Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 18
(#) Bender92 hozzászólása Máj 26, 2013
Sziasztok! Van nekem 2 db STK290-010 ic-m, nem talátam róla semmit hogy milyen célra használható. Valakinek van ötlete?
(#) reloop válasza Puklee hozzászólására (») Máj 5, 2013
Üdv! Következtetéses alapon olyan lehet mint az STK442-090, STK442-110. Azokhoz találsz kapcsolást. A tápfeszültsége +/-40-45V, követve a sorozat lépcsőit.
(#) Puklee hozzászólása Máj 5, 2013
Üdv! Van egy stk442-070 típusú ic-m sajnos sehol nem találtam róla sem adatlapot sem kapcsolást. Valaki tud erről az ic-ről valamit ? akar egy alapkapcsolás is jó lenne.
(#) szbalint25 válasza mineral hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Hali, figyi ezt a nyákot csináltam meg, ami a fájlban van. Kivetni valók?

stk4122ii.pdf

(#) mineral válasza szbalint25 hozzászólására (») Ápr 4, 2013
1. Megfelelő tápegység/tápszűrés alkalmazása.
2. Csipkebokorvessző!
3. Árnyékoét kábelek használata.
4. Füldhurok megszüntetése.
(#) proli007 válasza szbalint25 hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Hello! Nem találtál megfelelőnek, egy erősítős topikot az ezerből? üdv!
(#) szbalint25 hozzászólása Ápr 4, 2013
Sziasztok!

Nemrégen megépítettem az alábbi kapcsolást. Szép hangja van stb. csak az a gondom vele, hogy nagyon nagy az alapzaja.
A kérdésem az, hogy hogyan lehetne ezt a zajt csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni?
Köszi a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013

stk4122_3.jpg

(#) flashx hozzászólása Márc 21, 2013
Reloop kollégával megvitattuk a problémát és ő már az elején sejtette, hogy bedöglött az STK IC. Azóta a végére jutottam a témának. Tehát jött az erősítő egy túlhajtott és meghibásodott STK 4231II-vel. Én szépen kicseréltem az IC-t plusz azokat az elkókat, amiket magával rántott. Igen, ám, de a védelem reléje is féloldalasan szakadt volt, ami a kimenetet kapcsolta. Én meg terhelés nélkül szépen túlhajtottam az új IC-t, amit (szétszedve) a végfok tranzisztor-párokat hajtó tranzisztorok kipukkanásával jelzett. IC + relé csere és már működött is!
(#) reloop válasza flashx hozzászólására (») Jan 24, 2013
Ezek szerint a pozitív táp mérhető a kimeneten?
(#) flashx válasza reloop hozzászólására (») Jan 24, 2013
Az általad említett említett ellenállésok mind 4,7k-sok, rendben vannak. A potenciálok mindkét oldalon a következők: Az IC 7. (17.) lába: 71,2V (71,1V), az ellenállások közös kivezetései: 0V (0V), a második ellenállás második kivezetése: -68,1V (-68,2V).
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) reloop válasza flashx hozzászólására (») Jan 23, 2013
A bal oldali erősítő részt magyarázom. A TR8+TR9 és a TR10+TR11 tranzisztorokból álló teljesítményfokozatot a TR6 tranzisztor hajtja meg. Ennek van két soros munkaellenállása melyet az ajánlott rajz mint 4,7k-t jelöl. Lehet nálad kisebb értékű, mert itt 10mA a szokásos áram, ahhoz 3,3-3,6k ellenállás illene. Jelöltem, hogy durván 34-34V-nak kell esni mindkét ellenálláson. A TR7 darlington ad előfeszítést a teljesítményfokozat tranzisztorainak, rajta kb. 2V esik, ezért a 7. lábon -1V körüli feszültséget kéne mérni.
Azt gyanítom, hogy a 7. láb és negatív táp között nem folyik elegendő áram az említett ellenállásokon, ezért olyan vérszegény a kivezérelhetőség.
Keresd meg a két említett ellenállást, mérd meg az értéküket, majd áram alá helyezve az erősítőt, a rajtuk eső feszültséget. Kiderülhet, hogy szakadtak, vagy nem kapnak negatív tápot esetleg az után-húzó (47uF) kondenzátor zárlatos.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013

STK4231V.GIF

(#) flashx válasza reloop hozzászólására (») Jan 23, 2013
Nem egészen látom át működését, ha van időd, fűzhetnél hozzá egy kis kommentárt, sokat lehetne belőle tanulni. Milyen ellenállásokra gondolsz? A belső felépítés ábráján, vagy a minta áramkörön keressem?
(#) reloop válasza flashx hozzászólására (») Jan 18, 2013
Az nagyon nem jó. Az adatlapi belső vázlat alapján átlátod a működését? A kimenetnek ilyen mérési eredménynél a pozitív tápon kéne lennie.
A 7,17 lábakról a negatív tápra menő ellenállások megvannak? Ezekbe csatlakozik be a feszültség-utánhúzó kondenzátor.
(#) flashx válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2013
A 7 és 17. lábak +71 V-on vannak.
(#) reloop válasza flashx hozzászólására (») Jan 18, 2013
Az adatlapi kapcsoláson a 9. láb ad negatív tápot a nagyjelű erősítő munkaellenállásának. Ezek csatlakoznak a 7 és 17 lábakra. Megkapják valamilyen úton a negatív tápot?
(#) flashx válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2013
Némítás hatására a kimeneti jelszint a funkciójának megfelelően lecsökken, de ugyanúgy viselkedik, mint ahogy már írtam. Mint ha halkabbra venném... A 6. láb negatív tápfesz közelében (-68V), a 9. láb földpotenciálon van.
(#) reloop válasza flashx hozzászólására (») Jan 17, 2013
Szia! Az erősítő mit kezd a némítás funkcióval? A 6 és 9 lábak negatív táp közelében vannak?
(#) flashx hozzászólása Jan 17, 2013
Sziasztok!

Egy igen érdekes hiba kapcsán kérném a segítségeteket!

Hozzám került javításra egy végfok hibás Soundwave AA-4000 erősítő.
A benne található, egyszer már cserélt STK4231II IC belülről meg volt égve, DC-t adott a kimenetre. Kicseréltem STK4231V-re a jobb hangminőség érdekében, az áramkörét megnéztem, ki van építve a plusz szükséges rész. Volt pár púpos, égett elko, ezeket is cseréltem. Ezen kívül a védelem reléjének egyik kontaktusa szakadt volt, ezt is cseréltem.

A jelenlegi állás: Az erősítő a bemenetére kapcsolt szinusz jelet csak nagyon kis hangerőn adja ki torzítás mentesen, ha feljebb csavarom, a szinuszjel átmegy olyan formába, amit alul áteresztő szűrő csinál a négyszög jelből. Az erősítő IC bemenetére a jel még torzítás mentesen érkezik, igaz van egy kis DC komponense (kb. 300mV), ami csak az IC bemeneti lábán tapasztalható. Fontos még, hogy az erősítő csak halkan szól, a kimenet kb. 1,8 Vpp-re kúszik fel, erős torzítás mellett. DC csak 100mV megy a kimenetekre. Mind a két oldal ugyanígy viselkedik. Tápfesz +- 72V, amit az STK IC rendesen megkap.

Szerintetek mi lehet a gond? Szívesen veszek minden gondolatot a téma kapcsán!
(#) Jax válasza peter810 hozzászólására (») Jan 3, 2013
Szia!
Ha sötétben tapogatózol, nézd meg, mit kapcsol a relé, aztán kezdd el visszafelé nézni a nyákot. Próbálj kapcsi rajzot készíteni és ha úgy ahogy kiderült mi vezérli, ellehet kezdeni keresni a hibát.
Kondenzátor, vagy ellenállás, ha tönkre megy, látható jelei vannak többnyire, szóval több mint valószínű, hogy valami dióda, tranzisztor, vagy valami más félvezető lehet a baj okozója. Esetleg védelemből csinálja, az esetben zárlat lehet valahol, vagy túl van vezérelve a végfok, stb.
Én valahogy így esnék neki!
Üdv.: Jax!
(#) peter810 hozzászólása Dec 30, 2012
Szevasztok Péter vagyok.
Minap szereztem egy Hitachi ha-3 stereo erősítőt végfok hibával.A két végfokot kicseréltem és mikor bekapcsolom a mágnes kapcsoló nem húz be és nem szól.a végfokok ugyan arra a típusra lettek kicserélve (profi módon) (STK 4044 II) mi lehet a baj merre keresgéljem?köszönöm válaszotokat.
(#) fecameca válasza vipera1997 hozzászólására (») Dec 1, 2012
Akkor az nagyon megéri. Az STK-k azok a hybrid IC-s korszakból itt ragadt dinók. Szedtem már szét, vagy SMD-kből, vagy tok nélküli SMD-kből vannak összerakosgatva, és a rossz ponthegesztéseknél fordulhat elő kontakthiba.
(#) vipera1997 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 1, 2012
a tda-ról mondanék pár szót igaz nem ide tartozik.Nekem nagyon tetszik a hangja és teljesítménye
db-ja kb 1000Ft
Üdv
(#) fecameca válasza csady hozzászólására (») Nov 30, 2012
Nem tudtam, hogy a TDA 7294 100 Wattos, csak azt nem tudom, mibe kerül? A TDA sorozat minden tagjával eddig meg voltam elégedve. Az STK nem rendes IC, hanem hibrid áramkör! Kész kontakthibafészek. Tapasztaltam. Amit helyette vettem 1 évre rá minden ok nélkül újra elfüstölt.
(#) csady válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 30, 2012
Sajnos az eredeti már nem rendelhető nem tudom beszerezni.
(#) Gery78 válasza csady hozzászólására (») Nov 30, 2012
Helló!

Én is építettem STK-val végerősítőt, csak én az STK-4042XI-es típust építettem meg. Egy II-es végű típusnak kevésbé örültem volna mint a XI-nek, mert a II-es gyengébb hangminőséget produkál. A THD az a Total Harmonic Distortion rövidítése, és ez az erősítő harmonikus torzítására utal. A XI-es típus sokkal komolyabban van megépítve (válogatott alkatrészek) ezért jobb a THD-je, ezért szebben is szól. A 8-as és a 11-es láb közé beépített ellenállat és kondi szerintem egy nagyfrekis negatív visszacsatolás, és a gerjedést hivatott gátolni, ha jól gondolom, de javítsatok ki, ha nem így van.

Ha egy mód van rá, (és be tudod szerezni) én inkább az STK4036X-et javasolnám beépíteni, pláne, ha az volt eredetileg is az erősítőben.
(#) csady válasza köbzoli hozzászólására (») Nov 30, 2012
STK4036 II
STK4036 X

Megvan mindkét STK-nak a kapcsolása. Annyi a 2 között a különbség hogy a THD:

STK 4036 II THD: 0.3%
STK 4036 X THD 0.008%

Ez igazából mit is jelent?

A másik kérdésem. összehasonlítottam a 2 kapcsolást minden megegyezik csak a 8-as és 11-es lábra nincs kötve semmi (STK 4036 II esetében.) 8-as és 11-es lábra van 1Kohm-os ellenállás és egy 100pF kondenzátor. (STK 4036 X esetében. )

a 4036II-t beépítem és a 8, 11-es lábát nem forrasztom be akkor gondolom működnie kell. Jól gondolom ?
(#) köbzoli válasza csady hozzászólására (») Nov 30, 2012
Bővebben: Link

A másik témában töröltem, egy kérdést csak egy helyre ..
(#) reloop válasza csady hozzászólására (») Nov 30, 2012
Nehezen pótolható végfok IC-k helyére: Bővebben: Link
(#) csady válasza reloop hozzászólására (») Nov 30, 2012
Köszönöm! Belső felépítésére lennék kíváncsi ellenállások,kondik stb. kapcsolására ami gyárilag be van öntve. Nem szívesen szedném szét ez az egy darabot ami itthon van.
(#) csady válasza fecameca hozzászólására (») Nov 30, 2012
Köszönöm a választ! Esetleg egy olyan kapcsolás keresésében tudsz nekem segíteni ami kb akkora teljesítményt képvisel mint az STK 4036X *(2db stk van az erősítőbe.) ??
Köszönöm előre is. (Van itthon 4db tranzisztor valamikor egy erősítőbe volt benne csak szétbontottam. 2db BDW84C,2db BDW83C )
Lapozás: OK   1 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Jún, 20. Csü
12:05:22
Jelenleg 384 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu