Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Témaindító: rockersrac, idő: Jún 28, 2010
Témakörök:
Az szinte biztos, hogy code protected, nem másolható. A picben egy bit átbillentésével megakadályozható, hogy lenyúlják a programot. Az igaz, hogy így kompaktabb a kapcsolás, de ezzel át kéne menni valamelyik nixis topickba, ott elmélkedhetünk rajta.
Sziasztok,
akadt egy elég súlyos probléma, mivel a balkánhoz tartozom itt egy órával elöbre vagyunk ezt már csak a programból lehet mególdani, hogy a vett DCF77 órajelhez mindig hozzáadjon 1-et.
Ez a VFD meghajtó úgy kapcsolja be és ki a nixiket, hogy a katódokat egy köztes Vpp magasabb feszültségen tarja (tehát azok a kimenetek be vannak kapcsolva, ahol éppen nincs kijelzés és emiatt nem jut a gyújtási feszültségnek megfelelő feszkó a nixire) és azok a katódok világítanak, ahol a VFD meghajtó IC-n keresztül GND-t kap a megfelelő katód (kikapcsolt kimenet). Ezért tudja a kisebb feszültségre tervezett IC a nagyfeszültségű nixiket meghajtani, azt már nem tudom, hogy miért nem üt át rajta a 170v, de erre is biztos van magyarázat (itt gyanítottam, hogy a multiplexelésnek is szerepe lehet). Egyébként lehet ezt az Ic-t kapni valahol?
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Nekem a tápja nem világos. Más kapcsolásokban MC34063-as step up convertert használnak az anódfeszültség előállítására itt meg nincs semmi ilyen.
IC-t láttam ebayen 5$ 2db. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Hát pont ezt írtam az előbb. A Vpp pozitívabb mint a GND tehát a Vpp és a HV között kevesebb a feszkó mint a cső gyújtási feszültsége, ezért a katód sötét marad. Azért nincs step up, mert a pic lábáról jön le a nagyfesz generálásához a jel és egy HV sense bemenet is van gondolom a szabályzáshoz.
Szia!
A téli - nyári és a nyári - téli áttérés akkor van, amikor a DCF77 áttér?
Befejezem a bekötési rajzot, (bár úgy nézem az Atmega328-nak amit kinéztem kevés lesz a lába hogy minden ráférjen) azután utánanézek hogy mégis hogymint van ez az IC.
Ennyire futotta mára, kimaradt 4db pin (gombok + dcf + piezo + alarm + ledek.. kevés lesz ez) 3 rezerválva a shift register(ek)hez.
Csak ami egyből szemetszúrt: A 300 Ωos anódellenállások nem jók 15k kell. Most akkor 6 anód vagy a 3x2 multiplex a hv5812-vel?
Hopsz tényleg, 170V-nál 15k Ω. Átjavítom. Az anódok még nem biztos hogy multiplexelve lesznek, még átgondolom.
A HV csak a katódokat multiplexeli. TLP627 lesz csak nem találtam olyan library-t. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Amúgy, csak egy kérdés. A lent képen itt nincs semmi multiplex. Ez csak kettesével kapcsolja az anódokra a HV-t.
Ha a Q5-re rámegy az 5V a mikrokontrollerről akkor az a Q8on keresztül rákapcsolja az 1-es és 4-es csövekre a 170V-ot nem? Akkor már meg lehetne úgy is oldani ahogy a másik képen van, ugye? Egy TLP627 kimenetére már sok lenne 2db anód. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
... És egy trimmer kondenzátor a PCF8583 osc bemenete és a tápja közül...
Ez mi célt szolgál? A kristály frekvenciáját lehet vele korrigálni?
Ha jól láttam a tlp627 60mA-rel terhelhető, a nixicsöveken néhány mA folyik, szerintem elvinne kettőt, ahogy az eredeti kapcsolásban is egy fokozat hajtja őket. Természetesen multiplexelve vannak az anódok hiszen a 6 anódból egyszerre csak 2-2 van a HV feszültségen, mert egyszerre 2 digit aktív. A katódok sem statikusan vannak meghajtva, mert a kijelzendő számoknak megfelelően a 3 ütemben más-más kimenetek aktívak. A trimmerrel az óra pnotosságát lehet finomhangolni.
Ennyi még belefért a 628(A) ill 648A programba. 0 és +1 óra korrekciót tud, az EEPROM 0x3D címére kell beírni az értéket.
Nagyszerű ! Ez hogy működik? Ha az órához egyet hozzáad, akkor éjfélkor a dátum is előre ugrik? Nem veszekszik össze a dcf-ből nyert dátummal?
Szia!
A DCF77 -ről sikeresen vett idő órájához hozzáadja a EEProm(0x3D) & 0x01 -et, ezt az időt írja be a software időbe majd meghívja a időkorrekciót végző rutint. Ez utóbbi korrigálja az 23:00 és 23:59 között vett időt, ha az eltolás +1 óra. Vivel csak 6-8 utasítás hely van / volt csak a 16F628 -cal kompatibilis módban, csak a 0 és a +1 korrekciót valósítja meg. Nagyobb pozitív korrekciónak a DCF77 vételi területe, a negatív korrekciónak a dátum korrigálásához szükséges utasítások száma az akadálya.
Ezt nagyon jól kitaláltad!!!
![]() Üdv,Csupasz
Ezen filóztam, amikor a kérdés felkerült a topicba, de így már értem. Esetleg a Mule v2 nixis verzióba is belefér ez a módosítás?
Elnézést de csak most van időm belépni a fórumba.
igen a téli - nyári és a nyári - téli áttérés akkor van, amikor a DCF77 áttér.
Sajnos elírtam a korrekció címét a programban...
Értsem úgy ,hogy ez az utobbi csatolmány már a jó ?
Sajnos egyhamar nem tudom mert még az alkatrészeket meg kell rendeljem, a nyáklapot meg kell rajzóljam . még lenne egy kérdésem a csengetés hány másodpercig tart vagy manuálisan kell leállitani ?
mindenesetre nagyon szépen köszönöm eddigi fáradozásodat !
A csengetés hosszát az epromban lehet meghatározni
Idézet: Másodpercenként sípol egyet. A leállítása távirányítóval, vagy gombnyomással lehetséges. (Ez ugyanúgy működik mint a nixis változatnál.) „Az ébresztési hangjelzések száma a belső adat EEPROM 0x3E címén található. 1...63 decimális, (0x01...0x3F hexadecimális) érték adható meg. 0 megadása egyenértékű az 1 megadásával.” A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés Frissek 2013. Máj, 23. Csü
14:51:51 Jelenleg 395 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
|

Hírek.xml