Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szkenner lapolvasó javítása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szucsip hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Üdv!

Került hozzám egy HP scanner. Adtam neki 12,48V tápfeszültséget, csatlakoztattam a számítógéphez, és feltelepítettem. Sajnos nem működik Ha rákattintok a beolvasásra, akkor az olvasófej (vagy nem tudom hogy hívják) szépen el is indul, de kb 1cm után megáll, és visszamegy. Rendesen világít, ahogy kell. Kiírja, hogy:

"A HP képkezelő eszközt lámpahiba miatt nem sikerült inicializálni. Húzza ki a tápkábelt a lapolvasó kikapcsolásához. Várjon 60 másodpercet, majd helyezze vissza a tápkábelt. Ha továbbra is megjelenik ez az üzenet, akkor kérje a készülék javítását."

Természetesen többször próbáltam, de ugyan ez a szitu. Eleve úgy vettük, hogy "Nem tudom hogy jó-e , nem tudtom kipróbálni"

Mi lehet a hiba..? Hogyan kéne nekikezdeni? Ha szétszedem, akkor mit kéne benne megnézni/mérni? Oszcilloszkópom van, mérni is tudok.
(#) merlingerin válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 3, 2011 / 2
 
Hali!

Ha szerencséd van, csak mocskos. Ha peched, akkor CCD, vagy CCD vezérlő hiba.

Szedd szét, üveglapot leemeled, a scanner assy-t kihúzod középre. (ha akad, nem gond, a motor fogja rendesen, de ki lehet húzni.) Ez után a bordás szíjat kiakasztod, szalagkábelt lehúzod, és szépen leemeled az egységet. A többi vackot elteszed magad elől, szép tiszta asztalon lepattintod a tetejét, nem írtad, milyen típus, lehet, hogy tarja csavar, lehet hogy nem. Majd kitalálod

A tükröket szépen megpucolod denaturált szesz, és fülpucoló/PUHA! papírzsepivel. Ne maradjon csíkos, foltos sehol! A CCD előtti lencsét is pucold meg, és az üveglapot is! Különös tekintettel a home pozició előtti fehér csíkot, ez mondja meg ugyanis a kezdő poziciót. Összerakod, és ha nem CCD, vagy elektronika hiba, menni fog.

Amit NEM SZABAD:

- A CDD egységet, nyákostul leszedni. Sosem rakod fókuszba pont középre. El a kezekkel a csavaroktól!
-Fénycsövet/fénycsöveket feszegetni, hajlítani. Nagyon törékeny!
-Tükröt kézzel tapizni. Ez felületgőzölt tükör. Nem szobai! Vagyis a tükröződő felület a tükröződő oldalon van! Ha dörzsölöd, lejön, és kuka!

Kitartást!
(#) szucsip hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Köszönöm. Mi az a scanner assy? A típusa amúgy HP scanjet 4070 photosmart. Esetleg servízkönyvet kaphatok?
(#) szucsip válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Üdv!

Igen, láttam. Onnan töltöttem le a driver -t. Esetleg mást is le tudtam volna tölteni, ha észrevettem volna..?
(#) merlingerin válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
A scanner egység. Az a fekete valami, ami előre-hártra mozog
(#) szucsip válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Azt előre, hátra tudom húzni anélkül, hogy kiakasztanám a fogasszíjról a fogaskereket? Nem mertem megfeszíteni.
(#) szucsip hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Hol van a home pozició csíkja? Mert az üveglapon van egy csík, de az csak szétszedve látszik. Ez egy kb 1cm széles csík.
(#) szucsip válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Szétszedtem, kitakarítottam, összeraktam, de semmi eredmény. Ugyan azt a jelenséget produkálja. Nem lehet, hogy túl gyengén világít a cső? (Mondjuk vakít, az biztos)
(#) merlingerin válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
A tükröket mindegyiket rendesen megtakarítottad? nem 1 tükör van benne, lehet 5-6 is!

Ha igen, akkor kuka.
(#) merlingerin válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Igen, az az...
(#) szucsip válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
2 tükör van benne. Mindkettőt megtakarítottam.
(#) merlingerin válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Szia! Biztos vagy a kettőben? Kell ott lenni még.. Sok HP-t javítottam már, de kettő az nagyon kevés. Nem minden tükör egyforma hosszú, van ami csak pár cm.
(#) szucsip válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Majd szétszedem mégegyszer. De egyébként két sík- tükör volt. Egy hosszú, és rá 45°-ban volt egy rövid tükör, amiről már az optikába ment a fény. Onnan egyenest a CCD panelra. (amit sajna sikerült levennem, mert muszály volt; a kábeleket másképp nem tudtam letakarítani. Nem lehetett kihúzni a szalagkábelt. Sőt, az inverter DC bemenetét sem lehetett kihúzni :S)
(#) merlingerin válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Ha levetted a CCD panelt, akkor felejtsd el a scannert. Azt ember -műszerezettség/cél HW hiányában- be nem állítja. Be kellene állítanod pont a fókuszba egy vonal érzékelőt, ami csak egy nagyon vékony 1 soros szenzor. Ez keresi a kalibráciüs fehér csíkot az üveg alatt. Ha rosszul áll, sosem találja meg.

Direkt írtam, hogy ne szedd le..

Keress bele másik scanner egységet, de ezt elfelejtheted.

Szia!
(#) szucsip válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Nem baj, előtte is rossz volt már Amúgy koszt nem láttam benne, de még csak porszemet sem. Vígasztalom magam azzal, hogy úgy sem por baja volt annak.

Nem tudtam nem levenni az egységet. Mellesleg nem tudtam, hogy csak úgy rá van téve egy nyákra a CCD.

Harmadrészt: informatikai fórumon olvastam, hogy volt már aki levette és visszarakta, és utána működött. Amúgy ott beállítani nem lehet semmit. 2 mezei csavar fogta fel a nyákot, amin a CCD van. Lakk volt rajta, de ugyan oda tekertem vissza a csavarokat, ugyan abban a szögben álltak, mint mikor szétszedtem.

Esetleg elképzelhető, hogy egy multifunkciós gépben -akár- találhatok megfelelő modult? HOgyan tudom megállapítani, hogy igazából mi volt a hibás rész?

(kérdés: Normális dolog az, hogy a CCFL cső inverterének feszültségkimenete szabadon futkározik, mint parasztgyerek a kukoricásban? Úgy értem, hogy mikor kicsit nagyobb tápfeszt adtam a scannernek (15V-ot), akkor láthatóan jobban világított)
(#) merlingerin válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 5, 2011 / 1
 
Ugyan oda nem tudod visszatenni.. hiába a csavar, meg a lakk.. A csavar helye a nyákon nem sima kör furat, nagyobb, néha elliptikus. itt mikrométerekről beszélünk. Nézd meg, milyen felbontású a scanner.. számold vissza a ccd méretére.. Azért is van lelakkozva, meg gyakran ráírva, hogy ne tekerd ki..

Igen, a nagyfesz modul nem stabil, nagyobb fesz nagyobb fényt eredményez. Vannak scannerek, amik a kalibráláskor a tépfesz változtatásával állítják a kép paramétereit is..

Utólag nem találod ki hogy mi volt a baja.

Szia!
(#) szucsip válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Köszönöm szépen a segítséget. Valahogy hardveresen nem lehetne megnézni, hogy mégis melyik modul az, ami még használható belőle?

Ha nem, akkor elteszem, vagy szétszedem, és talán az inverter meg a cső még jó játék lehet. Meg azért az optika sem semmi benne.

Másik kérdésem: Mivel a feladat nem lett megoldva, így nem tudom, hogy miként kéne pontozni. Viszont minden képpen honorálni kéne a segítségedet. Hogyan lehetne a maximális 50pont egy részét jóváírni számodra?
(#) merlingerin válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Hali!

Hasznos: a doboz Lehet belőlle nyák levilágítót csinálni. Tápja lehet még hasznos, a cső, az inverter, a léptető motor, meg a tükrök laseres kísérletekhez. Többi az hulladék.. a fénycsövet óvatosan szedd ki, mert a ropi hozzá képest betoncső

Alkatrészeket elrakni nem nagyon érdemes, HP minden gépe más. Előfordul, hogy multifunkciós scanner része megegyezik egy sima scannerrel, de ezért felesleges pakolni a lomokat.

Nem gyűjtök pontokat Csak hegyekben álltak annó a scannerek, és önképeztem magam.

Szia!
(#) szucsip válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Mégegyszer köszönöm a segítséget. Nyák levilágítóra én is gondoltam, de fototechnikával még nem csináltam nyákot, és nem is annyira ugrálok érte. Viszont süteményes tálcának nagyon nagy design lenne a doboz

Felnyitható panoráma tető...
(#) tokjo hozzászólása Jún 29, 2012 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Vettem egy használt HP 4200c típusú scannert. Az eladó állítja, hogy xp alatt működött neki . Esetleg van valakinek ez a nyomtatója, tudna nekem segíteni?
(#) marthfew hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Sziasztok! Látom régen volt látogatva a topic de teszek egy próbát. Van egy Xerox phaser 3100mfp multifunkciós gépezet, a hiba a következő lenne: a scanner része bármien dokumentumot scannelek vele mindig ugyanott vannak rajta foltok. Nem erőteljes csak halvány. alapos takaritás után is ugyan ez. Mi lehet a gond?
(#) marthfew válasza marthfew hozzászólására (») Feb 10, 2013 /
 
Megoldódott belülről is ki kellett takarítani mire nem jó egy kis lcd tisztító folyadék
(#) marthfew hozzászólása Feb 18, 2013 /
 
Sziasztok! Először is elnézést az új témáért de sehol nem volt válasz a kérdésemre, illetve régen voltak látogatva a fórumok.

A probléma a következő lenne: van egy canoscan lide 100as scanner. Tökéletesen beolvassa a képet de miután kiment végállásba nem jön vissza az olvasó rész. Kihúzom visszadugom az usb kábelt utána visszajön. Mi lehet a gond? Az elektronika részen nem láttam semmi nemű elváltozást.
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Máj 5, 2013 /
 
Szia,
Én is csak véletlen olvastam most bele ebbe a topikba. Csatlakozom az előttem szóló "merlingerin" pontos hozzászólásához. Azt nem írtad, hogy egyszerűen, leáll, vagy erőlködik, s próbálna még menni tovább?
Próbáld meg kitakarítani. Olvasófejet középre húzva, s utánna bekapcsolva mit csinál? Elindul előre, megkeresni a "0" pozíciót, ott marad, vagy tovább hátra?
Hozzáteszem, hogy nem ismerem ezt a modelt. Ha meg javítottam is valaha Canon-t nem jelent semmit hiszen olyan gyorsan változik a technika. A régebbiekben valóban "fénycsövek" voltak nagyfesz egységgel, amaiakban, pld abban a canon-ban csak egy leolvasó-csík, a vágán egy db fehér kis kocka, amit tartalmaz 3színű ledet s egy prizmáán kersztül képes bevilágítani az egész szélességet. A leolvasó fejek fényérzékenysége, illetve felbontása is sokat változott.
Mindenképpen meg kellene vizsgálni, hogy találsz e valamilyen végállás kapcsoló szerűséget? Ez inkább valami opto-kapu lehet. De valószínüleg, már az sincsen, hanem egyszerűen leszámolja a léptetőmotor-t, s onnan tudja, hogy hol jár. Próbálj még software-sen állítani valami képméret félét, ha van benne ilyen. Ha így sem megy akkor nagyon kevés a javítás esélye. Anníira spec ic-k vannak benne ráadásul smd-k, amiket hőlégfúvó nélkül még leszedni sem lehet roncsolás nélkül.
(#) dickitomi hozzászólása Nov 29, 2013 /
 
Szevasztok!
Van egy canon mp160 multigépem.A tinta végleg kifogyott,van e lehetőség,hogy a scanner részét feltudjam használni,vagy kuka az egész.Most nincs hibaüzenet,csak a tinta jelzők égnek.Nem szeretnék patront venni,mert annak árából már egy új multigépet kapok.Valami elektronikával felhasználható e újra?
(#) Andrasirex válasza dickitomi hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Üdv!
Nekem mp150 van és én lehúztam a matricákat a patronokról,megfúrtam a tetején(megvan neki a hely a patronon) és újta töltöttem a gyári patronokat.De nagyon óvatosan mert nekem megsérült az egyik fúvóka és csíkosan nyomtat.Szerintem használd úgy ahogy van,ha szétszeded nem biztos hogy valaha még használható lesz.(Nem tudom mennyire vagy profi az elektronikában de a scanner részét külön nem lehet használni mert hibrid vezérlője van,emiatt egyedi a driver-e is.)
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
(#) zimimi válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Hali!
Van egy Canon CanoScan N670U szkennerem, mely hirtelen elromlott, sötétséget ad csak a kép helyett. A fénycsöve alig-alig, de inkább nem világít. Lehet-e, illetve érdemes-e javítani? Köszönöm.
(#) sany hozzászólása Dec 8, 2014 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy HP Jetscan 2400 lapolvasó. Azzal a hibával, hogy egyszerűen nem meg ki az olvasófeje. Ha kézzel kihúzom, akkor bekapcsoláskor visszahúzza a kezdő pozícióra az elektronika, de ha beolvasok valamit, akkor csak szinte csak 4 -5 mm mozdul el egy pillanatra és aztán ismét vissza megy. Kitakarítottam, megtöröltem a fémrudat is , amin fut a fej. A panelem nem látok égésnyomot. Lehet , hogy a léptetőmotor a rossz?
Köszönöm a választ!
(#) Klaymen hozzászólása Dec 5, 2015 /
 
Sziasztok!
Látom kicsit megállt a topic, de hátha...
Kaptam egy Xerox 2400-as lapszkennert, bizonytalan volt h működik v sem, de sajnos utóbbi jött be.
Táp nem volt hozzá, adtam neki én satbilizált tápot, elegendő áramerősséget. (1,25A van a készülék aljára írva)
Szkennelésnél az olvasófej kijön kb 3cm-t, egészen addig h a fénycső kilátszik teljesen...(az üvegen át világít), de ekkor meg is áll, majd szépen visszamegy a helyére. (mindegy neki h lecsukom a tetejét a gépnek, vagy sem) A számítógépen ekkor azt írja ki, hogy "please unlock your scanner". De az alján lévő teljesen mechanikus fej lock-olót hiába oldom ki, akkor is ezt csinálja s írja ki. (csak ugye lock-olt állapotban természetesen még mozdulni sem tud a fej s kattog az egész, majd leáll)
Próbáltam Win 7-en, Win XP-n is előbbin vista driverrel, utóbbin a saját driverével. A probléma ugyan az. A szkenner nagyon poros volt, de csak kívül, azt letakarítottam. Szétszedtem, belül szemre tökéletesen tiszta, eddig nem is nyúlkáltam bele ilyen céllal, de kézzel végigtoltam az olvasó fejet ide-oda, nem tapasztaltam akadást, szépen fut. Műszerolajjal picit bekentem a fém rudat és a műanyag sínt is. De nem ez a baj. Talán máshol akad valami? A motor maga? A szíjat levettem, így is minden könnyedén mozgott.
Miért írhatja ki h lockolva van ha nem is? (neten olvastam több helyen is, h ennél és a 4800-asnál is előfordult már másnál is h unlockolt állapotban is ezt a szöveget dobja ki a gép)
Olvastam a topicot..., lehet hogy a tükrök tisztogatása segíthet ebben is? Vagy szoftveres, driveres problémája lenne? Elsőre mechanikus hibára, akadásra gyanakodtam, a hibaüzenet miatt, de nem vagyok benne biztos h ilyesmi gondja van.
A fénycsöve világít rendesen, vakít. A fejet nem szedtem ki a helyéről, nem szedtem szét.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem