Én még csak most kezdek foglalkozni PIC-el. Előtte sok ic- sok tranzisztor.
Viszont drága hobbi és ha spórolni akarsz már a tranzisztor temető se olcsó.
Csak, ha nem vagy profi a témában akkor nehéz megépíteni bár mit is, mert hiába tudom beleégetni a pic-be a cuccot, meg megépítem a kapcsolást is, de ha nincsenek segítőkész kollégák a suliba nem tanítják a tapasztalatot.
Igaz nem PIC, de VFD és óra. Nekem van egy saját VFD-s órám, AVR-el, I2C buszos RTC adja az időalapot. Jöhet egy hónapos áramkimaradás is, azután is tudni fogja a pontos időt. Jelenleg a fejlesztés megállt, mert tönkrevágtam a vezérlőjét, de ideiglenesen beletuszakoltam a programot egy fele akkora kontrollerbe(14 lábú), így legalább azt tudom, hogy mennyi az idő. Egy pár kép.(ekkor még az eredeti kontroller volt bent). A szegmenseket egy Cd4543-as ic kapcsolgatja(ezzel spóroltam 3 lábat) a digitek pedig multiplex meghajtásban vannak kijelezve. Ennél többet nem tudtam spórolni. Így sem maradt hely a nyomógomboknak sem, tehát nem lehet beállítani sem. Még szerencse, hogy pontosan jár az RTC.
Ez is valami orosz órából volt, barna volt a burkolata, de az elektronika halott volt egy kicsit, mert csak 1db nullát jelzett, semmi mást. Már akkor órát akartam belőle csinálni, csak multiplexelt kijelző, és tudás hiányában váratott magára.
Nem tudom ,hogy lehet-e még ilyet kapni, de ennek még olyan fénye van, hogy ha nincs előtte a gyári sötétítő plexije, akkor éjszaka lámpaként funkcionálna. Lehet, hogy egy fényerőszabályzás nem ártana még bele.
IVL1-7 5
Ez lenne a típusa, van róla pár kép is, ha nagyon kell a bekötését is lerajzolhatom.
kondorzs: köszi, de egyenlőre nem kell, meg ha meg is csinálom, akkor inkább a kontroller pwm kimenetével játszok majd el.
Szerk.: A bekötést is megtaláltam az oroszoknál.
.1 - Cathode (filament)
.2 - Anode of the top point
.3 - Grid 5-th digit
.4 - Anode G
.5 - E anode
.6 - Grid 4-th digit
.7 - Anode, C
.8 - Anode of D
.9 - Grid 3-rd digit
10 - the lowest point of the anode
11 - Grid 2-nd digit
12 - Anode B
13 - Anode F
14 - Grid 1-st digit
15 - anode A
16 - cathode (filament).”
Hát arra találták ki a tranzisztorokat. Ha nem multiplexelve hajtja a csöveket és még másodperceket is akar, akkor alig kell pár tranzisztor az egészhez. 42 elég is hozzá.
Na ja, de ehhez kell mikrokontroller is. Viszont ha ő sima ttl/cmos alkatrészekből akarja megcsinálni, akkor a másik megoldás a jó. Egyébként én is néztem régebben ezt, de én ezzel csak 4 lábat spórolnék, tehát nem érné meg.