további UV világitás. 15°C maximum tárolasi hőmérséklet és 6hónap szavatosság, ellenben nálam több évre is jól működik. Szükséges még: 250-500mJ levilágitási energia és 360-400nm hullámhossz. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2018
Dry fólia kellene nekem is néhány méter. Budapesten van valakinek eladó?
Dry fólia lenne esetleg valakinek pár méter eladó Hatvan közelében?
éÉs tisztáznám, hogy nem olcsóbban kérném, mint az octamexes ár...
sőt némi felárat is értelmes keretek között hajlandó lennék kifizetni jelenlegi helyzetben. Ugyanis hétvégéig kellene. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2018
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok. Volna valaki aki tudna nekem eladni lötstop fóliát mondjuk 2xA4 méretben? 2db 100x250-es panelt kellene stoppolnom.
Sőt ha szorul a hurok akkir 1db A4-ből is kihoznám a szükségeset. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
Én meg ez és az között írtam, hogy külföldről nem rendelek, itthon meg akárhogy is nézem most már másodszor, csak 25 méteres tekercs van a TME-nél.
-------- Mindegy, miután nincs nagy érdeklődés, kiszálltam és megoldom máshogy. Ennyi volt.
Két hozzászólással a tied alatt tettem fel linket akár 1-5m -t is rendelhetsz
Én csatlakoznék ismét, az előbbi 3 méterre még mindég vágyom.
És tényleg. (A mindenhol DRY foliaként írt kütyü náluk csak fotorezisztként vagyon írva így a kereső nem talál rá, mindegy, ne menjünk bele mélyebben).
Akkor kezdjük előröl. Ha megveszem a jelen pillanatban 25406 Ft áron futó és raktáron is lévő tekercset, akkor a méterenkénti 1016 forintos + postaköltség áron érdekel valakit? Nekem elég 5 m, a maradék 20 szabad préda.
Az hogy hazai forgalmazásban nincs jelen, ez nem teljesen így van. A TME-nél lehetséges rendelést leadni, a DRY fóliára és a LÖTSTOP-ra is, igaz az ebay-nél jóval magasabb beszerzési áron.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)