Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Sziasztok!
szeretnék összerakni egy előerősítőt, és arra csatolni 2X300w ot tudó stereo erősítőt és 1X500w ot tudó ményláda erősítőt...
A hangfalakat is én csinálnám meg, de azt nem tom hogy akkor mi van, ha van 2X100w os magas hangszóró 8 hom,
van 200w os közép sugárzó 8 Ω,
ÉS EGY 200W OS MÉLYSUGÁRZÓ 4 Ω!!
és nem tom hogy miként kéne csatolni hogy ne legyen túl hangos a mély(ne durranjon el)
ha valaki tudna ebben segíteni akkor kérem írjon
Hali. Na most gondolom hogy a magasakat és a két közepet rakod 2 ládába a mélynyomó pedig külön ágon fut. Ha ez a helyzet akkor nincs probléma csak egy hangerőszabályzót kell a mély útjába beiktatni
haaaaaa..... sokat kéne irnom hogy kicsit rendberakjam a fejedben a kavargó gondolatokat....
Meg nics is kedvem helyetted gondolkodni.... Nem azért mert szemét vagyok vagy ilyesmi csak a felfedezés alkotás öröme sokkat számit...
szal csak annyit mondok: Vállasz más mély hangszórót és akkor nem lesz baj.
Vagy amugy minek két erőssítö?? azt mond már meg? És egy dobozban akarod hajtani? Akkor minek a két erössítö?
Jah és milyen erössítök ezek? Kocsiba valók?
hova lesz a Hangfal?
Sziasztok ha kell akkor tudok ládaterveket adni amiket megcsináltam bár nem tom h hanyas az átmérő. Itt egy kép ezt én csináltam kicsi de az ablak a szomszéd stb kedveli
sziasztok! új vagyok itt ugyan de sehol nem láttam olyan szekciót ahol a full kezdőknek adnátok terveket! szóval engem leginkább a hangfalak érdekelnének és jó lenne ha általatok rajzolt terveket küldenétek.... szerintem biztos sokan örülnének neki UI: azér csak hangfalak érdekelnének engem személy szerint mert a többihez hülye vagyok
itt az oldalon a kapcsolások között vannak egyszerű áramkörök kezdőknek pl: egyszerű villogó
és a cikkek között részletesen leírják az alapvető dolgokat az alkatrészekről pl a tranzisztor, dióda led ellenállás kondenzátor stb működéséről, felhasználásáról, szerepéről
abban viszont igazad van, hogy hangfalas cucc nincs. (legalábbuis ilyet nem láttam csak topikokban egy párat)
érdemes szétnézni
én épitettem már pár hangfalat csak sajnos nincs digitális gépem és a jelenlegi-ről nem tudok képet feltenni... mondjuk nem 1 nagy durranás de sztem jól néz ki amint lessz digit gépem felrakom a tervekkel 1ütt. ezenkívül ha van aki szereti az extrém sportokat és rámpát funbox-ot épitene szóljon nyugodtan! szivesen segítek abból már túl vayok 40-en
hát mivel teknikailag láma vagyok én csak esztétikai szempontok alapján épitem a hangfalakat ami ugye nem feltétlenül nyerődehát ez van amúgy megfigyeltem hogy a kis 3 wattos hangszóró gömb formában 10 watt nak tűnik
Hangfalat szeretnék építeni és nem tudom, milyen dobozt és hangváltót csináljak. A hangszórók típusai sa1315 mély és dtf15 magas.
A winisdben kérnék segítséget, mert nem tudom hogyan tervezzek benne, a hangváltót saját magam készíteném el erről az oldalról.
Köszi előre a segítségeteket!
Lázár úr 5leténél gagyibbat még nem hallotam! Kartonpapir hajlik, rezonál......az illesztéseknél kifúj......ááááá!!!!!!!! A hajam hullik!!!!!!!
AKI NEM ÉRT A HANGFALÉPÍTÉSHEZ AZ CSINÁLJA MEG A GYÁRILAG AHHOZ A HANSZÓRÓHOZ KITALÁLT LÁDÁT!!!!
Vagy először tanuljon meg pár dolgot, és akkor érteni fogja milyen adatokat kér a Winisd, vagy bármely progi.... Ez az ''alap''könyv!! Kötelező elolvasni, ha kell 20szor !!!
Vettem a neten egy Blaupunkt TSw 250 típusú hangszorót.Belőle szeretnék mélyládát építeni kocsiba.Csak sajnos nincsenek meg a paraméterei.Ha valaki tudja hol lehet megtalálni kérem segítsen.Kösz.
Én azért segitek de néhány alapkérdést tisztázni kell. ,pl van egy hangszóród szemre vételezed ,az átméröt,alakját,milyen szélü pl gumi szivacs stb Fóntós érzéssel megnyomkodod két ujjal alá nyulsz megemeled a pillét, és megállapitod ,hogy milyen felfüggesztésü mekkora az utja? Kemény vagy Lágy? A kosár lemez vagy öntött ?ebből és a prespán ,vagyis tőlcsér elmozdulasárol kb tudod hogy mire lessz képes a hangszóród.Ezek a jellemők a mély il szélessávu hagszórókra érvényasek. A hangsz.ra irt spec ált nem igaz.!de azért jó tudni. Ha ezeröl irsz Segitek
Üdv balyusz
Jajj de rühellém a Win ISD-t........
Nah megnéztem...
40valahány liter az sok...
"optimális" liter a úgy 16 körül alakult volna...de a reflexcső nem lehet fél méteres ezért kezelhetőbb paramétereket kerestem...
Több perces optimalizálágatás után én a nettó 27 literre szavazok. Ehez kell 1 db 6,8 cm-es 22cm hosszú reflexcső (ilyet lehet is kapni szép exponenciális kivitelben itt Szegeden, nem is túl olcsón)
Így alakul a 36Hz-es dobozrezonancia, és a 38,1Hz-es f3 (alsó határfreki)
Hangnyomásnál 122dB-nél van a termikus limit, de 1-2 másodpercig fölé is lehet menni.....
A működési módja harmadfokú kvázi-Butterworth tartományba esik,tehát még az is lehet, hogy nem lesz "fárasztó" a hangja.
JAJJ, majd elfelejtettem ehez a 27 literhez adjál még hozzá kb 2,5 litert, mert a hangszóró és a reflexcső is kiveszi a maga részét a bruttó térfogatból, nemcsak a láda fala !