Sziasztok!
Olyan problémám lenne hogy van egy hangfal a suliba és kinlódik benne a hangváltó vagy is a mély akarja adni a magast a magas meg a mélyet át tetem a párjából és azzal jó csak egy baj van hogy 15Uf-os kondenzátor van benne és olyat nem találok hasonolít egy magas feszültségő ellenállásra Valami ilyesmi ilyet a he-n nem kapni mivel lehet helyettesíteni?? kapcsolás
15 µF az szinte biztosan túl sok. 3.3 µF az szokványosabb érték. A mély meg azért adja a magasat mert kicsi az értéke a tekercsnek. 1 mH körüli érték lenne reális.
Sziasztok! Mivel újra itthon vagyok pár hónapig(nem börtönben voltam ) Hangfal építését tervezem!
A hangváltó problémákra, beállításra lenne egy felvetésem! Két utas -ról lenne szó. A már elkészített hangládát beszerelt hangszórókkal a mély és magas hangszórókat egy aktív hangváltóról,és két erősítőről hajtva állítanám be a fülemnek ,zenémnek megfelelő hangzást. Majd a kapott kereszt frekit,és a hangszórókon mért jelszinteket
realizálnám egy passzív váltóban. Szerintetek érdemes ezzel (kínlódni)foglalkozni?
Szerintem nem biztos ,hogy jó a hangszórónak az ami a fülednek is. Be kell építeni a hangszórókat a helyükre. A mélyközepet behangolni az elképzeléseknek megfelelően. Ezután le kell mérni mindegyik hangszórón az átvitelt ,és az impedancia menetet. Kapsz 4 db fájlt, két ZMA és két FRD -t. Ezekkel már szépen le lehet szimulálni az alkalmas váltót, ami a gyakorlatban is hasonlóan fog viselkedni.
Sajnos nem tudok impedancia menetet mérni.
Még az átvitelt valahogy megoldanám.
Egyébkén a magas szekcióban tölcséres driver-re gondoltam, az viszonylag alacsonyra is le tud menni.
Ha a driver megadott freki átvitelének alsó értékénél nagyobb a keresztezési frekvencia , talán jól érzi majd magát. Persze a mélyközepet ennek megfelelően választanék. Sajnos engem megöl a számítástechnika,ezért is gondoltam ilyen empirikus úton történő megközelítésre.
Idézet: „Sajnos engem megöl a számítástechnika,ezért is gondoltam ilyen empirikus úton történő megközelítésre.”
Sajnos (vagy nem sajnos) az a helyzet, hogy tudomanyos alapok es modszerek nelkul nagyon kicsi az eselye, hogy jo hangsugarzot keszitsen az ember. Empirikus uton is lehet fejleszteni de a vegeredmeny kerdeses lesz foleg egy olyan szubjektiv teruleten mint az audio. Ezert mindenkepp erdemes tudomanyosan is (meresekkel) ellenorizni az eredmenyt es azt osszevetni a tapasztalatokkal es levonni a megfelelo kovetkezteteseket.
Egy szo mint szaz szerintem baratkozz meg a szamitastechnikaval
Sziasztok! Az alábbi hangsugárzó összeállításhoz szeretnék hangváltót:
FS AUDIO LW-1203 (8 Ω, 300WRMS, 96dB 1W/1m, 53Hz-4Khz, tekercs induktivitás: 1,4mH) valamint MPA PA 258 (8ohm, 200WRMS, 106dB 1W/1m, 1,6KHz-20KHz)
Tudnátok esetleg ehhez mondani egy konkrét típusú hangváltót, ami nem kerül egy fél vagyonba? Esetleg ha úgy építem meg, akkor milyen keresztezési frekvenciát ajánlanátok? A magassugárzónál 3000Hz-et ajánl, úgy gondolom, hogy ez jó is lenne.
Nem jó válasz .. a fórumszabályzat is írja, egy kérdést csak egy helyre . Amúgy látod csak elfelejtetted ..ezért sem jó több helyen . itt beszélgetsz róla, . így innen ki is veszem a hszeket
Helló. Van 2db 3 utas MNC hangfalam. A ménynek nincs hangváltója így ad mélyt de keveset. Bele szűrősik a közép és még némi magas is. A magasnak és a tölcsér hangszórónak van hangváltója. Szeretnék a mélynek is tenni még.
A mély hangszóró 250W-os mnc 8ohmos 2 tekercses.
Csináltam egy rajzot hogy most mi van benne. Ez gyári kapcsolás.
Kelelne egy két érték hogy a tekercset milyen induktivitásra tekerjem és hogy a kondi mekkroa legyen a mélynek.
Sziasztok,az a herdesem lenne hogyha sorosan kotunk a hangszoro bemenetere pl egy 4u7 kondit akkor csak a magas frekvenciaju hangok jutnak be a hangfalba?
Es ettol megvaltozik a hang minosege?
Szia! A frekvencia növekedésével a kondenzátor egyre kisebb akadályt képez az áram útjában (kapacitív reaktancia). A látványos változás akkor következik be, ha a kondenzátor és a hangszóró által képviselt "ellenállás" megegyezik. Erre szokás mondani, hogy innentől vág. Ezen pont alatt a mély hangok átvitele a frekvencia csökkenésével arányosan romlik (6dB/oktáv). A feltételezésed helytálló.
A hangszóróval sorba kötött kondenzátor kellemetlen velejárója a fázistolás. Ez akkor zavaró ha a rendszer más elemei is sugároznak azon a frekvencián, melyet a kondenzátor átenged. Kioltások, összegződések jöhetnek létre. Ezért kell a hangváltó méretezésénél körültekintően eljárni.
A kísérletet magad is elvégezheted. A kondenzátorral szembeni követelmény, hogy ne legyen polaritás függő, tehát egy sima elkó nem fogja hosszú távon elviselni.
Egyebkent az elko egy sima 100v 10uf tipus.
egy 8 Ωos 180w hangszorom van ami normalisan kapja a hangjelet es meg van ket 40w 4ohm amejet sorba vannak kotve es betettem egy 13ohmos ellenallast hogy ne legyen eppen 4 ohn az impedancia igy lett 6.5kb,a kondi a ket 40w koze kerult,egyebkent eleg jol szol a basszusokat nem adja ki jol es ez volt a celom.
Es hogyha egy polaritasfuggo elkot teszek be nijen lessz a valtozas?
Ja es nem nagyon vagom ezt a faziseltolast valaki elmondani hogy mi is ez?
Ha mindenképp elkot akarsz vagy tudsz használni, akkor kettőt köss sorba, de úgy, hogy a kér pozitív fele legyen szembe egymással. Ezt szokták használni, mert ugye az elko nem annyira szereti a fordított polaritású feszültséget.
Es meg egy ojan kerdesem lenne hogy a szurok hasznalatakor nem lessz kisebb a kimeno teljesitmeny?
Mert latom hogy az induktivittas parhuzamosan van a hangfallal ez mijatt nem lessz kisseb a kimeno teljesitmeny?
A (passzív) szűrő alkalmazása természetesen veszteséggel jár. Ezért is fontos a gondos méretezés.
A hangszóróval párhuzamosan kötött tekercs a szűrés meredekségét növeli (12dB/oktáv).
(Ha az "új kérdés felvetése" gomb helyett a hozzászólás fejlécének "válasz" gombját használod, akkor egyértelműbb kinek szánod a mondanivalódat. Az ide látogató fórumozók szívesen fogadnák, ha jobban ügyelnél a helyesírásra!)
bocsi a helyesiras miatt de az a hejzet hogy a billentyuzeten mar levastak a betuk es eggyes betuket neha eltevesztek es egyebkent sem voltam jo helyesirasbol.
Hat eleg kar mert tekercsben nem vagyok tul jo,egyebkent van egy progim androidos telomon amin lehet tekercset tervezni meglehet adni a tekercs magassagat szelesseget es az mh-t vagy uh-t es megadja a menetszamot de nem adja meg a vastagsagot,barmien vastag tekercsbol lehet tekerni vagy szamit a vastagsag is?