|
|
|
|
| Bár ha nagyon hasgatni szeretnénk a szőrszálat akkor ennek a CB antennának is van külön topic, no de úgy is szerves része a Penetrátor antenna a CB rádiózásnak... |
|
|
| Hát igen ott pedig nagy a csend ám! |
|
|
Üdv. Mindenkinek!
Azon filózok, hogy mennyi előnye és mennyi hátránya van az antenna árbóc földelésének villámvédelmi szempontból?! Most inkább a hátrányok foglalkoztatnak, miszerint fölhozom magasra a földpotenciált a sodronyon, így konkrétan építek egy villámvonzó rudat. Tehát ha idáig nem csapott be a villám, akkor most esélyesebb lesz. Ez levezetésre kerül ugyan és így megvédi a házat a tűztől és mechanikai sérüléstől, de az odavonzott és levezetett villám másodlagos hatásaként az elektromos hálózat túlfeszültségvédelme elengedhetetlenné válik!Ezt ugyan már megoldottam egy B+C osztályú túlfeszültséglevezetővel, de mégis vacilálok ezen az antenna földelésen. Ha belecsap a villám a vékony alurudas antennába, azt úgy is tönkreteszi, a rádióból meg mindenképp ki kell húzni a dugót vihar idejére. Persze az is lehet, hogy egyébként bele sem csapna a villám adott esetben az antennába ha nem volna földpotenciálon...
Szóval rádiózás szempontjából jó ez a földelés , de villámvédelem szempontjából, hát nem tudom...
Várom a hozzászólásokat! |
|
|
Hali!
No most azt van min gondolkodni!Ez így egy kicsit gordiuszi csomóra sikeredet.Vagy nem?  |
|
|
Hát Ja!  |
|
|
Szia!
1990-ben építettem a házam.Már akkor tudtam, hogy hol fogom elhelyezni a tetőn az antennámat, tehát nagyjából ebben a vonalban helyeztem el a földelő vasat akkor, mikor ki volt ásva a ház alapja. Ekkor nyomtam le a földbe egy 4m hosszú, 30mm átmérőjű köracélt a gödör aljáig. Itt hozzá van hegesztve 20cm hosszan 12mm átmérő köracél, ami hozzá van hegesztve a ház alap vasalásához is, és aztán jön fel a falban, és komoly bilincsekkel van hozzáerősítve az árbochoz. Azóta így van, persze számtalanszor bele vágott már a villám. Az akkor is bele fog csapni ha nem földeled le, de szerintem nagyobb bajt fog csinálni. Persze az antenna ki van húzva a rádióból ha nem vagyok otthon. Várom, kinek mi a véleménye erről a megoldásról, ami leírtam. |
|
|
Az antennák "villámvédelme" egy elég érdekes, és fontos dolog. Az is baj lehet ha leföldeled, az is, ha nem.
De erre a célra van egy másik topik: C B antenna (sajnos így írta le az eredeti témaindító) itt lehetne, kellene tovább boncolni a kérdést. |
|
|
Üdv. Hogyan észlelte azt, hogy töbször is belecsapott a villám?! Az antenna nem károsodott ettől?
Ha nem jó helyen vagyok ezzel a témával,akkor a CB antenna topikban is folytathatjuk... |
|
|
Heló!
Átmentem a CB antenna topikba. |
|
|
Srácok. Jaws Mark 2 rádióm van AM en működik. Sajna csak olaszokat hallok, de nagyon tisztán. Magyarokkal még csak egyszer beszéltem ő is USBn volt és úgy hallott meg. Az AM ki van halva ugye?
Kellene egy komolyabb rádió? |
|
|
Be van tiltva!  |
|
|
| Mint ahogy az USB is, de ezt nagyon sokan le....ják! |
|
|
A komolyabb rádió mellett azért ne dobd el a jaws markot , legalább jó lesz antennamérő generátornak az SWR mérő mellé.
AM módban mindig van vivő, igaz fmben is.
Esetleg rakjál bele 1 BFO-t 455 kHzes KF környékére és akkor megfigyelő vevő lesz SSB-re.
Amit lehet kézzel finoman hangolni +/- 5 KHz.
Másodlagosan a fő rádiód mellé ;) . |
|
|
| Meg az S mérőjével, igaz durva, de használható térerősségmérő is, hogy lássa kimegy-e a levegőbe. |
|
|
Akár összüzemmódos panoráma vevő is építhető lenne belőle .
Laszlo29 veszed ?
Mert ha jól rémlik ennél nagyobb "aljasságot" is elkövettél már a ríszájszling keretében 
10.7 MHzre kell 1 ZETASDR adaptert belerakni .
Az ebből kijövő IQ jelet kell hangkártyába vezetni.
Az SDR program segítségével "bármely" üzemmód vehetővé válik.
Vételi sávszélességet leginkább a hangkártya minősége szabná meg. kb.: 3-10 csatorna teljes forgalmát láthatnánk benne. (24-48-96 KHz).
Ehhez csak 4*első KF frekijű kvarc kell 42,8 MHz.
Ekkor az 1es csatin állva az alsó 3x vége és 40en a felső első 4-5 csatornája is látszana.
Nem beszélve az SDR nyújtotta "korlátlan" jel/zaj viszony javító lehetőségek tárházáról.
S így támadnának fel hamvaikból FŐNIX madárként az AM-es CB-k.  |
|
|
| Szia! Nekem pontosan igy, és ilyen célra van egy ilyen rádió, az a tapasztalatom, hogy ahány adás, annyiszor kell utánahangolni a BFO-t. Üdv:Laci! |
|
|
Hááát igen ... ilyenkor szokták volt emlegetni egymásnak a népek hogy nem állsz középen .
Ezért is van hozzájuk Clarifier gomb de ezt se szerették mindig csavargatni pláne ha kör QSOk alakultak ki.
De szegény pllben ülő referencia időalap kavicsok nem tehetnek arról, hogy hova kerülnek el. Vannak kellemesen temperált szobai , meg a zímában zötykölődő műszerfalba épített rádiók is.
SSB esetén meg közel csak 10-100 Hzes frekvencia eltérés engedhető meg csak az "élvezhető" demoduláláshoz.
Meleg "termosztát" segíthet a dolgon , nem véletlen raktak befele időnként 24V 5-10 W izzókat is a 12V tápú rádiókba a kvarcok mellé.
Azzal közel egyenletesebb frekipontosság érhető el.
Csak fűtsön fel az izzó kissé. |
|
|
| Kedves tőled, hogy én jutok eszedbe újrahasznosítás terén! Szegény ember vizzel főz! Tudod, mikor végig robogtam a főúton egy junosztal, annyian látták, (jöttek a felajánlások, hogy inkább nekem, mint a braziloknak) hogy ma már meg se tudom számolni, hogy hány darab van belőle! Ma már odáig fajult a dolog, hogy csak aktív alkatrészt és kondit kell rendelnem, ha valamit építeni támad kedvem) A CB-k nek igen jó az érzékenységük, sokmindent ki lehet hozni belőlük. |
|
|
AIRband rádió TVtunerből topicra gondolva .
Avagy ezzen az elven majdnem minden vevőt részben panorámásítani is lehet. Egyszerűen és olcsón viszonylag széles spectrumban (hangkártya függvényében). |
|
|
| Az egy szükségmegoldás volt, és csak az alapötlet származik tőlem, bár műszeres méréssel nem tudom alátámasztani, az érzékenysége a CB-n múlik. Igen, ma már a modern CRT-s TVk, na meg a videok kerülnek kidobásra, mindkettőben hiperes tuner van, jó alap egy rádió építésére. Nem tudom... nagyon favorizálod ezt a "számítógépes rádiót", mibe fáj most egy ilyen modul (nem hiszem, hogy meg tudnám építeni, de a kész modult lenne bőven mibe építenem) ? |
|
|
Lessél át ebbe a topicba:
sdr
Ott is csak a jéghegy csúcsa lett megemlítve, mert rengeteg féle van.
ZETASDR kb 200Ft 4db általános HCMOS és műveleti erősítő + 1 kvarc oszci + 10-15 RC elem.
No meg egy jobb hangkártya + PC minimum konfig Kb.:proc P3 - P4 800MHz-1GHz 256 MHz RAM , LINUX/WIN oprendszer. |
|
|
| Na most verhetem a fejem a falba, miért csak a bonyolúltabbak fényképét néztem meg! Azért ezek az ic-k nem "idegenek" a számomra. |
|
|
| Sz I asztok! Ma az anyunál, egy 5,5 méteres árbócról a város közepén "jól leárnyékolva" volt egy 26 km es összeköttetésem FM 4watt egy penetrátorral (aki keres FM-en az talál!!)l nem is értem miért mondják el az FM-et minden * Gyerekek, az SSB a rádióamatőröké, ők kordában tudják tartani, nem * szanaszét az étert! |
|
|
Üdv. Lacika!
Újra itt a hétvége, a veteményezés!  |
|
|
| Upsz! Ez azért durva volt! Az FM-et használom már 2 hete folyamatosan és nem akarok vitát nyitni, hogy mi a * és mi nem... |
|
|
| Na éppen nem rád gondoltam, de bármilyen jól kihangolt a rendszered, nem ártana neked se haszhálni egy "low pass filtert" ha nem lenne más célom vele, akkor nekedadnám! Te is "vidéki" vagy tudod, hogy az már meg volt, most a kapálás van soron, csak azért nem szóltam neked, mert Pucuka nagyon lelombozott a multkor, és arról nem is álmodtam, hogy esetleg veled beszélek FM-ben! |
|
|
Nem is érdemes inkább rádiózni kell!  |
|
|
| Élveztem volna a jó "fülét" az antennámnak csak egy helyi SSB-s szét fröcskölte az egész sávot... |
|
|
Jó, vágom én ezt, de ez a jelenség visszafele is működik, amikor az orosz barátaink 3 csatornán is egyszerre hallhatók FM-en és az USB-n téped a hajad tőlük! Az FM-el igazából csak mobilban van bajom, amikor a különböző elektromágneses zavarok, úgy mint, nagy feszültség, vagy tűzoltóság, rendőrség előtt elhaladva, egyszer csak kinyitják a zajzárat és a beszéd hang 5-szörösével kell hallgatni a zajt! Na az valami csodálatos! Aztán zajzár mégföntebb, de ha jobban eltávolodsz, akkor a partner hangja nem nyitja ki az előbb beállított zajzárat... akkor vissza...
Ezzel szemben az SSB, vagy akár AM-ben is a zaj minimum az ötöde és még ha zajzár nélkül is fülelsz gyenge jelre vadászva, a zaj szintje nem idegtépő, hanem viselhető... |
|
|
Azért szögezzünk le valamit. Az FM sokkal zavar érzéketlenebb, mint az AM. Az FM nél rendes zajzár van, ami nem függ a bemenőjel szintjétől, (csak beállítástól függően nagyon kis jeleknél függ, amikor a jel/zaj viszony már nagyon rossz) az AM -nél meg nem zajzár van, hanem ha a vett jel szintje meghalad egy beállított szintet (AGC) akkor nyitja a hangutat.
A probléma csak azoknál a rádióknál jelentkezik, amelyek vegyes, AM/FM üzemmódúak. Ezek AM -ben jól működnek, FM -ben pedig nem. A rendes FM vételre készült rádiókkal nem lehet AM adást venni, mert ezt a KF ben történő erőteljes limitálás lehetetlenné teszi.
Egy tisztességes FM vevő ami kellő szelektivitással, és határolással rendelkezik, meglehetősen érzéketlen a zavarokra, nem véletlen használják általánosan a professzionális rádiótelefóniában.
Neked se kellene nyitogatnia a zajzáradnak mindenféle zavarokra, ha a készülékedben rendes zajzár lenne. Tűzoltóknál, rendőröknél 390 MHz körül van sugárzás, mi köze ehhez a 27 MHz -es vevődnek? |
|
|