Sziasztok!
Szeretnék építeni egy 12V-12V dc dc konvertert, ami a bemenet és a kimenet szempontjából galvanikusan el van választva.
Egy 555 -ös ic vel építettem egy oszcillátort, ami egy FET-et hajt. a FET egy 1:1 áttételű kis toroid trafó primerét hajtja kb 30khz-es frekin , a szekunder oldalon egy egyenirányítás pufferkondi... Nem tudom milyen menetszámok, illetve tekercshuzal-vastagság lenne ideális, hogy nem izzon a FET. A kimeneti áramszükséglet kb 1-2 Amper. Az oszcillátor kitöltési tényezője lényeges? Elöre is köszönöm, ha van valakinek jó ötlete.
A hiedelmekkel ellentétben, egy FET kapcsolóüzemű meghajtása nem egyszerű feladat. A kapcsolásodban a FET melegszik, az annak a jele, hogy nincs kellően kinyitva, ill. lezárva, vagy nem elég gyorsan. A teljesen nyitott FET -nek kicsi az ellenállása, a teljesen lezárt FE T -nek pedig nagy. Ezért a FET disszipációja alacsony. Ha mégis melegszik, akkor itt kell keresni a hiba okát.
A FET -nek jelentős gate kapacitása van, amelyet megfelelő sebességgel kell nyitni, és zárni. Ehhez nagyobb frekvenciáknál már spec. meghajtó áramkört kell használni. Ezek az áramkörök olyanok, hogy tápfelé, és földfelé is egy- egy tranzisztort nyitnak-zárnak ellenütemben, így biztosítható a kis meghajtó impedancia mindkét irányban, töltéskor, és kisütéskor is. Ha szkópon megfigyelnéd a jeleket, láthatnád. A szimmetrikus, kisimpedanciás gate meghajtást biztosíthatod egy impulzus trafóval is.
A kitöltési tényező változtatásával a szekunder (egyenirányított) feszültség nagyságát tudod szabályozni, csökkenteni. A terhelhetőségét a FET minimális ellenállása, illetve a trafó tulajdonságai korlátozzák. (vasmag keresztmetszet, menetszám, ill. huzalvastagság)
Hello! Köszi a tippet, találtam rá egy ic-t IR21531
ez egy az egyben a két fet-et hajtja ellenütemben, csak a trafót kell áttekerjem középmegcsapolásúra.
A "kapcsolási rajzot keresek" topikban azt mondták itt vannak a szakértők,akik tudnak nekem segíteni!
Olyan kapcsolást keresek,aminek a bemenete 12V DC
Kimenet 1,5-2V DC ,max 200mA még rövidzárnál is.
Komplett kapcsolási rajzra lenne szükségem!
Köszönöm!
Ezzel csak az az egy gondom van,hogy mivel nem ez a szakmám,nem értek annyira hozzá,hogy ki tudjam számolni a nekem megfelelő értékekhez szükséges alkatrészeket.
10. oldal 2. ábra.
Mindenhol van érték.
A kimeneti feszültségre ott a képlet. Behelyettesítve Vout-ra ki kell jöjjön valamilyen R2 érték.
R1 legyen mondjuk 2,2kOhm.
Kocsiba kellene minél egyszerűbb kapcsoló üzemű megoldás, ami tudna a 24V/kb 150mA-t csinálni a szivargyújtóból.
Akár valami step up konverter is jó lenne, de lehetőleg minél kevesebb alkatrészből.
Fehér ledszalagot kellene meghajtani, ami beltéri világításként funkcionálna.
Sziasztok mesterek!
Tudom nem ez a kapcsolási rajzot keresek topic, de itt a téma helye és mégis keresnék egy egyszerű rajzot, leírást. 19V-os laptopomat szeretném gépkocsi aksiról működtetni. Ehhez viszont kellene egy 12/19V-os DC/DC konverter 4-5A árammal.
Konkrét ötlete van valakinek?
Kellene nekem egy DC-DC konventer. 12v 6Ah akumlátoról kellene hogy csináljon +-40V 3A .TDA7294 Ic kellene hogy meg hajtson. Mi erre a legegyszerűbb megoldás?
Előre is köszönö a segítséget.
Először is ugy-e nem zavar, hogy lassan ingyen energiát szeretnél? Az akkumulátorod 72W leadására képes egy ora alatt és ez 100%-os hatásfoknál, ami viszont nincs. Te pedig 120W körüli értéket szeretnél a szekunder oldalon. Még ha nem is "szinusz"-t hallgatsz akkor is vakmerő vállalkozás. Az inverter megvalósítható de fél óránál többet se fog neked működni ez az egész és ráadásul az akkumulátorod se fogja az idős kort megélni.
Mellesleg van olyan topik, hogy "kapcsolóüzemű táp autó-hifi-hez" vagy valami hasonló. Ott keresgélj mivel az spéci neked való téma lesz
Ingyen energiát azért nem akarok.
Csak el számoltam magam, csak az IC 3A-ával számoltam.
De ha a motort járva hagyom akkor pont jól ki jövök az egészből. Akkor kb 60% az energiának a generátor el birja.
Kösz.Akkor tovább állok
Építettem egy kütyüt, amiben egy LTC3440 (Adatlap)szolgáltatja a stabil tápot.
Az SHDN/SS láb 0-ra húzva egy 10k-val és egy mikrokapcsolóval lehet felhúzni az elem 6V-os szintjére, majd a proci egy diódán keresztül magas, 4 V-on tartja (az IC adatlapja szerint 1V is elég ide)
A hiba annyi, hogy állandóan bekapcsolva marad az IC és terhelés nélkül is vagy 120 mA-t fogyaszt, akkor is ha 0-ra húzom a lábát. Lehet, hogy az a baja, hogy a mikrokapcsoló mellé nem tettem kondit és nagyon durva a bekapcsolás? 100n elég oda?
Szerintem nem keveri, csak azt feltételezi, hogy 1C-vel kisütve ekkora teljesítményt lehet kivenni az akkuból egy órán keresztül. Gondolom ezért is írta, hogy nem lesz hosszú életű az akkuja, mert a legtöbb akku nem szereti az ilyen nagy áramú kisütést. (Persze pl. modellezésben ennél nagyobb kisütőáramokat is használnak, igaz ott nem az akku élettartama a fő szempont.)
6Ah = 6A * 1h (Persze kérdés, hogy kivehető-e ekkora árammal a teljes kapacitás, jellemzően C/10-el vehető ki 10 óra alatt.)
12V * 6A = 72W
Vagyis egy órán keresztül 72W-ot produkál az aksija (a valóságban a nagy áram miatt valószínűleg ennél kevesebb ideig).
Mi ezzel a baj?
Attól, hogy egy akku xAh-s az nem azt jelenti, hogy xA vehető ki belőle.
Most betéved ide egy kezdő emberke és ezek után majd azt fogja hinni hogy vesz egy 54Ah-s akkut és az csak 54A-t tud szolgáltatni, ami nem igaz.
Az már egy más dolog, hogy mekkora áramra méretezik tartós üzemnél...
Nem az a kérdés összesen mennyi vehető ki. Itt már arról volt szó, hogy 100%-nál nagyobb hatásfokú tápegységre lesz szükség a 6Ah-s akksihoz meg hasonlóak. Ha ezt Te sem látod át akkor Neked is hasonló problémáid lehetnek.
"Attól, hogy egy akku xAh-s az nem azt jelenti, hogy xA vehető ki belőle."
Nem azt jelenti (de ezt nem is mondta senki), mert kivehető belőle sokkal kevesebb, meg sokkal több is . "Most betéved ide egy kezdő emberke és ezek után majd azt fogja hinni hogy vesz egy 54Ah-s akkut és az csak 54A-t tud szolgáltatni, ami nem igaz."
Valóban nem igaz (de ezt senki nem mondta), mert pl. akkor egyik önindító sem működne, némelyik az 54 Ah-s akkuból felvesz 100-150 A-t is az indítás x másodperce alatt. "Itt már arról volt szó, hogy 100%-nál nagyobb hatásfokú tápegységre lesz szükség a 6Ah-s akksihoz meg hasonlóak."
Még egyszer elolvastam a kezdő hozzászólást, meg a választ is rá, sehol sem volt arról szó, hogy 100%-nál nagyobb hatásfokú táp kellene. Ha ezt arra gondolod, hogy a 6 Ah-s akku 1 órán keresztül 72 W-ot tud biztosítani, és a kimeneten pedig 120W kellene (szerintem egyébként a +-40V 3A-ból 240W jön ki), akkor ehhez nem kell 100%-os hatásfokú táp. Ezt simán lehet teljesíteni, csak nem 1 órán keresztül!
1 óránál kevesebb ideig sokkal nagyobb teljesítmény is kivehető az akkumulátorból, csak akkor a tárolási hatásfoka erősen romlik, biztos, hogy pl. dupla teljesítménnyel terhelve nem fél óra, hanem már akár 15 perc alatt lemerül az akku.
Számold ki, hogy pl. egy 650 VA-es szünetmentes táp hogyan működik 12V 7,2 Ah-s akkumulátorról, mikor mondjuk 300-400W terhelés van rajta! Mert működik, igaz csak percekig!
Nem igazán értem, hogy mi a gondod, mi nem igaz abból, amit én vagy nagy_david1 írt.
Szeretnék végre érvet, számokat látni tőled (és nem minősítést)!