Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Hali Ptesza!
Próbaképpen szeretnék csinálni egy fejhallgatót két ilyen kapszulából. Szerinted a térfogat meghatározásához alkalmazható a hangszóróknál megszokott TS mérés?
MDF-ből fogom kifaragni a kagylókat, én is zárt kivitelre gondoltam. Bár volt nekem régen valami nóném (talán Pro-line) "márkájú" fülesem ami bass-reflex volt és tetszett a hangja.
Ha befogtam a lukat, akkor alig volt basszus. Mérek majd egy TS-t az egyik fülesemen, kiváncsi vagyok hogy mit dob ki a gép.
Egy olyan kérdésem lenne hogy milyen hangszórókat érdemes venni a a hangdobozba, mármint hogy milyen legyen a frekvenciája amin dolgozik, a magasnak a középnek és a a mélynek.
A segitséget előre is köszi
Előző hozzászólásod olvastam így látom a hozzálásos is. Azt mondjuk nem tudom mire akarod használni,de ha otthonra illetve mondjuk egy egy házibuli erejéig, akkor javaslom a h2000-oldalán nézzél szét. Ha ezenkívül másra is akkor meg felejtsd el az építést egyenlőre és olvasgass pár hónapig legalább.
Ha nem szeretnéd érteni is mit miért hogyan csak a csavarozás ragasztás része ami izgat akkor a legjobb amit tehetsz elmondod hány utas ládát szeretnél meg mire és majd segítenek neked. Van hozzá hangváltójuk is. h2000 A helyedben azért megfontolnám egy gyári láda vételét. Vagy legalább lemásolását!
hangosításban foglalatoskodok már kb. 3 éve de most jött el az idő hogy saját hangfalat gyártsak nem estem neki programnak nem bízok a számítástechnikában mert beszoptam már vele rendezvényen párszor ezért felmentem a padlásra és két ezeréves Videoton hangfaldobozt lehoztam és mivel volt hangszóróm is ezért megvágtam a dobozt hogy bele mennyen a hangszóró!!! kigitteltem lecsiszoltam csatlakozó panel helyét kivágtam de nem tudom hogy hogy kel a hangszóróhoz hangválót, szubcsövet kell-e milyen teljesítményű hangszóróhoz milyen teljesítményű hangváltó kell?? ööö és így milyen teljesítményű erősítő kéne hozzá???? köszi
Használd a mondatok kezdésekor a shift billentyűt!
Eleg regi hozzaszolasomra valaszoltal. A 2007 ota eltelt 4 evben mar jonehany hangsugarzot sikerult osszehozni de azok nagy resze nincs nyilvanosan publikalva. Ha erdekel a tema akkor latogass el a diyaudo forumra.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogy hogy tudok 3 darab 8 Ω-os hangszóróból egy 4 Ω-osat vagy annál nagyobbat!
Mert ugye ha párhuzamosan kötöm akkor 2.66... Ω lessz!
Azon gondolkodtam, hogyha a középet és a magasat összekötöm sorosan akkor az ugye 16 Ω, és ezt összekötve párhuzamosan a mélysugárzóval elvileg 5.333... Ω lessz!
Ez a megoldás helyes? és ha igen akkor hogyan valósítsam meg?
Előre is köszönöm!
Galzotya
Hűha, van egy olyan érzésem, hogy nagyon nem tudod mit csinálj. Röviden, ha egy 3 utas rendszerről van szó, akkor nem kell őket összevissza kötögetni, csak hangváltót kell alkalmazni.
Annak idején még Édesapámmal építettünk egy pár hangdobozt Videoton hangszórókkal (HA16 és HD6,5). Maga a hangdoboz az 22*35*22 cm-es, anyaga 19-es bútorlap. Belseje lazán van kitömve vattával. A doboz zárt kivitelű.
Kis teljesítmény mellett (értsd kb. 10W alatt) relatív szép hangja van, de már itt is érezhető a probléma: a magas hangok helyett csak ,,susogás, zizegés, a cin helyett csak szin van... Összemosódnak a magasok, emiatt élvezhetetlen a hangja.
A dobozban hangváltó nincs, a magashangszóróval sorosan van kötve egy 6,8 µF elko.
Mi történne akkor, ha a magas hangszórót kic serélném HD8-as típusra? A hangváltó javítana a hangképen? Ha igen, milyen konstrukciójú hangváltót építsek, milyen paraméterekkel (gondolok itt eresztezési frekvenciára, illetve alkatrészűértékekre ). Ha elhelyeznék rajta reflexcsövet, segíthetne?
Szia! A HD6,5-ből még hangváltóval sem lehet a kívánt magashangokat elővarázsolni. Igazából ez a kérdés az alábbi helyeken is elment volna: Bővebben: Link Bővebben: Link
Válassz dómsugárzót. Bővebben: Link
Sziasztok. Nem nagyon vagyok benne a hangszórók világában ezért lenne egy érdekes kérdésem. Van kettő darab Videoton DC2050-esből való eredeti HA20/1018-as hangszóróm és ezt át szeretném alakíttatni/átalakítani habszélűről papírszélűre (gitárhoz/basszusgitárhoz szeretném használni). Szerintetek lehetséges az átalakítás vagy inkább hagyjam a dolgot? Segítséget előre is köszönöm!