Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Inkább egy vékony lemeznek lehetne helyesebben nevezni, így elég lesz ez a nyomaték.
Az CP1L leírásban megtaláltam, hogy szoftveresen be lehet álltani a 0-ás kimenetet Pulse kimenetnek, az 1-es kimenetet pedig Direction kimenetnek. Emellett példa rajzokat is találtam a driverek meghajtásáról, ezeket mellékeltem. Hálás lennék, ha rá tudnátok pillantani, hogy jók -e. Szóval szerencsére úgy néz ki, hogy megoldható a dolog. Ha nem találok 24V-os feszültségű drivert, akkor 5V-ossal is meg lehet csinálni. Köszönöm a segítségeket.
Helló knorbika!
Idézet:
„Az CP1L leírásban megtaláltam, hogy szoftveresen be lehet álltani a 0-ás kimenetet Pulse kimenetnek, az 1-es kimenetet pedig Direction kimenetnek.” Akkor semmi gond. Legfeljebb szint illesztés kell a motor driver fele ha nem 24V-os bemenetűt szerzel. Menni fog.
Üdv mindenkinek! Szereztem egy Omron C200HE típusú PLC-t. Annyi a gond vele, hogy nincs hozzá tápegység, tápegységet meg nehéz szerezni bele.
Búvárkodtam a neten mindenféle doksik között, ennek a PLC-nek a tápegysége 5V és kb 4A áramerősséget ad ki. A backplane-en sikerült megtalálnom, hogy hova kell kötni a pozitív tápfeszültséget, alapállaptban így a backplane kb 25 mA áramot vett ki a tápegységből, ha beteszem a CPU egységet, az már meghaladja a 7805-ös IC-vel rögtönzött tápegység képességeit. Hacsak az AD konvertert teszem bele, akkor az egész cucc 100 mA körüli áramot vesz fel a tápegységből. Kérdésem annyi lenne, hogy egy számítógép ATX tápegység 5V-os ágáról adhatok-e a PLC-nek tápfeszültséget?
Sziasztok.
Küzdök a szakdolgozatommal, már csak pár dolgot kellene megvalósítanom, viszont ez a rész kicsit homályos hiába kutatok utána. Intelligens otthon vezérlést valósítok meg egy OMRON CJ1M típusú PLC-vel, és a világítás vezérlést szeretném úgy megcsinálni, hogy teljes mértékben programozható legyen. Annyit már tudok (és remélem nem rosszul), hogy ehhez szükségem lesz egy elektronikus előtétre (dimmerre), aminek a vezérlő bemenetét a PLC ( 0 - 10V-os) analóg kimenetére kapcsolnék, valamint az előtéthez pedig egy világítótestet kapcsolok. Valami hasonló módon, ahogy a csatolt képen látszik. A működés tehát az lenne, hogy az egyik gomb lenyomásával emelni, egy másik gomb lenyomásával pedig csökkenteni lehet a fényerő szintjét. A kérdésem elsősorban az, hogy jó-e ez az elgondolás? A PLC programozásakor felteszem hivatkozhatok az analog kimenetre egy címmel, ennek milyen értékeket adjak interakció során (ha mondjuk 10 lépésre bontom fel a fényerő csökkentést/növelést: 10 a 100% fényerő, 0 pedig a 0%)? Esetleg tudnátok ajánlani egy olcsóbb dimmert erre a célra? Köszi előre is a segítséget.
Szia.
Szerintem jó az elgondolás. Én felfutóél figyeléssel vizsgálnám a nyomógombokat. A vizsgálat eredményétől függően összeadás vagy kivonás műveletet hajtana végre. Az eredményt pedig bemásoltatnám a analóg-kimenet, bemenetére. Üdv. A hozzászólás módosítva: Hé, 23:25
Szia! Én nap mint nap csinálok ilyen vezérléseket. Ez egy kicsit bonyolultabb, mint ahogyan elképzelted, de sebaj. Ugyanis a lámpákat ritkábban szabályozzák, mint kapcsolják. Azaz gondoskodnod kell a be-ki kapcsolásról is. Ezt rövid gombnyomással szokták megoldani, a szabályozást hosszú nyomással. Ezt is figyelni illik. Van még egy tényező, a ramp. Nem mindegy, hogy a dimmelés közben mennyi idő alatt fut fel, vagy le a világítás. Ezt is tudnod kell állítani. A profi megoldás az, ha mindezt a külső és a belső fényviszonyoktól is függővé teszed, hogy csak annyi plussz energiát és fényt vigyél be a világításba, amennyi tényleg szükséges a természetes fényen kívül. Nem beszéltünk még arról, hogy mindez lehet RGB LED világítás is.... Hogy egy kicsit segítsek is: Dimmerek például. Itt van RGB, 0-10V, potis és DMX dimmer is. Nem feltétlenül szükséges csak 0-10V-ban gondolkodni. Sőt - sajnos a 0-10V-os dimmerek és az RGB dimmerek is jellemzően "csak" 8 bites felbontásúak. De lehet 10, 12 bites változatot is kapni. Conrad kitek is kaphatóak 0-10V-osban, de van több csatornás dimmer rack, vagy színházi dimmer panel is. A legolcsóbbak az RS485-ön futó DMX dimmerek. Én például ezeket használom. Nem árt gondoskodni a fényerő értékének a tárolásáról is, hiszen ugyanazt a lámpát több helyről is kapcsolhatják, szabályozhatják és nem mindegy, hogy mikor, melyik napszakban, milyen fényerő van beállítva, tehát a külső/belső fényt mindenképpen figyelembe kellene venni. A fel és lefutásnál az sem mindegy, hogy mindezt lineárisan teszed, vagy logaritmikusan. Nem mindegy az sem milyen lámpatest van a dimmer végén, mert attól függ, mennyire tudod kihasználni a 0-100% tartományt. Ez másként alakul egy izzószálas hagyományos izzónál, másként egy fémhalogén lámpánál, másként egy fénycsőnél és megint másként a LED-eknél.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 3:30
Hali!
Köszönöm madazg77 és kameleon2 válaszát sokat segítettetek. Még csak elméleti vonalon közelítettem meg ezt a dolgot és nem gondoltam át mindent, ezért biztos lesz még kérdésem. A fel- és lefutó él vizsgálata jó ötlet, mindenképpen így lesz megvalósítva. Kicsit pontosítom a munkámat: Szóval intelligens házvezérlést kell plc-ben készíteni, és mindezt egy kis maketten megvalósítani. Ezért lényegében csak a makett egyik szobájában lesz felszerelve egy világítótest, aminek a fényerejét szabályozni lehet. Ennél többet ehhez nem is szeretnék megcsinálni, csak a fényerő növelését és csökkentését, kicsi a makett ezért az egyszerűségre kell törekednem és hogy minél több témát érintsek. A fényerő szabályozására interneten keresztül lesz lehetőség ezért egy adatbázissal is össze lesz linkelve a plc. Köszönöm kameleon2, nagyon sok mindenre felhívtad a figyelmem, amit majd a későbbiekben szem előtt kell tartanom, a későbbi munkák során. ![]() Ragaszkodnék a 0-10V-on vezérelhető dimmerekhez, mert a plc analóg kimenetére kötném rá. Ezért kerestem egy ilyen kis termék megnéznétek, hogy ez biztosan jó-e, ha egy omron plc-hez szánnám, elég kicsi a költségvetésem és nem szeretnék mellélőni egy fölös kiadással. Köszi előre is a segítséget.
Helló BigJim!
Miért választottál ilyen témát ilyen eszközökkel? Elég szokatlannak tűnik. Ipari PLC-ket nem nagyon szoktak ilyesmire használni a gyakorlatban. Egyrészt mert vannak erre alkalmasabb megoldások, másrészt meg nem költséghatékony, harmadrészt meg nincs sok gyakorlati haszna. Nem ésszerű. Egy szakdolgozatnál nem szempont a megvalósítás gyakorlati értéke és a műszaki megoldás ésszerűsége? Így látszólag ez a dimmer megfelelhet neked, de a "műszaki dokumentáció" amit ott mellékelnek nem valami kimerítő. Arra figyelni kell hogy milyen fajta CFL fényforrást teszel rá!
Helló!
Köszönöm, hogy megtekintetted, majd ügyelek a fényforrás kiválasztására. Az eszköz azért lett így kiválasztva, mert az egyetem csak ezt a plc-t tudja biztosítani, és mivel volt egy félévünk plc gyakorlatozásra gondoltam kipróbálom magam mennyire is jön be ez nekem. A témához meg a tanárom ragaszkodott, így próbálok kihozni belőle valamit.
Szevasz BigJim!
Ha ez a követelmény, akkor természetesen ezt kell csinálni. Ez van. Sajnos ennyi idő arra nem elég hogy megtudd mire is jó a PLC és hogyan kell alkalmazni. Ennyi idő esetleg arra lehet(ne) elég (intenzív órákkal), hogy kiderüljön mit is kellene megtanulni, bemutatni... Félre ne érts, nekem az oktatással van bajom (természetesen ami ezt a területet illeti) de az már más téma.
Hali!
Ezzel teljesen egyetértek, mióta elkezdtem a szakdogát, csak arra jöttem rá, hogy mennyi mindent nem tudok, és minél jobban haladok annál inkább rájövök milyen sok mindent kell átnéznem, megtanulnom, kipróbálnom. Köszönöm a sok iránymutatást, és előre is bocsánat, de majd még visszatérek pár kérdéssel. |
Bejelentkezés
Hirdetés Frissek 2013. Jún, 19. Sze
13:25:55 Jelenleg 425 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
|

Hírek.xml