Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 17. Csü
21:56:12
  Jelenleg 750 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Ledek, kapcsolók »
Ledek, kapcsolók  
Témaindító: Gab2, idő: Ápr 10, 2006
Témakörök
Analóg áramkörök » Egyéb
Alapismeretek » Egyéb
Lapozás Méret:     2 / 2
(#727528) Norberto válasza kormoran hozzászólására (#727518) Válasz • Jún 5, 2010
Bővebben: Link

Itt leírtam nemrég egy illetőnek, hogy miként lehet megtudni egy LED adatait.

Egyébként pedig, ha áramgenerátorral hajtod meg a LED-eket, mint ahogyan azt célszerű is, akkor nem fognak megsülni, sem túlfeszültséget kapni.

Ezen általános típusoknak amúgy 20 mA-es áram szükséges általában.

(#727536) kormoran válasza Norberto hozzászólására (#727528) Válasz • Jún 5, 2010
Köszönöm a segítséget.
Egy másik típusnak az adatlapján találtam olyan angol nyelvű adatokat, hogy Max Continuous Forward Current, Max Peak Forward Current, és Reverse Voltage. Az első a max. áramot jelöli? A másik kettőt nem tudtam lefordítani.

(#732159) kormoran Válasz • Jún 12, 2010
Sziasztok!

Ilyen paraméterekkel rendelkező led-eket szeretnék párhuzamosan bekötni 9V-os elemre:

* nm: 390~395
* Nyitó feszültség (V) : 3.2 ~ 3.8
* Max Power Dissipation : 80mw
* Max Continuous Forward Current : 30mA
* Max Peak Forward Current : 75mA
* Reverse Voltage : 5~6V

Ha jól tudom a Max Continuous Forward Current a leden átfolyó áram maximumát jelenti. Ez esetben az előtét ellenállás kiszámolásánál ha 30mA-rel számolok nem fog tönkremenni a led? Vagy érdemes néhány mA-rel kevesbbel számolni?

(#753574) Benőőő Válasz • Júl 14, 2010
Hali!

Azt szeretném megkérdezni hogy 5 LED-et hogyan lehetne a legegyszerűbben, ki/be kapcsolóval működtetni.
2db AAA-s elemre gondoltam, lehetőleg NYÁK nélkül(ha lehet), jah és amúgy sisakba akarom beépíteni.

Hálás köszi előre is a választ.

(#753578) _JANI_ válasza kormoran hozzászólására (#732159) Válasz • Júl 14, 2010
Inkább 20mA-ra méretezd az ellenállásokat.

(#753574) Benőőő:
Hogy hogyan tudod a LED-jeidet egyszerűen bekötni azt inkább a LED-jeid nyitófeszültsége határozza meg. PL: Hiába szeretnél kék LED-eket 3V-ról üzemeltetni. Mert a kék LED nyitófeszültsége 3V és 5V között van ( típustól függően ). Igy nem lesz elég áram a LED meghajtására. ( Persze vannak kapcsolások amikkel akár 1.5V ról is kényelmesen és gazdaságosan meg lehet hajtani 4-5DB LED-et... De ez más téma. ) Piros, Sárga és Zőld LED-ekkel még megoldható lenne. De ezeknél is illik soros ellenállást beépíteni a LED-ek elé. A szükséges ellenállást az R= ( UT - Uled ) / I képlettel tudod kiszámolni. Az UT a tápfeszültség, az Uled a LED nyitófeszültsége. Az I a LED árama AMPERBAN kifejezve. De inkább olvasd át ezt a cikket! ( Bővebben: Link ) Részletesen le van írva minden... A kapcsoló bekötése szerintem nem fog már gondot okozni.

(#790073) DuuD Válasz • Szept 3, 2010
Sziasztok!
Tamadt egy eleg orult otletem. Ki akarom iktatni a kocsimbol a sluszkulcsot. BMW-be lattam azt a megoldast, h egy adott resbe be kell helyezni a taviranyitot es csak meg kell nyomni a START gombot es burran is a kocsi.
Eloszor arra gondoltam, h egy olyan kis magneses kapcsoloval oldom meg a kontakt kapcsolasat, de ez hamar elvetodott, mivel kevesbe lopasgatlos .
Par nap mulva mentem haza es a kaputelefonnal azt a kis kek bigyot, a belepteto korongot hasznalva gondoltam arra, h miert ne lenne jo ehhez az otlethez es itt akadtam el ).
Meg lehet ezzel oldani, h folyamatosan zarja az aramkort?
Ha vki tudna segiteni megerteni ezt a technikat, esetleg szolgalni egy kapcsolasi rajzzal, illetve mas, jobb otlettel, azt megkoszonnem ;).
DuuD

(#792185) augre Válasz • Szept 7, 2010
sziasztok!

létezik-e olyan kapcsoló, amely 5V feszültség esetén zár egy másik áramkört?
egy kis cifra bele: másodpercenként akár 30-40-szer is.

milyen néven fut, ha létezik?

(#792191) Stewe válasza augre hozzászólására (#792185) Válasz • Szept 7, 2010
Az ilyesmit általában elektronikusan szokták megoldani, tranzisztorral, tirisztorral, triakkal, IGBT-vel a teljesítményigénytől függően. Ezt a sebességet mechanikusan csak a reed reléről tudom elképzelni. Létezik ugyan a rezgőnyelves jelfogó, amit régebben elektromechanikus erősítőként használtak, de beszerezhetetlen.

(#792307) Penge88 Válasz • Szept 7, 2010
Hali! Kapcsoló téma, szóval felvetem ide. Olyan forgókapcsolót keresek, ami 3 v. 4 állású, de minden állásban 2-3 áramkört tudnak kapcsolni. Milyen fajták léteznek és hol tudok ilyeneket beszerezni? VÁlaszt előre is köszi!

(#792315) köbzoli válasza Penge88 hozzászólására (#792307) Válasz • Szept 7, 2010
Itt van De van olyan témánk, "ez hol kapható.."

(#792326) Penge88 válasza köbzoli hozzászólására (#792315) Válasz • Szept 7, 2010
Köszi a gyors választ!!

(#801319) Eagleprofeta Válasz • Szept 21, 2010
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy ledet szeretnék bekapcsolni egy 3voltos elemről egy mágnes segítségével. Úgy, hogy amikor a mágnes valami fémmel érintkezik, akkor kapcsoljon csak be a led. Pont mint a Step up 3D-ben. Megoldható-e, vagy a led mindig világítani fog?

Következő     2 / 2
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu