Hali!
Légyszi magyarázza el valaki nekem, hogy ez a kapcsolás mit csinál és mire jó. Bővebben: Link
Előre is köszi!
Én is akarok csinálni egy ultrahangos távolságmérőt és ezen fennakadtam...
Szerintem ez állítja elő a megfelelő frekvenciát, amit kiad az ultrahang sugárzó. Az inverterekkel egy kvarc, vagy a piccel előállított frekvenciát tesszük alkalmassá arra, hogy a hangsugárzót is megrángassa.
>Erről< van valakinek tapasztalata esetleg? Egy infrás távszenzor és eközött vacilálok. Ez messzebbre lát, de nehezebb szoftveresen kezelni, és rettentően kényes a talajtól való távolságra.
Elvileg azt tudja, hogy egy I/O lábbal adsz neki egy impulzust, ő pedig utána a mért távolsággal arányos ideig tartja magasan azt a lábat. Sok hardveres nyűgtől megkímél...
A bejövő jelet IC1A invertálja ... elválasztja az előző fokozattól , tehermentesíti a meghajtó port lábat .
IC1B :
mint inverter van használva , ezáltal lesz ellenütemű a rendszer. Mivel előtte lévő jelet is visszük tovább és az általa invertált jel további fokozatra kerül.
IC1C és IC1D : BUFFER
Mivel párhuzamosan vannak kapcsolva akkor a kimeneti terhelhetőségük növekszik "teljesítmény" erősítőnek foghatóak fel a NEGÁLT jelúton.
IC1E IC1F : BUFFER
Hasonlóan mint az előző 2 kapu csak ezek a PONÁLT (értsd : nem negált (nagyon leegyszerűsitve a fogalom magyarázat) ) jelutat erősítik.
C1 : DC leválasztást biztosít nem fogja egyen feszültség a sugárzó piezzóját folyamatosan feszíteni.
Nagyon megtetszett nekem az itteni ultrahangos távolságmérő. A rezgőkörben alkalmazott 22mH induktivitás hol szerezhető be? Vagy kézzel készül?
Neten csak fojtótekercset találtam 22mH-ra, az is jó lenne? Tudtommal az nem ide való.
Sziasztok!
Szeretnék építeni a robotomRA egy UH-s távolságmérőt, gabi20 kapcsolása pont jól jött. A cikkben azt írja, hogy 10cm és 1,5m között mér, számomra sajnos a minimális érték túl sok.
Az érdekelne, hogy hogyan lehetne csökkenteni a min. értéket(vevő áramkör módosítása vagy a program átírása)?
Üdv mindenkinek, sajnálom, ha olyat kérdezek ami elhangzott.
Belső zárt térben használt poziciónáló rendszerek milyen frekvenciát használhatnak, van -e olyan ultrahangos rendszer, ami nem direkt rálátásban is tud mérni?
Persze definiálni kell, hogy honnan , stb.
de milyen frekvencia ami még elhalással hallható?
van egy feladatom
Ultrahangos távolságmérőben kell ügyeskednem.
A probléma az, hogy a transcuderhez szükség van 130Vpp-re(ezt meg is mértem!)
Ennek a végfokozatát nem tudom megcsinálni. Mondjuk 20-25 csomag ami 40KHz-es feltranszformálni kb 130Vpp-re és úgy meghajtani. Az áramfelvétel nem sok, alig látszódik a szkóp képernyőn.
Egy autós tolatóradarból próbáltam ötletet lopni, de sikertelenül...(kép)
A végén van induktivitás ami állítható, nincs galvanikus elválasztás sem(mérhető ellenállás van a multiplexer és a kimenet között).
ja a multiplexer nem látszódik, egy cd4052-es.
és 4 csatorna van(4 adó/vevő, az adó és vevő ugyanaz)
Nekem nem távolságot, hanem folyadék áramlását kellene detektálnom egy cső belsejében. Arra gondoltam, hogy a cső két oldalára, de egymáshoz képest pár centire elcsusztatva felrakok egy uh adót és vevőt. Az adót inpulzusokkal gerjesztem, és mérem az eltelt időt, mig a vevő meghalja. Ha a csőben áramlik a folyadék, akkor ennek a sebessége hozzáadódik +- az ultrahang sebességéhez, és változik az általam mért alapidő. Ezt az eltérést lehetne használni annak az eldöntésére, hogy van-e áramlás, vagy nics.
Szerintetek működhet ez az elgondolás?