Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   45 / 66
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
Kösznöm a türelmed hozzám!
A DV27 milyen magas?
Meg még egy valamit nem értek:
Idézet:
„Ebból, meg egy hasonló hosszúságú fémpálcából lehet egy balkon antennát fabrikálni, nem túl jó hatásfokú, meg irányítottsága is jelentős, csak akkor javallt, ha már más megoldás nem jöhet szó”

Most akkor ez az antenna önmagában nem használható, hanem kell hozzá egy másik fémpálca? Vagy ezt használhatom így ahogy megveszem?
Az, hogy nem a legjobb hatásfokú, az még nem baj, mert egyenlőre csak az a célom, hogy legyen egyáltalán CB-m utána jöhet a vételi/adási távolság, kimenő teljesítmény növelése stb...
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
A DV27, az kb 1,5 m hosszú
Az antennának mindíg két fele van, azért dipól. A λ/4 -es antennának is van "másik fele" az az alá tett fémlemez, földháló, vagy épp a triplegnek a három lába vagy a balkon antennának az egyszem lába, (ugyanaz a szerepe, mit a triplegnél a három láb közül az egyik) reprezentál.
(#) balu1 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
Azért annyira nem veszélyes ez az antenna kérdés, habár elektromosan a készüléknek mindenképp illeszkedő terhelésnek kell látni a készülék oldaláról, ha nem akarod, hogy a végtranzisztor túlzottan melegedjen.

Ehhez szoktak egy maccsert használni, ami igaz megeszi a kimenő teljesítmény akár nagy részét is egy nagyon illesztetlen darab ráakasztott drótnál, de a legjobb 1.1 es látszólagos SWR-t is be tudsz állítani vele a készülék felé. Vagyis a készülék optimális antenna illesztést fog látni. Az meg más dolog, hogy valójában hol vész el az a teljesítmény nagy részben.

Legelsőre mindenképp egy SWR mérő és matcher kombó antenna mérő és beállító műszert javasolnék hozzá, aminél kikapcsolható a maccser egy jól illeszkedő antennánál de be is lehet kapcsolni ha épp csak a csillárt vagy a fűtőtestet ..akarod kihangolni hozzá antenna helyett /persze itt nem foglalkozunk azzal a zavarral ami a környező vevőkészülékekben ilyenkor durván jelentkezik a szomszédoknál/. A zavart egy jó magasra kiszerelt és kiválóan illesztett (jó SWR-el rendelkező) tetőantenna nélkül nem nagyon lehet elkerülni, mert a lesugárzott teljesítmény tele szórja a környezetben lévő műsorvevőket a harmonikusaival, különösen AM vagy SSB adásoknál.
Ha bár az AM azóta már nem engedélyezett ha jól tudom

A jó antennának több ismérve van.
Egyik az, hogy rezonanciában a helyén /frekvencián/ legyen és
impedanciában az 50 Ohmos nagyfrekvenciás kábelhez és azon keresztül készülék impedanciához illeszkedjen.

Az antenna lehet félhullámú, negyed hullámú és még "ezerféle" más, akár jóval rövidebb is,
a talp ponti részén induktivitással kihangolt antenna /de van sok egyéb megoldás még/.

Az antennánál nagyon fontos a sugárzóval ellentétes pólust képviselő test, föld ellensúly vagy referencia potenciál felület megléte. Az antenna mindig arra fog főképp sugározni, amerre az ellensúly, a referencia potenciál (ami a kábel árnyékolására van kötve), elhelyezkedik. Több irányban is elhelyezkedhetnek ellensúlyok, sőt teljes fém lap is lehet az ellensúly, sőt régebben egy kemping biciklire szereltem fel egy President Grant CB készüléket. A kományon volt egy kb 50 centis körüli, 160-180 menetes középtekercses házi készítésű mobil antenna és hátul volt egy autó akku, azzal kiabáltam tele a várost, miközben feltekertem a Plisbe, Szentkereszt felé és utána kimentem Szentedrére fel a Pismányba. Az az antenna egy rövid mobil sugárzó volt és nagyon jól ki lett hangolva frekvenciára és SWR-re úgyszintén. Onnan Szentendréről bent az Örsvezér téren verte a 9+ t. Sőt még a bicikli úton kifelé menet Csepelről vissza szóltak, hol vagyok, hogy így dübörgök ott Csepelen. Már nem tudom pontosan, hogy 4W (vagy netán 10 Watt) volt a kimenőm.

Mivel akkor volt nálam kölcsönben egy rádiólklubos GDO (Grid Dip Oszcillátor) amivel egy rezgőkör (antenna és bármi) rezonancia frekijét lehet megmérni. Ezzel szoktam akkoriban ismerősöknek segíteni kihangolni még a padlástérbe felszerelt gázcső darabot is. Azt is lehetett és egész jó lett!

Persze kellett egy néhány menetes (a sugárzó hosszától függően lehetett több is) tekercset kellett készíteni a vasrúd alsó pontjára egy kis kapacitású néhány pF-os kerámia kondenzátorral párhuzamosan, ami tekercsnek az alsó csatlakozását az árnyékolt kábelre és/vagyis az "ellensúlyra" kötöttem. A kábel belső erét bekötöttem a tekercsnek egy olyan pontjára, ahol az SWR is optimális lett és közben a tekercs induktivitásán (és a becsatolási pont helyén -SWR miatt-) is kellett mindig kicsit módosítani és a rezonanciát is mindig utána kellett állítani mert bármilyen módosításra mindig minden elmászott.
Mindig mindent mértem, mert bármin változtattam minden paraméteren megint jusztírozni kellett a műszerek segítségével, hogy az impedancia is stimmeljen és a rezonancia is a helyén legyen.

Szóval sajnos tényleg elég összetett egy antennát a semmiből kihangolt sugárzóvá tenni.
Írtam az elején, hogy nem egy nagy dolog, persze csak akkor, ha meg van hozzá minden műszer és tudod is használni őket. Tehát ott van a GDO ami az éppen aktuális frekvencia pontos meghatározásában nélkülözhetetlen és az SWR Standing Wave Ratio (álló hullám arány) mérő amivel az impedancia illeszkedést lehet ellenőrizni.

SWR
Bővebben: Link

Ott van az SWR mérő, amivel az állóhullám arányt tudom mérni, hogy mennyire illeszkedik a rendszer a készülékhez. A végén az SWR mérőt levittük a lakásba és ott a tetőtérből üzengettünk, hogy most mennyi odalent. Aztán állítottam és most mennyi. Sokat méregetve kellett véglegesre állítani fent az impedanciát és a végleges rezonanciát, vagyis a tekercsen a becsatolási pontot és a tekercs induktivitását.

Ja még a padláson kihúztam sugár irányban néhány ellensúlyként használható vezetéket, ami a kábel árnyékolásával volt összekötve. Anélkül nem lehetett volna kihangolni egyáltalán. Az volt az ellensúly.

Írtam az elején, hogy nem akkora nagy csoda egy ilyent kihangolni, mert úgy emlékeztem rá. Ahogy így utólag átgondolom, volt vele mindig épp elég mérni és állítani való, mire minden összeállt, csak éppen élveztem a kihívást, mert az eredmény mindig magáért beszélt a végén.


Szóval tényleg csak akkor "egyszerű" ha minden mérő készülék meg van hozzá és tudod is, hogy mit hogyan kell csinálni. Annak minden könnyű, aki tudja a módját. Egyébként így utóla a távolból, tényleg nem egyszerű. Ezek vagy 30 éve voltak, akkor könnyűnek tűnt a mérő készülék park és az ifjonti lelkesedés birtokában. )

Akkoriban bármit kihangoltam a műszerek birtokában, még akár a lépcsőház korlátot is a vasbeton elemekkel együtt, ha épp azt kellett volna. Ott az ellensúly lehetett volna pl a fűtőtest rendszer, ha elég messze lévő pontját használom mert onnan már induktivitásnak számít a rendszer. Na jó, ez utóbbit nem próbáltam, mert végül is nem egy belső, önmagában záródó kört kell létrehozni antennaként.

A jó antenna nem más, mint egy nyitott rezgőkör, amiből megfelelő karakterisztika szerint ki tudnak lépni a rádió hullámok. A sávszélesség az induktivitás és a kapacitás arányán múlik. Egy keskeny sávon nagy nyereséget kis kapacitás és nagyobb induktivitás mellett lehetett elérni és szélesebb sávban egy tetőkapacitással vagy vastagabb sugárzóval rendelkező antenna tudott sugározni (mint a penetrátor) amit úgy is neveztünk egy idő után, hogy High-Lot Speciál (Hájhlott speciál) Persze, mert egy nagyobb szélviharban meg HajLott és utána már csak úgy nevezték az ismerősök poénból, hogy HajLott Speciál, de akkor is jól működött. )

Ismerni kell az elvi működését ezeknek és akkor meg voltak a műszerek is hozzá, ami nélkül megint csak el lettem volna veszve.

Az egy másik dolog, hogy bizonyos negyed-fél, kétharmad hullámhosszra készült antennákkal lehet igazán jó hatásfokot elérni. Nekem 2/3-os Penetrátor volt fent a tetőn. Az jól sugárzott, laposan és távolra 135 csatornán keresztül a per-A csatornákkal együtt, mint (3-7-11-15-19/A ha jól emlékszem), de hivatalosan csak 40-en.
A Penetrátor tető kapacitása miatt a rúd fizikai mérete rövidült de ettől szélesebb sávú antennaként működött, négy darab negyedes ellensúlya volt felszerelve alul vízszintesen.

Itt láthatsz egy ilyent:
Bővebben: Link

A villámvédelmet úgy oldottam meg, hogy a ház központi villám védelmi földelésével össze volt kötve.
Egy közvetlen villámcsapástól elolvadt volna az alumínium is és a készülék is szomorú kárt szenvedett volna, de nem érte semmi hasonló a tíz emeletes ház tetején, mint legmagasabb pontot.
Nem tudom miért nem, de azért örülök neki.

Amikor kimondottan villámlott, akkor azért kivettem a gépből a csatlakozót. Végül tettem egy komolyabb régi katonai csatlakozó párt a konyha ablak keretére, ahová lejött a kábel a tetőről és ott kihúztam amikor villámlott, hogy már a kábel se jöjjön be a lakásba. Ezekkel együtt soha nem tapasztaltam villám okozta jeleket a rendszeren, a jó néhány éves használat közben.


Egyébként a matcherrel bármit ki lehet hangolni.
Itt találsz matcher kapcsolásokat és kész dolgokat is lehet venni a vaterán meg itt-ott.
Bővebben: Link

Mit hagytam ki, hajaj még sok mindent, de egyelőre ennyit tudok mondani.

Mostanában viszont már nem rádiózom sehol.
5CQX
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
(#) gernerakos válasza balu1 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /
 
Köszönöm ezt a jó hosszú választ és felvilàgosítást az antennák terén.
Írtad, hogy mindent ki lehet hangolni megfelelő műszerekkel. Nos nekem csak egy multméterem van, ezzel meg nem lehet mindent kihangolni, a többi műszert meg kéne venni. Viszont ha veszek egy készen gyártott antennát, és azt helyezem el a padlástérben (azért nem a tetőn, mert az egy jó öreg faszerkezetes tető, villámvédelem nélkül, és nem szeretném, hogy az antenna villámhárító legyen
) akkor azt mennyire kell mérni?
Hogy kell ezeket egyáltalán bekötni? Egyszerűren mintha csak a tv-be dugnám a koaxot, csatlakoztatom őket egymáshoz, és kész? Gondolom azért SWR mérőt kell szerezni.
(#) pucuka válasza balu1 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /
 
Azért azt figyelembe kellett volna venned, hogy Te amatőr vagy, tehát képzett személy. Akinek tanácsot adsz, az viszont egy egyszerű felhasználó, és csak nagyon egyszerű tanácsokat lehet neki adni. Nem nagyon fogja tudni használni azokat a műszereket, amiket rutinból használsz, amíg egyszerűen összebütykölsz egy valamilyen sugárzó eszközt, akár egy vaságyat, az egyszerű CB -s nek nem fog menni.
Nem ártana tudnod, hogy CB sávban csak, és kizárólag az FM moduláció engedélyezett (és csak 4 W adóteljesítmény, és még pár kritériumnak is meg kell felelni, bár ezeket az amatőrök minden különösebb szívfájdalom nélkül átlépik), bár ez a lehangolási hibából keletkező káros sugárzás keletkezésén mit sem segít.
Abban sem vagyok biztos, hogy meg kéne tanítani a kérdezőt egy számára teljesen új szakma minden csínjára bínjára, ha erre mégis igénye lesz, majd úgyis megkérdezi.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 7, 2015 /
 
A villámvédelem igen érdekes kérdés. Azért mondtam, hogy konzultálj egy villanyszerelővel. Ha a villám bele akar csapni a házadba, akkor bele is fog, ha van villámhárító, ha nincs. Ha van villámhárító, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége hogy becsap, mintha nincs. A baj az, hogy a CB rádió közvetve ugyan, de összeköttetésben van a földdel, (a földelt 230 -as hálózattal) így van esély arra, hogy a berendezésed villámcsapás következtében tönkremegy. Más probléma nemigen szokott lenni. Ezt a gondot tudod nagy eséllyel kivédeni, ha a tetőn levő antennához kiépítesz villámvédelmet. (az erre vonatkozó előírásokat egy villanyszerelő jobban tudja) Ekkor azonban nagyobb lesz a villám látogatásának esélye, és egyáltalán nem biztos, hogy a berendezéseid megússzák. Erre nézve is vannak védelmi eszközök, de ezeket már egy mezei CB üzemeltetéséhez kicsit drága lenne beruházni.
Nekem sok éve van egy CB antenna egy négy emeletes házban, villámvédelem nélkül, és még nem volt ebből probléma, pár házzal arrébb viszont volt villámcsapás.
SWR mérőt praktikus beszerezni, megtanulni a használatát, de egyáltalán nem létfeltétel, ha a telepítésnél szakember segédkezik, akinek vannak megfelelő műszerei. Az SWR nem szokott nap mint nap változni, általában külső események szokták befolyásolni, pl. vihar, villám.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2015 /
 
Villámvédelem kiépítésére nem szeretnék költeni, ezért gondoltam például az erkélyen vagy a padlástéren elhelyezni az antennát. Ott biztos hogy nem csap bele a villám, nem mennek tönkre a készülékeim, meg ez a legolcsóbb, legegyszerűbb megoldás számomra. Ha ez nem a legjobb, az egyenlőre nem gond, csak működjön.
Viszont itt is korlátozottak a lehetőségeim, mert nem fog a padlásra beférni egy 3méteres antenna, ezért minél kisebb és hatékonyabb kellne. Talán a DV27 be fog férni, nem tudom pontosan mekkora hely van ott.
(#) balu1 hozzászólása Márc 8, 2015 /
 
Azért nem bánom, hogy leírtam, mert legalább van egy kép, hogy
nagy vonalakban mi az amivel már komolyan lehet ilyent csinálni.
vagyis, hogy tényleg nem mindegy mit és hogyan használunk antennának.

Akkoriban még főképp AM üzemmódban használtuk a CB rádiót, habár már ment a rémisztgetés, hogy "majd egyszer" be fogják vezetni, hogy csak FM-ben lehet forgalmazni. Azt az üzemmódot kimondottan nem szerettem. A zaj zár levágta a gyengébb adókat. Ha viszont kinyitottam, akkor sustorgott. A nap közben változó zaj meg úgyis kinyitogatta a zajzárat, amikor próbáltam. De aztán nem sokáig füleltem FM módban. Mások sem nagyon használták FM-ben. Szóval nagyon kellemetlen az az üzemmód. Tudom, azóta már csak azt lehet használni ebben a sávban.

Az SSB-t sem szerettem, habár innen Bp északi végétől elkiabáltam azzal egyszer Pécsre a hegytetőre is, amikor nem volt zaj az éterben, de ahhoz fel kellett nyomni a teljesítményt 12 Wattra, de az csak a kipróbálás idejére működhetett, mert "üzent a szomszéd" a falon, hogy benne vagyok a tvben, na de egyszer azt is ki kellett próbálni, mint az autók végsebességét szokták, legalább egyszer.

Akkor a hivatalos üzemmódok az AM és az FM voltak.
Stabil telepítésben 1 Watt és mobilban 4 Watt.
Stabilban volt fontosabb betartani, mert leginkább ott okozhatott zavart.


Az antennához..
Ha volna elég hely a tetőn de akár a fa tetőtérben, akkor annak idején szoktunk tripleget építeni.
Ennek az adatai a legegyszerűbbek és többnyire be áll annyira az SWR, hogy ne nagyon kelljen méregetni.
Ha jól emlékszem a CB sávra 2.7 méteres fém tagokból lehetett összeállítani.
(Közben rá kerestem és 2.65-öt írnak. Amikor valakinek ilyent csináltunk, akkor valamiért az 2.7 méretes lett. Az a méret ment receptként közszájon.) A tripleget sose méregettük frekire, mert az többnyire be szokott állni működőre.

Egy tag felfelé a sugárzó és három tag lefelé 45 fokban az "ellensúly", amihez képest sugároz. Az ellensúly lehet huzalból is, a végén valahova neylon zsinórral kikötve.
Ilyesmi:https://www.youtube.com/watch?v=2dAI8DMudpY

Triplegnél az árnyékolt kábel kábel középső erre megy a sugárzóhoz és a három ellensúly tag közös pontja az árnyékoló harisnyához. De ahhoz kell a hely.
Bővebben: Link


Ha kész mobil antennát használsz, akkor is kell valami nagy fém felület alá v. mellé ellensúlynak.
Lehet bekötni fém ablakpárkényt vagy erkély korlátot is erre a célra az árnyékoló harisnyához.

Lehetőleg rövid vezetékkel vagy közvetlenül kell kötni az árnyékoló harisnyától az ellensúlyig tartó szakaszt.
Az antenna sugárzó felső részének, tetejének távol kell lennie a faltól, mert ott jön létre a legnagyobb térerő, amit a falban lévő fémek részben leárnyékolhatnak. Másrészt a közeli vezető dolgok elhangolják az antennát.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
(#) pucuka válasza balu1 hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Idézet:
„Azt az üzemmódot kimondottan nem szerettem. A zaj zár levágta a gyengébb adókat.”

Nincs semmi baj az FM üzemmóddal, csak a több üzemmódú készülékeknél nem zajzár volt, hanem csak az érzékenységi küszöböt lehetett a zajszint fölé állítani. A tisztességes FM készülékeknél a zajzár valóban zajra kapcsol, annak is a 4 kHz feletti zaj összetevőire. A jól beállított zajzárnál az érzékenység romlása 1 - 2 tized mikrovoltot jelent, aminek igazán jelentősége sincsen, mert nyitott zajzárnál ekkora bemenőszintnél a beszéd a zajból alig kivehető.
Az, meg hogy pont akkor ide, meg oda elkiabálsz, annak nem sok jelentősége van, egyáltalában nem biztos, hogy meg tudod ismételni a produkciót.
(#) gernerakos hozzászólása Márc 8, 2015 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek, viszont még mindig nem tudom, pontosan melyik fajta antenna lenne a legjobb válsztás számomra. Legfeljebb 1.5 méteresnek kéne lennie, és mivel faszerkezetes padlástérben lesz elhelyezve, ezért minél jobb hatásfokú kéne. Meg ha lehet olyan, amit készen lehet lapni, ne nekem kelljen összetákolni, mert az úgysem lesz a legjobb. Esetleg ha rádiókat javasoltok, azt is megköszönném, mert annyi féle van, annyi árban, hogy nem tudok dönteni, melyiknek járjak utána jobban, melyiket vegyem.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Mágneses hurok antenna is szóba jöhetne !
Volt itt sok érdekes tapasztalat a vele való játékkal CB sávon is , csak vissza kellene keresni a CB-s topikok közt.
Igen persze ahhoz az SWR mérő fontos kellék.
Habár egyik ismerősöm több teherautó tetejére is felrakta a ferde csapott szélterelő mögé.
Igaz így kisebb jóságú lett és szélesebb sávban sugároz, nem kell hangolgatni állandóan.
Kis teljesítmény miatt a kondenzátor kivitele se kritikus átütési szilárdság miatt.
Kb.: 50-60 cm átmérőjű vastagabb koaxból már legyártható.
Persze ennél lényegesen egyszerűbb megoldás a tripleg vagy bármely körsugárzó antenna.

10 méteres amatőr sáv az 28-29,7 MHz közt van.
Alatta a ~11 méteres CB SÁV helyezkedik el 27MHz körül.
Ami mágneses hurok antenna 10m sávig készül/ajánlják azzal lehet 11 méteren is dolgozni.
Nem sok különbség lesz az értékekben méretekben.

Alexloops

Kézi rádió erkélyről 1 2 W és Argentína és Brazília közt na jó SSB és amatőr sáv de ha pattan a nagyfreki akkor tud nagyot mg kicsit is pattanni !

28MHZ és 27 MHZ közt nincsenek hullámterjedési különbségek .

Brazil- Atgentin QSO Magnetic loopal 28 MHzen

Mi is ez a Magnetic LOOP?
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Köszönöm az ötletet, visszaolvastam, utánanéztem. Tetszik az egyszerűsége, illetve a mérete is. Visszaolvasva kiderült, hogy van, amikor csatornánként utána kell hangolni, ami elég kellemetlenül hangzik.
Ezt kifejtenéd nekem? Miért kell utánhangolni? Ezt minden egyes csatorna váltáskor meg kell tenni?
Meg ha valami pontos leírást kaphatnék a készítéséről, azt is megköszönném.
Meg még azt nem értem, hogy ennek az antennának hogy lesz 50 Ohm az impedanciája, ha csak pár méter koaxból áll?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Ha rám hallgatsz, beszerzel egy DV27 típusú mobil antennát, és a csonkját belefúrod egy 2 × 2 m alu, vagy vaslemezbe, és ezt felerősíted valahova a padlásra függőleges helyzetben. Nem a legjobb megoldás, de használható, lehangolható lesz.
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
A magnetic loop tulajdonképpen egy nagy jóságú páhuzamos rezgőkör.
Felületesen átfutottad az írásokat.
Nem baj ha a videókat meg nézed ott sokkal látsz.
Persze bocs , hogy anglis nyelvű ... sajna a világ már ilyen ...
Rezgő kör áll egy kondenzátorból és tekercsből .
Ezek párhuzamosan vannak kötve.ideális esetben nincs veszteségünk.
Valós esetben veszteségek is fellépnek az alkatrészeken, ezek csökkentik a rezgőkör jóságát.
Jóság vagy jelölve Q nem más mint rezonanciafrekvencia és sávszélesség aránya.
A valós rezgőkörnek van sávszélessége .
A mágneseshurok antenna esetén a veszteségeket csökkentve az LC körünknek magas lesz a Qja mint jóság.
Ezzel a sávszélessége kicsi. Ezért lesz szükség a néhány csatornánkénti újrahangolásra.
Mert a következő csatornán pár 10kHz távolságra sokszorosra nő az SWR értéke.
Pl.: 1000 jóságnál a sávszélesség B = f/Q 27000 kHz / 1000 = 27 kHz ez majdnem 3 CB csatorna távolság.
500 jóság esetén pedig kb 6 csatorna távolságik lehet jó a beállítás. CBk lépés köze csatorna távolsága átlagosan 10kHz .

A rezgőkör egyik eleme egy viszonylag vastag átmérőjű cső, koax, bicikli kerék, ...stb.Méretét a frekvencia tartomány határozza meg mert kb ötöd , tized hullámhossznyi a kerülete.Átmérő növelésével a jósága növekszik meg persze korlátok között.10-50 mm között változhat igaz ezt a beszerezhető anyagok ára lehetőségek korlátozzák leginkább + műhely munkák igénye.
Ez az egymenetes tekercs.
Ezzel párhuzamosan kötve van egy kondenzátor.
Ezzel hangolható be az antenna kényelmesen rezonanciára , adáskor SWR minimumra.
Vétel esetén zaj maximumra.
27 MHz esetén kb.: 3 - 50 pF közt elég ha változik.
Igaz ennek a rezgőkörnek több kilo ohm az impedanciája.
Ezt a megfelelő becsatolással Gamma/induktív hurok ...stb 50 ohmra redukálható .
Így nem lesz gond az illesztés.
(#) gernerakos hozzászólása Márc 8, 2015 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a tanásokat.
Én a DV27 mellett döntöttem, mert ebben a témában még kezdő vagyok, és nem szeretnék rögtön antennát építgetni, mert ha nem sikerül, akkor elmegy a kedvem az egésztől.
Tehát ha megvan az antenna, akkor azt csak rácsavarozom egy alulemezre, és bekötöm az SWR mérőt meg a rádiót és működne is?
Az SWR mérőnek folyamatosan be kell lennie kötve, vagy csak elég addig, míg beállítom az antennát?
Ti milyen tipusú rádiót javasolnátok?
Valami olyan kéne, ami nem megy töbkre akkor ha rossz újjal nyúlok hozzá, meg nem túl drága, tehát nem egy Stalker IX.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Az antennához vagy jár, vagy nem, egy antenna csonk. (ezt kellene az autóba építeni) Mindenesetre, azt is szerezd be. A csonknak a lemez közepébe egy 19 mm átmérőjű lukat kell fúrni, és csonkhoz egyszerű módon csatlakoztathatod a koax kábelt.
Az első özembe helyezés, beállítás, lehangolás után, már nincs szükség az SWR mérőre, de sokan benne hagyják, mert "jól mutat", hogy jelzi a kimenő teljesítményt, bár ezt a CB -ben levő műszer meg is teszi.
Az általad említett készülékkel, meg vigyázz, ma már hivatalosan nem használható (nincs CE minősítése), és az FM üzeme is az előbbiekben említett hátrányokkal küzd.
Az apróban pont hírdetnek egy számodra megfelelőt.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Tudom, nézem én is rendszeresen az aprót. A Stalkert pont ellenpéldának hoztam fel, hogy olyan nekem (még) nem kell.
Én olyasféle javaslatokra gondoltam hogy pl. ilyet megy olyat ne vegyél mert ez meg ez a baj velük, ha van ilyen. Bár gondolom nagyon nincsenek, mert 10e Ft alatt nagyon nem is lehet értelmes rádiót kapni, még használtat sem. Szóval gondolom meg is érik a pénzüket. De ha van valamelyik rádióval bármilyen tapasztalatod, azt szivesen fogadom.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Most néztem, hogy a 2*2m-es lemez nem fog egyben felférni a padlásra, legfeljebb négzetméterenként. Az baj ha darabokban viszem föl és mondjuk összeforrasztom?
Meg muszáj hogy egy egybefüggő lemez legyen, vagy lehet egy rács is? Gondolom ekkor romlik az antenna hatásfoka, vagy nem is fog rendesen, alacsony SWR-rel működni. (Csak a rács könnyebben beszerezhető, és sokkal olcsóbb, mint a lemez)
(#) Kera_Will válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Akkor több részben lesznek a lemezek.
Részben a rács is jó lehet ha a térközei (osztása) kisebb mint x-ed (10ed-20ad)lambda akkor már nagyfrekvenciás szempotok alapján egybefüggőnek tekinthető.
Fontos az összes rácspont stabil összekötése mert ha csak egy fonott dróthálóra tennéd akkor csak zizegős zajgenerátort kapnál mert a drótszálak nem kapcsolódnak elektromosan csak mechanikusan .
Pl.: Betonvas háló is jó lehet csak a darabokat össze kell hegeszteni több helyen .
Avagy mindenütt ahol lehet ...
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2015
(#) gernerakos válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Köszönöm!
Azt hogyan tudom kiszámolni, hogy mekkora lehet a legkisebb/legnagyobb osztású rács?
Pl a 10*2cm-es négyzetekből áll, az megfelel?
Ha rácsot használok lemez helyett, az rontja a hatásfokot, vagy az antennának teljesen mindegy, mi van alatta?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Egyszerűbb lesz, ha a lemezt horganyzott bádogból készíted, azt kisebb darabokból is összeforraszthatod, így könnyebb felvinni a padlásra. Mikor a csatlakozó éleket összeforrasztottad, az ugyanannyit ér, mintha egyben lenne.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Értem én, csak rácsot könnyebben be tudnék szerezni, meg szerintem olcsóbb is lenne. Esetleg ha tudsz olyan helyet mondani, ahol pl négyzetméterenként lehet kapni ilyesmit, azt megköszönném.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Csakhogy azt a rácsot minden sarokpontban össze kell hegeszteni, vagy forrasztani. Az se kis munka. Bádoglemezt szerintem vaskereskedésben kaphatsz, én régen a Ferroglobusnál vettem, de annak már 30 éve.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget, majd kiderül, ha oda jutok. Egyenlőre rádióm sincs. Ha az lesz, akkor jön az antenna, meg ez a lemez/rács kérdés... Nem kis munka lesz, de nekem akkor is lesz CB-m!
(#) erdiboni hozzászólása Márc 9, 2015 /
 
Sziasztok!
Az igaz hogy újra engedélyezték az SSB sávot 12W-ig?
(#) pucuka válasza erdiboni hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Olyan, hogy SSB sáv, olyan nincs. Az SSB az egy modulációs mód. A CB sávban biztos nincs engedélyezve, de ha kérsz engedélyt, akkor egy CB sávon kívüli frekvencia használatát engedélyezhetik. Az NMHH ügyfélszolgálatánál járj utána, hogy ennek mi a módja. Ha kapsz is engedélyt, az valószínűleg csak Mo. területére lesz érvényes.
(#) erdiboni válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Pedig itt azt írják hogy lehet.
(#) Kera_Will válasza erdiboni hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
He he lehetni lehet de még nem szabad + csak eggyes tipusú gyártmányú új eszközökkel lehet dolgozni.
Igaz ezek már 3 éves infók azóta se hallottunk róla itthon, csak ez a cikk jelzi ezt azóta is.NMHH majd meg mondja Neked.
A táblázatban HU alatt semmi lehetőség nem látszik.No meg az állomok se egységesek ebben .
Sok sikert!
(#) pucuka válasza erdiboni hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Próbálkoztam. Sem a saját keresőjével, sem számos dokumentum átböngészésével sem találtam olyan jogszabályt, amit a cikk említ, a rádióalkalmazási táblázat sem említ kivételt. Ettől még lehetséges hogy létezik, de erre választ csak az NMHH ügyfélszolgálatától kaphatsz.
Következő: »»   45 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem