Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   53 / 66
(#) Kera_Will válasza Mozsafa hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Ha létezik is autórádió/amphenol átmenet akkor biztos drága lehet mert ez nem egy általános körűen felhasznált eszköz a világban.
Valószínűleg te vagy az egyetlen ebben a 10 - 20 évben akinek ez most eszébe jutott,hogy ilyen átmenetet kellene igénybe venni. Ha lenne akkor biztos linkeltem volna egyből olyat is .
Tehát akkor max 500 Ft-ból megoldható.
Ha gányolni akarsz akkor ügyesen párosítsd össze a CB antenna csatit és az autó rádió csatiját.A CB antennára bármikor szükség lehet.
Ezért nem ajánlom hogy a csatiját emiatt levágd!
Ezért említettem az átmenet építését.
(#) Mozsafa válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
Akkor hétvégén barkácsolok!
Köszi, további szép napot!
(#) Kera_Will válasza Mozsafa hozzászólására (») Jan 20, 2016 /
 
OK de CB antennát is körbe kell nézni azért ... csatlakozások , "rozsdák" stb miatt.
(#) thomato hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Sziasztok!
Szereztem egy Alan 100 E típusú készüléket, de nem igazán hallok adást rajta. Szignálgenerátorról veszi a jelet, ámbár lehet, hogy érzéketlenebb a kelleténél. Sajnos rajzot nem találtam róla, csak a plus -os ról, ami am/fm, ez csak fm -es, más a felépítése. Ha lenne valakinek, megköszönném.
Pesten melyik csatornán, mikor érdemes hallgatózni? Az antenna is kókányolás, úgyhogy ez is lehet még ok, de ha amúgy sincs forgalmazás fm -en, akkor nem is fejleszteném.
(#) siletto hozzászólása Feb 26, 2016 /
 
Üdv!
A rádióamatőr topicból irányítottak ide, hátha itt szerencsém lesz:
Szóval a delikvens egy régebbi Midland Alan 78 cb rádió kinyitva, 400csatornás.
Jóformán ingyen kaptam, mindig szerettem volna rádiózni, és tetszik a bütykölése, ezért is hoztam el.
A rádió működik, bekapcsol, a kezelése is működik, mikrofonom nincs még hozzá, így nem tudtam megnézni, ad-e jelet, ha bele beszélek. Elvileg a 27Mhz-t az oszcilloszkópnak is mutatnia kellene majd, ha szerzek mikrofont.

Szóval a gondom az, hogy mind a 400 csatornán AM és FM módban is csak susogást hallok, méghozzá nagyon halkan, köztük a magyar hivatalos 40-en is. Hiába veszem fel maximumra a hangerőt, a beépített hangszórót is csak nagyon közelre hajolva lehet hallani, kikapcsolt zajzárral. A hang nagy része is a dobozból, az AM transzformátorok környékéről jön, nem is a hangszóróból.

Most ez hiba, vagy alapból nem kéne hangosnak lennie a háttérzajnak?

Olvastam, hogy sima FM/AM adást nem igazán használnak már, hanem van valami keskenyebb sáv, ami még működik, de lehetséges, hogy semmit se kapjak el, még egy hangosabb zörejt se, csak az alapzaj?

Ha nincs másik rádióm, hogyan tudnám letesztelni, hogy biztosan működik?
(#) elektroncso válasza siletto hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Szia.
Ma hivatalosan FM-ben folynak az összeköttetések CB-n. Nemhivatalosan viszont dolgoznak SSB-ben is. Viszont megfelelően illesztett antenna nélkül ha adásra kapcsolsz, szinte biztos hogy tönkre teszed a rádiód végfokát. Erre nagyon figyelj!
(#) siletto válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Üdv! Igen, erről hallottam, egy 2x2,7m-es T alakú dróttal próbálkoztam, hogy biztosan ne legyen baj.

Közben kikísérleteztem, hogy azért maradt halk a rádió, mert nincs rákötve kézi beszélö, ami az "RX" tüskét a földre kapcsolja. Ezt megtettem csipeszes vezetékkel, tegnap így működött, egy 27MHz Am kisautó távirányítóját veszi. Ma kinn az udvaron már nem hangosította ki magát, hiába kötöttem a földre az RX tüskét

Ilyen esetekben hol érdemes kutakodni a rádióban?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) killbill válasza siletto hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Biztos, hogy ez 400 csatornas? Nem inkabb 40? Szerintem kikapcsolt zajzarral azert eleg hangosan kellene sisteregnie teljes hangeron. A 2x2.7m drot vizszintes? Mert a CB altalaban fuggoleges polarizacioju, azaz allo antennaval szokas hasznalni.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2016
(#) siletto válasza killbill hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Igen, 400. Eredetileg 80, de ki van nyitva 400 sávra, Am+Fm mindenhol.
Előfordulhat hogy alapból rossz, azért lett kiselejtezve, de ha van értelme, szívesen buherálom.

Az antenna vízszintes volt, csak azért tettem rá, hogy amint mondtátok, le ne égjen.

Mivel annyira nincs túlprocesszorozva, ezért tartom furának, hogy néha működik az Rx kihangosítás, néha nem
(#) pucuka válasza siletto hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Antennát kellene rátenni, nem egy darab drótot. A darab drót csak egy elég speciális esetben funkcionál antennaként, azt eltalálni blindre meglehetősen kockázatos.
Ahhoz, hogy egy darab drót antennaként funkcionáljon, ahhoz az szükséges, hogy a hossza (elektromos hossza, ami nem egyenlő a fizikai hosszal) rezonáns legyen, a talpponti impedanciája megegyezzen az adó kimeneti impedanciájával, vagy antenna hangoló egységen keresztül csatlakozzon, hogy az illesztést el lehessen végezni. Ez a tény vételkor is fontos, hogy ne rontsa a vevő érzékenységét, de adáskor az illesztetlenség hiánya az adó tönkremenetelét okozza. Az antenna illesztő használata ugyan járulékos veszteséget okoz, de legalább megvédi az adót a tönkremeneteltől.
Arra figyelj azért, hogy a CB sáv csak azt a 40 csatornát takarja ami 26.965, és 27.405 MHz között van, és nem többet. (ebben a sávban van még 5 csatorna, ami szintén nem a CB sáv része, ezekre külön előírás vonatkozik, és távjelző, távirányító célra használható, szintén külön engedély nélkül)
Az ezen a sávrészen kívül eső frekvenciák a földi mozgó szolgálat, és a meteorológiai szolgálat részére kiosztható, és használható a rádióengedélyben meghatározottak szerint. Csak, és kizárólag a CB sáv használatára vonatkozik az engedély menetesség, az azon kívül eső frekvenciák használata engedély köteles. Az is még ide tartozik, hogy az engedély mentesség csak a harmonizált típusengedéllyel rendelkező, CE minősítéssel rendelkező berendezésekre vonatkozik. (a tied nem az, azért volt olcsó)
(#) Joe_001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Üdv!
Jól emlékeztem, a hőskorban láttam ilyesmi eszközt amit kerestek, de hamar kikerültek a rendszerből, mert ették a CB teljesítményét, de csak FM vételhez lehet, hogy jó. Remélem segítettem.
(#) Kera_Will válasza Joe_001 hozzászólására (») Feb 27, 2016 /
 
Remek dobozka lehet ez is megoldhatja a problémát.
Persze nem biztos szívesen adásra mennék a CBvel ha másik végében ott az FM O/C sávos műsorvevő autósrádió is.
Anélkül egyáltalán nem amíg legalább 80-100dB csillapítást nem mértem a 2 portja között a splitternek.(CB Adó kimenet / FM-MW rádió port).
Persze már alapból is legalább 60-70 dB felharmonikus elnyomást kellene tudni a CB végfok szűrőinek belül.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 28, 2016 /
 
Akkoriban léteztek ilyen szűrőváltók, CB - antenna - autórádió, 450 - antenna - autórádió, és 900 - antenna - autórádió kivitelben, sőt, találkoztam 160 - antenna - autórádió kivitelűvel is A csatlakozók FME típusúak voltak. Csak éppen a kommunikációs rádió antennáját osztották, mert az autórádió antennái alkalmatlanok a kommunikációs rádiókhoz.
Egyébként nem kell akkora keresztcsillapításnak lenni, amekkorát írsz, elég 40 - 60 dB körüli csillapítás, hiszen ha telefonálsz, az autórádió amúgy is némítva van. Elég akkora csillapítás, ami megakadályozza az autórádió bemenetének tönkremenetelét.
A CB rádiók kimenetén a mellékhullámú csillapítás alig érte el a 60 dB -t. Ezért is volt szükség a fix telepítésű CB -k kimenetén további szűrőzésre, különösen Bp -en ahol az első harmonikus a TV csatorna közepébe esett, a színsegédvivő közelébe. így történt, hogy mikor egy fix CB, vagy egy közeli mobil adott, a TV fekete fehérre váltott, némi interferencia csíkokkal kombinálva.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Bizonyára szerettem volna kímélni a uV alatti vevőbemenetet .
Felharmonikus elnyomás se hátrány ha van.Szerencsére én nem nagyon fehérítettem ki a színes képeket. "Habár a jó amatőr nem nézi hanem zavarja a TV-t"
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Igen, meg a szomszéd mosógépét.
(#) Joe_001 válasza Mozsafa hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Szia!
Azt hiszem ezt, vagy ilyesmit keresel. A 80as években Német, Osztrák boltokból került be pár darab, a CB antennát osztja.
Másik. A gépedben nem erősítős az FM antenna? A szélvédő tetején van két vékony szál, és a tetőkárpit alatt lehet az erősítő rövid kábellel bekötve. (Ha ilyen) Vagy az erősítő halt meg, esetleg nem kap áramot, vagy a bekötése az üvegbe szakadt meg. A bekötés spéci vezető ragasztóval történik.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Még egy. Lehet más topikba irányítanak, de haver Seatjában az antenna erősítő működik, de az ECUba valamilyen (talán motor) hibát ver be, ezért vizsga előtt kiveszik az autórádió biztit, majd vizsga után visszateszik. Nálad esetleg ilyesmi is lehet, nem ismerjük a kocsi típusát.
(#) FLaci81 hozzászólása Ápr 25, 2016 /
 
Sziasztok!

Lett nemrég 2db ilyen asztali cb rádióm:
Grundig CBH 2000

Jelenleg csak a készülékek vannak, nincs hozzájuk antenna, se mikrofon, aminek segítségével adást lehetne indítani.

Az a gondom, hogy "csak" 12 csatorna van (4-15).
A neten ugyanebből a típusból láttam olyat, ami 40, vagy 80 csatornás. Érdemes e ezzel foglalkozni, esetleg módosítani?

A másik dolog:
Egy autós cb-vel (úgy hogy azt adásra kapcsoltuk) kipróbáltuk a készülékeket, igaz csak a vétel szempontjából:
Az egyik az szépen veszi is minden csatornán külön külön az adásokat ahogy kell, viszont a másik az egyáltalán semmit. Ez utóbbit szétszedtem és vannak benne módosításra utaló nyomok (szemre nincs összegányolva, inkább tudatosan módosítva). Nekem olyannak tűnik, mintha valami más frekitartományt tudna venni (amit azért nem tudok kideríteni hogy hol adhat, mert se mikrofonom se antennám, egy SDR tunerrel gondolom jó eséllyel felderíthető lenne), valahogy vissza kellene alakítani a gyári állapotára.

A neten találtam Ezt (modul B1280), aminek a segítségével állítólag 80 csatornásra lehetne bővíteni a rádiókat!
Esetleg magyar oldalon fellelhető még ilyen, vagy valaki tud esetleg ebben segíteni?

Nem vagyok teljesen analfabéta, de azért a profiktól távol állok ez esetben.
Köszönöm ha tudtok segíteni!
(#) FLaci81 válasza FLaci81 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Vagy esetleg átalakítható e a PMR sávra?
(#) pucuka válasza FLaci81 hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Éppenséggel lehetne, de az igen nagy falat. Nem is érdemes.
(#) 444Tibi hozzászólása Ápr 29, 2016 /
 
Sziasztok,
President Grant,
a tunet, vetel van, mikor adasra kapcsol, akkor egyszerre adna es venne, a ledek szerint,
adas nincs.
Alapveto elektronikai ismeretem van, tudnam hazilag javitani,
ha nem, tudtok elerhetoseget, aki megcsinalna?
Neten mar talaltam de 10-15 ezerrol indit, hat akkor inkabb alljon itt a szekrenybe.

(pucuka, jo topikba irtam? )
(#) pucuka válasza 444Tibi hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Jó.
Műszer nélkül adót javítani nem lehet, még nagy gyakorlattal sem nagyon.
(#) dokidoki válasza 444Tibi hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Nem tudni merre vagy.
Másik, ha meg is mondanánk, melyik kettő "tekerő" vagy alkatrész elállítódása felelős a hibáért, nem valószínű, hogy sikerrel járnál. Szerencsés esetben a korrekció rövidebb ideig tart mint kicsavarni a burkolat négy csavarját. Más esetben meg fél napig lehet görnyedni felette, így néha reális az ár, mit elkérnek ilyen apró hibáért. Egy jó szerelő mindent átnéz és beállít, cseréli még a gyanús alkarészt is, hogy ne az legyen, a következő hiba.
Házilag hozzáérés nélkül csak elcseszni lehet.
(#) 444Tibi válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Pest megye, Pécel.
Az adas-vetel atkapcsolas nem mukodik,
ez azt hittem, elektronikusan tortenik,
es ott nem kell radiofrekvencias beallitasokat vegezni.
Elrontani meg jobban nem akarom, nem nyulok hozza.
(#) dokidoki válasza 444Tibi hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Az azért nem működik, mert a PLL nem lock-ol be, ezért nem engedi az adást. De ugyanez van akkor, ha gyorsan felváltva biluxol a két led. Akkor pont a határán van a lock-nak.
Nos, két hete mellettetek járok el. De ha van bátorságod, akkor felnyitod a rádió hangszóró felőli fedelét, és az MB8719 PLL-Ic melleti viasszal lezárt hangolómagú VCO tekercset kipucolva a viaszt, annak a vasmagját elmozdítod egy negyedet jobbra vagy balra, jól megjegyezve, hogy mit tettél.
De előtte, a másik oldalán lévő ugyanolyan de viaszozás nélkülivel kövesd el ezt. Közben meg műterhelésen kontrollvevővel figyeld az adást. Illetve észreveszed, hogy a adás ledje működik -e jól. Mindez az ellenőrzést a sávszéleken is el kell végezni hogy jó -e. Alsó 1 csati, felső 40 csati. Az is lehet, hogy az ellenőrzés előzetes kipróbálása azt mutatja, hogy mondjuk alsón meg a rádió adásba , de felső már nem. Esetleg közép negyvenen van vétel, de adás már nincsen. Jellemzően a PLL áramköreinek az öregedése, elhangolódása, esetleges eltekergetése okozza ezt.
Belenyúlni, beletekergetni, csak úgy lehet, hogy egyesével jól megjegyezve mikor mit merre tekertünk, lehetőleg az eredeti állapot megjelölésével, hogy nagyobb bajt ne okozzunk.
(#) 444Tibi válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Koszonom a reszletes valaszt,
nekifutok azthiszem.
(#) FLaci81 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Értem.

Győr-Pápa-Veszprém viszonylatban tudsz e ajánlani olyan szakembert, aki a másik rádiómat átnézné, beállítaná?
(#) FLaci81 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Na akkor... A jóhoz "hozzáhangoltam" a rosszat, hát mit mondjak jól elvolt állítgatva... Egész jó lett az eredmény, most már a "rossz" is tud adni, venni. Már csak a 40/80 csatornás modot kellene megügyködnöm és akkor lesz csak jó ám a cucc!
(#) pucuka válasza FLaci81 hozzászólására (») Máj 9, 2016 /
 
Egy szűz kéz csodákat tud művelni. Azt azért nézd meg, hogy ez a 40, 80 csatorna nem véletlen abból jön, hogy AM 40 + FM 40 = 80, mert ilyen apróságokat is el szoktak követni ugyanazokkal a RF csatornákkal.
(#) papus51 hozzászólása Máj 20, 2016 /
 
Sziasztok!
Tegnap délután végigpásztáztam a 40 CB csatornát AM és FM üzemmódban is. Egyetlen gyenge beszélgetést hallottam a 38-as csatornán AM-ben, majd az is elhalkult és eltűnt. Gondolom mobil állomások lehettek, valószínűleg kamionosok.
Normális jelenség manapság, hogy tök süket a CB sáv? Igaz, nem a fővárosban lakom, hanem Fejér megyében.
Következő: »»   53 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem