Mivel ZigBee átfogó téma eddig nem volt (csak XBEE), ezért nyitottam egy új topicot, remélem sok embernek hasznos lesz a későbbiekben.
Kapásból kérdéssel is kezdeném, próbálkozott-e már valaki két eltérő ZigBee STACK -et egy PAN alá összehozni. Én most épp az EmberZNet (Ember) és Z-Stack (Ti) összelövésén próbálkozom, egyelőre kevés sikerrel. A problémám, ami fel is vet pár kérdést, hogy a ZED (Z-Stack) nem bír felcsatlakozni a COO -ra (EmberZNet). Amit látok Packet Sniffer, hogy a ZED szépen kiküldi a a Beacon request, a COO szépen látja, és kiküld rá egy beacont. Na, de a ZED mintha nem venné észre, ismételten csak beacon kéréseket küldözget. Ahogy néztem, a beacon üzenet még nem tartalmaz profile ID-t se CLUSTER infókat, így pl, ha ez nincs is még beállítva, rácsatlakozhatna a PAN -ra.
Itt már érdekes is lehet egy kérdés, vajon miket kell beállítani.
Csatolok képet is a sniffről, a beacon kérés jól látszik, a COO beacon válasza pedig lent látható a Packet Details -ablakban...
Tehát örülnék tippeknek, miért nem tud felcsatlakozni a ZED, megjegyzem a két gyártó, Ember és Texas szerint is a protokoll stack-jeik egymással kompatibilisek, tehát elvileg menni kellene...
Ha valaki ismer olyan ingyenes dokumentumot, amiben pl. a beacon frame teljes (minden egye bit ) leírása megtalálható, vagy tud egy könyvet, aminek a címét beírná, az nagyon jó lenne azoknak is, akik ezzel később foglalkoznak majd.
Egyébként a ZigBee.org -on fent kellene lenni, mert nyílt "szabvány", de sajnos nem találtam meg amit kerestem.
Ez a topic lehetne ZigBee bitről bitre is, én nagyon szívesen megosztom másokkal a téren a tudásom (sajnos még csak 1 hete foglalkozom vele) és várom más tőlem nagyobb szakértők írását is.
elég régen foglalkozom rádiós hálózatokkal, eszközökkel is, így többek között ZigBee-vel. Azaz pontosítanék, ZigBee-val kezdtem de mostanság XBee a favorizált platformom - amely ZigBee kompatibilitástást is jelent. Már terveztem, hogy írok ebben a témakörben, de van más folyó topik, no meg a kellő idő is hiányzik. Egyébként a konkrét alkalmazási területem az XBee (ZigBee) mesh hálózatok integrálása telemetriai alkalmazásokhoz. Intenzíven nem tudok neked segíteni, de egy-egy kérdés erejéig - ha tudok egyáltalán válaszolni - szívesen felnézek. Van doksim is, utána keresek és felteszem a forrásneveket.
Szia,
Ez nagyon jól hangzik.... Köszi előre is.. Nem próbáltál még XBee koordinátorhoz nem XBee végpontot csatlakoztatni? Épp most olvastam Texas Instruments egyik doksijában (Z-Stack Users Guide), hogy gyakorlatilag felcsatlakozáskor a végpont a bejövő beacon-ok RSSI értéke alapján kiválasztja a legmegfelelőbbet, majd annak a PAN-nak a broadcast címére küldi a kapcsolódási kérelmet...
Kicsit tovább léptem, ugyan még nem állt össze a kép teljesen, de annyit ki tudtam deríteni, hogy EmberZNet ZigBee Pro sactk-et használ. (Z-Stack is támogatja) Ezt az elkapott bacon üzenetből sikerült kinyernem, ennek értelmezésére a következő könyv volt segítségemre:
ZigBee Wireless Networking. Bővebben: Link
Egyébként úgy tűnik ez a könyv részben kielégíti a kezdeti információs igényeket. A könyv relatív olcsó, egyelőre nem bántam meg.. Egyszóval még a teljes tartalmát nem ismerem, de egyelőre merem ajánlani...
Azonos STACK használata mellett nekem is működik, nem is az a probléma, hanem az eltérő STACK okoz nekem fejtörést.ű, ami papíron teljesen kompatibilis. Ha egyik EmberZNet -es bardomból csinálok ZED- et akkor gond nélkül felmegy EmberZnet-es COO -ra. Beacon megérkezése után szépen küldi COO felé a csatlakozási kérelmet. (FFD-ZED és FFD-FFD is remekül megy) Viszont ahogy írtam feljebb is, a Z-Stack -es eszköz(ZED), mintha nem foglalkozna a beaconnal... Snifferen is jól látszik, a beacon kérés is ZigBee szabványos és a beacon válasz is teljesen rendben van. Ennek ellenére a ZED mégsem küld Associaton request csomagot.. No, ez uitt a gond
Na, közben elég sok mindent sikerült megoldanom. Alap probléma, hogy rosszul közelítettem meg az egész ZigBee hálózatot..
Az ok nagyon egyszerű, EmberZNet es eszköz (pl.: Telgegesis ETRX..) olcsó (~10-15$ @ 1000pcs), ezért ez jó indulás lehet. A másik oldal meg idő közben adódott, a szenzor-gyártó cég ezt használja.. Átolvastam a ZigBee specification, ZegBee Cluster Library és ZigBee Home Automation doksit, ami ZigBee.org ról letölthető, na meg persze a könyvet amit korábban is írtam. Így már könnyebben mozgok.
Egyébként első alap problémámra a megoldást a gyártó árulta el, kicsit bugos volt a párosítási algoritmosuk, de javítani fogják. Mindenesetre kaptam megoldást tőlük, azzal már ment az összepárosítás. Innentől meg, mivel HA profil adott egyelőre, csak a Cluster leírásokat kell olvasgatni, abból ki lehet nyerni, hogy mire képes az eszköz...
Most ott tartok, hogy egy hálózatot már rendesen össze tudtam lőni, eltérő végpont STACK-ek, persze mind HA profile- al megy.. A csomagokat már bit-szinten ismerem, elég sokat szívtam miattuk. Végül is nem egy nagyon összetett protokoll.. Azt tekintve, hogy a nulláról indultam, szerintem elég gyorsan lehet vele boldogulni.. / persze még nem ismerem a teljes rendszert, de igyekszem minél többet tanulni/