Szeretnék egy időzítőt építeni NE555-el, amit meg is tudok oldani, de annak a vezérlésében akadt egy kis problémám, ezért kérném segítségeteket.
Probléma:
Nyitott ajtónál (Reteszgomb felhúzva) Testet kapcsol a központizár, ami Zárt ajtónál (Reteszgomb lent) megszűnik (se test, se 12V)
Zárt állapotban kellene az időzítőt kb 20 mp.-ig működtetnem.
Relével (2 morzés) meg tudnám oldani, de akkor nyitott (vagy zárt) állapotban folyamatosan behúzna a relé.
Szóval amikor test van ne működjön, de ha nincs semmi, akkor működjön.
Remélem érthetően le tudtam írni.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Asszem értem, tehát amikor nincs test akkor te 12V ot szertnél látni a vezeték végén? És ugye arra megy az 555. Ha igen akkor raksz oda egy felhúzó ellenállást és ennyi. felh ell.: azt a vezetéket amiből a test jön nyitott ajtónál 1*űen összekötöd a 12V-al egy ~ 4,7kOhmos ellenállással.
itt a kapcsrajz ami neked kell! 100%jó. még a 555 is időzítve van 20secre. 555 utánra csak a relé+védődióda kell ami működteti az ablakot.
az a kapcsoló a rajzon nem érdekes az csak az a valmi ami a testre kapcsolja a vezetéked amiből nem tud jönni más cak test.
A kapcsoló testet kapcsol relére, ami behúz és az időzitőre nem kerül semmi. a kapcsoló nyitott állapotában viszont testet kapcsol a relé az időzítőre, ami kb 20 mp-ig üzemeltet egy relét.
Na ez kellene félvezetővel!
Légyszives írj vissza jó-e az előbbi ábrád erre!
(nem voltam gépnél eddig) naszóval:
ami itt van kapcsrajz: ha negatív van rákapcsolva akkor nem történik semmi, de ha eltűnik a vezetékedből a test (ez ugye akkor van mikor bezárod a kocsit) akkor a relé 20 másodpercig húz.
újrajz:
itt az új, hibátlan!
a 182k-s elenállástól és a 100µF-os konditól függ a relé zárási ideje. Ha csökkented az ellenállást vagy a kondit akkor csökken az idő.
Megépítettem és tényleg nem működött, aztán beraktam am két 10k-s ell-t + egy 40n-s kondit (ahogy az új rajzon van) és jó lett! szentségeltem először, de hamar rájöttem mi a baj...
az NPN tranyó tényleg fordítva van, de attól függetlenül működik PNP tranyó jobb lett volna? szerintem nem, mert a 555-nek egy - impulzus kell, hogy beinduljon.
Egyébként most, hogy nézegettem az 555 adatlapját lehetett volna csinálni "positive pulse-triggered" kapcsolást amivel 1*űsödik az egész kapcsolás...
Pontot köszönöm!
hehe, itt egy tranyó nélküli változat, de csak bipolár 555-tel müxik, ha cmos-od van akkor kell egy PNP tranyó a relé elé, mert a cmos nem bírja el a relét csak a bipolar.(bipolar a NE555 ..., cmos:ICM555, LMC555, TLC555...)
Szerintem is jár a pont Báddzsónak!
(Bár , mivel új vagyok a fórumon fogalmam sincs mire jó)
Újabb problémám merült fel sajnos.
Mivel próbalámpával "mértem" a "szakadást", sajnos nem szakadás a szakadás, hanem 2Kohm testhez képest. Így nem történik semmi a zárás pillanatában.
Tehát, ha 2Kohmot kötök sorba a Testtel, akkor kellene aktiválnom az időzítő kapcsolásomat.
Erre szeretnék valami okosságossárot.
bipolar 555 200mA-t bír, egy relé nem eszik annyit, tehát elbírja az 555. Ha cmos 555-öd van akkor kell tranyó, mert az nem bír annyit. De a bipolároshoz is rakhatsz tranyót a biztonság kedvéért, de szerintem nem kell.
Idézet: „Az a relé a + ágban van és a két lába közt a diódán 0.7 - 0.x feszültség esik.”
Nem.
A dióda záróirányban van előfeszítve, tehát nemvezet!
Vezetni akkor fog, amikor a relé kikapcsol, és ezáltal vegvédi az IC tranzisztorait (és egyéb félvezető elemeket) a kikapcsoláskor keletkező nagy feszültségcsúcstól ami "esetenként" tőbb száz volt is lehet...