Köszönöm a segítséget.
Egy másik típusnak az adatlapján találtam olyan angol nyelvű adatokat, hogy Max Continuous Forward Current, Max Peak Forward Current, és Reverse Voltage. Az első a max. áramot jelöli? A másik kettőt nem tudtam lefordítani.
Ilyen paraméterekkel rendelkező led-eket szeretnék párhuzamosan bekötni 9V-os elemre:
* nm: 390~395
* Nyitó feszültség (V) : 3.2 ~ 3.8
* Max Power Dissipation : 80mw
* Max Continuous Forward Current : 30mA
* Max Peak Forward Current : 75mA
* Reverse Voltage : 5~6V
Ha jól tudom a Max Continuous Forward Current a leden átfolyó áram maximumát jelenti. Ez esetben az előtét ellenállás kiszámolásánál ha 30mA-rel számolok nem fog tönkremenni a led? Vagy érdemes néhány mA-rel kevesbbel számolni?
(#753574) Benőőő:
Hogy hogyan tudod a LED-jeidet egyszerűen bekötni azt inkább a LED-jeid nyitófeszültsége határozza meg. PL: Hiába szeretnél kék LED-eket 3V-ról üzemeltetni. Mert a kék LED nyitófeszültsége 3V és 5V között van ( típustól függően ). Igy nem lesz elég áram a LED meghajtására. ( Persze vannak kapcsolások amikkel akár 1.5V ról is kényelmesen és gazdaságosan meg lehet hajtani 4-5DB LED-et... De ez más téma. ) Piros, Sárga és Zőld LED-ekkel még megoldható lenne. De ezeknél is illik soros ellenállást beépíteni a LED-ek elé. A szükséges ellenállást az R= ( UT - Uled ) / I képlettel tudod kiszámolni. Az UT a tápfeszültség, az Uled a LED nyitófeszültsége. Az I a LED árama AMPERBAN kifejezve. De inkább olvasd át ezt a cikket! ( Bővebben: Link ) Részletesen le van írva minden... A kapcsoló bekötése szerintem nem fog már gondot okozni.
Sziasztok!
Tamadt egy eleg orult otletem. Ki akarom iktatni a kocsimbol a sluszkulcsot. BMW-be lattam azt a megoldast, h egy adott resbe be kell helyezni a taviranyitot es csak meg kell nyomni a START gombot es burran is a kocsi.
Eloszor arra gondoltam, h egy olyan kis magneses kapcsoloval oldom meg a kontakt kapcsolasat, de ez hamar elvetodott, mivel kevesbe lopasgatlos .
Par nap mulva mentem haza es a kaputelefonnal azt a kis kek bigyot, a belepteto korongot hasznalva gondoltam arra, h miert ne lenne jo ehhez az otlethez es itt akadtam el ).
Meg lehet ezzel oldani, h folyamatosan zarja az aramkort?
Ha vki tudna segiteni megerteni ezt a technikat, esetleg szolgalni egy kapcsolasi rajzzal, illetve mas, jobb otlettel, azt megkoszonnem ;).
DuuD
létezik-e olyan kapcsoló, amely 5V feszültség esetén zár egy másik áramkört?
egy kis cifra bele: másodpercenként akár 30-40-szer is.
milyen néven fut, ha létezik?
Az ilyesmit általában elektronikusan szokták megoldani, tranzisztorral, tirisztorral, triakkal, IGBT-vel a teljesítményigénytől függően. Ezt a sebességet mechanikusan csak a reed reléről tudom elképzelni. Létezik ugyan a rezgőnyelves jelfogó, amit régebben elektromechanikus erősítőként használtak, de beszerezhetetlen.
Hali! Kapcsoló téma, szóval felvetem ide. Olyan forgókapcsolót keresek, ami 3 v. 4 állású, de minden állásban 2-3 áramkört tudnak kapcsolni. Milyen fajták léteznek és hol tudok ilyeneket beszerezni? VÁlaszt előre is köszi!
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy ledet szeretnék bekapcsolni egy 3voltos elemről egy mágnes segítségével. Úgy, hogy amikor a mágnes valami fémmel érintkezik, akkor kapcsoljon csak be a led. Pont mint a Step up 3D-ben. Megoldható-e, vagy a led mindig világítani fog?