Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   51 / 65
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Valamit, valamiért. Nem ártana némileg a tanulásra is öszpontosítanod, akkor nem kérdeznél lehetetlen dolgokat. A fel - le transzformálást, mégis hogy gondolod? Minden passzív művelet, amit a jelútban végzel, veszteséggel jár. Alacsony frekvencián a veszteségeket jellemzően a vezeték ohmos ellenállása okozza, magasabb frekvencián pedig a vezeték soros induktivitása, és párhuzamos kapacitása. (hullámvezető) Akár szimmetrikus (100 V -os hangrendszer) akár asszimetrikus. Megjegyzem, ha a 100 V -os hangrendszer tápvonalának fizikai hossza a legalacsonyabb átvitt frekvencia hullámhosszának többszöröse, akkor azt is hullámvezetőként kell kezelni. (telefon légvezeték, telefon kábel)
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Sejtettem én, hogy az ilyesfajta megoldás nem játszik, csak gondoltam megkérdezem, végül is nincs veszteni valóm, legfeljebb hülyének néztek.
Ha küldesz valami szakirodalmat, én nagyon szivesen elolvasom.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Integrálássali, differenciál számításokkal, komplex számokkal boldogulsz? Ameddíg ezekben nem vagy otthon, nehéz lesz.
(#) davix95 hozzászólása Máj 11, 2015 /
 
Üdv.
Egy swr mérőt szeretnék készíteni cb rádiókhoz ehhez kérnék segítséget pl. kapsolás vagy leírás formájában meg persze a behangolásáról a rádiózás terén teljesen kezdő vagyok úgyhogy mindenféle segítség jól jön.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) kendre256 válasza davix95 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Én egy nap kísérletezés után feladtam, és vettem egyet (amikor ez történt, egy rádiógyárban dolgoztam, és vagy 10 év elektronikai tapasztalat volt utánam). A kollégám vagy két hétig minden nap pár óra kísérletezgetéssel, méréssel csinált majdnem olyat, mint a gyári. Neki akkor már vagy harmincéves elektronikai, rádióamatőr tapasztalata volt. Mindkettőnknek rendelkezésére állt minden szükséges műszer, a nagyfrekvenciás voltmérőtől a generátoron keresztül a spektrumanalizátorig.
A neten számtalan kapcsolást találsz, amit utánépíthetsz, de valószínűleg azt sem fogod tudni tudás és műszerek nélkül, hogy rossz lett-e vagy valamennyire használható.
Szerintem vegyél egyet, ha nem akarsz tönkretenni egy sokkal drágább rádiót valami rossz antennával...
(#) pucuka válasza davix95 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Csak hogy tudd mivel állsz szemben. Az SWR mérő alapja egy iránycsatoló. Az iránycsatoló kimenetén egy egyszerű diódás egyenirányítóval tudod mérni a haladó, és a visszavert hullám amplitúdóját, természetesen az irányt váltogatva. Nem egy ördöngős mutatvány, de igen jó mechanikai háttér, és jó műszerezettség kell hozzá, nomeg a tudomány. Asztalsarkán elkészíteni nemigen lehet, én is azt mondom, jobban jársz, ha veszel gyárit.
(#) davix95 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Viszonylag jól feszerelt Játszótérrel rendelkezem elektronikában nem vagyok kezdő csak a rádiózás eddig nem foglalkoztatott.Az swr mérőt tudom hogy hogyan epül fel mert egy könyvre való infót olvastam el róla csak konkrét értékekkel nem találtam az nem is volna baj hogy nem tökéletes csak szeretnék egyet építeni mostanában műszerek készítgetésével foglalom el magam legutóbb egy esr mérőt készítettem csak most erre esett a választás ,de ha ennyire körülményes akkor kihagyom mindenesetre a hozzászólásokat köszönöm.
(#) pucuka válasza davix95 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Ha érdekel a rádiózás, akkor olvasgasd csak át a linkelt gugli találatok cikkeit, nem lesz károdra. Elvileg ki is számíthatod, Fiala cikkének nyomán, sajnos egyszerűbben nem megy, (tápvonal elmélet (elsajátítandó) ha ezt érted, és erre alkalmas a játszótered, akkor már semmi nem áll utadba, Ehhez képest azért egy ESR mérő (legalábbis az elmélete) smafu. Konkrét, lemásolható értékekre ne számíts, mert minden mindentől függ, a körülmények is meghatározók. Az RF technika már csak ilyen.
(#) dokidoki válasza davix95 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Az iránycsatolós SWR-mérőket szerintem hagyd meg azoknak, akik nagy teljesítménnyel kénytelenek mérni. Építs inkább egy hidas rendszerűt, ez sokkal könnyebb, kb. VHF-ig. 20W teljesítményig még nem is kellenek ördögi alkatrészek. Cserében pontosabb, és nem kínzod a rádiódat még a beállítás ideéig sem rossz SWR-ű antennával. És a hangolás alkalmával sem jut ki akkora zavaró jel, amit ne lehetne eltűrni egy ideig. Ha nem is készítesz kalibrált skálát hozzá, az sem gond, mert ugye SWR-t minimumra állítunk, az meg bármilyen mérővel detektálható, értsd akár egy leddel is.
(#) davix95 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Kaptam egy könyvet az a címe, ogy karl rothammel antenna könyv ezt olvasom jelenleg és ebben találtam meg ezt a műszert és felkeltette az érdeklődésem 77 es a könyv nem tudom az ebbenmleirtak mennyire versenyképes a mai technikával.
(#) davix95 válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Érdekesnek hangzik esetleg egy kapcsolással vagy egy leirással ami alapján megépíthető ez a fajta kivitelű műszer tudnál segíteni? Az nem baj hogy pontatlan mer rádióm egyébként nincs csak szeretném egy ilyennel gazdagitani a gyüjteményem meg persze tanulnák is közben a rádiózásról is aztán ha megtetszik a dolog ehet hogy egy cb rádióra is beruházok .
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) pucuka válasza davix95 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Ne aggódj, amit Marconi kitalált a 19 században, ma is érvényes. Ez a szakma olyan, (a többinek is ilyennek kéne lenni), amit kitalálnak, és működik, az csak gyarapítja a tudást. Ha nem időtálló, akkor hamar elfelejtődik. Amit erről a tudományról tudni lehet, és kell, az mind megtalálható. Atennáknál van némi himi humi, de értő szemmel hamar leválasztható a hamisság. Általában a nyereségekkel szokás játszani, szebb fényben feltüntetni az "alkotásokat", de ettől eltekintve már szinte mindent feltaláltak, úgy 1936 ig, azóta csak a technológia változott. A drót, a régi.
A Rothammel könyv is nagyon jó összedett könyv, bár egy kicsit amatőr szemszögű, de attól még nagyon jól használható.
(#) dokidoki válasza davix95 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Hát, rádió, ill. a mérőt meghajtó generátor nélkül ezek sem működnek. Ha mégis, akkor olyanok mint az MFJ259 és klón társai. Hasznos darabok, érdemes megépíteni egy olyat. Ez esetben ráérsz a rádióadó készítésével vásárlásával. Google még barát, de, hogy meddig?
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Nem kéne megtéveszteni szegényt. A hidas SWR mérő generátorral, mérővevővel a két, és négypólusok mérésének alapvető műszere. Üzem közbeni mérésre nem alkalmas.
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Nem szándékom, de pld mobilüzemben nem kukkentjuk az swr mérőt, és többnyire nem is cipeljük magunkkal. Ez igaz lehet stabil üzemre is. Ezért elég egyszer jól megépíteni és beállítani az antennát, az meg többnyire úgy marad akár évtizedekig. Nos?
(#) davix95 válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
A meghajtása a legkissebb gond mert jelgenerátor van meg ha Úgy vanegy cb rádióval is kitudnám róbálni van egy kamionos ismerősöm aki nagylekűen felajánlotta hogy kisérletezhetek a rádiójával mert nemsokára lecseréli.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Egy profi antenna igen, de egy karcsú amatör, mobil, vagy CB -s antenna némi szél, vagy mechanikai behatás után tud problémát okozni. Nomeg az árbóc tetejére nem szívesen cipelnék két méretes műszert, inkább egy jó kis BIRD, vagy R/S reflektométert. Mert a koax megváltozásának kicsi az esélye, de az antennának bőséges lehetősége van. 30 m koax végén meg majdnem felesleges SWR -t mérni. Annyira, hogy egy jobb mobil, vagy kézirádióba be is építettek egyet egyet a végfokok védelmére.
(#) dokidoki válasza davix95 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Akkor kerestem két linket Neked, generátor és mérővevő nélkülit. Nehogy megvezesselek.
Bővebben: Link profibb Vagy rákereshetsz az elébb említettre.
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Igaz.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Az iránycsatolós műszer egyszerű, könnyű, robusztus, csak az elkészítéséhez kell némi tudomány.
(#) davix95 válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Köszönöm a linket holnap el olvasom aztán csak lesz belőe valami használható is.
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Ez is így van, és nem csak az elkészítéséhez kell tudomány, hanem a beállításához, és ellenőrzéséhez is. Mert tulajdonképp egy iránycsatoló, aminek mindkét irányban egyformaképpen kell viselkednie. Ezért a neten található, de a "szakkönyvekben" se térnek ki kellően erre. Arról nem is beszélve, hogy a többnyire vásárolható e-féle elven működő mérők minősége kritikán aluli, főleg amit a CB-seknek szántak. Ide értem a HTV által gyártottat is, amiben térerő mérő pálcika - antenna is csavarható. De legalább az jó alapnak bizonyul értő kezekben, ha megjavítja.
Hátránya ezeknek a SWR mérőknek az, hogy átlátszó a végfok és az antenna között, vagy is egy behangolatlan antenna rajta keresztül kínozza akár majd' végtelen SWR-rel a rádiót... Másik, hogy nem elég érzékeny, jó működéséhez kell a teljesítmény, míg a hidas detektoroshoz pár 10 mW elég, de lehet úgy is építeni, jó érzékenység mellett, elviseli a 10-20Wattot. A meghajtó rádió, végtelen SWR esetén sem látja ezt, hanem tűrhető lezárást. Mellette ennek megépítéséhez nem kell nagy tudomány, csak betartani pár dolgot. Aki ilyet nem tud jól megépíteni, annak sose fog sikerülni iránycsatolósat építeni. Hátránya talán, hogy könnyebb tönkretenni, és nem lehet ellenőrzésképpen folyamatosan az antennakörben.
Nem tartozik ide, de ott vannak az automata hangolók, azok is ferrites csatolóval (telítődés) állandóan mérhetnének. De lehangolás alkalmával, több 10s -ig kínozzák a rádiót, a reléket, durva SWR-rel, jobbak is, esetleg ALC-vel visszaveszik a rádiót, de csak a minimumig ami többnyire 5Watt. Egy relével több, és híd rendszerű mérő-vel nem lenne ebből semmi gond, ha alkalmaznák.
(#) boris92 hozzászólása Máj 12, 2015 /
 
Sziasztok. Megint megőrültem Hozzájutottam egy Stabo Magnum M típusú CB rádióhoz , kaptam hozzá egy antennát is,és tápot is. A helyzet vele hogy AM-en nincs kimenő adás , a tulaj azt mondta hogy hozzányúltak hogy ne legyen. Kicsit gyanús nekem,de Fm-en beszélgettünk egy jó ideig,jó adás volt oda-vissza. Van valami tanácsotok mihez nyúltak hozzá ? Szeretnénk visszahozni AM-re. 2ik probléma, hogy van egy Alan 38-as rádió. Szépen vesz mindent/hallok rajta külföldiket / , a Stabo-t FM-re kapcsolva hallom az Alan-non keresztül / szerintem azért mert nagyon közel van hozzá/ ,de viszont az Alan kifele nem visz semmit, a rádió elhalkul de nem hallok semmit. Vajon akkor az Alannak mi baja lehet ?
(#) dokidoki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Kár hogy Én reagálok rá, de ha belenéztem akkor csak leírom az észrevételem.
Az egész cikkben kettő egész mondat szerepel a mérő részéről. Se a működésére, se a tekercsek és ferrit gyűrű adataira nem tér ki. Így szerény véleményem szerint tanulásra, utánépítésre főleg kezdőnek ez reménytelen. R.amatőrőknek szánták, ott meg illik a kisujjban lenni az alapoknak...
(#) dokidoki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2015 / 1
 
Igazad van. Bár néha kimondottan érzem, hogy kár fórumozni, segíteni. Többnyire emberi kommunikáció, de főleg az írott szöveg sok eseteben mintha alkalmatlan lenne arra, mire szeretnénk.
Építő jellegű észrevételt, is támadásnak, romboló kritikának veszik. Kimondani valakinek valamiről, hogy - igaz, vagy - jó az észrevétel, ez meg egy bizonyos kor felett nehézzé válik. Ezek szerint én is erre tartok? Mert öregszem ám én is.
Nem vagyok R.amatőr, és talán nem is leszek sose, így marad csak a kontárkodás.
(#) boris92 hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Hali. Ebbe segítségeteket kérem. A "Mike" bekötésénél nem értem azt a 2 db jelet. Oda tenni kell valamit vagy sem? Ilyen stalkerem van. AM-SSB van rajta, és 5 pólusú "Mike" van hozzá. De valamiért nincs kimenő adás. Egy másik rádión pedig olyan mintha valaki beszélni akarna,csak éppen nem szólal meg. Valami ötlet ?
(#) boris92 válasza boris92 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Annyit elértem , hogy ha megnyomom,akkor ha fújom kileng a mutató a mérőn. De beszédnél nagyon gyenge.
(#) Joe_001 válasza boris92 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Szia!
A kapcsolója nincs szétkopva?(20 éve is típushiba volt) Mikrofon is lehet gyenge. Benyomott állapotban segíts rá a kontaktra, változás esetén kapcsoló csere, de ha óvatosan szétszeded a kapcsolót megtakarítható, ideig óráig jó. Hogy hol kapsz hozzá? Sajna nem ezt csinálom 25 éve, akkor külföldről jött. Tartalék mikrofonnal jártak a taxisok anno, állandó üzemhez javallott, elvileg cserélgethető típusok közt is, és ha a csati típusa is stimmel (4pin/ 5pin) kapásból működik. Korral a mikrofon is be szokott sz....
(#) boris92 válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Ez az 1db 5Pin-es mikrofonom van,mikor elsőnek szétszedtem akkor 1 szál nem volt bekötve, vagy le volt szakadva. De rámértem kimondottan a mikrofonra , és semmi ohm-ot nem mutatott, egy másikat szétszedtem és 470ohm körüli értékű volt. Hoztak egy 4pin-es Stalker mikrofont , abba is 470ohm értékű volt. Ezeket a mikrofonokat bekötve csak fújásra leng ki a mutató. Szóval benne a rádióba kéne már keresni valami állítási lehetőséget.
(#) gernerakos hozzászólása Júl 21, 2015 /
 
Sziasztok!
Újból írok ide, kicsit átdolgoztam az antennámat.
Eddig úgy volt, hogy egyszer próbaként felállítottam a 6m magas vertikális dipólt mint antennát a CB-hez. Nos a családom erősen ellenezte ennek az antennának a véglegesítését, tehát olyan volt, hogy ha kedvem és időm volt, akkor felállítottam nagy szenvedések közepette, majd a nyitott ablakon keresztül kilógattam a koaxot, ami ment az antennához. Ekkor nagy szerencsével, jó terjedéskor lehetett hallani, hogy valaki forgalmaz, de értelmes beszédből semmi.
Nyár elején rádöbbentem, hogy a dipól az lehet vízszintes is, nem kell annak az égbe merednie. Szóval az antennám eddigi részeit felhasználva építettem egy vízszintes félhullámhosszú dipólt. Na de kéne ugye szimmetrizáló balun. Másnap, mit ad isten, a másik hobbim, a vasútfotózás közben találtam egy Ganz kapcsolónak a dobozát. Ez azért jelentős, mert ebbe építettem a balunt. Az egészet végül felállíottam a medence végébe, a családom nagy örömére.
Azt viszont fontos megemlíteni, hogy az egész csak 2 méterrel van a föld felszíne felett. Borzalmas, tudom, de működik. Folyamatosan lehet venni például a 15-ös, 20-as, 22-es csatornán külföldieket, (tán Szlovákok, vagy én nem tudom...) innen Pest északi részéről.
Na de a Magyaroknak nyomuk sincs. Egy értelmes magyar forgalmazást sem hallottam eddig.
Ez tehát a kérdés, hová bújtak a Magyarok?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
Következő: »»   51 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem