|
|
| Villanymotor,aksi és nyák összehangolása |
|
| Témaindító: mibase2, idő: Okt 13, 2011 |
|
|
|
|
|
Üdv!
Na szóval a segitségeteket kérném,ugyanis van egy 15V os egyenáramú villanymotorom(aksis furóbol vettem ki),megvan az aksija is (szintén a 15V os) és van 1 panelem ami lényegében 1 távirányitos autobol lett kiszerelve,de ez 9 voltot vesz fel eredetileg,és nem adja le a 15V ot ami nekem kéne a motorhoz.És ezta 3 at valahogy összekéne hangolni,(pl letranszformálni 9 re aztán vissza fel 15 re. iylesmit kéne,de nemtudom hogyan induljak el és mit kéne vennem hozzá. 1 kapcsolási rajz jól jönne és egy elmélet is mellé,(hallodtam már relés,diódás, tranzisztoros ötletekről de nem vagyok benne biztos és az illető sem. pls segitsetek
ELőre is köszönöm |
|
|
Szia!
Ha jól gondolom akkor te a motorodat a távirányítóval akarod kapcsolni úgy hogy a távirányító vevő panel és a motor is az akksiról menjen ezt nem nehéz megoldani. Írd le pontosan az elképzelésed. |
|
|
Szia! 15 voltból 7809-es ic-vel csinálsz 9 voltot ez a rész kész is..
a vevőpaneled kimenetét kellene letisztázni hogy mi jön ki belőle gondolom tranyókkal kapcsolgatta eddig ami rá volt kötve de ha nem majd helyesbíted.. na ezt a kimenetet lehet relére vagy egy nagyobb teljesítményű tranzisztorra küldeni ami kapcsolja a motorodat. |
|
|
Szia!
Kellene tudni, hogy a mekkora feszültségű táp áll rendelkezésre, és hogy a motorod hány ampert vesz fel maximum terhelésnél. Ha a táp megvan 15 V, akor simán amit 9V-ot ad a nyák, azt egy ellenálláson keresztül egy megfelelő teljesítményű tranzisztor bázisára kötöd, az emittert(NPN tranzisztor esetén) GND-re húzod a collektora meg teheted a motor egyik ágát, a másik ágra pedig a 15 V-os táp. Így a motor kb 14,3 V-ot fog kapni, ha a nyák 9V-ot kapcsol, mert a tranzisztoron is esik feszültség, de szerintem ezt a kis feszültség elhanyagolhatóan befolyásolja a motorod fordulatszámát.
Üdv, Máté
szerk: most látom, hogy az akksi 15V-os, szóval semmi gond nincs, csak az áramerősséget kellene megtudnod a tranzisztor méretezése miatt |
|
|
| Az aksi 1,2 amperes, gondolom akkor a motor is annyit vesz fel max terheléskor.Kokozo elméletét megcsinálom a 7809 es ic vel hogy 9 volt legyen,és utána megmérem hogy mit ad le a panel a motor felé, addig sajna nemtudom mert, nincs meg a panel saját akksija. |
|
|
Szia!
Igen, pontosan ugy akarom megoldani ahogy leirtad, hogy a panel és a motor is egy akksirol menjen. stb. |
|
|
nagyon köszönöm az eddigi hozzászólásokat, már sokat is segitettetek. Kokozo ha megcsinálnád nekem a kapcsolási rajzát a 7809 es ic bekötésének akkor nagyon megköszönném, mivel sajna még nemnagyon értek ehez.(az aksi és a panel közé)
Előre is köszönöm |
|
|
| Bocsi,de nemkell a kapcs rajz , azthittemtöbb lába van az ic nek és bonyolultabb ,de ezt betudom kötni, igy utolag nézve. |
|
|
| Javitom, 400 mA az aksi és a motor is. |
|
|
| Megcsináltam az 7809 es IC-s modszert és bevált, van 9 voltom amit a panel kap, és a panel a motor felé szintén 9 voltot ad le.akkor most ezta 9 voltot kéne felnyomni 15V ra, ami a motornak kell. |
|
|
DC/DC konverterrel gondoltam volna.
Találtam 5V DC bemeneti és 15V DC kimeneti konvertert, csakhát ez 5V bemeneti és sok neki a 9V,Bővebben: Link
és találtam 12V DC bemeneti és 15V DC kimeneti konvertert is, de ennek meg kevés a 9 V nem? ***
* A színezést kivettem ! Ez a felület itt nem kifestőkönyv, hanem egy szakmai oldal ! |
|
|
| Úgy kell megcsinálnod hogy a paneled (ami ugye 9V ról megy már a 7809 miatt) kimenete egy relét kapcsoljon és ez a relé a motorodat fogja rákapcsolni a 15V-ra így nincs szükség a 9V-ot újra felkonvertálni. |
|
|
oké köszi, és 1 kapcsolási rajzot készitenél nekem?
és milye nrelét alkalmazzak? |
|
|
Szia!
Itt a rajz remélem nem rontottam el de ha minden igaz működnie kell. A relé meghúzó feszültsége 9V körüli legyen. A működés a következő: A paneled amit a távirányítóval kapcsolsz, meghúz egy relét a tranzisztoron keresztül és ez a relé pedig rákapcsolja a motort a 15V-os tápfeszültségre. |
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «
|
|
|
Nagyon szépen köszönöm, hát akkor probálkozok vele.
majd irok hogy sikerült |
|
|
| milyen transistor kell, nemtudom kinézni, T1 npn ? |
|
|
| Szinte mindegy csak NPN legyen és bírjon vagy 50mA ert. De tegyél be egy BC182 es tranzisztort mert az fillérekbe kerül és 100mA ert bír. |
|
|
| Mindent megcsináltam ahogy kell,de a 7809 es ic szérobban :S már a második. Valami másik ic vel nemlehet megoldani? |
|
|
Szia!
Szimulátorba jól működik a kapcsolás. A távirányítós paneled mennyi áramot vesz fel 9V-ról? Valószínű hogy az üti ki. Mekkora áramot bír a 7809-es IC-d? |
|
|
| Háát az ic az 1 amperes. panelt meg nemtudom mennyit vesz mivel igy kivan lőve a 9V ic nélkül. Milyen szimulátort használsz? |
|
|
Szia!
A TINA-t használom szimulátornak. A kapcsolás amit küldtem tuti hogy jó. Ha összerakod újból akkor a 7809 IC kimenetén nézd meg műszerrel hogy ne legyen zárlat, mert az is kiütheti. Ha zárlat van akkor próbáld kijavítani a hibát. A paneled áramfelvételét úgy is meg tudod nézni hogy megcsinálod a kapcsolás addig hogy 9V meglegyen és megméred simán a paneled áram felvételét akkor mikor a távirányítóval kapcsolod. Ja és hűtést is tegyél a 7809-re mert alapból is melegszik a 15V-ról való konvertálás miatt nem még ha megy is róla valami eszköz. |
|
|
Zárlat nemvolt,az ic lábait leszigeteltem forrasztás után, hűtőborda is volt rajta(nemis kicsi).fesz alá helyeztem, rá 3mp re szétrobbant az ic.Talán 1 ellenállás az ic elé?
Veszek 1-2 ic-t még és probálgatom,legalább a panel áramfelvételét megtudjam nézni. Köszi,hogy ilyen gyors vagy és mindig válaszolsz.  |
|
|
A 78xx -es stablerek nem igazán szoktak felrobbanni. Még totál kimeneti zárlat esetén sem. Főleg nem 3 mp alatt. Esetleg fordított tápfesznél, avagy totál brutál elkötés esetén.
Biztos jól kötötted be az IC -t? Megnézted az adatlapját? Nem véletlenül 7908 ?as IC -t kaptál? Az akku polaritás helyesen van bekötve? |
|
|
Szia!
Az ellenállás nem ér semmit oda. Valami elkötés lehet itt úgy ahogy az előttem szóló is írta. Nézd át rendesen a dolgokat mert nem egy bonyolult megoldás ez hogy ne működjön. Mindig szívesen segítek.  |
|
|
7809-es,kötések jók,úgyahogy a kapcsolási rajzon van.
veszek még 1-2 ic-t és megnézem ujra, lehetséges,hogy a polaritást néztem el.kösszi az infót |
|
|
| működik eddig csak van valami baj, sztem rosszl kötöttem be valamit.a relé kapcsol de a motor nem megy. a relé NO és NC lábán megvan a 15V. jól kötöttem be a relét meg a transistort? itt 1 kép |
|
|
|
| Nem jól kötötted be a relére a motort. A NO az az alapból nyitott, a NC az az alapból zárt de mindkettő a COM-hoz KÉPEST értendő. Egymással soha nem lesznek kapcsolatban csak a COM-mal. Kösd a motor tápját a COM és a NO lábra. A relé behúzásakor a COM és a NO lesz kapcsolatban, amikor elenged akkor meg a COM és a NC lesz kapcsolatban. |
|
|
| Itt egy kép, ezzel érthető lesz. |
|
|
|