Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 17. Csü
23:27:10
  Jelenleg 366 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » DC-DC konverter »
DC-DC konverter  
Témaindító: , idő: Nov 16, 2005
Témakörök
Analóg áramkörök » Egyéb
Lapozás Méret: 1 / 45     
(#2143) Válasz • Nov 16, 2005
Szeretnek epiteni egy DC-DC konvertert, ami auto akkumulatorrol mukodne es 12V-bol csinalna mondjuk + - 40V-ot (vagy meg tobbet).
Egy 400W-os auto erosito tapjahoz kellene.
Vagy ha tudtok kapcsolasi rajzokat kommutacios tapokhoz, amik 12V-rol mukodnek az is jo lenne

(#2144) dB_Thunder válasza  hozzászólására (#2143) Válasz • Nov 16, 2005
Kapcsolást találsz több százat is,de trafót(ill vasat)??

(#2145) dB_Thunder válasza  hozzászólására (#2143) Válasz • Nov 16, 2005
És semmiképp nem önrezgőt választalék Pl:tl494-el fetek használnék kapcsolónak...
Kukk erre az oldalra:
Bővebben: Link

(#2146) vicsys válasza  hozzászólására (#2143) Válasz • Nov 16, 2005
Én csináltam egyet...
Sajna annó a tár-ról törölték
Aszt hiszem érdemes lenne előásni a doksikat...
Lehet felteszem ide...

(#2147) Inhouse válasza  hozzászólására (#2143) Válasz • Nov 17, 2005
Arra készülj fel, hogy a 400W már komoly teljesítmény, a kapcsolóüzemű tápok építési nehézsége a teljesítmény növekedésével halmozottan növekszik. 100W-ost akárki tud építeni, a 400W már lehet, hogy embert próbáló. Járd körbe a témát, pl. a terminal.hu fórumán vannak ilyen témák, érdemes elolvasni a buktatókat és kapcsolásokat is találsz.

Üdv
Inhouse

(#2148) válasza Inhouse hozzászólására (#2147) Válasz • Nov 17, 2005
ok. szetnezek, aztan ujra kerdezek
nem is gondoltam volna, hogy ekkora faba vagom a fejszem

(#2149) spark2 válasza  hozzászólására (#2143) Válasz • Nov 22, 2005
Azért nem olyan veszélyes. Először is a 12V bemeneti tápfeszültség miatt és mivel akkuról megy, az áramkör messze egyszerűbb, mint egy 220V-ról üzemelő táp.
Amennyire tudom, kb 400 Hz-en lehet a legjobban kihasználni a lemezelt vasmagos trafókat, és szerintem valahol itt működnek a kommutációs tápok is, de csatlakozom az előttem szólóhoz, hogy vezérlő ic-t kéne használni a 400W miatt, és akkor már mehetne 30 kHz-n is a táp, sokkal kisebb ferrit-trafóval.

A 12V-ról könnyű megtáplálni a vezérlő ic-t, és én inkább az SG3525-öt ajánlanám, mivel a túláramvédelem sokkal egyszerűbben oldható meg ennél az ic-nél.

A ferritmaggal meg ne törődj, írd meg milyen kell, és körülnézünk.

Szóval a trafó miatt ne aggódj!

(#2150) válasza spark2 hozzászólására (#2149) Válasz • Nov 23, 2005
Ok. Koszi a tippet
Na, akkor megnezem magamnak azt az SG-t, aztan meg kertdezgetek

(#6284) amex  Válasz • Dec 25, 2005
Sziasztok.

Szükségem lenne egy áramkörre amely 12 V egyen feszből (autó akku) 2x 40 V (+/-) +föld Feszültséget alakit, áramerősség és teljesítmény megtartással vagy növeléssel. Aki tud kérem segitsen, a címem amex@freemail.hu

(#6285) potyo válasza amex hozzászólására (#6284 Válasz • Dec 26, 2005
Az áramerősséget nem lehet megtartani, a teljesítmény megtartását is csak közelíteni lehet. Növelésről ne is álmodj. Itt találhatsz ilyenekről infót.

(#6286) amex válasza potyo hozzászólására (#6285 Válasz • Dec 26, 2005
Szia.
Köszi az infót, de fejtsd ki légyszives, hogy miért nem lehet olyan áramkört építeni, ahol az áram erősség és a teljesitmény megmarad a bemenő szinten. Vagyis nem csökken.

Ugyanis elég nagy probléma, az ha (növelni nem is lehet) de a tulajdonképpen a feszültség többszöröző hatása az lenne, hogy a kimeneten kisebb áram és teljesitmény jelenik meg mint ami be megy. Mert hát lássuk be hogy az akkumlátor árama és teljesítménye is igen nagy (gondolom).

(#6287) _JANI_ válasza amex hozzászólására (#6286 Válasz • Dec 26, 2005
Ez a probléma az energia megmaradás miatt van.
Ahhoz, hogy egy energia menyiséget egy másikra akakits, energiát kell felhasználni. Ez a veszteség a tranzisztorok vezérléséhez, a tranzformátor átmágnesezéséhez, stb kell. És erért van az, hogy a legjobb hatásfokú tranzformátorok hatásfoka sem éri el a 100%-ot. /Aszem a legjobb 99.99%-os/

HA a kivehető energia menyiség nagyobb lenne, mint a belevezetett, akkor energiát álíthatnánk elő a "semmiből". (De a semmiből semmi nem lessz!?)

(#6331) mspike válasza amex hozzászólására (#6286 Válasz • Dec 27, 2005
Jani válasza tökéletes, annyival egészíteném ki, hogy elméleti szinten a trafók primmer és szekunder teljesítménye azonos.. Tehát a trafó csak a teljesítmény összetevőinek arányát változtatja... ez hülyén hangzik, és nincs is így megfogalmazva sehol... de miután P=U*I és ez állandó a trafó két oldalán így láthatod, hogy ha a feszültséget feltranszformálod akkor az áramerősség lesz kisebb (jó esetben fordítottan arányos ... érted... De ha belegondolsz egy autóaku 13V körül van és csak tőled függ mekkora a maximális árama... tehát pl. 12*70 (aszem 70A-es a legáltalánosabb generátor, de ez csak feltételezés...) az 840W. Tehát, egy normális autóba ne akarj 400W-nál többet rakni, vagy ha igen tegyél be még akut... de tök hülyeség...

(#6334) vicsys válasza amex hozzászólására (#6284 Válasz • Dec 27, 2005
Szia!
Mihez kell?
Kicsit konkrétan...

(#6340) deguss válasza amex hozzászólására (#6284 Válasz • Dec 27, 2005
Pontos infó hiányában sejtheti az ember hogy egy kocsiban talán a +/- 40V egy erősítőhöz kell.
Az említett 60-80, akármennyi Amper nem tartható meg a kívánt feszültségen, ugyanis, ahogy mspike kitűnően leírta, P=U*I . Nem akarom részletezni, lényeg hogy egy DC to DC converterrel nem jutsz előbbre.
A megoldást, ha valóban kell a +40V a groundhoz, és -40V a groundhoz képest, egy-két cseles trükkben látom. Mi lenne ha szaggatnánk a 12V-ot, egy tetszőleges * frekire, utána feltranszformálnánk, és egy két szekunder tekerccsel rendelkező transzformátor kimenetén egyenirányítanánk, és pufferelnénk.

* reális értékeken belül maradva. Ha esetleg magasabb frekvenciára szaggatod, nem kell vasmagos trafó, de ezt még előtte részletesen ki kell tárgyalni.

Mit szóltok?

(#6342) vicsys válasza deguss hozzászólására (#6340 Válasz • Dec 27, 2005
Várjál csak!
amex nem írt erről, hogy
Idézet:
„Az említett 60-80, akármennyi Amper”
???
Lehet elég egy "sima"150-200w-os konverter!

(#6346) deguss válasza vicsys hozzászólására (#6342 Válasz • Dec 27, 2005
bocsi mspike írta:
Idézet:
„De ha belegondolsz egy autóaku 13V körül van és csak tőled függ mekkora a maximális árama... tehát pl. 12*70 (aszem 70A-es a legáltalánosabb generátor, de ez csak feltételezés...) az 840W.”

De nem ez a fontos, hanem hogy mivel lehet megcsinálni?
mi az a
Idézet:
„"sima"150-200w-os konverter”
?

(#6366) vicsys válasza deguss hozzászólására (#6346 Válasz • Dec 27, 2005
Idézet:
„mi az a „"sima"150-200w-os konverter”?”
Az eredeti kérdés:
Idézet:
„....12 V egyen feszből (autó akku) 2x 40 V (+/-) +föld Feszültséget alakit...”
aztán:
Idézet:
„...a +/- 40V egy erősítőhöz kell...”
Nos, lassan alkul
Tehát autóba, erősítőhöz kell egy +--os táp kb. 40V-ra... De kérdezem mekkora teljesítményre?
Erre írtam, hogy lehet, nem érdemes túlbonyolítani, mert elég egy egyszerű, kapcsoló üzemű tápegység ami 150-200W-ot tud a végfok számára...
Nagyon csípem ha vki korrekt módon analizálja a fennáló problémát és maximálisan kielégítő választ ad a kérdésre! Tehát gratula a többieknek!
Lehet, én vagyok láma, de mihez kell??

(#6367) deguss válasza vicsys hozzászólására (#6366 Válasz • Dec 27, 2005
bocsi, bocsi. Én csak túlbuzgó voltam. Nem tudom én se mihez kell, csak gondoltam hogy egy erősítőhöz.

És a „mi az a "sima"150-200w-os konverter” kérdést azért vetettem fel, mert nem tudtam mire gondolsz, illetve gondoltál. Bocsi.

Akkor várunk amex válaszára, hogy mihez kell, és mekkora teljesítményre.

Üdv.

(#6371) vicsys válasza deguss hozzászólására (#6367 Válasz • Dec 27, 2005

(#6372) deguss válasza deguss hozzászólására (#6367 Válasz • Dec 27, 2005
a
Idézet:
„sima"150-200w-os konverter”
most végülis egy kapcsolóüzemű táp?

(#6379) vicsys válasza deguss hozzászólására (#6372 Válasz • Dec 27, 2005
Ön nyert!
Ajándéka: egy levehetős ajtajú NDK turmixgép!
Gratulálunk!

de tényleg...

(#6386) deguss válasza vicsys hozzászólására (#6379 Válasz • Dec 27, 2005

nah, ne hülyéskedjünk, egy subládát akarok nyerni.
Viccet félretéve, merre van amex? Igazán jöhetne már.
De nem akarom sürgetni.

(#6401) amex válasza deguss hozzászólására (#6340 Válasz • Dec 27, 2005
Szia.
Valóban ez is jó megoldásnak tűnik.
Csak a kapcsolási rajz hiányzik hozzá.

Ha tudsz ilyet küldeni akkor várom.

(#6403) deguss válasza amex hozzászólására (#6401 Válasz • Dec 27, 2005
OK.

Erre vártam.

Szóval erősítőhöz kell?

Mekkora teljesítményre? kb.?
Tudni kéne nagyjából. Hány Wattos hangszórókat kötsz majd rá, és mennyit?

(#6404) amex válasza deguss hozzászólására (#6367 Válasz • Dec 27, 2005
Szia/ sziasztok.
a válasz: az áramkör valóban autós erősitőhöz kellene, azért nem irtam teljesítményt, mert minnél nagyobb kell.
Az erősítő modul a Quad 405 lenne és csak szub láda meghajtására kell.
a minél nagyobb teljesítmény indoka, pedig az hogy később bővíthető legyen.
Vagyis később lehessen még végfok modulokat rákötni.

(#6441) vicsys válasza amex hozzászólására (#6404 Válasz • Dec 28, 2005
Amit csináltam subládához, a cikket megtalálod itt a hobbielektronikán
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kapcs.php?id=23
A tápom rajzát csatoltam
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#6442) vicsys válasza vicsys hozzászólására (#6441 Válasz • Dec 28, 2005
és egy fénykép róla...
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#6450) amex válasza vicsys hozzászólására (#6441 Válasz • Dec 28, 2005
Szia.
Köszönöm, hogy jelentkeztél, már akartam neked írni csak nem találtam a lehetőséget.
Az volna a kérdésem, hogy Ebbe az aktív sub ládába kell-e csillapító anyag(birka gyapjú,vatta, hang elnyelő szivacs) ?
Illetve, hogy az erősítőt érdemes-e (mivel benne van a dobozban) elválasztani valamivel a hangszóró légterétől?

(#6460) vicsys válasza amex hozzászólására (#6450 Válasz • Dec 28, 2005
Igen...
Mind a két kérdésedre.
Én csak a hátfalra raktam 1 kis szivacsot hangelnyelő gyanánt, hogy ne kopogjon. Ha kocsiba rakod, akkor célszerű a kapcstápot és a végfokot a doboztól külön rakni a könnyebb szerelhetőség végett.

Következő 1 / 45     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu