Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 17. Csü
21:43:56
  Jelenleg 736 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » SMD LED-hez tápegység és fényerőszabályzó »
SMD LED-hez tápegység és fényerőszabályzó  
Témaindító: tibcsi62, idő: Ápr 25, 2010
Témakörök
Technika » Fénytechnika
Lapozás Méret:     2 / 2
(#1075015) m4dnbri válasza gabi20 hozzászólására (#696006) Válasz • Okt 4, 2011
Hello!

Néhány (max. 5) ledből álló lámpát szeretnék készíteni, amit 9V-os telepről üzemeltetnék, de nagyon fontos, hogy a fényerejét tudjam szabályozni. Egy PWM megoldás van is itt a fórumon (PWM), de van néhány kérdésem.

Vajon elég-e ide 9V 12 helyett? Ha nem megy, akkor tud valaki javasolni megoldást? (Persze: használjak vagy 8db 1,5V-os elemet, de tegyük fel, hogy az amellett, hogy nem gazdaságos, nem is megoldható . )

Aztán (ne röhögj ki! ), hogy a rajzon C1=0,1 és C2=0,01? Ez kicsit mellbe vágott, mert nem láttam még 0,1 farádos kondenzátort (persze ez simán lehet az én hibám is). Benéztem volna valamit? 0,01 megvan 10 000µF néven, de ez a max, amit láttam. Lehet, hogy nem is farádban értette? Alu elektrolit kondenzátor persze lehet, de fogalmam sincs, honnan vehetnék amellett, hogy az építés költségét drasztikusan emelné.

Előre is köszönöm a segítséget!

(#1075053) Novak válasza m4dnbri hozzászólására (#1075015) Válasz • Okt 4, 2011
Ilyen esetben, amikor 0,1-et, illetve 0,01-et látsz, az szinte kivétel nélkül µF-ban értendő. Tehát 0,1 = 100 nF, 0,01 = 10 nF.

(#1075066) m4dnbri válasza Novak hozzászólására (#1075053) Válasz • Okt 5, 2011
Köszönöm. Volt egy sejtésem, hogy ekkora kondenzátorokat talán fel se lehetne tölteni 12V-tal, de az alapértelmezett prefixre esélyem se volt.

(#1075104) cimopata válasza m4dnbri hozzászólására (#1075015) Válasz • Okt 5, 2011
Ez a megoldás nem fog jól működni.
A kapcsolás motorok meghajtására alkalmas, valaki nem hozzáértő tetszése szerint átalakította csak arra nem gondolt hogy ez így hülyeség.
Addig oké hogy PWM vezérlő csak nem áramgenerátoros.

Javaslom keress más megoldást van néhány ilyen topik a fórumban.

(#1076595) m4dnbri válasza cimopata hozzászólására (#1075104) Válasz • Okt 8, 2011
Tényleg másikat választottam, amit ebben a topicban találtam és lm317t-re épül. Néhány megvalósításbeli problémám akad is vele, de nem elektronikai jellegű. Pl. csak 25 kOhm-os potmétert tudtam beszerezni, ráadásul maga a pot nem trimmer, szóval a dobozkához képest túl nagy, ahogy az a kétállású, billenő kapcsoló is, amit szintén vennem kellett. A felhasználást tekintve egy egyszerű, de szintén kétállású apró nyomógomb megtenné, de csak olyan van, amihez külön vezérlő elektronikát kellene építeni, amihez viszont semmi kedvem és meg se éri a fáradtságot, bár ha kapok hozzá segítséget, lehet, hogy rögtön meggondolom magam.

Arra gondoltam, hogy mielőtt nekiveselkedem az építkezésnek, 3D-ben lerajzolom az egészet és megkérdezem itt a szakikat, hogy működőképes lesz-e, ha tényleg össze is rakom. Kaphatok előzetes instrukciókat? Aztán jöhetnek a képek is (vajon hol nem törlik idővel?).

(#1102182) gabor128 Válasz • Nov 17, 2011
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy van több LED-em, mindegyikhez van egy-egy ellenállás berakva. Ha megpróbáljuk elképzelni a kapcs rajzot, akkor az egyes LED-ekhez van 1-1 tranyo beépítve, melyek emittere közvetlenül a Föld-re megy. Ezeket vezérelném Pic-el (fontos a 0-5V). Ezek párhuzamosan vannak kapcsolva. A LED a másik végére menne a táp ugye. Nos a másik végére szeretnék valami olyan megoldást, hogy 2, vagy 3 párhuzamosan kötött ellenállást rá tudjak kapcsolni egyesével, vagy egyszerre az összes LED-re sorosan. Ezzel az össz áramukat tudnám állítani 2 vagy 3 fokozatban.
Ezt mivel lehetne kapcsolni?
(Tranyora gondoltam, de a UBE szintje el lesz tolva pl.9V-os táp esetén, ami nem igazán illeszkedik a Pic kimenethez.
Magyarul a LED anód és katód felőli részét is szeretném be-, illetve kikapcsolni. Az alsó rész az funkcionális Led vezérlés lesz. A felső rész pedig fényerő állíáts. Már nézelődtem a témában. Úgy tűnik, hogy a fix táp jöhet szóba. Az alsó vezérléssel pedig nem akarom a fényerőt állítani, mert interferenciát fog okozni. Mindenképp kell a felső részre egy független állítási lehetőség.
Valakinek ötlet?

(#1221659) Jhondoe83 Válasz • Máj 3, 2012
Egy hasznos cikk, amit a LED tápegység kiválasztásáról tudni érdemes.

Következő     2 / 2
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu