Átnézegettem a pdf-et. Ha jól gondolom akkor az MC34063A step-down konverter állít elő +2,5V-ot. Valamit ír, bár nem 100% az angolom, hogy azért +2,5V, mert a fűtésnél a GND pont -0,7V, a D17 és D18 diódák miatt, tehát a fűtőszálon +1,5V halad. Én kiragadtam a rajzból a lényeget és a két diódát is áthelyeztem, sorba a kimenettel. Szerintem így jó kellene, hogy legyen, bár nem bánnám, ha valaki lektorálná, aki nálam jobban ért hozzá.
Két kérdés:
1 - IV-6 -os csövet használsz? IV-4 -nél 0.85 <= Uf < 1.15V
2 - Multiplexálva vezérled? Ha multiplexálva vezéreljük, akkor, ha nem kell egy csőnek kijelezni, le kell zárni. Erre volt jó, hogy a főtés (egyben katód is) magasabb potenciálon volt, mint a rács.
Multiplexálva:
IV-6 -ra a fűtés feszültsége 1V + 2 * Ud(6*50mA) = 1V + 2* 0.55V = 2.1V. Erre kellene beállítani a fűtés tápot. Az R3 -öt 1.5k -ra cserélném. A D17 és D18 diódákat visszaraknám a földhöz.
Nem multiplexálva:
Egy diódát (0.55V*300mA=165mW) meg lehet spórolni. A fűtőfeszültséget 1.55 V -ra beállítani, ekkor R3 520 Ω lenne.
Az anód tápot is kapcsolóüzemű táppal kellene előállítani. Ld. IC4 és kapcsolódó elemek. Az IV-4 -hez 30V anód táp kell, az R7 2k2 és R8 50.6 k.
Ellenállás könnyebb cserlni, mint franszformátort.
Igen, IV6-ot használok és a szegmens és rácsfeszültség multiplexálva van, a fűtés viszont konstans. Lezárás meg hasonló dolgok nincsenek, de ennek ellenére sem szellemképes. Úgy jól működik ahogy van, csak az LM317 melegedése az egyetlen bajom.
Idézet: „ Egy diódát (0.55V*300mA=165mW) meg lehet spórolni. A fűtőfeszültséget 1.55 V -ra beállítani, ekkor R3 520 ? lenne.”
Nem tudja valaki ,hogy hol, lehetne beszerezni IV-18 csövet? Vagy nincs valamelyikőtöknek a porosodóban? Vagy nem tudja valaki, hogy milyen műszerekbe/ gépekben használtak ilyet?
Pont tegnap néztem, hogy hemzseg tőle az ebay.com. Ha jól emlékszem olyan 4000Ft-nyi dollárért találtam a legolcsóbban, bár elég felületesen szemlélődtem, mert mást kerestem.
Mielőtt élesben indítod mérd ki a feszültségeket. A diódán eső feszültség csak adatlapból származik, így kisebb eltérések is adódhatnak. Nem mérésen alapuló adatokat adtam meg, csak számoltam...
Szerintem az IV-6 -kapcsolás és progi jó lesz, csak a feszt és az áramot kell belőni hozzá, mert ezeknek kevesebb is elég. (5v) szépen világít.
Nekem is van egy pár
Viszont már 2010 óta várok egy normális kapcsolásra, már el is kezdtem összerakni egy kapcsolási rajzot, de lehet, hogy megvárom az itteni fejlesztést.
Üdv
Hp41c több heti munkájának eredménye, hogy ma elkészült egy IV-6 csöves óra nyák "prototipusa" . Már csak beültetésre vár, és kiderül hogy működik-e.
Össze van integrálva a Patexati által, -Z573 nixi alá tervezett RGB alávilágítással is. 4 nyomógomb kapott rajta helyet, így már lehet a beállításokban előre-hátra léptetni. Mivel smd alkatrészekre lett tervezve, így a könnyebb beültetéshez készült hozzá stencil is.
És egy két kép, amin látható még egy IN-13 Nixie Thermometer nyákja is.
Nem néztem még meg a meghajtó adatlapját, mert telefonról vgyok, de mekkora feszültség kapcsolására képes? Én UDN2908-at használtam talán a tesztek során. Az 50V-ig jó, de ekkora feszültség mellett még nem volt kellő fénye a csöveknek. 60- 70V kellene, adatlap is említi...
Sziasztok!
Látom szépen alakulnak a vfd csöves óra tervek!Kapcsolási rajzban tudnátok nekem segíteni?
Igaz nekem nem iv6-os csöveim vannak hanem egy jó pár darab 8-as és ehhez keresek kapcsolási rajzot!Köszönöm előre is a segítséget!
Az IV-8 és az IV-6 kicsit eltérő csövek. Más a fűtőfeszültség, más a lábkiosztás. Ha lábait leszigeteled, átrendezed és csökkented a fűtőfeszültséget, beteheted az IV-6 -hoz készült kapcsolásba.
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat és a segítséget,így már tudom merre induljak el.Most már legyártom gyorsan a nyákot és akkor már csak a PIC-kérdése van hátra,pontosabban a felprogramozása!
Mert azért PIC-ügyben még nem vagyok programozó zseni inkább megkérek valakit,hogy segítsen a PIC-programozásában!
Kiprobáltam a könyvtárat, méretre jó az IV-6 amit rajzoltál, de nekem úgy tűnik, hogy az eredeti elrendezéshez képest 1 lábbal el van csúszva. Ha beleszúrom a lapba a csövet akkor szemből nézve balra el van fordulva. Ettől függetlenül köszönöm, megprobálom kijavítani a dolgot!
A VFD óra 3 tápja bemérve, működik rendesen:
A +5V / 100mA, 34063 katalógus step down kapcsolás, a +30V / 50mA, 34063 katalógus step up kapcsolás. Mindkettő módosítás nélkül egyből üzemelt.
A +1.25V / 300mA táp, 34063 az alap step down kapcsolásban működött, de a SOIC8 tokos áramkör elfogadhatatlanul melegedett. A megoldás az áramkör darlington kimenetének egy N-MOS fet -tel történő kiegészítése lett. Sajnos ennek a tápnak a hatásfokávak nem érem el az 50% -ot sem, de az analóg LM317 -es megoldás 10% hatásfokához képest lényegesen jobb a helyzet.
Az adatlap szerint 1.15 -1.2V, de itt inkább az áramerősség a lényeg. Meg az ? csöves az óra, ezek befolyásolják a tápot és terhelés alatt ez nyilván esni fog meg a hatásfok is változik.
Szerintem 1.25 V miatt nem fog tönkremenni, de biztosan finomítani kel majd rajta ha be lesz üzemelve.
Alkatrészek szórásától is függ, kíváncsi vagyok már én is a kész prototípusra
Ennél egyszerűbb a megoldás. A MC34063 belső referenciája 1.25V. Nem egyszerű belőle alacsonyabb feszültséget kicsikarni. A huzalozáson is kellett egy kicsit könnyíteni. Minden cső fűtésével sorban van egy ellenállás. Ez még a "hidegindításon" is segíthet.