Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális termosztát modding
Lapozás: OK   3 / 3
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Okt 23, 2023 /
 
Oda tettem a linket, kattints rá.
(#) DomiG válasza proli007 hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Tehát egy puszta 741 -es és semmi más?
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Igen, de inkább egy LM358. Mert míg az LM741 kb. 1,5V..9V-ig képes követni a feszültséget, addig az LM358 kb. 0,6V..10,5V-ig. De nem tudom mekkora a hőmérsékleti tartomány, amin belül használni szeretnéd, valamint az ábrádon szereplő alkatrészek és feszültségek valósak-e.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2023
(#) kaqkk válasza DomiG hozzászólására (») Okt 24, 2023 / 1
 
Csinálsz két három + elektronikát , ahelyett hogy behúznád egymásmellé a 3 érzékelőt ? Mi értelme ennek ?
(#) DomiG válasza proli007 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
A készülék működési tartománya lakáson belül, az elektronikus készülékek szokásos tartománya. A melléképületben levő kazánházban általában hideg van -10 -től +20 C° -ig, értelemszerűen az előremenő csövön és a visszatérőn max 80/60, de a gyakorlatban 60 C° -nál magasabb előremenő hőmérsékletre még nem volt szükség.

Valósság: csatolok egy képet ami egy korábbi változat készítésének azon pillanatát örökíti meg amikor Nyüszk nevű cicuskám leellenőrizte a tokozott készültségét. A mostani alkatrészek is valósak, a mérési értékek is, a 12 V -ot stabil táp adja, a 10,3 V -ot a hőérzékelőn csővoltmérővel mértem.
(#) DomiG válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Nyitott kapukat döngetsz, pillanatnyilag van 5 érzékelő, de még kettő kellene, sőt a füstgáz most a hatodik, ezen felül kellene még kettő. Az ok az, hogy (biztonsági okokból) a kazán nem a lakóépületben van, így a távkezelése kívánatos. Na most télen kijárni állítgatni nem egészséges. Ráadásul sokat tartózkodom a műhelyben is, ilyenkor oda kívánom kapcsolni a vezérlést, nem a házba.
A
Idézet:
„"Mi értelme ennek ?"”
kérdés viszont nagyon időszerű - csak épp teljesen más aspektusból, mint ahogy föltetted. Amikor ebbe a projektbe belekezdtem 2019 -ben, úgy fűtöttünk, hogy ősszel bekapcsoltam, tavaszig ment egyfolytában, fix előremenővel, amin időnként állítottam.
A tavalyi agyament áremelés miatt viszont az egész távszabályozás értemét veszítette, hiszen nem a C° -okokat nézzük, hanem a gázórát és így bizony ki-be, de főleg ki kapcsolgatjuk.
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Kicsit érdekes az amit írsz. Mert nem írtad, hogy milyen érzékelő hőmérséklet mellett mérted a 10,3 fokot. Mert ha az érzékelővel sorban 10k ellenállás van, akkor ilyen feszültség mellett, kb,-12 foknak kellene lenni a mérés alatt. Ez az elmúlt 5 évben nem volt. De miért írom?
Mert ha kisebb ellenállás van vele sorba, akkor pedig az OPA-val ez lesz a minimum érzékelési tartománya a komparátornak amilyen hőmérsékleten mérted ezt a feszültséget. Mert nem gondolnám hogy 12V tápfesz mellett ennél magasabb feszültséget dolgozna fel a határérték képző.
Vagy is mindenképpen célszerű megállapítani azt a hőfoktartományt, amin belül üzemeltetnéd.

Kaqkk pedig azért írta amit írt (már bocs hogy tolmácsolok), mert Te elvileg azért készítenéd ezt a megoldást, mert egy mérési pontról (egy érékelőről) képeznél több határértéket. És Ő észszerűbbnek tartja, hogy a több komparátor érzékelő elemét egy mérőpontba helyezni, mint bármiféle kiegészítő áramkört építeni. Mert az csak akkor célszerű, ha jó messzire kellene kábelezni az érzékelőt a komparátortól. És esetleg a vezetékezés adott, vagy nem cserélhető.

Minden esetre ha Te csővoltmérőre hivatkozol, akkor Te sem vagy egy "fiatalember" mint én sem. Mert utoljára kb. '75-ben volt kezemben ilyen műszer, amit azért hívtak ennek, mert elektroncsöves mérőköre volt. Talán itthon ez volt az első "nem hideg műszer".
(#) DomiG válasza proli007 hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Van benne valami, mármint, hogy nem vagyok mai gyerek. Az első kéziműszerem 65'-66' -körül vettem a Tangón. Csővoltmérőt ipari tanuló koromban 71' -körül láttam először, ma számos műszerem van, köztük félvezetős nagy belső ellenállásúak is, épp ilyen célra jók, mint amit leírtam, dolgozni azonban a hagyományos elektronika nélküliekkel sokkal jobb. Például amikor egy 3x5x(4x0,4) -es kábelt átcsöngetünk a hagyományos azonnal jelez, a mikroprocesszoros "okos" meg gondolkodik annyit, mint Energiahivatal a gázáremelésen. Az utóbbival ugyanaz a munka többszörös idő alatt lenne elvégezhető.
Ha kívánod kimérhetek neked hőfok szerint egy érzékelőt, de ezek már évek óta működnek, nincs gond velük. A koncentrálásra ok egyrészt a korlátozott érszám az épületek között lefektetett kábelezésben, de a nagyobb gond, hogy nagy számú érzékelőt gépészeti átalakítás nélkül már nem lehet elhelyezni a kazán közelében.
(#) kaqkk válasza DomiG hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
És mi lenne ha vennél egy vezeték nélküli termosztátot és mindíg oda vinnéd ahonnan kezelni akarod a kazánt ?
(#) lalca válasza DomiG hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Hát, akár csővoltmérővel, akár digitális műszerrel méred, az érzékelőn nem lehet 10.3 volt.
(#) kaqkk válasza DomiG hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Valamikor réges régen egy messzi messzi galaxisban csináltam ilye csak "fordítva" egy termosztátot használtam 10 szondához . Valószínűleg megoldható lenne amit szeretnél analóg kapcsoló ic vel a szondát rákapcsolgatni sorban a termosztátokra ... (egy próbát megér)
(#) proli007 válasza lalca hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Hello!
Kivétel, ha +12V-hoz képest mérte és akkor épp 35 fokon volt az érzékelő.
(#) DomiG válasza lalca hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Ez az általam használt kütyü kapcsolása lenne? Nem találom a bemenetet, illetve az a négy érintkezős valami kapcsoló féle, jumper, ilyesmi lenne?
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Okt 28, 2023 /
 
Pedig ott van az. A termisztor az "RT". Meg ott van az átkapcsoló is SWIM és NRST jelöléssel, csak nem Jumper formában. De majd Te visszarajzolod és kijavítod. Nem egy ördöglakat.
(#) DomiG válasza proli007 hozzászólására (») Okt 29, 2023 /
 
Hát az enyéim nem ilyenek, ez valami szobatermosztátnak tűnik, amiben belül van a hőérzékelő, cselesen RT -nek álcázva.
Amik nekem vannak (egy kisebb doboznyi kb) azok külső csatlakozón kapják meg a csőtermosztátok jeleit. A csatlakozó egy soros ellenállással megy egy kondenzátorra, először integráló tagnak gondoltam, de inkább a zavaró szuperponálódások levágást célozhatja. Tovább nem bogoztam az áramkört, mert csak a csatlakozó kiváltása miatt bonyolódtam bele, később sikerült beszereznem kellő számú kanos csatlakozót.
SWIM, meg nRST jelű elemek sincsenek rajta, gondolom ez valami hardvers resetálást okoz, az enyémekben másképp van megoldva
(#) DomiG válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 29, 2023 /
 
Igen hosszúlenen ennek a kérdéskörnek a kifejtése és más topicokban foglalkoztak már vele részletesen. A lényeg, hogy a szobatermosztát - mégha hordozható is - nem egy igazi szabályozás, pusztán egy korlát, leginkább ott jó, ahol kicsi a ház hőkapacitása és ritkás az ott tartózkodás, akkor viszont hamar kell fölfűteni a légteret (a falakat viszont nem).

Nekem egyáltalán nem volt idáig a levegő hőmérsékletét figyelő termosztátom, mivel fix előremenővel fűtöttem, amit néha a tél hidegebbre fordulásával állítottam. A mostani projektben is leginkább figyelés lesz a W1208 és STC -k dolga. Az érdemi szabályozás a teljesítmény szabályozás, amit egy motoros hajtómű végez a főgázszelepen. A cél az, hogy a hőterhelés és a kazánteljesítmény egyensúlya egy stabil munkapontban vagy annak közelében legyen és lehetőleg magától beálljon. Ilyenkor nem történik ki-be kapcsolgatás ami olyan, mint amikor az autók a dugóban araszolnak. Kijön ugyan az átlag, de az olyan is.

Az, hogy mikor milyen szabályozás a legmegfelelőbb életmód, falazat, család létszám, stb függvénye is.

Van egy Computherm Q3RF készletem, de évekig egész másra használtam: betegszoba hőmérséklet csökkenése esetén adott ki riasztási jelet. Ezért erre esett a választás, hogy ne kelljen vezetékekkel, szerelvényezéssel bolygatni a helyiséget, csak berakni összelövés után és már működött is.

Van egy további gond is a mobil szobatermosztátokkal: nem a termosztatikus radiátorszelepekkel val együttműködésre találták ki, ha áthurcolkodik az egyik helyiségből a másikba az ember, állítgathatja még a szelepeket is.

Ennyit röviden
(#) lalca válasza DomiG hozzászólására (») Okt 29, 2023 /
 
Pedig hidd el, ez a kapcsolása csak így rajzolták az érzékelőt.
Az a 4 csatlakozási pont pedig az IC felprogramozásához kell.
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Okt 29, 2023 / 1
 
Hogy Te mit nézel, arról fogalmam sincs. De ha a képen felrakott áramkört, akkor az pedig nagyon hasonló. Ezt a rajzot a stílusából nézve, valamelyik orosz kolléga rajzolta vissza. Az, meg hogy a nyákra esetleg mi van rászitázva, a kutyát nem érdekli, mert az esetleg idővel változhat. Szemre ez egy kínai cucc.
De ott a termisztor csatlakozója mellett a 20k, a kondi, ot a csati mellett a 12V-nál a dióda a relé diódája. a stabi. a tranyó. Szinte minden látszik. Akkor ez, miért nem az?

Ami kamu, amit mértél 10V-ot. Mert szemmelláthatóan egy mikrokontroller van benne, ami 5V-ról megy. Akkor hogy kerülne 10V az érzékelőre, mikor 5V a tápja. Miért kötnék az érzékelőt a 12V tápra, hogy legyen problémájuk a tápfesz változással? Na, itt van az árulás, nem a rajzon.
(#) DomiG válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Én már felprogramozva kaptam
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Hello!
Néha a kérdésre is válaszolhatnál..
Ha a mikrokontrollerre gondoltál, akkor még szép. Ha meg hogy a gombok nyomkodva voltak, az meg a témától független.
De megpróbálhatod egy panelben benne hagyni a 20k ellenállást (203) és a többiből kivéve, párhuzamosítani. De arra kínosan ügyelni kell, hogy a -12V (GND) közösítve legyen. Mert különben "repülj pújka" lesz.
(#) DomiG válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2023 /
 
Igen, hát egyetértünk:
......> Néha a kérdésre is válaszolhatnál.
Helyette lassan nem a főtéma, a fölvetett problémára a megoldás találása megy, hanem annak bizonygatása, hogy a kérdező milyen luzer
(#) lalca válasza DomiG hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Na, reggel még tudok valamennyire gondolkodni!
A kijelzés egy lm358-al, ahogy proli007 írta, megoldható, még nyák sem kell, de a
szabályzás ilyen egyszerűen NEM! Gondolj bele, ha az egyik pl. 40 fokra van állítva Te
hiába akarsz egy másikon 45 fokot állítani, a 40 fokos korábban belép.
Valóban, egy vezeték nélküli lehet esetleg a megoldás.
(#) kaqkk válasza DomiG hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
A leg célravezetőbb talán az lenne ha minden radiátorra tennél egy digitális termoszelepet.
Így minden szobában egyedileg beállítható és ellenőrizhető a hőmérséklet ,kábelezés nélkül .
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2023
(#) DomiG válasza lalca hozzászólására (») Nov 4, 2023 /
 
Már meg van oldva, egyik kezelési hely adja át a másiknak a vezérlést egy prioritási sorrendben.
(#) DomiG válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 4, 2023 /
 
Van minden - kivéve egy helyiség, nem ez a probléma, hanem a kazán állítása. A radiátor szelepek csak a hálózati oldalon fojtanak. Kábelezni csak a kazánház és a vezérlési helyek között kellett, de az le lett fektetve építéskor. Sőt gondolva a jövőre megy egy-egy hálózati kábel is.

A probléma amit vetettem föl a kérdést az elején: egy érzékelővel több kijelzőt meghajtani (mert kevés a hely a kazán előremenő és visszatérő csövén és magas a lengő kábelek száma. A rendszertechnika már kész van abban nincs szükség a segítségre, de köszönöm. A legvalószínűbb megoldásnak az egységnyi erősítésű áramkör kipróbálását tartom, majd a hosszú téli napokon kísérletezek vele és beszámolok az erdeményről.
Mégegyszer: köszönet mindenkinek a hozzászólásért.
(#) proli007 válasza DomiG hozzászólására (») Nov 4, 2023 /
 
Na, azért ez nem teljesen így van.. Többen próbáltak itt segíteni, olyan tanáccsal, amilyennel tudtak a Te kérdésed és a megadott információ alpján alapján. De amit írtál, az részben általános, nem érinti a témát a kérdéssel kapcsolatban. Nyilván Te más szemszögből nézed az egész kérdéskört a komplett rendser alapján. A válaszadók meg nem ismerik az egész kérdéskőrt.
A 10,3V pedig ha úgy vesszük, "dezinformáció". Mert számomra egyértelmű, hogy a +12V-hoz képest mértél tévesen. Mert most már tudható, hogy a panelen 20k-van az NTC-vel sorba. Így ha a +12V-hoz képest számítjuk akkor 24..25Cfok mellett van meg a +12V-hoz képest a 10,3V. De azt mellőzted, hogy "Bakter tényleg elmértem!". A másik, hogy megkaptad a rajzot és váltig állítod, hogy az nem a Te áramköröd. Pedig szinte biztos hogy az. Nos, ezek tükrében nem helytálló az, hogy..
"Helyette lassan nem a főtéma, a fölvetett problémára a megoldás találása megy, hanem annak bizonygatása, hogy a kérdező milyen luzer"
(#) kaqkk válasza DomiG hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Van olyan digi szelep ami rádiós és kapcsolja a kazánt is , ha ilyeneket használsz minden radiátornál a beállított hőfok lesz , és ha mind eléri a hőfokot leáll a kazán .
(#) DomiG válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 6, 2023 /
 
Az nagy baj lenne, mert akkor a padlót sem fűtené.
Prolinak: majd télen ha sok időm lesz kimérem neked különféle mérőim karakterisztikáját. Lehet, hogy a '+' -hoz mértem, de felhasználásom szempontjából tök mindegy, hogy mekkora feszültséget kapnak a műszerek, csak egyformát. Vedd úgy, hogy kijavítottam UNTK -ra
A többi kötekedő kitételedre inkább nem reagálok
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem