|
|
| Transzformátorok típusaik |
|
| Témaindító: Gigant, idő: Ápr 15, 2006 |
|
|
|
|
|
A vas anyaga is. Meg az is, hogy nem állnak-e neki összehegeszteni a gondosan, lemezekből elkészített vasmagot.  |
|
|
Üdv!
Tudom hogy ez a kérdés nem ebbe a témába tartozik. Azt szeretném kérdezni hogy csak a fázisvezetőből folyik az áram a nullavezetőbe, vagy a nulavezetőből is folyik áram vissza a fázisba? |
|
|
Sziasztok !
Nekem hiperszil trafó méretezéshez kellene segítség .
Akinek lenne tippje , szivesen venném ha megosztaná velem .
Előre is köszi .
 |
|
|
Hülye voltam ! A váltóáram az cseréli polaritását, úgyhogy oda-vissza folyik az áram a vezetékben! |
|
|
ez egszerű és érthető (szerintem)
EZ
hy |
|
|
Hello
Nem tudja valaki véletlenűl, hogy kb mekkora lehet a pc tápban lévő 3cm*1,5cm*1cm sárgával bevon toroid vas Al-je ..Mert én már több mint 100khzvel küdöm és még mindig a 40 menet fölötti a jóó neki az pedig arra utal hogy vagy én vok hülye vagy az Al nagyon kicsi, szerintetek az a ingyenenergiás oldal jóól számol? Mert én azzal számoltattam ott meg ekkora frekinél 10 vagy 10 alatti menetszámokat hozott ki megjegyzem 60 voltról megy mert így olcsóbbb próbálgatni később 325-ről fog ..Ha kevesebb menetet használok nagyon melegszik a fet terhelés nélkül is meg mindenhogyan.. |
|
|
Szia!
Én a 14w-os erősítőhöz keresek tápot.
Mekkora trafó kéne neki szerinted?
Én 12v-osat szeretnék, csak azt nem tudom, hogy hány
mA kell a két erősítőnek, hogy elvigye nagy hangerőn is?
Milyet érdemes használni ilyen célra?
(Az erősítő a kapcsolások menűponban van) |
|
|
A tarfó teljesítményétől miért függ a menetszám ??? Érdekes ez a program.. |
|
|
Idézet: „sárgával bevon toroid vas ”
az szerintem csak valami müanyag cucc nem vas sztem!, ha vas lenne akkor max 50-60hzet bírna...
ami van pctápba ha már 1et szétkaptál, akkor bontsál meg egy rendes nagyfrekis trafót belőle, azzal több sikered lesz..
én pl Vicsys tápját tegnap összeraktam, 12V ról felvett 4A -t és kijött 240VDC, de a trafómmat újra kell csinálnom, az amugy is csak próba traffancs volt .. jah nekem semmi semm volt meleg...... |
|
|
Idézet: „A tarfó teljesítményétől miért függ a menetszám ???”
NEM!
Up/Us=Np/Ns
szal 12VDC-ra pl 3 menetet raksz, és neked kell 50VDC (váltóban akkor ez 40VAC) akkor a sec oldalon X menet kell
12/40=3/x
12x=120
x=10 menet a 40VAC ra
a teljesítmény az a huzaltól(keresztmetszet) függ és a vasmagtól h mennyit bír.....
üdv |
|
|
Ennyire hűlye azért nem vagyok hogy megtekerjek egy műűanyagot de azért köszz,, naszóval az ferrit ha nem bírná a nagyfrekit akkor nem működne nekem 100w fölötti teljesítmény jön ki a trafóból, azt hogy sárga azért írtam le mert az egy jelölés láttam interneten, hogy színekkel jelölik a vas paramétereit..
Azt, hogy a trafó teljesítményétől függ a menetszám azt nem én találtam ki hanem, abból a programból következtettem ami az előző oldalon van belinkelve (ingyenenergia....) |
|
|
Idézet: „100w fölötti teljesítmény jön ki a trafóból”
hogy méred?? |
|
|
amugy mondtam, hogy szerintem az nem vas , de ha te asszed, hogy hűlyének nézlek, akkor nem segítek neked az fix!
jah, honnan tudod hogy nagyfreki?? mérted?
555-el terhelés alatt tuti, h lecsökken
meg 555 -el úgyse lesz jó 
    |
|
|
| Öhömmm! 100% hogy ferrit-ből van az a gyűrű! Kapj szét egy rossz PC tápot és szépen törd szét a gyűrűt...... akkor majd meglátod, hogy nem műanyag. Meg a másik, hogy nem 12V-ból akar 60V-ot csinálni, hanem fordítva..... egyenlőre. Aztán majd későbbiekben át lesz alakítva hogy a bemenő fesz az 230VAC legyen. Tehát egy normál kapcsolóüzemű tápot akar csinálni......... Most azét 60VAC a bemenő fesz mert igy nem csapja agyon szerencsétlent az áram ha közben méreget...... |
|
|
Amugy Ekecs milyen kapcsolóüzemű táp kapcsolással kísérlezetik? Engem is érdekelne |
|
|
Mi van srácok? Frontátvonulás? Mindenki fel van ma paprikázva?
Ne ugorjatok mindenért egymás torkának! |
|
|
a 12V -ot csak példának hoztam! irhattam volna 500V-ot is.  |
|
|
Pontosan nem tudom milyen a kapcsolás. én adtam neki pár rajzot és az alapján csinált valamit....
Az alapokat meg a SWITCHMODE POWER SUPPLY HANDBOOK című könyvből vettük..... Én is javasoltam már, hogy az 555-öt cserélje le egy TL494-re, de még kinlódni akar vele. Hátha........ |
|
|
Hát lehet hogy tényleg front van. ilyenkor mindenki agresszívabb |
|
|
| Ha példa volt akkor vedd úgy hogy nem szóltam....... |
|
|
ÉN nem úgy gondoltam, hogy most huu te köcsög én okosabb vagyok és neszójábe... Jó egy picit tényleg felkaptam a vizet de mindegy a front a hibás Nem mértem egyelőre izzóval próbáltam mivel ott nem kell egyenirányítani és ezzzel is csökkentem a hibalehetőséget 12 voltos kocsiizzóból 3 db ég tőbbet nem próbáltam mert így is melegszika fet...Amúgymeg a Fet tudtommal nem terheli az 555.. Onnan tudom, hogy nagyfreki, hogy kiszámoltam igazad van az még nem 100as de kisebb frekin nem tudna ekkora teljesítményt leadni+20khz alatt hallod ahogy serceg a trafó tapasztalat..Ha pedig mikor azt számoltam ki hogy kb 10khz és kb anniy volt mert sercegett akkor olyan nagyot nem tévedhet a képlet..Na amúgy meg tényleg nem akarok én vitatkozni senkivel... |
|
|
Na tudja valki, hogy joo e az a trafóméretező progi az ingyenergia oldalon ,,mert nekem fura hogy ha nagyobb teljesítményt írok be akkor csökken a menetszám.. |
|
|
| Szia! szerintem is is jobb lenne TL497-el próbálkozni,az 555 kimenőárama max 200mA ez a legtöbb teljesitményfet átkapcsolásához kevés!Épitettem már én is ,kb 40kHz-en vezéreltem egy BUZ11-et. Szkópon nézve a négyszögjelet a fet gate kapacitása lekerekiti megnő a kapcsolási idő,a végeredmény: melegszik fölöslegesen |
|
|
Te hiszel az ingyenenergiában???
majd szólj ha működik, de inkább csinálj egyet nekem is. Jó lesz falidísznek "ingyenenergia"  |
|
|
Ahamm ez így már érthető én is arra gondoltam, hogy a négyszögben van a gond csak nincs szkópom .. Te most a FET gate kapacitása nem fog változni a másik meghajtó ictől ...nem Meg nem úgy volt, hogy a fet nem vesz fel nagy áramot..? De valszeg neked van igazad.. |
|
|
Én nem az ingyenenergiában hiszek csak azon az oldalon van egy trafóméretezőprogi ...és az a kérdésem, hogy az jooo -e amúgy szivesen csinálok neked falidísz "jóópénzért" ingyenfaldísz mi ?? |
|
|
| A fet kapacitása állandó,mindegy,hogy mi hajtsa meg. Ez nagyobb teljesitményúnél több10nF is lehet. Ezt a kapacitást kell feltölteni ill kisütni a meghajtó áramkörnek. Ilyenkor folyik áram ,nem is kicsi. Ezért kell az 555-nek a kimenetére a lehetőség szerinti legkissebb ellenállást kötni. PL,ha az555 tápfeszültsége 15V akkor : R=U/I 100 Ω a megfelelő érték. Igy 150mA vezérli a fetet,(de el lehet menni egészen 200mA-ig is. Csak kiváncsiság, neked mennyi az ellenállás értéke? |
|
|
Én levettem 0 ra mert úgy kevésbé melegedett ..
Amúgy 10 voltról hajtom az 555-öt |
|
|
| Szómenésem van (egésznapos fűnyirás után) ezért még hozzáfűzném:ha az átalakitód záróüzemű akkor a fetet jóval nagyobb feszültség veszi igénybe amikor kikapcsol és kinyit a belső zener diódája ,ez megitcsak melegedéssel jár. |
|
|