Sziasztok!
2db hangfalat szeretnék csinálni, de nem tudom hogyan és milyet csináljak. Próbáltam hangfaltervező progival, de magas az angol nekem . A hangszóró nem minőségi, és hangfalat sem bonyolultat akarok építeni, csak legyen benne basszus. A hangszóró típusa: S.A.L. AHP 3-165, 90W 4 Ω 40-20000Hz 3 utas, kocsiba való, de ez van. Valaki tudna ötleteket mondani, vagy akár tervet hozzá? Ha lehet ne azzal jöjjetek, hogy vegyek, meg más hangszóróval kellene.
Jah anyagnak 1.5cm-es bútor lap áll rendelkezésemre.
Köszönöm a segítséget előre is!
Ha nem sűrgős kedden teszek fel neked magyarnyelvű anyagot arra vonatkozóan hogyan milyen szempontok figyelembevételével lehet a hangfalhoz tartozó dobozt megtervezni. Ne várj pontos méreteket adó számítást, hanem csak a zt hogy hány literesre és milyen rendszerű hangfalra van szükség a hangszóróhoz.
Egyébként szerintem a bútorlap amit írtál ehhez a hangszóróhoz kellőképpen masszív lesz....
Ja egyébként a cikkek a Tunning&stereo magazinban jelentek meg.
Naszóval lényeg a hogy beválasztottál!
Ez a hangszóró free-air(szabadlevegős),nem dobozba szánt...
Na de nem ba**gatlak vele.
Ahoz hogy megfelelő dobozt csinálj neki más adatokra van szükséged,DE azt a SAL nem adta közre(de nem mennél vele semmire anyira xar).
A hanghaltervezést megtanulhatod az előző hozzászóló által adott 2 link tartalmából...
Tehát a lényeg tedd a hangszórót kb 15 literes ládába azt, szól ahogy szól.
Remélem a téglatest térefogatát már ki tudod számolni ! Ne felejtsd el hogy az oldallapoknak(hangszórónak) is van térfogatuk !
Hangfalak
Itt sok SAL-os hangfalterv van fent. Ezek bevált hangfalak. Kikeresed melyik a hangszóródhoz a legalkalmasabb és már csinálod is. Én is készitettem egy ilyen SAL-os hangfalat. Az eredmény az, hogy már kettő van belőle- ha érted mire célzok
Ha nem tudod pontosan melyik hangfalterv a neked megfelelő, jelezz vissza segitünk.
Hali. Egy kis segítség a doboz méretének a meghatározásához ha nem kedveled a progikat: Válassz ki egy szekrényt otthon aminek van nagy beltere. A belépő nyillás méretébe illő vastag kartont illesszbe úgy hogy ne szoruljon tologatható legyen! A hangszórót ideiglenesen fogasd fel a kartonra és az adott hangerővel nyomasd meg. Ha szubcsövet is akarsz akkor a megfelelő átmérőjű jukat vágd a kartonba. És ha ez megvan kezd ki-be tologatni a hangszórós kartont. A kívánt hangzásnál jelöld be a karton állását. Innentől kezve pedig már egyszerűen megkapod a beltartalmat. Mit szólsz
ilyen megoldást még nem hallottam de ötletes nagyon!
lehet h én is kipróbálom egyszer, de én tudok angolul és betudok helyettesítgetni a winisd progiba
ha nem gond akkor egy kicsit akadékoskodó leszek
mi van ha a megfelelő hang eléréséhez nagyobb doboz kell mint a szekrény???
nekem egy 120 literes nyitott dobozra van szükségem a bc3040-es mélyem részére.
Akkor mondanám, hogy nekem mire lenne szükségem! (mert progim sincs és nem is tudok angolul, és ha neked nem gond)
Tehát SAL2530/4 Ω 100 W (25 cm), jah mély!
Tehát milyen doboz kellene neki? Nem is inkább a méret, hanem a szubcső lenne fontos. Amúgy gitározáshoz kellene egy TDA7294 mögé kapcsolva!
Vagy oda elég egy sima kis box???? Vagy ez hülyeség?!
Jah meg láttam már hogy sokan írjátok, hogy neten vannak SAL hangfaltervek!
Azokat én nem találtam meg... (nem kell minősíteni a keresési módszeremet)
Tudnátok egy linket!
Köööszi!
ez így nem elég hogy sal2530 a tipusa mert sok ilyen van. a 2530 előtt kell lennie valamilyen betűjelzésnek mint pl. BC2530 vagy SRP2530 ha ilyet tudsz mondani akkor kikeresem az adatlapját és mondok neked hozzá egy doboz méretet szubcsővel
A reflexládához optimálisan 437 liter(nem elírás!) kellene, de ha beletesszük 40 literbe és kap 5 cm-es átmérőjű, és legalább 12,5 cm hosszú csövet akkor még szólhat valahogy.zárt ládába 71 liter kellene, de 40 literrel is szól....A hangja valószínüleg eléggé "kemény" lesz.
Nekem elsősorban gitárhoz kell és ott fontos hogy azért a membrán is remegtesse a dobhártyákat!
Úgyhogy ide nekem jó lenne egy tákolt ládika ami nem dől össze ha egy erősebbet pengetek...
Dehát nanáááá hogy nem elég! Azért vagyok itt, ha már csinálok akkor király legyen!
Miért mondod ezt?
Ez nem olyan jóó?
Nekem megtenné! Ez lett... ilyet szereztem. .. ha venni akarok akkor konkrétan gitárhoz vettem volna!
Dehát egy haver adta.
Most beérem ezzel!
Mindenképp ragasztani kell ha nem akarod,hogy zörögjön!És arra is figyelj ne legyen túl vékony anyagból főleg a háta mert tud kellemetlen hangokat produkálni!
Attól függ hogy teljesen zárt mélyláda akkor ragaszd meg és csavarozd is sőt nem árt a sarkokat is kinyomni szilóval vagy valami ragaccsal. De ha csak kis teljesítményű hangfal akkor ha megfelelő méretű a doboz elég ha csavarozod persze az illesztések pontosak legyenek
Én a lammellózást ajánlanám, igaz megfelelő gép hiányában nembiztos hogy megtudod csinálni, de talán ez a legjobb technika. (Gép meg akár vmelyik ismerősnek is lehet...)
sziasztok!
Terveztem két sbx3050-es sal hangszóróból egy subládikót. Na most azzal van gondom, h megcscináltam WinISD-ben és JBL speakershoppal. A kapott méretek eléggé furcsák lette, ugyanis a winISD 80 literrel többet számolt!! szerintetek most melyiknek van igaza?