Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Unitra AS632-es tuner áthangolása
 
Témaindító: lui144, idő: Ápr 21, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) FAZ1 válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Ez biztos?

Éppen nemrég szedtem ki a 3 (szinte mindenki által) jelzett kerámia-kondenzátorokat,
a C1 (20pF); a C9 (16pF) és a C13 szintén (16 pF). Ha így visszateszem a rádióba a tunert, a CCIR sávban rögtön működnie kellene?
De mi van akkor, ha a C14 trimmer helyére (3-10 pF) helyett egy másféle értéket teszek be?
(pl. 6-30 pF-et?). Mivel itthon másom nincsen.

Mikor a régit kiszedtem - egy kissé megsérült.
(#) Fantasy válasza FAZ1 hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Már éppen lefényképeztem a saját készülékemben, hogy melyik azok a kondik amiket ki kell szedni, az általad felrakott képen be is karikáztam pirossal. Ezek után vissza kell tenni a rádióba a helyére. CCIR sávban lesz, de nem sok minden fog még így szólni, hangolni kell! A C14-et nem kell kiszedni, mint ahogy egyik trimmer kondit sem, illetve semmi más alkatrészt nem kell cserélni. Elvileg jó lesz a 6-30pF-is, csak még finomabb kézmozdulatokra lesz szükség annak hangolásakor, ugyanis nagyobb kapacitást fog át. Tessék megnyitni az előző oldalon levő általam felrakott pdf-et, igaz hogy lengyel, de fordítóval meg lehet érteni, és az alapján be lehet állítani, nem egy nagy dolog, és jó lesz.
(#) Fantasy válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
pirossal bekarikázva
(#) Fantasy válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Beállítás : A hangolófeszültség 3-25Vközött van.
Természetesen a dobozkán rajta legyen a teteje!
108Mhz a skála végén a C14-el, 87,5MHz-et L5-el állítjuk be.
Érzékenység a felső (108MHz) tartományban C2 és C10 trimmerekkel, alsó (87,5MHz) tartományban L1 és L4 tekercsekkel. Egymásra lehet, hogy hatással vannak a hangolóelemek, ezért lehet , hogy többször is játszani kell velük. A térerőmérő ledsor nagyon hasznos tud lenni az érzékenység beállításakor.
(#) FAZ1 válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Okés! Pontosan ezeket szedtem ki.
(#) FAZ1 válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 15, 2024 /
 
Egyenlőre semmit sem csinál az elvileg "áthangolt" szerkezet. A szokásos URH zaj megjelenik, de utána "se kép, se hang". (Illetve - a hang az maga a sustorgás).
Holnap talán megnézem, hogy egyáltalán hangolófeszültség van-e?
Sajnos én csak "süketben" hangolok, mivel semmiféle ehhez szolgáló műszerem az nincs.

Még az áthangoló (OIRT-CCIR) konverteres kisérletezgetése közben teljesen széthangoltam.
(#) Fantasy válasza FAZ1 hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Ahogy írtam korábban: a kondik kiszedése után a ccir sávban lesz, de mindenképpen hangolni kell!
Úgy egy kicsit nehezebb lesz, hogy szét lett tekergetve a konverteres kísérletezéssel, de egyébként annál nem kellett volna semmihez sem hozzányúlni, annak pont az a lényege, hogy a tuner érintetlen marad.
Három ilyen készüléket hangoltám át kb 10 éve műszer nélkül, és azt mondom, hogy tökéletesek lettek, egy darab drót az antenna, érzékenységük kiváló, simán veri néhány mai rádióét.
A 3-ból 1 nekem is olyan volt, hogy előttem már piszkálták a tunerjét, azt azért macerásabb volt áthangolni.
A te esetedben, a kondik kiszedése után a ccir sávban a zaj mellett legalább egy erősebb adó hangját kellene hallani ha nem is teljesen tisztán, feltéve ha amúgy a tuner működőképes volt, és nem sérült meg semmi a ki és visszaszerelés során. Az oszcillátor trimmerrel kellene játszani első körben, lehetőleg ne fém csavarhúzóval, hanem valami műanyag vagy más nem vezető anyagból készült laposra köszörült végű pálcával.Ha tudod, hogy a sávban melyik adónak hol kell szólni, akkor műszer nélkül is be lehet hangolni, segítség lehet hozzá egy működő rádió. Először az oszcillátorral kell a sáv két végét beállítani, majd a többi kört maximumra hangolni.
(#) FAZ1 válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Annyira nem értek hozzá, mivel nem vagyok rádióműszerész, ráadásul nem URH-s téren, tehát - valójában még azt se tudom, melyik lenne a tunerben az oszcillátor-kör? Ha jeleznéd, melyik tranyó környezetében van, és mivel (C vagy L elem) hangolható? ...
Műanyag (plexi) hangolópálcám viszont van, egy EMG-s havertól kaptam - még a '80-as években.
A ki-és beszerelés nem hiszem hogy ártott neki, mivel az alsó hátlap levétele után rögtön adta magát az a néhány fémtüske, amin keresztül az egész cucc az alaplappal kommunikál. (csupán egyetlen tüske volt "rejtve" a kereszttartó alatt, de kiforrasztásával megoldottam azt is)
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem